Cegiełka83 21.09.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 acha, bo juz myslalem, że takie z osb zostaja na stale Niee. Dąb się suszy już 3 lata i jeszcze troszkę musi po leżakować. Chwilowe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.09.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Strasznie karkołomne. Nie łatwiej/taniej było ot wylać? Wylanie wcale nie jest proste, a poza tym wylewane do pewnych wnętrz po prostu nie pasują. Jeżeli ktoś ma wydzieloną klatkę schodową (ściany z obu stron), to rozumiem. W przypadku schodów dostawianych do ściany, ażurowe lepiej wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.09.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Bardzo fajne schody, ten metal też zabudujesz, bo nie zrozumiałam. Byłoby szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 22.09.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Super schody, az szkoda bedzie kiedys wymieniac:)Cegielka, a co z tym tynkiem na kominach? Znalazlas nazwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 22.09.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Super schody, az szkoda bedzie kiedys wymieniac:) Cegielka, a co z tym tynkiem na kominach? Znalazlas nazwe? wymienione będzie jedynie OSB a cała konstrukcja zostaje. Całej Konstrukcji metalowej docelowo nie będzie widać będzie zabudowana drzewem. Właśnie jadę na budowę to sprawdzę ten marmolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 22.09.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 OSB pokryje siatką i pomaluje, podstopnie będą z paneli. Całość schodów będzie zabudowana OSB 12 mm żeby pod schodami zrobić schowek. Ten "pręt" przy drugim stopniu to część konstrukcji dla drzwi. o ile dobrze pamiętam quick step ma specjalne profile do schodów może zobacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 22.09.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Moze pojawil sie ktos, kto chcialby kilka kontenerow gruzu na podniesienie dzialki, pod podjazd itp.? Transportu nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 22.09.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Ja jestem zainteresowana, podaj proszę tel do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 22.09.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 ja polecam bez listwy startowej to zbędny gadżet dla porządnych ociepleniowców Znalazlem poniższe podsumowanie na innym wątku Listwa startowa spełnia parę funkcji. 1) jest podstawą do ułożenia pierwszej płyty 2) ułatwia ułożenie płyt w równej linii 3) stanowi ochronę przed szkodnikami i gryzoniami (myszy ganiającepod tynkiem w styropianie!) 4) stanowi zamknięcie uniemożliwiające kapilarne podciągani wody. Punkt 3 zweryfikowany empirycznie przez moich sąsiadów. Nie zrobili listwy i podobno myszy ryją im w izolacji aż miło. To była jedna z pierwszych rzeczy jaką wymienili kiedy zapytałem ich co by zmienili gdyby mieli budować się ponownie. Zapewne znajdzie się parę przykładów gdzie listwa startowa nie jest potrzebna, ale na pewno nie nazwałbym jej "gadżetem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 22.09.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 - jak kołkują 4 czy 6 kołków (u mnie wystarczyło 4) Generalna zasada to im mniej kołków tym lepiej, no chyba, że ocieplana ściana ma więcej niż 8 metrów wysokości. Kołek to nic innego jak dziura w izolacji budynku dlatego nie powinno być ich więcej niż konieczne. Z tego co przekazał mi kierbud i zaprzyjaźniona ekipa to jak już to kołki stosuje się w pierwszych dwóch warstwach na dole (stabilizacja), na krawędziach (najbardziej narażone na podwiewanie) i pod parapetami (wzmocnienie). Jak to ktoś kiedyś wyliczył w innym wątku 800 kołków to prawie 1m2 mostka termicznego. Wydaje mi się, że ekipy namiętnie używają kołków, bo paradoksalnie inwestorzy tego oczekują, widok "przybitego" styropianu bardziej przemawia do wyobraźni niż wiara w siłę niewidocznego od spodu klej albo może po prostu oszczędzają na kleju lub słabo kleją A że kołki są tanie, więc nikt nad tym się głębiej nie zastanawia. Dlatego ja nie zadałbym pytania ile kołków na płytę, tylko czy i gdzie ekipa chce stosować kołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 22.09.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Znalazlem poniższe podsumowanie na innym wątku Listwa startowa spełnia parę funkcji. 1) jest podstawą do ułożenia pierwszej płyty 2) ułatwia ułożenie płyt w równej linii 3) stanowi ochronę przed szkodnikami i gryzoniami (myszy ganiającepod tynkiem w styropianie!) 4) stanowi zamknięcie uniemożliwiające kapilarne podciągani wody. Punkt 3 zweryfikowany empirycznie przez moich sąsiadów. Nie zrobili listwy i podobno myszy ryją im w izolacji aż miło. To była jedna z pierwszych rzeczy jaką wymienili kiedy zapytałem ich co by zmienili gdyby mieli budować się ponownie. Zapewne znajdzie się parę przykładów gdzie listwa startowa nie jest potrzebna, ale na pewno nie nazwałbym jej "gadżetem". W 100% się zgadzam u naszych znajomych to samo, styropian podjadany przez myszy. Szkoda kasy na takie "pogryzione" ocieplenie a listwy startowe to nie taki straszny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.09.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 o, jaka fajna dyskusja o listwach startowych. a już myślałam, że tu nie będzie dylematów :/ Gosiu, ja tez mam już kupkę gruzu. Oraz ponad paletę pustaków stropowych Teriva I keramzytobetonowych - tak mi pan z Renowy "dokładnie" policzył, a teraz się nie pali, żeby przyjąć zwrot... super strategia - dam dobrą cenę, ale sprzedam za dużo towaru, nie przyjmę zwrotu i niech się klient martwi... a specjalnie pana prosiłam, żeby te pustaki dobrze przeliczył i sprawdzał 2 razy... Ktoś jest może zainteresowany tymi pustakami? Odstąpię bez marży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 22.09.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Tatarak, oni po prostu nie mają po drodze, to nie jest celowa strategia. Ja mam (niezapłaconego zresztą) do oddania masę towaru, mam do nich blisko, a i tak ciągle nie mają czasu. Mój kierbud był przeciwny listwie startowej, pan od elewacji też - nie mam. I nie kołkowałam w ogóle. Styropian tylko w jednej warstwie! 20cm bez problemu dostaniesz. Im bardziej drewno podatne jest na zmiany objętości, tym mniejsze elementy powinny być używane do parkietu. Wówczas szczeliny wypełnione szpachlą, lub łączenia pióro-wpust, będą w stanie poprawnie skompensować naprężenia. U mnie póki co w jednym tylko miejscu pojawiła się ewidentna szczelina i było to miejsce przerabiane - tuż przed lakierowaniem ścięto kawałek wylewki i doklejono klepki. Nie miały czasu prawidłowo się ułożyć. no to chyba oczywiste? miałam parkiet z małych klepek, wysuszony prawidłowo, łączony na pióro-wpust. Po prostu buk taki jest i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 22.09.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Tataraczku za ile chcesz sprzedać terrive? Pilnie potrzebuje namiar na ekipę, która nie drogo zrobi podbitkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.09.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 może kogoś zainteresuje - dostalem takiego maila"Tylko w dniach od 23 do 25 września w naszych salonach wyposażenia wnętrzMax-Fliz w Krakowie i Wrocławiu odbędzie się akcja „3 dni, 3 firmy – Wyposaż łazienkę 30% taniej”.W tych dniach będzie można kupić każdy produkt z katalogów firmGraff, Ronal oraz Ideal Standard 30% taniej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 22.09.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 o, jaka fajna dyskusja o listwach startowych. a już myślałam, że tu nie będzie dylematów :/ Gosiu, ja tez mam już kupkę gruzu. Oraz ponad paletę pustaków stropowych Teriva I keramzytobetonowych - tak mi pan z Renowy "dokładnie" policzył, a teraz się nie pali, żeby przyjąć zwrot... super strategia - dam dobrą cenę, ale sprzedam za dużo towaru, nie przyjmę zwrotu i niech się klient martwi... a specjalnie pana prosiłam, żeby te pustaki dobrze przeliczył i sprawdzał 2 razy... Ktoś jest może zainteresowany tymi pustakami? Odstąpię bez marży. Ja niestety też się przekonałam już kilka razy, że z transportami to jest u nich masakra, dlatego sama im zawożę palety i nadmiar towaru (na szczęście mam taką możliwość). Ale szczytem była sytuacja gdy tydzień czasu czekałam na silkę i przywieźli o dwie palety za mało i mieli szybko dowieźć te dwie. Po 3 dniach sama zrezygnowałam (murarze nie mieli już materiału), zamówiłam gdzie indziej w tej samej niskiej cenie a transport był na drugi dzień. A jaki to gruz i ile go masz? Szkoda, że jesteś po przeciwległej stronie Wrocławia, Brochów mam akurat po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 22.09.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Tatarak, oni po prostu nie mają po drodze, to nie jest celowa strategia. Ja mam (niezapłaconego zresztą) do oddania masę towaru, mam do nich blisko, a i tak ciągle nie mają czasu. Mój kierbud był przeciwny listwie startowej, pan od elewacji też - nie mam. I nie kołkowałam w ogóle. Styropian tylko w jednej warstwie! 20cm bez problemu dostaniesz. Co do kołkowania to wykonawca ostatnio mi powiedział, że poprawia teraz elewację u kogoś kto nie miał w ogóle kołków i po paru latach płyty swobodnie się "latają" - po prostu nie trzymają się ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.09.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 no to chyba oczywiste? miałam parkiet z małych klepek, wysuszony prawidłowo, łączony na pióro-wpust. Po prostu buk taki jest i tyle. Dużo zależy od wybranej chemii. Nie może sklejać klepek. Ja mam przemysłówkę, co zmniejsza pojedyncze odkształcenia, ale nie zabezpieczy jak się klepki posklejają lakierem w duże grupy. Pióro i wpust ma pewnie za zadanie zapobiegać pękaniu przy szerszych klepkach (przemysłóka to 2 cm a klepki z P-W 6 do 9cm), ale też nie może się posklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 22.09.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 dekar sugerujesz że mysz nie weszłaby gdyby była listwa?większość ludzi ma jakiś cokół pod listwą startową a do tego ma schody, tarasy itdszanuje Twoją opinię, ale z mojej praktyki wynika,że nie warto. A co do równego ułożenia...no to chyba wiadomo. co do kołków im mniej ich tym lepiej zgadzam się.a styropian jednowastrwowy tez jak najbardziej ok tylko powiedzmy nową zasadą jest żeby piankować pomiedzy płytami.20cm pewnie że jest super, ale pozostaje kwestia okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 22.09.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Tatarak zniżka na Roto 25% od ceny katalogowej jeśli jesteś zainteresowana pisz na priv(możliwe że cena będzie uzależniona też od liczby okien) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts