Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

nad schodami to i ja się zastanawiam: mam fajna ofertę na buk i na jesion??? jakieś mądre sugestie:)

U mnie konstrukcja metalowa zrobiona, przez rok będą stopnie z OSB. Dąb się suszy już 3 lata mam nadzieję, że za rok będzie się już nadawał.

Zastanawiam się czy nie obłożyć tych OSB panelami, żeby nie straszyły. Chyba, że ktoś ma inny pomysł?

A teraz szukam drzwi zewnętrznych, w sobotę przyjeżdża kuchnia.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

U mnie konstrukcja metalowa zrobiona, przez rok będą stopnie z OSB. Dąb się suszy już 3 lata mam nadzieję, że za rok będzie się już nadawał.

Zastanawiam się czy nie obłożyć tych OSB panelami, żeby nie straszyły. Chyba, że ktoś ma inny pomysł?

A teraz szukam drzwi zewnętrznych, w sobotę przyjeżdża kuchnia.

Cegiełka, pokaż zdjęcie tej konstrukcji, jeśli to nie tajemnica?

ueee a za skanerem siatkówki nie mają? bo tak to trzeba mieć zawsze czyste ręce;)

Mam czytnik w laptopie i nie muszę co 5 minut rąk myć :) Wręcz przeciwnie - po umyciu się myli, bo jak człek nie wytrze rąk, to woda powoduje zmyłkę, a jak wytrze to z kolei sobie pogniecie linijki papilarne i trzeba czekać aż odwstaną.

Jeżeli zależy Ci na tym skanerze, to się mogę dowiedzieć. Mam namiary na szefa na Polskę i nie tylko.

Bierz Knaufa. Ta wełna wygląda naprawdę nieźle, kosztuje rozsądnie i jeszcze ma jakieś eko-certyfikaty. Gdybym widział ją wcześniej to cały dom zrobiłbym w Knaufie zamiast w Isoverze (kilka rolek knaufa dokupiłem na szybko gdy zabrakło mi uni-maty). Ale na forum panuje kult isovera (i caparola) i poszedłem jak ciele za tłumem :) Z Caparolem akurat się nie dałem :)

a i pytanie:

Jak powinny być prawidłowo obrobione u dołu okna sięgające do podłogi. Fixy. W sensie - na zewnątrz. Parapet tam się robi czy po prostu taką obróbkę jak po bokach?

Jarett, ja mam normalne parapety, zajrzyj do mojego dziennika (okolice czerwca).

nad schodami to i ja się zastanawiam: mam fajna ofertę na buk i na jesion??? jakieś mądre sugestie:)

my akurat wybieraliśmy między jesionem a dębem. Padło na jesion. Widzieliśmy u stolarza i bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Tańszy od dębu, a parametry w zasadzie takie same.

A może by tak... :stirthepot:

Ja w oryginale chciałem doussie na podłogę do salonu i buk na schody podkolorowany pod to doussie. Ostatecznie na podłodze i na schodach mam merbau. Podłoga dużo tańsza a schody droższe raptem o 2 000zł. W przypadku uszkodzeń bejcowany buk mógłby odkryć swój rzeczywisty kolor (bejca nie wnika zbyt głęboko).

Mam czytnik w laptopie i nie muszę co 5 minut rąk myć :) Wręcz przeciwnie - po umyciu się myli, bo jak człek nie wytrze rąk, to woda powoduje zmyłkę, a jak wytrze to z kolei sobie pogniecie linijki papilarne i trzeba czekać aż odwstaną.

Jeżeli zależy Ci na tym skanerze, to się mogę dowiedzieć. Mam namiary na szefa na Polskę i nie tylko.

nie nie ja lubię swoje palce

@Spirea- dzięki!

W kwestii schodów u mnie padło na merbau. Różnica między wybarwianym drewnem krajowym a egzotykiem była stosunkowo niewielka, a różnica w twardości jest ponoć znaczna (no może poza dębem). Poza tym jak pisał Frankai - głębsze uszkodzenie (szpilki, coś upadnie) i wyjdzie spod bejcy jasne drewno.

ja się zastanawiam między doussie a jatoba - choć ostatnio dostałem wycene kamiennych(madura) i cenowo taniej jak drewno.

Z pewnością kamień uczyni wnętrze zimniejszym. Niektórym może zależeć na całościowym "zimnie" pomieszczeń. Inni będą chcieli "oziembić" resztę, która jest zbyt "ciepła". U mnie kamienne nie wyglądałyby zbyt dobrze. Mając połowę płytek (w tym w hall'u) i wstawki z kwasówki, byłoby to zbyt industrialne. Pytanie też o kwestie bezpieczeństwa. Ludziom zdarza się potknąć na schodach i jeżeli ktoś ma jakieś osoby o problemach ruchowych, lub małe dzieci idące na całość, musi w takim wypadku zaopatrzyć się w dodatkowe dywaniki czy listwy, a to psuje efekt. Byłbym więc sceptyczny co do kamiennych stopni, choć przyznaję, że widziałem kilka ładnych przykładów.

z tabelki wynika, że buk jest prawie tak samo twardy jak dąb.

A raczej to dąb jest prawie tak twardy jak buk (co jest pewnym zaskoczeniem także dla mnie), a jesion jest najtwardszym rodzimym drewnem. Oczywiście należy pamiętać, że mogą być straszne rozbieżności w parametrach w zależności od podgatunku (skórcz od 10 do 20% o czym poniżej). Wyszło mi to, jak próbowałem analizować skórcz dla mojej "przemysłówki" kładzionej na piętrze. W tabeli którą wówczas oglądałem - wartości mocno się różnią od cytowanej przez Ciebie - kojarzy mi się skórcz na poziomie 9% dla merbau, 11.8 dla dębu i 16 dla buku. Abiurana vel Goiabao - na podstawie stron brazylijskiego ministerstwa leśnictwa - miało skórcz na poziomie od 10 do 20, w zależności od podgatunku rozróżnianego nazwą łacińską. Nie muszę chyba wyjaśniać, że obsługa w DLH Drewno i Castoramie wymiękła jak pytałem się o parametry tego drewna i jego nazwę łacińską.

jesion, buk jest bardzo higroskopijny. Będzie mocno się rozsychał w sezonie grzewczym, a latem pęczniał.

Jarett, zrób parapet. Ja zamawiałam obróbki blacharskie na dół. Chociaż teraz w sumie o tyle żałuję, że muszę zrobić taras drewniany, nie z kostki, no bo nie dojdę kostką pod próg. No ale nic to.

Cegiełka, na drzwi wewnętrzne to sobie można poczekać... moje się ciągle produkują.

A wełnę wzięłam uni-matę.

my akurat wybieraliśmy między jesionem a dębem. Padło na jesion. Widzieliśmy u stolarza i bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Tańszy od dębu, a parametry w zasadzie takie same.

Mi także najbardziej spodobał się jesion.

Potwierdzam to o czym napisała Madeleine - jest higroskopijny - zeszłej zimy gdy wilgotność spadła do 24% pojawiły się w kilku miejscach w drzwiach minimalne szczeliny [tylko w 2 szt], stolarz zaszpachlował je silikonem w odpowiednim kolorze i odcieniu, i po problemie - już więcej się nie pojawiały.

Ciekawe jest to, że pojawiły się tylko na 2 szt z 6.

nie czytałaś Dana Browna? taki skaner siatkówki jest niebezpieczny - bandziory mogą człowiekowi wydłubać oko, żeby zamek sforsować ;)

może lepiej system rozpoznawania głosu? ale to znowu problem w przypadku zapalenia krtani... no nie wiem, chyba najlepszy byłby jednak lojalny i niepokonywalny odźwierny ;)

Te skanery działają tylko na żywe oko.

Co do rozpoznawania głosu to nagranie i odtworzenie go w wysokiej jakości jest dzisiaj banalnie proste.

Biometryczne czytniki linii papilarnych to proste, tanie i skuteczne [chociaż Polacy wykombinowali jak je oszukać, ale o tym sza] urządzenia kontroli dostępu.

Dla tych z bujną wyobraźnią lub dających się nastraszyć są czytniki skanujące układ żył w palcu - działają tylko z "żywymi" palcami.

Do ciekawych, oryginalnych metod biometrycznych należy opracowane przez Japończyka rozpoznawanie odgłosu ...

podpisu odręcznego ...

... na klawiaturze - zgadnijcie czemu się nie przyjęło ;)

Wytarcie nie pogniecie linijek papilarnych, tylko masz zapewne w czytniku prosty sensor pojemnościowy, więc kwestia wpływu wilgotności jest oczywista ;)