Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Strasznie karkołomne. Nie łatwiej/taniej było ot wylać?

Wylanie wcale nie jest proste, a poza tym wylewane do pewnych wnętrz po prostu nie pasują. Jeżeli ktoś ma wydzieloną klatkę schodową (ściany z obu stron), to rozumiem. W przypadku schodów dostawianych do ściany, ażurowe lepiej wyglądają.

Super schody, az szkoda bedzie kiedys wymieniac:)

Cegielka, a co z tym tynkiem na kominach? Znalazlas nazwe?

wymienione będzie jedynie OSB a cała konstrukcja zostaje. Całej Konstrukcji metalowej docelowo nie będzie widać będzie zabudowana drzewem.

Właśnie jadę na budowę to sprawdzę ten marmolit.

ja polecam bez listwy startowej to zbędny gadżet dla porządnych ociepleniowców

Znalazlem poniższe podsumowanie na innym wątku

Listwa startowa spełnia parę funkcji.

1) jest podstawą do ułożenia pierwszej płyty

2) ułatwia ułożenie płyt w równej linii

3) stanowi ochronę przed szkodnikami i gryzoniami (myszy ganiającepod tynkiem w styropianie!)

4) stanowi zamknięcie uniemożliwiające kapilarne podciągani wody.

Punkt 3 zweryfikowany empirycznie przez moich sąsiadów. Nie zrobili listwy i podobno myszy ryją im w izolacji aż miło. To była jedna z pierwszych rzeczy jaką wymienili kiedy zapytałem ich co by zmienili gdyby mieli budować się ponownie.

Zapewne znajdzie się parę przykładów gdzie listwa startowa nie jest potrzebna, ale na pewno nie nazwałbym jej "gadżetem".

- jak kołkują 4 czy 6 kołków (u mnie wystarczyło 4)

Generalna zasada to im mniej kołków tym lepiej, no chyba, że ocieplana ściana ma więcej niż 8 metrów wysokości.

Kołek to nic innego jak dziura w izolacji budynku dlatego nie powinno być ich więcej niż konieczne.

Z tego co przekazał mi kierbud i zaprzyjaźniona ekipa to jak już to kołki stosuje się w pierwszych dwóch warstwach na dole (stabilizacja), na krawędziach (najbardziej narażone na podwiewanie) i pod parapetami (wzmocnienie). Jak to ktoś kiedyś wyliczył w innym wątku 800 kołków to prawie 1m2 mostka termicznego.

Wydaje mi się, że ekipy namiętnie używają kołków, bo paradoksalnie inwestorzy tego oczekują, widok "przybitego" styropianu bardziej przemawia do wyobraźni niż wiara w siłę niewidocznego od spodu klej albo może po prostu oszczędzają na kleju lub słabo kleją ;) A że kołki są tanie, więc nikt nad tym się głębiej nie zastanawia.

Dlatego ja nie zadałbym pytania ile kołków na płytę, tylko czy i gdzie ekipa chce stosować kołki.

Znalazlem poniższe podsumowanie na innym wątku

Listwa startowa spełnia parę funkcji.

1) jest podstawą do ułożenia pierwszej płyty

2) ułatwia ułożenie płyt w równej linii

3) stanowi ochronę przed szkodnikami i gryzoniami (myszy ganiającepod tynkiem w styropianie!)

4) stanowi zamknięcie uniemożliwiające kapilarne podciągani wody.

Punkt 3 zweryfikowany empirycznie przez moich sąsiadów. Nie zrobili listwy i podobno myszy ryją im w izolacji aż miło. To była jedna z pierwszych rzeczy jaką wymienili kiedy zapytałem ich co by zmienili gdyby mieli budować się ponownie.

Zapewne znajdzie się parę przykładów gdzie listwa startowa nie jest potrzebna, ale na pewno nie nazwałbym jej "gadżetem".

W 100% się zgadzam u naszych znajomych to samo, styropian podjadany przez myszy. Szkoda kasy na takie "pogryzione" ocieplenie a listwy startowe to nie taki straszny koszt.

o, jaka fajna dyskusja o listwach startowych. a już myślałam, że tu nie będzie dylematów :/

Gosiu, ja tez mam już kupkę gruzu.

Oraz ponad paletę pustaków stropowych Teriva I keramzytobetonowych - tak mi pan z Renowy "dokładnie" policzył, a teraz się nie pali, żeby przyjąć zwrot... super strategia - dam dobrą cenę, ale sprzedam za dużo towaru, nie przyjmę zwrotu i niech się klient martwi... a specjalnie pana prosiłam, żeby te pustaki dobrze przeliczył i sprawdzał 2 razy... Ktoś jest może zainteresowany tymi pustakami? Odstąpię bez marży.

Tatarak, oni po prostu nie mają po drodze, to nie jest celowa strategia. Ja mam (niezapłaconego zresztą) do oddania masę towaru, mam do nich blisko, a i tak ciągle nie mają czasu.

Mój kierbud był przeciwny listwie startowej, pan od elewacji też - nie mam. I nie kołkowałam w ogóle. Styropian tylko w jednej warstwie! 20cm bez problemu dostaniesz.

Im bardziej drewno podatne jest na zmiany objętości, tym mniejsze elementy powinny być używane do parkietu. Wówczas szczeliny wypełnione szpachlą, lub łączenia pióro-wpust, będą w stanie poprawnie skompensować naprężenia. U mnie póki co w jednym tylko miejscu pojawiła się ewidentna szczelina i było to miejsce przerabiane - tuż przed lakierowaniem ścięto kawałek wylewki i doklejono klepki. Nie miały czasu prawidłowo się ułożyć.

no to chyba oczywiste? miałam parkiet z małych klepek, wysuszony prawidłowo, łączony na pióro-wpust. Po prostu buk taki jest i tyle.

może kogoś zainteresuje - dostalem takiego maila

"Tylko w dniach od 23 do 25 września w naszych salonach wyposażenia wnętrz

Max-Fliz w Krakowie i Wrocławiu odbędzie się akcja „3 dni, 3 firmy – Wyposaż łazienkę 30% taniej”.

W tych dniach będzie można kupić każdy produkt z katalogów firm

Graff, Ronal oraz Ideal Standard 30% taniej."

o, jaka fajna dyskusja o listwach startowych. a już myślałam, że tu nie będzie dylematów :/

Gosiu, ja tez mam już kupkę gruzu.

Oraz ponad paletę pustaków stropowych Teriva I keramzytobetonowych - tak mi pan z Renowy "dokładnie" policzył, a teraz się nie pali, żeby przyjąć zwrot... super strategia - dam dobrą cenę, ale sprzedam za dużo towaru, nie przyjmę zwrotu i niech się klient martwi... a specjalnie pana prosiłam, żeby te pustaki dobrze przeliczył i sprawdzał 2 razy... Ktoś jest może zainteresowany tymi pustakami? Odstąpię bez marży.

Ja niestety też się przekonałam już kilka razy, że z transportami to jest u nich masakra, dlatego sama im zawożę palety i nadmiar towaru (na szczęście mam taką możliwość).

Ale szczytem była sytuacja gdy tydzień czasu czekałam na silkę i przywieźli o dwie palety za mało i mieli szybko dowieźć te dwie. Po 3 dniach sama zrezygnowałam (murarze nie mieli już materiału), zamówiłam gdzie indziej w tej samej niskiej cenie a transport był na drugi dzień.

A jaki to gruz i ile go masz? Szkoda, że jesteś po przeciwległej stronie Wrocławia, Brochów mam akurat po drodze.

Tatarak, oni po prostu nie mają po drodze, to nie jest celowa strategia. Ja mam (niezapłaconego zresztą) do oddania masę towaru, mam do nich blisko, a i tak ciągle nie mają czasu.

Mój kierbud był przeciwny listwie startowej, pan od elewacji też - nie mam. I nie kołkowałam w ogóle. Styropian tylko w jednej warstwie! 20cm bez problemu dostaniesz.

Co do kołkowania to wykonawca ostatnio mi powiedział, że poprawia teraz elewację u kogoś kto nie miał w ogóle kołków i po paru latach płyty swobodnie się "latają" - po prostu nie trzymają się ściany.

no to chyba oczywiste? miałam parkiet z małych klepek, wysuszony prawidłowo, łączony na pióro-wpust. Po prostu buk taki jest i tyle.

Dużo zależy od wybranej chemii. Nie może sklejać klepek. Ja mam przemysłówkę, co zmniejsza pojedyncze odkształcenia, ale nie zabezpieczy jak się klepki posklejają lakierem w duże grupy. Pióro i wpust ma pewnie za zadanie zapobiegać pękaniu przy szerszych klepkach (przemysłóka to 2 cm a klepki z P-W 6 do 9cm), ale też nie może się posklejać.

dekar sugerujesz że mysz nie weszłaby gdyby była listwa?większość ludzi ma jakiś cokół pod listwą startową a do tego ma schody, tarasy itd

szanuje Twoją opinię, ale z mojej praktyki wynika,że nie warto. A co do równego ułożenia...no to chyba wiadomo.

co do kołków im mniej ich tym lepiej zgadzam się.

a styropian jednowastrwowy tez jak najbardziej ok tylko powiedzmy nową zasadą jest żeby piankować pomiedzy płytami.

20cm pewnie że jest super, ale pozostaje kwestia okien.