Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Stukanie to nie wszystko. Dochodzi jeszcze skrzypienie stropy i schodów. Coś mi tam świta jednak, że budowniczowie "kanadyjczyków" radzą sobie z takimi problemami.

płyta nie może leżeć na drugiej płycie (nie mogą się stykać) więc pomiędzy płyty i na belki stropowe damy taką piankę jak pod panele podłogowe

co do samego projektu to chcemy miec piec na paliwo stałe wiec najwygodniej dla nas bedzie umiescic kotlownie na tylach garazu a garaz powiekszyc aby miec z tylu od razu miejsce na skladowanie opalu. tak jak wspominaliscie - gospodarczej przestrzeni nigdy za wiele. natomiast jesli chodzi o salon to od strony poludniowej a kuchnie od strony polnocnej i jednoczesnie z wyjsciem na ogrod. tak sobie umyslilam i jeszcze pare innych pierdol i zaden gotowy projekt nie jest w stanie sprostac tym wymaganiom :)

heh mój projekt spełnia Twoje wymagania odnośnie kuchni od pólnocy i salonu od południa :)

i wyjście na taras z kuchni i salonu

Z55 ze studia 500

zobacz sobie chyba Z85 to taki jak mój tylko z uzytkowym poddaszem

Mam pytanie do grupy.

Zbieram oferty na wybrukowanie podjazdu. Wymyśliłem sobie kostkę granitową.

Jak na razie nie spotkałem się z ceną niższą niż 140zł/m2 na gotowo (zazwyczaj oscyluje wokół 160zł/m2). Czy to są normalne ceny, czy ja mam jakiegoś pecha i trafiam na najdroższe ekipy w okolicy?

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami i namiarami jeżeli trafiliście na kogoś tańszego.

ja tez chce ankiete o metrazu i zdjecie pergoli;)

Spirea markowy kocioł (najczesciej kondensat) powinien miec funkcje wygrzewania podlogowki. Ale to powinien przycisnac guzik paluszkiem instalator.

dzięki za info o piecu. Muszę sięgnąćdo instrukcji, czy mam coś takiego. Byłoby fajnie :)

Co do pergoli - żeby nie było nieporozumień - chodzi o stalową konstrukcję mojego dachu. Częściowo do zobaczenia tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132745-Dziennik-budowania-i-nie-tylko-Etap-III-Organizacja-budowy/page3 wpis 113.

Mam pytanie do grupy.

Zbieram oferty na wybrukowanie podjazdu. Wymyśliłem sobie kostkę granitową.

Jak na razie nie spotkałem się z ceną niższą niż 140zł/m2 na gotowo (zazwyczaj oscyluje wokół 160zł/m2). Czy to są normalne ceny, czy ja mam jakiegoś pecha i trafiam na najdroższe ekipy w okolicy?

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami i namiarami jeżeli trafiliście na kogoś tańszego.

ja mam oferty ok. 90 + kostka (samą kostkę można kupić bezpośrednio od kamieniarza w Strzegomiu). Mam jeszcze dwie tańsze, ale boję się. Tzn. jedna na pewno nie, bo to jakiś oszołom, chce położyć 80m2 z korytowaniem i wszystkim w 2-3 dni, ale z tą drugą nie wiem.

ok 110m2 powierzchni uzytkowej przy parterowce, w tym 3 pokoje + salon, kuchnia

ok 120 przy uzytkowym poddaszu, w tym 1-2 pokoje na parterze + salon, kuchnia i 2 pokoje na poddaszu + łazienka

projekt z poddaszem i 2 pokojami oprócz salonu na dole to może być trudno znaleźć. ja sobie takiego nie przypominam, a przejrzałam ich ...set. no chyba że z "pogiętym" dachem, a ja szukałam 2 lub 4-spadowych.

przy poddaszu nie chcesz łazienki na obu kondygnacjach?

ja mam oferty ok. 90 + kostka (samą kostkę można kupić bezpośrednio od kamieniarza w Strzegomiu). Mam jeszcze dwie tańsze, ale boję się. Tzn. jedna na pewno nie, bo to jakiś oszołom, chce położyć 80m2 z korytowaniem i wszystkim w 2-3 dni, ale z tą drugą nie wiem.

Czyli wychodzi podobnie, bo sama kostka 8/11 to koszt koło 40-50zł/m2 + transport. Ech, chyba muszę się powoli przekonywać do kostki betonowej :(

Co do czasu realizacji to u mnie jeden deklarował 110m2 w tydzień, więc też dość podobnie. A robił u znajomego więc wiem, że kładzie ładnie.

Czyli wychodzi podobnie, bo sama kostka 8/11 to koszt koło 40-50zł/m2 + transport. Ech, chyba muszę się powoli przekonywać do kostki betonowej :(

Co do czasu realizacji to u mnie jeden deklarował 110m2 w tydzień, więc też dość podobnie. A robił u znajomego więc wiem, że kładzie ładnie.

Możesz wziąć 4/6 poza podjazdem. Mam oferty na granit 190pln/ tona + transport. Ale ja jednak robię betonową.

Jeśli chodzi o czas, to rozmawiałam z tym dziwnym człowiekiem i mówiłam wtedy o 90-100 metrach - i to dla niego niby 2 dni, no może 3. I jeszcze chciałby najchętniej spać na budowie.

Druga oferta - 50pln za robociznę. Nie wiem, ile materiały kosztują, czy nie lepiej wziąć z materiałem, bo wtedy jak coś zostanie czy braknie, to nie mój problem.

A co żona na to? może wolałaby nie skrobać samochodu zimą?

Żona powiedziała, że do garażu nie wjedzie i chce wiatę. Garaż jest pod skosem i wąski. Wychodzi na to, że będę tam wciskał Focusa kombi, a żonka swoją (docelową) Kie Venge lub bliźniaczego Hyundaia ix20 pod wiatę.

Może się zdziwisz, ale szyby pod wiatą nie szronieją.

jak mniemam, żeby mu było cieplutko, temu zeru... nie wiem, nie wnikałam ;) jestem już przecież szczęśliwą posiadaczką prawie skończonego stropu :)

mam taki problemik: mam w projekcie zadaszenie tarasu wsparte na dwóch słupach stalowych 10 x 10 cm, te słupy stoją na stopach fundamentowych. w projekcie nie ma ani słowa, jak te słupy mają być mocowane do fundamentów. spytałam Majstra, mówi, że są takie specjalne "marki" - ma to wyglądać jak płaski kawałek blachy z wąsami, te wąsy idą w beton (przy zalewaniu), a płytka leży na jego powierzchni i potem się słup do niej spawa. nie chciał mi tego narysować, to nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. znajdę takie coś w necie, żeby sobie obejrzeć? póki co szukam bezskutecznie. a może są inne metody?

Ja bym polecił tego typu zamocowania http://koelner.pl/c?lang=pl&mod=products&c=product&p1=454 na pewno są skuteczne ew. na kotwy mechaniczne i innego typu podstawa słupa. http://koelner.pl/c?lang=pl&mod=products&c=product&p1=451 Oczywiście inni producenci tez takie mają.

Co do poddasza to przy dobrej wełnie np. Ja tez mam Super matę 18+10 wątpię żeby odczuć różnicę ze względu na folię.. Ja mam Corotop Activ jestem zadowolony i dodatkowo ważne są wszelkie połączenia tej foli wraz ze sobą oraz przy ścianach krokwiach wszędzie miałem uszczelniane specjalną pasta coś jak Isover ma Vario DS ew. Ilbruck niemiecki lub Kloeber. W największych upałach na poddaszu nic nie czuć.

Popieram, w ogóle dla mnie garaże przy domu to nie porozumienie. wąziutkie, że ledwo drzwi się otworzy nie mówiąc już o trzymaniu tam rowerów i innych rupieci.

Ja jestem wyćwiczony w wielu robótkach ręcznych i chcę mieć warsztacik. Już w garażu szlifowałem i malowałem, a planuję wiele innych brudnych prac. Choćby robienie kolejnych lamp :)