Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Przed gruntowaniem (tynk cementowo-wapienny) przeleciałam ścianę siatką (papierem ściernym). W kuchni tego nie zrobiłam i miałam tynk w "misce" z farbą. Różnica niesamowita w miejscach nie przetartych papierem (siatką).

'Przeleciałam' - delikatnie powiedziane. Mi zajęło to 2,5 dnia, a dzięki zakwasom odkryłem w swoich rękach mięśnie, o których istnieniu nie miałem pojęcia. A sufity to w ogóle była masakra. Tak więc za gruntowanie nawet się jeszcze nie wziąłem. W ogóle miałem tego nie robić tylko omieść ściany miotłą, ale na szczęście jeszcze w ostatnim momencie zadzwoniłem do tynkarzy i zalecili mi 'przelecieć' ściany siatką do gładzi. Już przed malowaniem widzę, że efekt jest super i że warto było.

A tynki dalej nie wiem jakie :)

a no to rozumiem.;)

producenci mocno rabatują barwione w masie to fakt

jarret wiesz co, nie ma co się doktoryzowac, jak masz styro to leć albo silikonem albo mineralny plus farba. Policz sobie ile Ci wezmą za każdy z nich.Dodatkowo, jesli jakiś ciemniejszy kolor niz kremowy to bierz silikon barwiony w masie, nie będzie bardzo widać uszkodzeń w razie gradu;)

dokladnie - ja robię tradycyjny tynk zewnetrzny, który sobie potem pomaluje jak bedę chciał.

Samir byl zaskoczony, ze ktoś jeszcze chce robić takim sposobem, ale jak stwierdził - najlepsza i najtansza metoda z punktu widzenia Inwestora.

On tego nie proponuje klientom, bo zza maly zysk ma takim rozwiązaniu.

Z tego co pamiętam to tynk z Mega1000 nie był jakoś znacząco drogi w porównaniu z robocizną - czy możesz podać jaka jest aktualnie różnica w cenie pomiędzy zwykłym + farba i malowanie a barwionym w masie ?

'Przeleciałam' - delikatnie powiedziane. Mi zajęło to 2,5 dnia, a dzięki zakwasom odkryłem w swoich rękach mięśnie, o których istnieniu nie miałem pojęcia. A sufity to w ogóle była masakra. Tak więc za gruntowanie nawet się jeszcze nie wziąłem. W ogóle miałem tego nie robić tylko omieść ściany miotłą, ale na szczęście jeszcze w ostatnim momencie zadzwoniłem do tynkarzy i zalecili mi 'przelecieć' ściany siatką do gładzi. Już przed malowaniem widzę, że efekt jest super i że warto było.

A tynki dalej nie wiem jakie :)

Ja pół godziny temu skończyłam przecierać parter. W oczach mam chyba kilogram piasku. Udało mi się dzisiaj zagruntować jeden pokój i pomalować drugi raz sufit w kuchni.

Czy rzeczywiście powinno się gruntować ławkowcem? Ja połowę pokoju namęczyłam się ławkowcem po czym przyszedł sąsiad i stwierdził, że nie ma różnicy a wygodniej wałkiem więc drugą cześć zagruntowałam wałkiem no ale jest różnica. Tam gdzie ławkowcem lepiej pokryło tyle że kupa czasu stracona.

AAA i jeszcze mój tato namawia mnie żeby teraz tylko zagruntować a za rok pomalował i ew. położyć tapetę. Twierdzi, że ściany jeszcze pooddychają itp. Co radzicie?

Ja próbowałem dziś podłączyć płytę. Żeby nikt tu mi nie protestował - mam doświadczenie i uprawnienia do 1kV. No - może lekko przeterminowane, ale mam ;P

Tabliczka mówi: 230V, instrukcja obcojęzyczna też, polska mówi 230 lub 400V (w układzie 2x230V), a na obudowie jest też rysunek 400V (w układzie 3x230V). No i zgłupiałem, więc napisałem do Teki.

dlatego pytam bo czasem śmiać mi się chce z tych rad ale czasem się sprawdzają.

oddychają w sensie schną.

to zalezy z czego budowałaś. jak masz dom z siporexu ocieplony 20cm styro to masz termos.

jesli masz z ceramiki, wełnę, tynki ce-wap to taka ściana ma calkiem inne parametry przepuszczalności powietrza potocznie nazywanym oddychaniem ściany.

słuchajcie, jaką folię powinnam dać między wełnę a zabudowę kg? Co mam do wyboru, jeśli nie z ekranem aluminiowym, jak ma Wojgoc? Coś zwykłego mam na myśli, co to może być? taka żółta będzie ok?

http://folnet.pl/grupa/folie-paroizolacyjne/paroizolacje-z-polietylenu-pe

Ty masz poddasze nieużytkowe, to jakakolwiek folia bedzie dobra - pomiń najtańszą i weź średnią półkę cenową.