claris 21.09.2011 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ja mam parapety na zewnątrz fix-ów wykusza. U mnie to samo, wewn. i na zewn. takie same parapety jak gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.09.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Mój kb wrócił z urlopu, więc w poniedziałek wreszcie zalewamy strop i już mam milion pytań o to, co dalej Państwo będą łaskawi pomóc zagubionej inwestorce jakąś dobrą radą: - co dokładnie ustalać, jak będę rozmawiać z wykonawcą o elewacji (ocieplenie/tynk) o co mam pytać? na co zwracać uwagę? - gdzie we Wrocku dostaną najlepszą cenę na okna Roto? - jakiej grubości ocieplenie ze styro dać od góry na ścianach szczytowych, żeby mieć ciągłość między ociepleniem elewacji i połaci? taką jak na elewacji? - czy na stropodachu płaskim lepiej kłaść: (1) papę - płyty pir - znowu papę - żwir czy (2) papę (kilka warstw) - styrodur - geowłóknę - żwir? ktoś to przerabiał u siebie? wg p. Marcina wersja 1; książkowo - wersja 2. - zakładając, że na stropodachu nad garażem nieogrzewanym będzie jednak styrodur, to jakiej powinien być grubości? 12 cm styknie? na ścianach garażu będzie 15 cm styro. - ile cm powinna mieć ta warstwa żwiru na stropodachu? (nie będziemy po nim chodzić) ile cm nad tą ostatnią warstwę powinien wystawać mur attykowy? - czy zalewając strop murarze mogą od razu zrobić spadek na stropodachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 21.09.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Czy ktos z Was frezowal zle wylany chudziak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.09.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Czy ktos z Was frezowal zle wylany chudziak? Nie. Wylano mi w jednym miejscu za grubo i na części dałem polistyren zamiast styropianu, a część kazałem rozkuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 21.09.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 My mieliśmy bukowy parkiet i po dwóch sezonach wyglądał w zimie tak sobie (z tym, że mi to nie przeszkadzało, te wszystkie szpary). Tatarak, ja pytałam o kołkowanie, jak wykańczają narożniki, czy listwa startowa i co w strefie cokołu, połączenie z izolacją poddasza (u mnie styropian wchodzi 30-40cm do góry pionowo, aż do dachu), obgadałam temat parapetów, piankowanie od dołu i góry itd. Ogólnie pytałam o wszystko, albo mi sami z siebie opowiadali.Prozaicznie - sposób rozliczania się, ale to już wiesz. Czy płatne dodatkowo okna, czy są odliczane itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.09.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 dzięki, Madeleine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 21.09.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 ja polecam bez listwy startowej to zbędny gadżet dla porządnych ociepleniowcówpytaj jak łączą styropian - czy piankują (polecam)jeśli dajesz 2 wartswy to żeby było na mijankęzatrzymaj kasę (wypłatę) az do efektu końcowego. Jak schrzanią ocieplenie to wyjdzie na tynku a potem ten poprawiać to problem. reszta to tak jak mówiła madeleine.co do dachu pytania to mam pytanie jak masz w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.09.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 My mieliśmy bukowy parkiet i po dwóch sezonach wyglądał w zimie tak sobie (z tym, że mi to nie przeszkadzało, te wszystkie szpary). Im bardziej drewno podatne jest na zmiany objętości, tym mniejsze elementy powinny być używane do parkietu. Wówczas szczeliny wypełnione szpachlą, lub łączenia pióro-wpust, będą w stanie poprawnie skompensować naprężenia. U mnie póki co w jednym tylko miejscu pojawiła się ewidentna szczelina i było to miejsce przerabiane - tuż przed lakierowaniem ścięto kawałek wylewki i doklejono klepki. Nie miały czasu prawidłowo się ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 21.09.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Mój kb wrócił z urlopu, więc w poniedziałek wreszcie zalewamy strop i już mam milion pytań o to, co dalej Państwo będą łaskawi pomóc zagubionej inwestorce jakąś dobrą radą: - co dokładnie ustalać, jak będę rozmawiać z wykonawcą o elewacji (ocieplenie/tynk) o co mam pytać? na co zwracać uwagę? - gdzie we Wrocku dostaną najlepszą cenę na okna Roto? - jakiej grubości ocieplenie ze styro dać od góry na ścianach szczytowych, żeby mieć ciągłość między ociepleniem elewacji i połaci? taką jak na elewacji? - czy na stropodachu płaskim lepiej kłaść: (1) papę - płyty pir - znowu papę - żwir czy (2) papę (kilka warstw) - styrodur - geowłóknę - żwir? ktoś to przerabiał u siebie? wg p. Marcina wersja 1; książkowo - wersja 2. - zakładając, że na stropodachu nad garażem nieogrzewanym będzie jednak styrodur, to jakiej powinien być grubości? 12 cm styknie? na ścianach garażu będzie 15 cm styro. - ile cm powinna mieć ta warstwa żwiru na stropodachu? (nie będziemy po nim chodzić) ile cm nad tą ostatnią warstwę powinien wystawać mur attykowy? - czy zalewając strop murarze mogą od razu zrobić spadek na stropodachu? To ja się przyłączę: - czy piankują krawędzie i czy piankują - jak kołkują 4 czy 6 kołków (u mnie wystarczyło 4) - styropian w jednej warstwie, najlepiej frezowany - czy doliczają szpalety - jeśli ocieplasz fundamenty, to listwa startowa bez sensu - czy montują parapety A teraz prywata, mam na zbyciu kołki: - 600szt 300mm z trzpieniem stalowym - 200szt 200mm z trzpieniem stalowym W okolice Wrocławia mogę dowieźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 21.09.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 - czy zalewając strop murarze mogą od razu zrobić spadek na stropodachu? Czy mogą to zapytaj murarzy, ale wygodnie jest jakby zrobili. Jeśli później nie będzie robiona wylewka (a jak rozumiem u Ciebie nie będzie) to ciężko zrobić spadek na styropianie. Ja nie mam spadku na płycie i muszę kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.09.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 ja polecam bez listwy startowej to zbędny gadżet dla porządnych ociepleniowców pytaj jak łączą styropian - czy piankują (polecam) jeśli dajesz 2 wartswy to żeby było na mijankę zatrzymaj kasę (wypłatę) az do efektu końcowego. Jak schrzanią ocieplenie to wyjdzie na tynku a potem ten poprawiać to problem. reszta to tak jak mówiła madeleine. co do dachu pytania to mam pytanie jak masz w projekcie? Chodzi o łączenie styropianu ocieplającego fundamenty i tego na elewacji? czy gdzie? Co do dachu - w projekcie np w miejscu jednej ściany attykowej mam ażurową listwę przytrzymującą żwir i mocowanie rynien do takich listewek o grubości 2 i 4 cm:o. wykonawca zasugerował, a kb zatwierdził pomysł, żeby zrobić attykową z 4 stron i przez nią wypust (kielich) odprowadzający wodę do rur spustowych. poza tym w projekcie jest mniej wiecej jak w wersji 2, tylko mało szczegółowo... a że projekt dał się już poznać od nienajlepszej strony, to mam wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.09.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Forgetit, wytłumacz mi jak blondynce, o co kaman z tym piankowaniem. Liczbę kołków liczyć na m2 czy na płytę styro (może to wychodzi na jedno?) styropian będzie o gr 20cm, nie wiem, czy mi się uda kupić taką grubość, czy nie trzeba będzie kłaść 2 warstw. Co to są szpalety? Czy te kołki, które Ci zostały (300 mm), to się nadadzą do mojego styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.09.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Czy mogą to zapytaj murarzy, ale wygodnie jest jakby zrobili. Jeśli później nie będzie robiona wylewka (a jak rozumiem u Ciebie nie będzie) to ciężko zrobić spadek na styropianie. Ja nie mam spadku na płycie i muszę kombinować. ok, muszę z nimi pogadać. dzięki w każdym razie powinno być fizycznie wykonalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 21.09.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Cegiełka, pokaż zdjęcie tej konstrukcji, jeśli to nie tajemnica? http://img23.imageshack.us/img23/1996/p1010881a.jpg OSB pokryje siatką i pomaluje, podstopnie będą z paneli. Całość schodów będzie zabudowana OSB 12 mm żeby pod schodami zrobić schowek. Ten "pręt" przy drugim stopniu to część konstrukcji dla drzwi. gdybyś chciała więcej fotek to daj znać wyślę na mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.09.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Bardzo fajne już wysłałam priwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 21.09.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 http://img23.imageshack.us/img23/1996/p1010881a.jpg OSB pokryje siatką i pomaluje, podstopnie będą z paneli. Całość schodów będzie zabudowana OSB 12 mm żeby pod schodami zrobić schowek. Ten "pręt" przy drugim stopniu to część konstrukcji dla drzwi. gdybyś chciała więcej fotek to daj znać wyślę na mail Strasznie karkołomne. Nie łatwiej/taniej było ot wylać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 21.09.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Strasznie karkołomne. Nie łatwiej/taniej było ot wylać? wylałbyś za 750 zł? 3 dni pracy po parę godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.09.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 a to schody z poddasza na strych czy z parteru na poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 21.09.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 a to schody z poddasza na strych czy z parteru na poddasze? z parteru na poddasze. Docelowo stopnie i podstopnie będą z dębu. Stopnie mają wymiary 100x31 cm podest 100 x 208 cm. Co dajecie pod panele?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.09.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 acha,bo juz myslalem, że takie z osb zostaja na stale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts