Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Skąd braliscie ziemie na wyrownanie terenu(oczywiscie jezeli byla komus potrzebna)Jezeli macie jakies namiary ,skąd brac ziemie lub kupic za symboliczne kwoty.........dajcie znac plissssssssss:D

podłączam się pod pytanie.

Awo, ja dostałam najniższe ceny w Wobopolu, MSM (Tyska) i tradycyjnie u Samira - ale wtedy nie mieli jeszcze bezpośrednio Nelskampa.

Ad kostki granitowej: forumowy Kamieniarz:

http://forum.muratordom.pl/member.php?101586-kamieniarz

Dał mi ofertę:

Kostkę 4/6 i 8/11 mam po 190zł/1t, kostka z oflisa może mieć 1-2 rzadko 3 cięte ściany reszta surowa, transport samochodem ciężarowym (wanna 25 ton) - 650zł

kostka z oflisa ma 1-2 gładkie strony rzadko 3 , oflis to kamień który został przecięty piłą i jest traktowany jako odpad, nie jest to materiał gorszej jakości, są to po prostu resztki kamienia po cięciu które można przerobić jeszcze na kostkę.

Z 1 tony można ułożyć do 8,5m2 bruku.

kostka z oflisa ma 1-2 gładkie strony rzadko 3 , oflis to kamień który został przecięty piłą i jest traktowany jako odpad, nie jest to materiał gorszej jakości, są to po prostu resztki kamienia po cięciu które można przerobić jeszcze na kostkę.

Z 1 tony można ułożyć do 8,5m2 bruku.

hmm.. całkiem sympatyczna cena. Rozumiem, ze brukarze muszą jedynie pamiętać, żeby nie układać gładkim do góry?

@Tatarak - u Ciebie też Pan Marcin będzie robił? (PS. On ma też Nelskampa).

Ma jedną i drugą, ale właśnie do malowania używa :) Do nauki chyba szwagra weźmiemy.

Jak ustalę z żoną termin następnych zakupów to się odezwę. Przypuszczalnie ustalę w piątek wieczorem lub sobotę rano i będzie to ta lub następna niedziela.

już niedługo chcemy zaczynać budowę domu szkieletowego z drewna KVH, ocieplonego wełną drzewną. Poszukuję dobrego kierownika budowy z Wrocławia lub okolic, który będzie wizytował codziennie (cała zabawa trwa tylko 3-4 miesiące) i pilnował ekipę, który znałby technologię drewnianą.

Odszukaj czy na forum dalej pisuje Wojciech Nitka (nie pamiętam czy pełne imię miał w nicku czy samo W.). Jeżeli nie googlnij lub odszukam namiar na niego. Gość jest popularyzatorem tej technologii i z pewnością zna ludzi w różnych rejonach oddanym jej. Może przez niego da się uzyskać jakiś namiar? Ja potrzebowałem specjalnej folii to wykusza i nie tylko chciało mu się wysłać te marne kilka m2, ale zrobił to bez przedpłaty i dołączył książki.

a zrobisz tej wiacie ściany? to już nie będzie wiatą chyba? od 3 lat jestem szczęśliwą użytkowniczką wiaty (bez ścian) i zapewniam Cię, że szronieją - nie zawsze, bo zależy, jak wieje wiatr, ale jednak.

czy jako dżentelmen nie mógłbyś żony wyręczać z tym parkowaniem? ;)i

Przypuszczalnie coś na kształt 2 ścian będzie. Się zobaczy.

Mógłbym, ale często mnie nie ma w domu, poza tym, żona lubi być samodzielna.

Tak na marginesie - wobec żony to trudno mówić o dżentelmeństwie. Raczej o rozpieszczaniu :)

Skąd braliscie ziemie na wyrownanie terenu(oczywiscie jezeli byla komus potrzebna)Jezeli macie jakies namiary ,skąd brac ziemie lub kupic za symboliczne kwoty.........dajcie znac plissssssssss:D

Nie podam namiaru a sposób. Szukanie lokalne i zapisywanie numerów z ciężarówek zna każdy. Jak do podniesienia jest sporo, to wielu bierze co popadnie na spód i 40cm gleby. Spotyka się sporo tablic "Przyjmę gruz". Trzeba tylko pilnować kiedy wysypują, żeby to nie były śmieci. Warto śledzić duże budowy w okolicy. Zdaje się, że będzie robiona jeszcze obwodnica wschodnia. Ktoś tam będzie wywoził ziemię i warto go zapytać. Trzeba dotrzeć przez głównego wykonawcę do podwykonawców od ziemi, lub pojechać zobaczyć kto wozi (jak już zaczęli) i zapytać kierowcę czy można (nie)oficjalnie kupić u nich ziemię.

płyta nie może leżeć na drugiej płycie (nie mogą się stykać) więc pomiędzy płyty i na belki stropowe damy taką piankę jak pod panele podłogowe

O jakich płytach mówisz - jeżeli planujesz dwie OSB to mogą leżeć jedna na drugiej. Ja mam je dodatkowo poskręcane wkrętami do drewna.

Z tą pianką bym jednak uważał. U mnie na belkach stropowych mam położoną fizelinę i na nią piankę, którą normalnie używa się do dylatacji przy wylewkach (pasy po 10cm szerokie akuratnie pasowały na belki - nic ciąć nie trzeba było). Teraz jak się chodzi to czuć, jak cała podłoga się "rusza"

Gdzie kupowaliście deskę czołową? Obdzwoniłam tartaki i przy cenie za m3 wychodzi zniewalająca cena. Tylko w centrum drewna mieli cenę za mb takiej deski, ale na stanie akurat teraz jej nie mają. Macie długie odcinki czy krótkie połączone ze sobą? Ładniej pewnie wygląda jeden długi odcinek tylko czy taka deska się nie powykręca? A u mnie odcinki są prawie 8 metrowe..

Gdzie kupowaliście deskę czołową? Obdzwoniłam tartaki i przy cenie za m3 wychodzi zniewalająca cena. Tylko w centrum drewna mieli cenę za mb takiej deski, ale na stanie akurat teraz jej nie mają. Macie długie odcinki czy krótkie połączone ze sobą? Ładniej pewnie wygląda jeden długi odcinek tylko czy taka deska się nie powykręca? A u mnie odcinki są prawie 8 metrowe..

Gosia, odpowiem już tutaj. U mnie na deskę czołową wzięli płytę OSB. Potem kierownik powiedział, że absolutnie nie robi się tego z OSB, bo szybciej napęcznieje od wilgoci niż zwykła deska. Deskę powinno się też pomalować farbą czy lakierem, żeby zaimpregnować. U mnie pocięli płytę OSB. Natomiast brałam z Tartaku dechy na schody. Nie wyszło mi drogo. Tartak z Oleśnicy. Musiałabym poszukać, który dokładnie.