Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

poszła. Nie mam zdjęcia skończonej, bo potem już dach przykrył. Między hebami są poprzeczki, stężenia na krzyż z takich fundamentowych prętów i teraz doszły żeberka w heby, tam, gdzie na dole jest słup. Dlatego napisałam Rudi, że normalny dom nie ma takiej konstrukcji i będzie tańszy.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

łooł tylu odpowiedzi i sugestii sie nie spodziewalam :D ale to dobrze ;]

zaczne moze od tego o czym pisała Spirea

wniosek o warunki zabudowy naszej dzialki zostal stworzony na podstawie opracowywanego wlasnie mpzp (ktory w kazdej chwili moze zostac uchwalony) po to zeby sie nie okazalo ze wladowalismy kilka tysiecy na zalatwienie formalnosci a bedzie to niezgodne z mpzp.

jesli chodzi o zmiany w decyzji wydali juz nam jedna praktycznie od reki (zmiana szerokosci elewacji frontowej).

najwazniejsze ograniczenia: dach 35-45 stopni, wysokosc kalenicy 7-9 metrow. wiem ze jesli chodzi o parterowke to bedzie ciezko sie dostosowac do tych wymogow, aczkolwiek mozna byloby ja podniesc po prostu o kilka bloczkow i wymiar zostanie osiagniety - tylko czy jest sens? najgorsze jest to ze ile ludzi tyle opinii - jeden powie ze dach i fundamenty wyjda drogo wiec buduj maly domek z poddaszem, a drugi - nie pakuj sie w poddasze bo to trzeba ocieplic, wylac strop, zrobic schody itd itd.

co do samego projektu to chcemy miec piec na paliwo stałe wiec najwygodniej dla nas bedzie umiescic kotlownie na tylach garazu a garaz powiekszyc aby miec z tylu od razu miejsce na skladowanie opalu. tak jak wspominaliscie - gospodarczej przestrzeni nigdy za wiele. natomiast jesli chodzi o salon to od strony poludniowej a kuchnie od strony polnocnej i jednoczesnie z wyjsciem na ogrod. tak sobie umyslilam i jeszcze pare innych pierdol i zaden gotowy projekt nie jest w stanie sprostac tym wymaganiom :)

ktos pisal ze 4000 za indywidualny projekt to dziwnie mało... upewnie czy tak rzeczywiscie to wyglada.

mamy z mezem mętlik w głowie i kompletnie nie wiemy na co sie decydowac.

chetnie poczytam jeszcze Wasze opinie moze ktos mnie zainspiruje i naprowadzi na dobrą drogę :D

jeśli nie bedzie oparty na fundamencie tylko kilka wkopanych( nie zabetonowanych) slupów i do tego nabita OSB a wys. nie przekracza 2,2m.

i chyba bez dachu, bo teraz nawet wieksze altany wymagaja pozwolenia

kilka wkopanych slupow i na tym ma sie trzymac garaz dwustanowiskowy? hm...

rozumiem, ze tak ma byc w projekcie? ale w rzeczywistosci to konstr. szkieletowa jednak sie jakos przymocowuje solidniej do ziemi niz tylko wbijajac slupy nie kotwiac ich.

ja tez chce ankiete o metrazu i zdjecie pergoli;)

ja tam jestem fanem parterówek co niekoniecznie idzie w parze z tym , ze mam poddasze.

ale nastepny dom trzaskam parterowy, czy ta zaleznosc kosztowa do 135m2 uwzglednia garaz?:)

Spirea markowy kocioł (najczesciej kondensat) powinien miec funkcje wygrzewania podlogowki. Ale to powinien przycisnac guzik paluszkiem instalator.