Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Suspenser - yyyyy może przedstaw wnioski? bo jako humanistka bardziej czuję niż rozumiem, że to opis jakiegoś problemu?:(

Wojgoc radzi, że możesz mi coś podpowiedzieć w sprawie mocowania stalowych słupów - problem opisałam kilka postów wyżej. Pomożesz? O tych markach mówił mi AI.

Wniosek: ta folia nic nie daje.

Co do mocowania to nie odpowiedziałem bo byłem w Bieszczadach :D

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ale ja nie mam tynku. Nie wiem o co chodzi.

O, Boze! Ale z Ciebie cos wyciagnac...:)

Na kominach.

Nie zaskoczyłam o jakim tynku piszesz. Będę dzisiaj na budowie to Ci napisze nazwę firmy ale z tego co pamiętam to gość go robił sam bo nie było nigdzie czysto czarnego.

Dla zainteresowanych namiary na meble nie tylko kuchenne

sprawdzone przez znajomych

[email protected]

[email protected]

[email protected] http://www.cholewameble.pl/

[email protected]

Ja dostałam przy okazji wyceny wizualizacje.

szybkie pytanie - czy pion wentylacyjny w kominie powinien/musi mieć na dole rewizję?

Nie wiem czy musi, ale u mnie ma i całe szczęście, że ma. Gołębie zaczęły mi się osiedlać w kominach wentylacyjnych, a gość który mi robił obróbki i miał mi założyć kratki, nie mógł ciągle dotrzeć. Kilkanaście petard odpalonych w rewizji zniechęciło gołębie. Inna sprawa, że te rewizje są w pomieszczeniu gospodarczym, więc nie przeszkadzały mi kwestie estetyczne - zamówiłem drzwiczki takie jak miałem do rozdzielacza c.o.

ile Ty masz tam tego stryszku ? :)

Mi wyszło jakieś 2000 zł materiał + robocizna (w tym schodki strychowe). Z OSB 2,5cm. Jętki mam co 60-70 cm. Opłaca się to zrobić. Mimo że wysokość strychu mam 1,3m to powierzchnia na różne graty jest ogromna. No i kominiarz tamtędy ma dostęp do komina (więc nie mam żadnej komunikacji dachowej oprócz wyłazu).

wychodzi ok. 75m2, do tego trzeba doliczyć jakieś 10% zapasu materiału. Jak liczyłam wg cen OSB w Castoramie, to wychodziło mi ponad 3 tys. za same płyty.

Spirea - dzisiaj może wpadnę do Wrocka. Szwagier jest pod ręką? Gniazdka też?

Frankai, dzięki wielkie, ale my jeszcze nie na tym etapie. Gniazdka będziemy pewnie montować gdzieś w listopadzie (bo chyba robi się to po malowaniu). Szwagier oddalony o jakieś 130km. Zaoferował się na panele, więc może dadzą radę z mężem obskoczyć gniazdka.

U nas jednak wszystko się trochę przesunie w czasie.

wychodzi ok. 75m2, do tego trzeba doliczyć jakieś 10% zapasu materiału. Jak liczyłam wg cen OSB w Castoramie, to wychodziło mi ponad 3 tys. za same płyty.

Ja się zdecydowałam na płyty MFP znalazłam we Wrocławiu za 94,20 szt 25 mm. Sprawdzałam parametry to lepsze niż OSB. Zobaczymy w praniu jak się sprawdzą. Ze względu na daleko oddalone jętki robię rusztowanko z desek, nie będzie odpadów.

A no to rzeczywiście może tak wyjść. Ja mam połowę z tego. Zapomniałem, że Ty przecież masz garaż w bryle więc troszkę pod tą kalenicą wychodzi.

Frankai, dzięki wielkie, ale my jeszcze nie na tym etapie. Gniazdka będziemy pewnie montować gdzieś w listopadzie (bo chyba robi się to po malowaniu). Szwagier oddalony o jakieś 130km. Zaoferował się na panele, więc może dadzą radę z mężem obskoczyć gniazdka.

U nas jednak wszystko się trochę przesunie w czasie.

Zakładanie gniazdek nie jest czarną magią, jeżeli instalacja wykonana jest poprawnie. Jeżeli kable są opisane, lub mają zdefiniowane kolory, to nie będzie problemu. Zakładam też, że wszystkie połączenia są wykonane. Jeżeli tak, to potrzeba: śrubokręt krzyżowy średni, płaski średni, płaski mały (do montażu kostek do lamp), kombinerki i nóż. Do tego czasem się przydaje taśma izolacyjna, wskaźnika fazy lub miernik. Góra pół godzinki i wszystko powinno być jasne. Być może na wstępie będę sam się musiał przyjrzeć zasadom montażu danego osprzętu, bo jednak każdy producent ma swoje "patenty". Jak znam to już wiesz ;)

bardzo daleko posuniety wniosek, wysnuty na podstawie linku do materialu, ktorego ja nie stosowalem.

ja uwazam, że folia z ekranem aluminiowym sprawdza się. i tyle.

Ok wydaje Ci się, że działa, ale czy masz jakieś informacje to potwierdzające ?

Chciałbym raz na zawsze wyjaśnić tą kwestię bo swego czasu też mnie namawiano na wełnę z folią aluminiową a to będzie działać podobnie jak folia z ekranem aluminiowym [gdy na niej będzie położona wełna].

witam wszystkich, czy macie może namiary na sklep - producenta pieców C.O. węglowych ? Najlepiej dolnego i górnego spalania na węgiel, drewano, miał, koks itp. ? Wdzięczny będę za odpowiedź.

Sekom robi bardzo dobre kotły na ekogroszek, więc inne ich kotły pewnie też są porządne [produkują kotły od ponad 30 lat] - napisz do nich i spytaj:

http://www.sekom-pleszew.com.pl/sekom_gk.html

Jakby kogoś interesowały słupki z wideodomofonem, otwieraniem furtki za pomocą odczytu linii papilarnych czy skrzynką na listy, to widziałem śliczne na Energetabie. Koszt bagatela: 2.500 - 3.000. Cena nie wydaje się wysoka? Firma (Seidle) jest z Niemiec i oni zł nie używają ;)

Sekom robi bardzo dobre kotły na ekogroszek, więc inne ich kotły pewnie też są porządne [produkują kotły od ponad 30 lat] - napisz do nich i spytaj:

http://www.sekom-pleszew.com.pl/sekom_gk.html

W Pleszewie w co drugim domu mieszka kotlarz :)