Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

IKEA przysłała mi katalog i jest w nim domek zrobiony z drewna (str. 56). Nie piszą ile, ale twierdzą, że bardzo tani. Wierzę. Co więcej w środku jest ładnie urządzony. Zwłaszcza jak na IKEA ;) Myślę, że taki domek spełniłby legendarny wymóg na domek za 200 tys. Obawiam się tylko, że niekoniecznie sprawdziłby się w polskich warunkach, czy spełnił polskie przepisy. Ten postawiono w Austrii.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A teraz coś z zupełnie innej beczki. Finanse.

1. Pytanie do osób, które przeszły na spłatę w walucie kredytu (chodzi konkretnie o Euro). Jakie różnice w cenie waluty 'własnym zakupem' a kursem w banku osiągacie? Gdzie kupujecie Euro? W zwykłych kantorach? A może ktoś korzystał z kantorów internetowych (np. walutomat)? Czy jest to bezpieczne?

Interesowalam sie kiedys takim kantorem internetowym, bo kurs skupu mieli o wiele wyzszy niz w realu, ponadto moglabym wymieniac waluty bez wychodzenia z domu:)

Napisalam do nich czy moge przelewac euro z konta irlandzkiego na ich konto, a zlote, zeby przelewali na moje konto zlotowe w Polsce.

Ale bylo to niemozliwe.

Poza tym przeliczaja po kursie dnia (to akurat jest logiczne), ale ja nie wiem, po ile bedzie euro w dniu zaksiegowania na ich koncie.

A tak moge sama decydowac czy sprzedac dzisiaj czy jutro.

Napisalam do nich czy moge przelewac euro z konta irlandzkiego na ich konto, a zlote, zeby przelewali na moje konto zlotowe w Polsce.

Ale bylo to niemozliwe.

Być może problemem jest opłata, którą oni mogą ponieść, lub brak woli/kompetencji u osoby, do której pisałaś. Nie wiem czy i jak zmieniły się stawki za przelewy w UE, bo KE coś tam chciała wymusić. Kiedy przelewałem sobie kasę z USA w 2005 roku, to płaciłem 50USD za wystawienie przelewu + coś tam od kwoty (zwykle koło 20 USD) i potem za zaksięgowanie na koncie w Polsce płaciłem chyba 18zł. Jak się później dowiedziałem, są też przelewy z opłaconą operacją po drugiej stronie (czyli w Polsce), ale nie wiem czy się opłacają.

Nie wiem tez czy mogłabyś użyć PayPal'a do takich operacji, bo tam przelewy były baaaaaardzo tanie.

Wybudujcie teraz porządne altany ogrodowe [najlepiej własnoręcznie], wiatę na samochód, pergolę, drewutnię itd. ile się zmieści na działce ;-)

Do listy można dodać grilla murowanego, wędzarnię, ogród zimowy, tunel na pomidorki i inne inspekty, kompostownię (opcjonalnie ogrzewającą dom), piwniczkę na wino.

Ja ostrzę sobie zęby na tunel :) Fasolka tak pięknie nam rosła w tym roku, że trzeba dalej działać w kierunku samowystarczalności i ekologicznych upraw :)

Czizas... a ja dla odmiany nie mogę sie doczekać kiedy ta budowa się skończy i będę miał to z głowy i będę mógł się zająć przyjemniejszymi sprawami. Zresztą.. czy to się w ogóle kończy? Nawet jeśli zamieszkam w tym roku to zapewne na przyszły będzie odroczone ogrodzenie, zagospodarowanie działki, taras. Potem przez dłuższy czas trzeba bedzie ogród doprowadzać do satysfakcjonującego stanu. A jak już osiągnie się finalny efekt to tu trzeba będzie odmalować, tam poprawić...

Czizas... a ja dla odmiany nie mogę sie doczekać kiedy ta budowa się skończy i będę miał to z głowy i będę mógł się zająć przyjemniejszymi sprawami. Zresztą.. czy to się w ogóle kończy? Nawet jeśli zamieszkam w tym roku to zapewne na przyszły będzie odroczone ogrodzenie, zagospodarowanie działki, taras. Potem przez dłuższy czas trzeba bedzie ogród doprowadzać do satysfakcjonującego stanu. A jak już osiągnie się finalny efekt to tu trzeba będzie odmalować, tam poprawić...

u mnie identycznie