Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Mój kb wrócił z urlopu, więc w poniedziałek wreszcie zalewamy strop i już mam milion pytań o to, co dalej :)

Państwo będą łaskawi pomóc zagubionej inwestorce jakąś dobrą radą:

- co dokładnie ustalać, jak będę rozmawiać z wykonawcą o elewacji (ocieplenie/tynk) o co mam pytać? na co zwracać uwagę?

- gdzie we Wrocku dostaną najlepszą cenę na okna Roto?

- jakiej grubości ocieplenie ze styro dać od góry na ścianach szczytowych, żeby mieć ciągłość między ociepleniem elewacji i połaci? taką jak na elewacji?

- czy na stropodachu płaskim lepiej kłaść: (1) papę - płyty pir - znowu papę - żwir czy (2) papę (kilka warstw) - styrodur - geowłóknę - żwir? ktoś to przerabiał u siebie? wg p. Marcina wersja 1; książkowo - wersja 2.

- zakładając, że na stropodachu nad garażem nieogrzewanym będzie jednak styrodur, to jakiej powinien być grubości? 12 cm styknie? na ścianach garażu będzie 15 cm styro.

- ile cm powinna mieć ta warstwa żwiru na stropodachu? (nie będziemy po nim chodzić) ile cm nad tą ostatnią warstwę powinien wystawać mur attykowy?

- czy zalewając strop murarze mogą od razu zrobić spadek na stropodachu?

My mieliśmy bukowy parkiet i po dwóch sezonach wyglądał w zimie tak sobie (z tym, że mi to nie przeszkadzało, te wszystkie szpary).

Tatarak, ja pytałam o kołkowanie, jak wykańczają narożniki, czy listwa startowa i co w strefie cokołu, połączenie z izolacją poddasza (u mnie styropian wchodzi 30-40cm do góry pionowo, aż do dachu), obgadałam temat parapetów, piankowanie od dołu i góry itd. Ogólnie pytałam o wszystko, albo mi sami z siebie opowiadali.

Prozaicznie - sposób rozliczania się, ale to już wiesz. Czy płatne dodatkowo okna, czy są odliczane itd.

ja polecam bez listwy startowej to zbędny gadżet dla porządnych ociepleniowców

pytaj jak łączą styropian - czy piankują (polecam)

jeśli dajesz 2 wartswy to żeby było na mijankę

zatrzymaj kasę (wypłatę) az do efektu końcowego. Jak schrzanią ocieplenie to wyjdzie na tynku a potem ten poprawiać to problem. reszta to tak jak mówiła madeleine.

co do dachu pytania to mam pytanie jak masz w projekcie?

My mieliśmy bukowy parkiet i po dwóch sezonach wyglądał w zimie tak sobie (z tym, że mi to nie przeszkadzało, te wszystkie szpary).

Im bardziej drewno podatne jest na zmiany objętości, tym mniejsze elementy powinny być używane do parkietu. Wówczas szczeliny wypełnione szpachlą, lub łączenia pióro-wpust, będą w stanie poprawnie skompensować naprężenia. U mnie póki co w jednym tylko miejscu pojawiła się ewidentna szczelina i było to miejsce przerabiane - tuż przed lakierowaniem ścięto kawałek wylewki i doklejono klepki. Nie miały czasu prawidłowo się ułożyć.

Mój kb wrócił z urlopu, więc w poniedziałek wreszcie zalewamy strop i już mam milion pytań o to, co dalej :)

Państwo będą łaskawi pomóc zagubionej inwestorce jakąś dobrą radą:

- co dokładnie ustalać, jak będę rozmawiać z wykonawcą o elewacji (ocieplenie/tynk) o co mam pytać? na co zwracać uwagę?

- gdzie we Wrocku dostaną najlepszą cenę na okna Roto?

- jakiej grubości ocieplenie ze styro dać od góry na ścianach szczytowych, żeby mieć ciągłość między ociepleniem elewacji i połaci? taką jak na elewacji?

- czy na stropodachu płaskim lepiej kłaść: (1) papę - płyty pir - znowu papę - żwir czy (2) papę (kilka warstw) - styrodur - geowłóknę - żwir? ktoś to przerabiał u siebie? wg p. Marcina wersja 1; książkowo - wersja 2.

- zakładając, że na stropodachu nad garażem nieogrzewanym będzie jednak styrodur, to jakiej powinien być grubości? 12 cm styknie? na ścianach garażu będzie 15 cm styro.

- ile cm powinna mieć ta warstwa żwiru na stropodachu? (nie będziemy po nim chodzić) ile cm nad tą ostatnią warstwę powinien wystawać mur attykowy?

To ja się przyłączę:

- czy piankują krawędzie i czy piankują

- jak kołkują 4 czy 6 kołków (u mnie wystarczyło 4)

- styropian w jednej warstwie, najlepiej frezowany

- czy doliczają szpalety

- jeśli ocieplasz fundamenty, to listwa startowa bez sensu

- czy montują parapety

A teraz prywata, mam na zbyciu kołki:

- 600szt 300mm z trzpieniem stalowym

- 200szt 200mm z trzpieniem stalowym

W okolice Wrocławia mogę dowieźć.

Czy mogą to zapytaj murarzy, ale wygodnie jest jakby zrobili. Jeśli później nie będzie robiona wylewka (a jak rozumiem u Ciebie nie będzie) to ciężko zrobić spadek na styropianie. Ja nie mam spadku na płycie i muszę kombinować.

ja polecam bez listwy startowej to zbędny gadżet dla porządnych ociepleniowców

pytaj jak łączą styropian - czy piankują (polecam)

jeśli dajesz 2 wartswy to żeby było na mijankę

zatrzymaj kasę (wypłatę) az do efektu końcowego. Jak schrzanią ocieplenie to wyjdzie na tynku a potem ten poprawiać to problem. reszta to tak jak mówiła madeleine.

co do dachu pytania to mam pytanie jak masz w projekcie?

Chodzi o łączenie styropianu ocieplającego fundamenty i tego na elewacji? czy gdzie?

Co do dachu - w projekcie np w miejscu jednej ściany attykowej mam ażurową listwę przytrzymującą żwir i mocowanie rynien do takich listewek o grubości 2 i 4 cm:o. wykonawca zasugerował, a kb zatwierdził pomysł, żeby zrobić attykową z 4 stron i przez nią wypust (kielich) odprowadzający wodę do rur spustowych. poza tym w projekcie jest mniej wiecej jak w wersji 2, tylko mało szczegółowo... a że projekt dał się już poznać od nienajlepszej strony, to mam wątpliwości :(

Forgetit, wytłumacz mi jak blondynce, o co kaman z tym piankowaniem. Liczbę kołków liczyć na m2 czy na płytę styro (może to wychodzi na jedno?) styropian będzie o gr 20cm, nie wiem, czy mi się uda kupić taką grubość, czy nie trzeba będzie kłaść 2 warstw. Co to są szpalety?

Czy te kołki, które Ci zostały (300 mm), to się nadadzą do mojego styro?

Czy mogą to zapytaj murarzy, ale wygodnie jest jakby zrobili. Jeśli później nie będzie robiona wylewka (a jak rozumiem u Ciebie nie będzie) to ciężko zrobić spadek na styropianie. Ja nie mam spadku na płycie i muszę kombinować.

ok, muszę z nimi pogadać. dzięki :) w każdym razie powinno być fizycznie wykonalne?

Cegiełka, pokaż zdjęcie tej konstrukcji, jeśli to nie tajemnica?

http://img23.imageshack.us/img23/1996/p1010881a.jpg

OSB pokryje siatką i pomaluje, podstopnie będą z paneli. Całość schodów będzie zabudowana OSB 12 mm żeby pod schodami zrobić schowek. Ten "pręt" przy drugim stopniu to część konstrukcji dla drzwi.

gdybyś chciała więcej fotek to daj znać wyślę na mail

http://img23.imageshack.us/img23/1996/p1010881a.jpg

OSB pokryje siatką i pomaluje, podstopnie będą z paneli. Całość schodów będzie zabudowana OSB 12 mm żeby pod schodami zrobić schowek. Ten "pręt" przy drugim stopniu to część konstrukcji dla drzwi.

gdybyś chciała więcej fotek to daj znać wyślę na mail

Strasznie karkołomne. Nie łatwiej/taniej było ot wylać?