Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Jak na razie nie spotkałem się z ceną niższą niż 140zł/m2 na gotowo (zazwyczaj oscyluje wokół 160zł/m2). Czy to są normalne ceny,

na gotowo znaczy z materiałem?

kostka betonowa - wiadomo - materiał tańszy, ale robocizna też?

ja w sumie nie dopuszczam myśli, że mógłbym mieć betonową, ale... jaka jest orientacyna różnica w cenie za m2 między jedną a drugą (robocizna+materiał) ?

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

a'propos rupieci - za rok się będziemy przeprowadzać, więc zaczęliśmy się zastanawiać, ile rupieci przy okazji wyrzucimy... sporo ;) ale z bólem serca, bo "chłopu na wsi to się wszystko przyda" :)

Ja właśnie przenoszę różne rzeczy ze strychu, w tym moje "wspomnienia". Serce mi się ściska jak sobie pomyślę w ilu miejscach bywałem i ... już nie bywam. No ale cóż - teraz jest się ojcem i trza domu pilnować :(

na gotowo znaczy z materiałem?

kostka betonowa - wiadomo - materiał tańszy, ale robocizna też?

ja w sumie nie dopuszczam myśli, że mógłbym mieć betonową, ale... jaka jest orientacyna różnica w cenie za m2 między jedną a drugą (robocizna+materiał) ?

Tak, z materiałem.

Robocizna przy betonowej też jest tańsza. Jeden z wykonawców za ułożenie kostki betonowej chciał 40zł/m2 a za granitowej 60zł/m2.

Jak dodasz do tego te 15-20zł różnicy na m2 za materiał to wychodzą niebagatelne kwoty niestety. Szczególnie na tym etapie kiedy to widać już dno w "skarbczyku" ;)

Hej, tak się zastanawiam, że może by dać murarzom do zrobienia ściany. Pewnie w miesiąc zrobią, nawet jakby dwóch robiło. Tylko... ile może kosztować jak już wejdą na gotowy fundament? Może ktoś z was będzie wiedział tak mniej więcej. Wyszukałem mniej więcej ceny całego SSO, ale nie wiem jakby kosztowały tylko ściany, oczywiście tylko robocizna. 10, 20 tys? Mniej, więcej? To sobie przekalkuluję czy mi się opłaca tyle czasu czekać do stanu z dachem :)

Tak, z materiałem.

Robocizna przy betonowej też jest tańsza. Jeden z wykonawców za ułożenie kostki betonowej chciał 40zł/m2 a za granitowej 60zł/m2.

Jak dodasz do tego te 15-20zł różnicy na m2 za materiał to wychodzą niebagatelne kwoty niestety. Szczególnie na tym etapie kiedy to widać już dno w "skarbczyku" ;)

ok, czyli za granit

robocizna 60 zł, kostka ok. 50 zł, a reszta? piasek...coś jeszcze?

kupa kasy rzeczywiście wychodzi za moje 90m2...

witam,

już niedługo chcemy zaczynać budowę domu szkieletowego z drewna KVH, ocieplonego wełną drzewną. Poszukuję dobrego kierownika budowy z Wrocławia lub okolic, który będzie wizytował codziennie (cała zabawa trwa tylko 3-4 miesiące) i pilnował ekipę, który znałby technologię drewnianą. Z góry dzięki.

Tak, z materiałem.

Wszystko prawda, pod warunkiem, że porównujesz granitową 8/11 i najtańszą betonową, a niekoniecznie bierze się taką najzwyklejszą. U nas granit wychodzi bardzo przyzwoicie cenowo, to nie jest reszta Polski. No i można sobie samodzielnie kupić kostkę w Strzegomiu, znowu taniej.

Jarett, mam ofertę 90pln za całość materiałów i robocizny, bez kostki (betonowej). To tak, żebyś sobie oszacował.

Silencio, nie jestem pewna, czy mogę mojego kierbuda polecić w kontekście budowy domu szkieletowego - powinien chyba się na tym znać? Ale budowa w "tylko 3-4 miesiące", szkieletora, to i tak chyba długo? Ja zrobiłam SSZ w 2,5 miesiąca (technologia tradycyjna).

jednak nie tegalit? ;)

p. Marcin by mi go pewnie nie położył... nawet do ręki by nie wziął ;) jest pięknie równy (w porównaniu do Nibry), ale jak pisałam na dzienniku - ta farba na nim się łatwo zarysowuje. Obecnie więc w rankingu prowadzi Nibra, tylko wahamy się, czy kolor jak u Ciebie czy jak u Salika (on ma glazurę, a ja mam w domu ceramika, więc to może być argument rozstrzygający ;))

Żona powiedziała, że do garażu nie wjedzie i chce wiatę. Garaż jest pod skosem i wąski. Wychodzi na to, że będę tam wciskał Focusa kombi, a żonka swoją (docelową) Kie Venge lub bliźniaczego Hyundaia ix20 pod wiatę.

Może się zdziwisz, ale szyby pod wiatą nie szronieją.

a zrobisz tej wiacie ściany? to już nie będzie wiatą chyba? od 3 lat jestem szczęśliwą użytkowniczką wiaty (bez ścian) i zapewniam Cię, że szronieją - nie zawsze, bo zależy, jak wieje wiatr, ale jednak.

czy jako dżentelmen nie mógłbyś żony wyręczać z tym parkowaniem? ;)i

Hej, tak się zastanawiam, że może by dać murarzom do zrobienia ściany. Pewnie w miesiąc zrobią, nawet jakby dwóch robiło. Tylko... ile może kosztować jak już wejdą na gotowy fundament? Może ktoś z was będzie wiedział tak mniej więcej. Wyszukałem mniej więcej ceny całego SSO, ale nie wiem jakby kosztowały tylko ściany, oczywiście tylko robocizna. 10, 20 tys? Mniej, więcej? To sobie przekalkuluję czy mi się opłaca tyle czasu czekać do stanu z dachem :)

Miloszk, ja miałam wycenę sso z rozbiciem na poszczególne etapy. robocizna za ściany parteru kosztowała mnie 9k.na moim dzienniku możesz sobie obejrzeć projekt i porównać, ile tych ścian nośnych tam było.

Ja bym polecił tego typu zamocowania http://koelner.pl/c?lang=pl&mod=products&c=product&p1=454 na pewno są skuteczne ew. na kotwy mechaniczne i innego typu podstawa słupa. http://koelner.pl/c?lang=pl&mod=products&c=product&p1=451 Oczywiście inni producenci tez takie mają.

.

Kubuswir, ale to są do słupów drewnianych tylko? Ja mam mieć stalowe.

U mnie robocizna za postawienie ścian nośnych to ok 40-50zł/m2.

kto Wam robił parapety zewnętrzne i kiedy ekipa od ocieplenia czy kto?

ocieplenie mam już zrobione w zeszłym roku, parapety z klinkieru miał mi przykleić teść ale jakoś nie ma czasu (a że właśnie skończyła mi się cierpliwość) to potrzebuję jakiegoś człowieka co by mu się chciało przyjechać do samych parapetów, macie namiary na kogoś sensownego???

bo dzwonię i pytam i nic