Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Może ktoś udzieli jakiejś cennej rady dotyczącej wyboru kotła, ma być gazowy, 2 funkcyjny, woda podgrzewana przepływowo bez zasobnika, mogę poczekac 3 sek na ciepłą wode w kranie ;) powierzchnia do ogrzania 240 m2, wiec o ile dobrze doczytałem potrzebuje mocy 24kw

Przeglądałem oferty Viessmann, Buderus, Vaillant, Junkers, Termet.... prócz różnic w cenie może macie jakieś własne doświadczenia w wyborze producenta...

Może ktoś udzieli jakiejś cennej rady dotyczącej wyboru kotła, ma być gazowy, 2 funkcyjny, woda podgrzewana przepływowo bez zasobnika, mogę poczekac 3 sek na ciepłą wode w kranie ;) powierzchnia do ogrzania 240 m2, wiec o ile dobrze doczytałem potrzebuje mocy 24kw

Przeglądałem oferty Viessmann, Buderus, Vaillant, Junkers, Termet.... prócz różnic w cenie może macie jakieś własne doświadczenia w wyborze producenta...

Przyłączam się do wcześniejszych wypowiedzi - jednofunkcyjny z zasobnikiem. Do tego kondensacyjny, zwłaszcza że masz podłogówkę. Zapomnij o 24kW. 18kW Ci wystarczy. Jeżeli nie masz udziwnień, to licz 60-80W/m2. Przy największych mrozach byłem w stanie ogrzać chatę przy temperaturze wody ustawionej na 44 stopnie.

A po co zasobnik? Żeby na raz można było brać wodę w kilku punktach. Po to by szybko napełnić wannę. Po to żeby woda pod prysznicem miała równą temperaturę. Ostatnio właśnie synek narzekał, że u teściów nie umie wyregulować sobie wody w słuchawce prysznica, a u nas jest tak fajnie.

Aha - mój to Saunier Duval a zasobnik mam 100l. Sąsiad tym handluje a wcześniej był ich serwisantem. Sobie tez taki instalował. Teraz chyba bym dał inny zasobnik, lub popatrzył na te droższe stawiane jeden nad drugim. Zasobnik stojący na podłodze, a którego nie można ruszyć (4 rury), jest pięknym schowkiem dla kurzu. Sprzątanie pod nim i za nim jest upierdliwe.

Ja kupilam caly komplet Junkersa.

Zasobnik tez stojacy, ale zrobilam taka mala poleczke i stoi na rowni z piecem, a pod spodem moge cos poukladac.

Brat tak mial (mamy blizniak), a ja poczatkowo postawilam zasobnik na podlodze i jak zobaczylam u niego to niestety trzeba bylo znowu troche przerabiac:)

Tak, jak mowi Frankai kurz i takie tam...

Właściwie od urodzenia mieszkam w domu gdzie jest terma gazowa do podgrzewania i moze dlatego nie przeszkadza mi to oczekiwanie na wodę, regulacja jej pod prysznicem itd... ale może na "starość" podarować odrobinę luksusu ;)

Frankai - podłogówke mam na parterze, na górze są 4 pokoje po 25 m2 i łazienka... myślisz że taki mały da radę ?

Możecie podać modele tego Saunier'a i Junkers'a ?

ale może na "starość" podarować odrobinę luksusu ;)

Ja uczyłem się jeździć maluchem, ojciec miał dwie Syreny, ale jak kupowałem dla siebie, to wolałem kupić Matiza, a potem Nubirę. ;)

Moim zdaniem różnica w komforcie spora.

Frankai - podłogówke mam na parterze, na górze są 4 pokoje po 25 m2 i łazienka... myślisz że taki mały da radę ?

Możecie podać modele tego Saunier'a i Junkers'a ?

Wg projektu miałem mieć dwa grzejniki więcej. Tak jak wspomniałem - nie mam póki co sterownika, ale regulując miałem zapas. Musiałbym jeszcze sprawdzić czy była to temp. powrotu czy zasilania. Tak czy owak - na mieszaczu i tak miałem 45 stopni. Max na podłogówkę można dać 56. Na kaloryfery więcej. Nawet gdyby miało by to być za mało, to i tak chyba będziesz miała źródło alternatywne. Ja mam kominek. Jakby co - zawsze można dogrzać grzejniczkiem elektrycznym.

Modelu nie podam, bo jestem akurat poza domem, a nie pamiętam.

Podrzućcie jakieś nazwy firm produkujących drzwi zewnętrzne (oprócz Gerdy, Hormanna, CALa i Urzędowskiego)

KMW Format (niedaleko Oleśnicy, bardzo fajne nowoczesne wzory)

Stolczer (dalej, ale deklarują, że przynajmniej raz w miesiącu tu bywają. Bardzo dobre ceny. Betagreta ma ich drzwi).

A fakt, do obejrzenia w IMPRO. Cenowo wyższa półka niż CAL/ AFB. Zresztą ceny są podane na stronie. Ale jakościowo super.

Generalnie masakra z tymi drzwiami. Większość producentów uprawia stylistykę pszenno-buraczaną albo karykaturalnie-nowoczesną. Wybrać coś naprawdę ciekawego jest ciężko. Raptem parę modeli z CALa, AFB czy właśnie tego KMW. No może jeszcze Horman. Albo to ja jestem jakiś dziwny. Tak czy siak przekonałem się, że te 4600 zł za kompletny komplet z montażem (drzwi na podstawie zdjęcia od Kampy) to jest zupełnie normalna cena. Gorzej z ich podatnością na włamanie...

Gorzej z ich podatnością na włamanie...

Ja tam odpuściłem sobie antywłamaniowość. Łańcuch jest na tyle silny, ile jego najsłabsze ogniwo. Musiałbym super zabezpieczyć tyły, bo tam łatwiej się włamać. Koszty takiej ochrony są większe niże ubezpieczenie, które i tak warto mieć.

KMW podobały mi się, ale... cenowo dużo drożej niż Lupol.

Generalnie masakra z tymi drzwiami. Większość producentów uprawia stylistykę pszenno-buraczaną albo karykaturalnie-nowoczesną. Wybrać coś naprawdę ciekawego jest ciężko. Raptem parę modeli z CALa, AFB czy właśnie tego KMW. No może jeszcze Horman. Albo to ja jestem jakiś dziwny. Tak czy siak przekonałem się, że te 4600 zł za kompletny komplet z montażem (drzwi na podstawie zdjęcia od Kampy) to jest zupełnie normalna cena. Gorzej z ich podatnością na włamanie...

święte słowa...

awarię netu miałam (w ogóle przez 2 dni miałam non stop różne awarie). co mnie ominęło?

Chyba nic szczególnego. Cicho tu było bez Ciebie ;)

Pomóżcie mi please ze stolarzem. Jakieś pół roku temu ktoś wklejał linka do albumu (chyba na picassie) do stolarza z Oleśnicy. Bardzo ładne, nowoczesne kuchnie. Niestety zaginęły mi namiary.

Komu warto dać meble do wyceny? Meble mix, Daszczyk, Master Meble - ktoś był jeszcze polecany na forum?