Tatarak 12.09.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Cześć Rudi Nas projekt gotowy kosztował 2700, a adaptacja z wprowadzeniem zmian - 2500. Teraz ten sam projektant, który jest też naszym kb, robi nam zmianę dachu (istotną, ze zmianą pnb) - i już za to nie dopłacamy. Ja chciałam dom z garażem - i mam, o wymiarach ciut większych niż teraz wiatę - nie będę skrobać szyb w zimie i marznąć w siedzenie (wiem, są auta, co mają podgrzewane fotele, ale nie mam takiego w budżecie ). zamierzam w nim trzymać autko i ... skrzynki z bulwami przez zimę (mam na nie specjalne miejsce). mąż sobie wybuduje domek gospodarczy na narzędzia, oprócz tego mam pralnię na suszenie prania (bo Frankai będzie suszyć w garażu ) i pom. gosp. na zapasy i węzeł techniczny. Jeśli chodzi o dylemat, czy parterówka czy z poddaszem - sprawdź, czy w warunkach masz określony kąt nachylenia dachu. Jeśli musi być "stromy", to taniej wyjdzie poddasze. My chcieliśmy parterówkę, ale dach musi mieć 40 stopni, więc zostałoby pod nim baaaardzo dużo niewykorzystanej przestrzeni, że nie wspomnę, iż byłby drogi. Dlatego z bólem przestawiliśmy się na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.09.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Hmm ja mam wełnę o średniej lambdzie i zwykłą, żółtą folię - po 3 latach wiem, że najwięcej ciepła dostaje się oknami. Co do wełny z folią aluminiową z jednej strony to: "Proszę wyobrazić sobie, że ekrany aluminiowe termoizolacji , to dwie szyby okienne. Jeśli byłby tylko jeden ekran aluminiowy (jedna szyba), to bezpośredni kontakt ciepłego i zimnego doprowadza szybko do stanu równowagi termicznej, co skutkuje pojawieniem się pary na ekranie (szybie). Jeśli mamy ekran aluminiowy z pianką, to zjawisko jest podobne tylko nieco wolniej przebiega." Link: http://allegro.pl/super-termoizolacja-alu-pianka-alu-super-izolacja-i1816268378.html Czy opisany efekt z pianką nie będzie taki sam w przypadku wełny ? Suspenser - yyyyy może przedstaw wnioski? bo jako humanistka bardziej czuję niż rozumiem, że to opis jakiegoś problemu? Wojgoc radzi, że możesz mi coś podpowiedzieć w sprawie mocowania stalowych słupów - problem opisałam kilka postów wyżej. Pomożesz? O tych markach mówił mi AI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.09.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Tatarak, http://www.hilti.pl/holpl/page/module/product/prca_catnavigation.jsf?lang=pl&nodeId=-44624 lub uderz na PW do Suspensera - On się zna na tego typu sprawach. weszłam na tę stronę i co mam tam zobaczyć? na moje oko nic nie wygląda na "marki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.09.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.09.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Popieram, w ogóle dla mnie garaże przy domu to nie porozumienie. wąziutkie, że ledwo drzwi się otworzy nie mówiąc już o trzymaniu tam rowerów i innych rupieci. a kto Ci broni zrobić szerszy garaż??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.09.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 a'propos rupieci - za rok się będziemy przeprowadzać, więc zaczęliśmy się zastanawiać, ile rupieci przy okazji wyrzucimy... sporo ale z bólem serca, bo "chłopu na wsi to się wszystko przyda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 12.09.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Popieram, w ogóle dla mnie garaże przy domu to nie porozumienie. wąziutkie, że ledwo drzwi się otworzy nie mówiąc już o trzymaniu tam rowerów i innych rupieci. Ja osobiście szukałam projektu bez garażu. Garaż dla męża a wiata dla mnie powstaną w późniejszym terminie. Na garaż teraz nie trzeba pozwolenia a zrobimy go z OSB kiedy finanse na to pozwolą. yyyyy? zawiesiłam się gdzieś w przepisach chyba? jak to nie trzeba pozwolenia? ja też tak naiwnie zrobiłam. garaż i wiata później. i ciagle rozgrzebane wszystko, jak teraz pomyślę o ponownej budowie tuż za oknem to mi słabo. wolę budowac na ugorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.09.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Tatarak, jak mi się dzisiaj uda, to zdjęcie marki podeślę - mam takich 7 na swoim poddaszu. Zdjęcie jest od góry, więc nie widać tych wąsów. Widać więc tylko płaską blachę ok. 20x20 wtopioną w beton. Potem do niej zostały dospawane metalowe słupy. Ja akurat sama ostatnio zastanawiałam się, jak zrobić zadaszenie tarasu. Mam takie zdjęcie na okładce muratora, z pomysłem, który bardzo mi się podoba. Zadaszenie bazuje na stalowych słupach, którymi są heby. Na mój gust słupy 10x10 są za małe wizualnie. Jak przelecisz mój dziennik, to te moje słupy na poddaszu są właśnie 10x10 (dwa zespawane ceowniki C100). HEB-a podoba mi się bardziej. Co do garażu - to akurat na ten temat toczyła się rozmowa u dr_au. Cegiełka - tak jak napisała Madeleine - nikt nie broni robić szerszego garażu. Zgadzam się, że zrobienie wąskiego jest bez sensu. Znajomi zrobili tak wąski, że koleżanka jadąca jako pasażer musi wysiadać przed bramą. Jeśli planuje się trzymać coś jeszcze w garażu, to powinien być odpowiednio większy. Moje zdanie jest takie - zaplanować sensownie pomieszczenia gospodarcze/techniczne, bo tam się trzyma najwięcej rzeczy. U mnie podobnie jak u Tatarak - mam pomieszczenie techniczne (piec, zasobnik, rekuperator, w przyszłości odkurzacz centralny i jednopalnikowa kuchenka gazowa), pomieszczenie gospodarcze na parterze ze spiżarnią, pralnia na poddaszu i garaż dwustanowiskowy ok. 6x7m. Wiadomo, dodatkowe metry garażu kosztowały, ale nie mam ochoty po przeprowadzce więcej skrobać auta, stresować się czy mi diesel odpali, wsiadać do gorącego samochodu. Jest też miejsce na otwarcie samochodu, powieszenie rowerów, opon, zawieszenie półek itd. Zaznaczam, że z garażu mam przejście do domu. A tak w ogóle, to ostatnio stwierdziłam, że meblowanie domu powinniśmy zacząć własnie od tych pomieszczeń gospodarczych - najwięcej przenosi się właśnie tego rodzaju rzeczy. Aczkolwiek, tak jak Tatarak, mam nadzieję, że sporo da się wyrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.09.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 ile płaci się za montaż gniazdka/włącznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.09.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Dzięki,Spireo muszę sobie dziś wieczorkiem przejrzeć Twój dziennik pod kątem deski czołowej i hebów, a za zdjęcie marków (marek?) będę zobowiązana Tę fotkę z Muratora kojarzę - mam właśnie dwie koncepcje - tę i z kwadratowymi słupami, Mąż woli kwadratowe, ale musimy zobaczyć te 10x10 na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.09.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Ile kosztuje mb przyłącza energetycznego? chodzi mi o ten kabel w ziemi od skrzynki do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.09.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam wszystkich po raz pierwszy. Wraz z mezem mym rozpoczynamy dluga pracochlonna i kosztowna przygode z budowa domu dzialke dostalismy od rodzicow, mpzp brak wiec wystapilismy o warunki zabudowy ktore sa juz prawomocne, kolej na wybor projektu. przejrzalam ich juz tysiace i wciaz brak tego odpowiedniego :/ dzialka jest z wjazdem od poludnia a takich projektow jest duzo mniej niz tych "polnocnych". pierwotnie planowalismy dom z poddaszem uzytkowym, potem stwierdzilismy ze tansza bedzie parterowka z poddaszem do adaptacji (a w przypadku braku checi i pieniedzy zostalby strych). w tym tyg bylismy w biurze projektowym zapytac o interesujacy nas projekt i mozliwosci jego przerobek - GL-332 Jagienka. chcielismy doprojektowac drugie stanowisko garazowe i przeniesc kotlownie na tyly garazu. okazuje sie ze koszt takiej przerobki to ok 1000zl. czy to norma? natomiast koszt projektu indywidualnego to 4000zl. to pierwsze biuro projektowe jakie odwiedzilismy i pewnie jeszcze wiele takich odwiedzin nas czeka ale chcialabym zapytac Was jakie koszty ponosiliscie za zmiany w projekcie? byc moze rzeczywiscie bardziej oplaci sie projekt indywidualny od poczatku do konca taki jak to sobie wymyslilismy... jak sadzicie? kolejna uwaga pani z biura projektowego dotyczyla faktu iz chcemy budowac dom prosty i tani a Jagienka takim nie jest. glowne koszty generuje fundament, strop i dach a przy parterowkach jest tego wiecej niz w domach z poddaszem uzytkowym, dlatego ekonomiczniej bedzie dla nas budowac dom o malej powierzchni parterowej (jednoczesnie mniejszy dach, strop itd) z poddaszem uzytkowym. co o tym myslicie? bede wdzieczna za wszelkie uwagi. pozdrawiam wszystkich i licze na pomoc Cześć Rudi, po pierwsze zwykle projekt indywidualny będzie lepszy, bo będzie idealnie do Was dopasowany. po drugie nie zawsze jest sens pakować kasę w indywidualny, jeśli znajdzie się taki gotowy, który Wam odpowiada. po trzecie, przy nietypowym układzie działki o gotowca trudniej. U Was problemem jest tylko wjazd, więc aż tak źle nie jest. Tutaj masz np, bardzo fajny dom z wejściem od południa. http://projekty.lipinscy.pl/Tokio/ Swego czasu rozważałam ten projekt, ale finalnie zmieniliśmy działkę z wejściem od północy. Dwustanowiskowy garaż z kotłownią z tyłu ma np. projekt z Muratora - któraś z wersji C117 Codzienny. po czwarte, nie wierzę, że projekt indywidualny kosztuje 4 tys. Chyba, że to sam projekt architektoniczny (dopytaj). po piąte - co do kosztów parterówki na przykładzie dachu. Siostra ma parterówkę na 215m2 pow. całk. Dach ma prawie 400m2 i kosztował ją w 2007r. 100tys. zł. Ja mam dom z poddaszem, pow. całk. 217 (albo 228 zalezy jak liczyć skosy), dach 200m2 i kosztował mnie 70tys. Pomijając nietypową konstrukcję dachu wyszłoby na normalnym domu ok. 58 tys. zł Bardzo istotnym argumentem, jest to, co napisała Tatarak - jak trzeba zrobić skos, to szkoda zostawiać puste u góry. Ale tak też się da i jest fajnie - przykład Madeleine. Jeszcze jedno, trochę zabraliście się do pracy w złej kolejności. Najpierw trzeba było wybrać projekt, a potem wystąpić o wydanie decyzji. Teraz narzucono Wam jakieś warunki, uprawomocniły się i nie wiecie nawet, czy Wam odpowiadają, bo nie macie projektu. Decyzja narzuca Wam rodzaj dachu, szerokość przedniej elewacji, minimalną odległość od drogi, wysokość budynku czy wysokość okapu. Ja kupiłam działkę już z decyzją i musiałam ją dwa razy zmieniać. Na szczęście się udało. I życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.09.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 weszłam na tę stronę i co mam tam zobaczyć? na moje oko nic nie wygląda na "marki". ale sa inne rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.09.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 yyyyy? zawiesiłam się gdzieś w przepisach chyba? jak to nie trzeba pozwolenia? jeśli nie bedzie oparty na fundamencie tylko kilka wkopanych( nie zabetonowanych) slupów i do tego nabita OSB a wys. nie przekracza 2,2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.09.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Dzięki,Spireo muszę sobie dziś wieczorkiem przejrzeć Twój dziennik pod kątem deski czołowej i hebów, a za zdjęcie marków (marek?) będę zobowiązana Tę fotkę z Muratora kojarzę - mam właśnie dwie koncepcje - tę i z kwadratowymi słupami, Mąż woli kwadratowe, ale musimy zobaczyć te 10x10 na żywo. wysłałam zdjęcia marek i słupów. i pamiętaj, że moja deska czołowa była zrobiona tak, jak nie powinno się jej robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.09.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 ale sa inne rozwiązania chłopaku, to pokaż mi palcem, które sugerujesz, bo sama nie dojdę i tak sobie będziemy pykać postami, aż Albert znowu zacznie pisać o naszym "romansie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.09.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 weszłam na tę stronę i co mam tam zobaczyć? na moje oko nic nie wygląda na "marki". Wojgoc dał link do zamocowania słupów na kotwy wklejane. W ten sposób miałam mieć przymocowany ozdobny okrągły słup stalowy w salonie. Więc to alternatywa dla marek. Zmieniliśmy na kwadratowy do zabudowania i dlatego na salonowym też mamy marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.09.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 wysłałam zdjęcia marek i słupów. i pamiętaj, że moja deska czołowa była zrobiona tak, jak nie powinno się jej robić kurczątko, imponujące masz te slupy... a ja myślałam, że moje trzpienie robią wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.09.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 poczekaj, zaraz prześlę Ci całą pergolę A straszą mnie, że mi się dom zawali przez jeden słup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.09.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 dawaj pergolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts