Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Chyba nic szczególnego. Cicho tu było bez Ciebie ;)

Pomóżcie mi please ze stolarzem. Jakieś pół roku temu ktoś wklejał linka do albumu (chyba na picassie) do stolarza z Oleśnicy. Bardzo ładne, nowoczesne kuchnie. Niestety zaginęły mi namiary.

Komu warto dać meble do wyceny? Meble mix, Daszczyk, Master Meble - ktoś był jeszcze polecany na forum?

Wesołowski 509 188 734

nie znam człowieka. Spisałam sobie tylko wtedy te namiary.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A ja Wojtka Filę: http://fila.wroclaw.pl/

Biję się właśnie z myślami na temat drzwi zewnętrznych. Dostałem wycenę na takie jak mi się podobają (http://www.urbanfront.co.uk/contemporary-front-doors/1/designs/p1/sintra/r6) od bardzo polecanego stolarza - 4500 zł (brutto, komplet z montażem i wszystkimi akcesoriami, oczywiście bez tego naświetla co jest w linku). Nie wiem czy to dużo czy mało, ale na pewno w tej cenie można kupić drzwi markowe/antywłamaniowe. Chociażby Hormanna.

Te od stolarza zapewne nie są jakieś szczególnie zabezpieczone. Jakie drzwi Wy macie i gdzie zamawialiście?

Ja mam dębowe CAL, które się zimą wypaczyły [podobno od suchego powietrza] i wiało przy uszczelkach i po przepychankach zostały wymienione - wypaczenie obecnych jest w normie i nie wieje.

Są zabezpieczone wręgiem francuskim i porządnymi zamkami.

ja na dzień dzisiejszy jestem zdecydowana na 95% na stolarza od mebli kuchennych firma Profit z okolic Sycowa

mamy taki projekt

http://img805.imageshack.us/img805/5665/kuchnia1f.jpg

Uploaded with ImageShack.us

fronty biały lakier, blat w kolorze dębu, na podłodze białe kafle, sprzęty czarne, cała ściana nad płytą będzie zabudowana płytą taką jak blat, okap czarny skośny

może coś byście zmienili??

szukam jeszcze parapetów wewnętrznych dostałam ofertę od naszego stolarza od schodów 850 zł za dębowe (3 parapety 180 x 21 cm i jeden 90 x 21 cm)

czy to dobra cena??

bo za granitowe (taki piaskowy kolor wyszłoby około 675 zł)

lodówka wolnostojąca? jeśli w zabudowie, zamień miejscami z piekarnikiem, będzie wygodniej.

A ja bym nie ruszał. Rozbije niepotrzebnie meble na dwie części.

Gdyby była możliwość to dałbym ją na lewą stronę (zgodnie z radami dotyczącymi organizacji kuchni), ale pewnie nie ma, bo tam musi być płyta. U mnie też lodówka musiała stanąć w nieciekawym miejscu.

Ja mam tak samo, jak Gosia.

Wydaje mi sie, ze teraz jest wygodniej.

Lodowka i tak chyba bedzie otwierana na druga strone niz w projekcie.

ja właśnie mam tak teraz, zdecydowanie wolałam drugą opcję. dużo częściej korzysta się z lodówki niż piekarnika. Ilekroć chcę włożyć/ wyjąć więcej produktów, mam problem z ich odłożeniem, bo nie mam blisko blatu.

Frankai, też zwróciłam na to uwagę, ale może Gosia jest leworęczna.

lodówka będzie otwierana na drugą stronę ta jest tylko tak dla sztuki i nie będzie zabudowana, na wizualizacji nie ma ścianki za którą stoi lodówka ścianka ma 64 cm chyba tak że lodówka się chowa za tą ścianką

trochę się obawiam tych podówjnych szafek wiszących że trudno będzie mi do nich sięgnąć bo ja niskopienna jestem ;) (165 cm) mąż będzie miał łatwiej (185cm) bo drugi rząd szafek będzie sie zaczynał na wysokości 2 metrów

oświetlenie planujemy takie: podzilić ścianę tą z oknem na 4 strefy i powieści w 2 po jednej wiszącej kuli i na środku kuchni 3 kule a pod szafkami coś ledowego

bo drugi rząd szafek będzie sie zaczynał na wysokości 2 metrów

oświetlenie planujemy takie: podzilić ścianę tą z oknem na 4 strefy i powieści w 2 po jednej wiszącej kuli i na środku kuchni 3 kule a pod szafkami coś ledowego

Pomyśl czy nie warto nad szafkami zabudować przestrzeni, coby kurz się tam nie zbierał. U nas tak zrobiliśmy, a szafki są przykręcane śrubami od wewnątrz, bo normalne wieszaki wymagają opuszczenia, czyli i tak by był kurzołap.

W kwestii ledowej pod szafkami, to proponuję to co mam u siebie - w spodzie szafek wyfrezowany rowek i w nim profil zakrywający brzegi. Ważne o tyle, że płyta się strzępi. Zasilacz mam ukryty w zabudowie nad szafkami i kabelek schodzi z boku szafki i dowiercony jest otwór do rowka. Profile zakończone są plastikowymi zaślepkami. Same diody dałem mocniejsze - typ 5060 14.4W/mb. Standard to 5028 4.8W/mb. Oczywiście ciepło białe. Niestety profil miał mleczną plexi a nie przezroczystą, więc nie całe światło przechodzi (chyba 72%). Co prawda daje to lepsze rozproszenie światła. Przy tych diodach i mlecznej plexi maksymalna jasność nie oślepia. Ściemniacz sterowany pilotem będzie więc pełnił najczęściej rolę wyłącznika.

Gosia, te górne szafki sobie zostaw na rzeczy używane od wielkiego dzwonu; u mnie to będzie sokownik, waza na zupę, zestaw do fondue... i jeszcze trochę tego jest :)

Zabijcie mnie a nie powiem gdzie (może strona Alno), ale gdzieś widziałem szafki, które... się obniżają. Jak nie trudno się domyślić - nie ma nic za darmo ;)

My też mamy półki, które będą na sprzęty używane od święta. Nie żebyśmy byli niskopienni, ale kończą się na 220 czy 230. W każdy razie, żeby zobaczyć co jest na półce, muszę podskoczyć :D

dzięki Frankai podsunę pomysł męzowi

chyba znalzałam drzwi wewnętrzne pełne lub z drabinką w sumie to potrzebuję 7 sztuk (nie rozumiem o co chodzi z tą dopłata do drabinki 18 zł czy to dpołata za całą drabinke czy jak?? może ktoś sie orientuje jak jest w porcie z takimi dopłatami??)

http://www.porta.com.pl/porta_decor,p1,m6,s0.html

w sumie to spodobały mi sie tez te co wkleiła Madeleine

@gosia, ja bym...

- zrezygnował z najwyższej linii szafek - strasznie obciążają wizualnie kuchnię. Dobrze by było też górne szafki zlicować z wysoką zabudową, ale jak rozumiem okno to uniemożliwia. Zastanów się czy naprawdę potrzebne Ci to miejcie (i tak dużo masz tych szafek, a może masz spiżarkę?)

- obowiązkowo zrobił lodówkę do zabudowy - ta wolnostojąca wprowadza tam straszny chaos.

- zrobił fronty bez uchywtów - np. frezowane - to w sumie drobnostka, ale jakoś rzuciła mi się w oczy ilość tych rączek.

...tylko, że (jak zwykle) patrzę na to wszystko bardziej estetycznie niż praktycznie :)