jarett 12.09.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Jak na razie nie spotkałem się z ceną niższą niż 140zł/m2 na gotowo (zazwyczaj oscyluje wokół 160zł/m2). Czy to są normalne ceny, na gotowo znaczy z materiałem? kostka betonowa - wiadomo - materiał tańszy, ale robocizna też? ja w sumie nie dopuszczam myśli, że mógłbym mieć betonową, ale... jaka jest orientacyna różnica w cenie za m2 między jedną a drugą (robocizna+materiał) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.09.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 a'propos rupieci - za rok się będziemy przeprowadzać, więc zaczęliśmy się zastanawiać, ile rupieci przy okazji wyrzucimy... sporo ale z bólem serca, bo "chłopu na wsi to się wszystko przyda" Ja właśnie przenoszę różne rzeczy ze strychu, w tym moje "wspomnienia". Serce mi się ściska jak sobie pomyślę w ilu miejscach bywałem i ... już nie bywam. No ale cóż - teraz jest się ojcem i trza domu pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.09.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 ile płaci się za montaż gniazdka/włącznika? To prostsze niż malowanie Ten Twój chłop ma prawą i lewą, czy nie bardzo? Wpaść i pokazać jak to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 12.09.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 na gotowo znaczy z materiałem? kostka betonowa - wiadomo - materiał tańszy, ale robocizna też? ja w sumie nie dopuszczam myśli, że mógłbym mieć betonową, ale... jaka jest orientacyna różnica w cenie za m2 między jedną a drugą (robocizna+materiał) ? Tak, z materiałem. Robocizna przy betonowej też jest tańsza. Jeden z wykonawców za ułożenie kostki betonowej chciał 40zł/m2 a za granitowej 60zł/m2. Jak dodasz do tego te 15-20zł różnicy na m2 za materiał to wychodzą niebagatelne kwoty niestety. Szczególnie na tym etapie kiedy to widać już dno w "skarbczyku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 12.09.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Hej, tak się zastanawiam, że może by dać murarzom do zrobienia ściany. Pewnie w miesiąc zrobią, nawet jakby dwóch robiło. Tylko... ile może kosztować jak już wejdą na gotowy fundament? Może ktoś z was będzie wiedział tak mniej więcej. Wyszukałem mniej więcej ceny całego SSO, ale nie wiem jakby kosztowały tylko ściany, oczywiście tylko robocizna. 10, 20 tys? Mniej, więcej? To sobie przekalkuluję czy mi się opłaca tyle czasu czekać do stanu z dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 12.09.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Tak, z materiałem. Robocizna przy betonowej też jest tańsza. Jeden z wykonawców za ułożenie kostki betonowej chciał 40zł/m2 a za granitowej 60zł/m2. Jak dodasz do tego te 15-20zł różnicy na m2 za materiał to wychodzą niebagatelne kwoty niestety. Szczególnie na tym etapie kiedy to widać już dno w "skarbczyku" ok, czyli za granit robocizna 60 zł, kostka ok. 50 zł, a reszta? piasek...coś jeszcze? kupa kasy rzeczywiście wychodzi za moje 90m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.09.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 To prostsze niż malowanie Ten Twój chłop ma prawą i lewą, czy nie bardzo? Wpaść i pokazać jak to robić? Ma jedną i drugą, ale właśnie do malowania używa Do nauki chyba szwagra weźmiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencio 12.09.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 witam,już niedługo chcemy zaczynać budowę domu szkieletowego z drewna KVH, ocieplonego wełną drzewną. Poszukuję dobrego kierownika budowy z Wrocławia lub okolic, który będzie wizytował codziennie (cała zabawa trwa tylko 3-4 miesiące) i pilnował ekipę, który znałby technologię drewnianą. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 13.09.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Tak, z materiałem. Robocizna przy betonowej też jest tańsza. Jeden z wykonawców za ułożenie kostki betonowej chciał 40zł/m2 a za granitowej 60zł/m2. Jak dodasz do tego te 15-20zł różnicy na m2 za materiał to wychodzą niebagatelne kwoty niestety. Szczególnie na tym etapie kiedy to widać już dno w "skarbczyku" Wszystko prawda, pod warunkiem, że porównujesz granitową 8/11 i najtańszą betonową, a niekoniecznie bierze się taką najzwyklejszą. U nas granit wychodzi bardzo przyzwoicie cenowo, to nie jest reszta Polski. No i można sobie samodzielnie kupić kostkę w Strzegomiu, znowu taniej. Jarett, mam ofertę 90pln za całość materiałów i robocizny, bez kostki (betonowej). To tak, żebyś sobie oszacował. Silencio, nie jestem pewna, czy mogę mojego kierbuda polecić w kontekście budowy domu szkieletowego - powinien chyba się na tym znać? Ale budowa w "tylko 3-4 miesiące", szkieletora, to i tak chyba długo? Ja zrobiłam SSZ w 2,5 miesiąca (technologia tradycyjna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.09.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 jednak nie tegalit? p. Marcin by mi go pewnie nie położył... nawet do ręki by nie wziął jest pięknie równy (w porównaniu do Nibry), ale jak pisałam na dzienniku - ta farba na nim się łatwo zarysowuje. Obecnie więc w rankingu prowadzi Nibra, tylko wahamy się, czy kolor jak u Ciebie czy jak u Salika (on ma glazurę, a ja mam w domu ceramika, więc to może być argument rozstrzygający ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.09.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Żona powiedziała, że do garażu nie wjedzie i chce wiatę. Garaż jest pod skosem i wąski. Wychodzi na to, że będę tam wciskał Focusa kombi, a żonka swoją (docelową) Kie Venge lub bliźniaczego Hyundaia ix20 pod wiatę. Może się zdziwisz, ale szyby pod wiatą nie szronieją. a zrobisz tej wiacie ściany? to już nie będzie wiatą chyba? od 3 lat jestem szczęśliwą użytkowniczką wiaty (bez ścian) i zapewniam Cię, że szronieją - nie zawsze, bo zależy, jak wieje wiatr, ale jednak. czy jako dżentelmen nie mógłbyś żony wyręczać z tym parkowaniem? ;)i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.09.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Hej, tak się zastanawiam, że może by dać murarzom do zrobienia ściany. Pewnie w miesiąc zrobią, nawet jakby dwóch robiło. Tylko... ile może kosztować jak już wejdą na gotowy fundament? Może ktoś z was będzie wiedział tak mniej więcej. Wyszukałem mniej więcej ceny całego SSO, ale nie wiem jakby kosztowały tylko ściany, oczywiście tylko robocizna. 10, 20 tys? Mniej, więcej? To sobie przekalkuluję czy mi się opłaca tyle czasu czekać do stanu z dachem Miloszk, ja miałam wycenę sso z rozbiciem na poszczególne etapy. robocizna za ściany parteru kosztowała mnie 9k.na moim dzienniku możesz sobie obejrzeć projekt i porównać, ile tych ścian nośnych tam było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.09.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Ja bym polecił tego typu zamocowania http://koelner.pl/c?lang=pl&mod=products&c=product&p1=454 na pewno są skuteczne ew. na kotwy mechaniczne i innego typu podstawa słupa. http://koelner.pl/c?lang=pl&mod=products&c=product&p1=451 Oczywiście inni producenci tez takie mają. . Kubuswir, ale to są do słupów drewnianych tylko? Ja mam mieć stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 13.09.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Hej, tak się zastanawiam, że może by dać murarzom do zrobienia ściany. Pewnie w miesiąc zrobią, nawet jakby dwóch robiło. Tylko... ile może kosztować jak już wejdą na gotowy fundament? Może ktoś z was będzie wiedział tak mniej więcej. Wyszukałem mniej więcej ceny całego SSO, ale nie wiem jakby kosztowały tylko ściany, oczywiście tylko robocizna. 10, 20 tys? Mniej, więcej? To sobie przekalkuluję czy mi się opłaca tyle czasu czekać do stanu z dachem U mnie robocizna za postawienie ścian nośnych to ok 40-50zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.09.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Miloszk, chyba nawet pisałam w swoim dzienniku, ile mój majster powiedział za robociznę za każdy etap sso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 13.09.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 kto Wam robił parapety zewnętrzne i kiedy ekipa od ocieplenia czy kto? ocieplenie mam już zrobione w zeszłym roku, parapety z klinkieru miał mi przykleić teść ale jakoś nie ma czasu (a że właśnie skończyła mi się cierpliwość) to potrzebuję jakiegoś człowieka co by mu się chciało przyjechać do samych parapetów, macie namiary na kogoś sensownego???bo dzwonię i pytam i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.09.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 parapety mam z blachy - gięte przez blacharzy, a montowane przez ekipę od ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 13.09.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Skąd braliscie ziemie na wyrownanie terenu(oczywiscie jezeli byla komus potrzebna)Jezeli macie jakies namiary ,skąd brac ziemie lub kupic za symboliczne kwoty.........dajcie znac plissssssssss:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 13.09.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Podpowiedzcie, gdzie wycenialiście dachówki i resztę osprzętu (poza Gają, Lech-Budem, Millenium). I gdzie dostaliście najlepsze ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 13.09.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 MSM na Tyskiej - dachówka ceramiczna creatona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts