ellaj 11.10.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Czy orientujecie sie ile kosztuje m2 zaluzji poziomych aluminiowych i czy jest to cena koncowa, tzn. jezeli okno ma 1mx1m to to jest ta cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.10.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam, Poszukuję sprawdzonej ekipy od ociepleń i elewacji zewnętrznej. Czy może ktoś polecić? Jakiego producenta i gdzie kupowaliście styropian? Próbowałam znaleźć Termoorganikę (ma dość pozytywne opinie) we Wrocławiu, ale bez skutku. Z góry dziękuję Pozdrawiam Kasia Nie bierz Termoorganiki. Potrafi przyjśc pokrzywiona. Na forum jest nawet gdzieś wątek na ten temat. Lepiej np. Swisspor. Zależy tez, jakie chcesz parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 11.10.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Jakiego producenta i gdzie kupowaliście styropian? Próbowałam znaleźć Termoorganikę (ma dość pozytywne opinie) we Wrocławiu, ale bez skutku. Ja tam słyszałem raczej średnie opinie o termoorganice - że krzywa, że trzeba jakoś specjalnie impregnować (czego nie wymagają producencji innych styropianów). Nie wiem gdzie szukałaś, ale Termoorganika jest w wielu miejscach (np. w Budusie). Oczywiście nie od ręki - ostatnimi czasy na styropian trzeba sobie poczekać. Jak już masz kupować Teroorganike to lepiej kup Styropol. Ta sama jakość (też bywa krzywy) a cena sporo niższa. Swisspor i Austrotherm cieszą się chyba najlepszą renomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 11.10.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Nie rozumiem jednak po co chcesz zostawiać ją pod deską. Przecież to robi się raz i zapomina. Po prostu pasuje mi, żeby wchodziła do domu, w miejscu gdzie elwacja będzie obłożona drewnem (a pod drewnem jest jeszcze styro). Że można ją schować w styro to wiem. Pewnie dlatego, ze w racie awarii łatwo ją ze styropianu wyskrobać. Ale jak przykryje to jeszcze drewnem to już nie będzie tak łatwo i nie wiem co na to 'ustawodawca'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 12.10.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witam Dziękuję za opinie odnośnie Termoorganiki. Planuję styropian z lambda 0,038. Swisspor nie ma takiego w ofercie. Sprawdzę Austroterm oraz Styropol. W hurtowniach jest styropian Yetico (Budinpol, MBS). Czy ktoś ma jakieś doświadczenie ze styropianem fasadowym tej firmy? PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.10.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 ja brałam austrotherm (przez domenergooszczedny.eu), super jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.10.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Po prostu pasuje mi, żeby wchodziła do domu, w miejscu gdzie elwacja będzie obłożona drewnem (a pod drewnem jest jeszcze styro). Że można ją schować w styro to wiem. Pewnie dlatego, ze w racie awarii łatwo ją ze styropianu wyskrobać. Ale jak przykryje to jeszcze drewnem to już nie będzie tak łatwo i nie wiem co na to 'ustawodawca'. A chyba że tak. Najszybciej i najpewniej jest chyba zadzwonić czy to do Gazownik czy gazownika jeżeli masz już kogoś dogadanego na podłączanie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 12.10.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 nie planuje ktoś z Was może kupna piekarnika parowego do zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 12.10.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witam Dziękuję za opinie odnośnie Termoorganiki. Planuję styropian z lambda 0,038. Swisspor nie ma takiego w ofercie. Sprawdzę Austroterm oraz Styropol. W hurtowniach jest styropian Yetico (Budinpol, MBS). Czy ktoś ma jakieś doświadczenie ze styropianem fasadowym tej firmy? Pozdrawiam Kasia Styropol tez nie wiem czy jest 038. Ale pewnie w tej cenie co Austrotherm 038 kupisz styropol 033. A czy te parametry są jakoś weryfikowalne to już inna sprawa. Ja mam właśnie styropol 033. Panowie od elewacji określili go jako 'nienajgorszy', przynajmniej taki jak Termoorganika. Ale sam widziałem, że z 80 czy 90 paczek było kilka(nascie?) płyt naprawdę 'łódkowatych'. Majstry cięli je i wykorzystywali jako uzupełnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.10.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ja tam mam termoorganikę i żadnych krzywizn nie było. U sąsiada też poszła i również ociepleniowcy nie narzekali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.10.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Mnie ostatnio dachowcy tłumaczyli, że jeśli chodzi na przykład o styrodur, to wiarygodne parametry podaje tylko BASF, który w ogóle go wymyślił, a inne "generyczne styrodury" są podobno produkowane nie do końca wiadomo jak i nie wiadomo, jakimi metodami są te ich parametry określane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.10.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czy ktoś wie, gdzie można w rozsądnych cenach kupić złącza ciesielskie? jakieś wieszaki krokwiowe, wkręty tbs, hbs i inne cuda wianki? kb mi oszalał i zażyczył sobie dla dachu takich "zbrojeń", że obawiam się, iż za nie zapłacę tyle co za dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.10.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 nie planuje ktoś z Was może kupna piekarnika parowego do zabudowy? Nie - a co? Nie pamiętam co przeważyło, ale chyba to że nie było pyrolizy jak była para, albo było to kosmicznie drogo. I tak mam piekarnik z klasy średniej wyższej i pytanie czy uda się go wykorzystać odpowiednio do ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.10.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Mnie ostatnio dachowcy tłumaczyli, że jeśli chodzi na przykład o styrodur, to wiarygodne parametry podaje tylko BASF, który w ogóle go wymyślił, a inne "generyczne styrodury" są podobno produkowane nie do końca wiadomo jak i nie wiadomo, jakimi metodami są te ich parametry określane. To Cię fachowcy okłamali. Otóż po pierwsze nie mówimy o styrodurze tylko o polistyrenie ekstrudowanym, bo taka jest poprawna technicznie nazwa. Styrodur jest nazwą potoczną i - o ile się nie mylę - początkowo to była nazwa własna polistyrenu jednego z producentów, która z uwagi na jego popularność (był dużo tańszy od oryginału), weszła do języka potocznego. Polistyrenu nie wymyślił BASF, tylko Dow Chemical w latach 40-tych ubiegłego wieku. Dow produkuje go jako niebieski i podejrzewam, że ma wyłączność na ten kolor, bo nie spotkałem innego w tym kolorze. Może jestem upierdliwy, ale interesował mnie ten materiał, kiedy jeszcze nie było nazwy styrodur i na mojej budowie fachowcy po raz pierwszy się z takowym zetknęli. Jakby kogoś to interesowało, to w płytach o brzegach gładkich był od 2 cm, a frezowanych od 3cm (dane sprzed 3 lat). Głowy nie dam, ale fachowcy przywieźli mi też jednocentymetrowy z klejem i siatką, który używany jest do obróbek w oknach czy balkonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.10.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czy ktoś wie, gdzie można w rozsądnych cenach kupić złącza ciesielskie? jakieś wieszaki krokwiowe, wkręty tbs, hbs i inne cuda wianki? kb mi oszalał i zażyczył sobie dla dachu takich "zbrojeń", że obawiam się, iż za nie zapłacę tyle co za dachówkę A to jakieś cudowne są? Normalne teraz jest, że stosuje się takie specjalne blachy o określonych kształtach i dziurach na gwoździe/wkręty. Mało kto umie zrobić dachy bez tego. Chyba tylko emerycie i górale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.10.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 nawet nie chodzi o to, że jakieś specjalne, ale cieśla łapie się za głowę, że ma je dawać wszędzie i to nawet dwustronnie, a nie robić zaciosów. może przesadziłam, że będą kosztować tyle co dachówka, ale i tak niemało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.10.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Styrodur to jest właśnie XPS produkowany przez BASFA (może nie przez nich wymyślony, ale oni też mają w swoim własnym kolorze - zielonym i pewnie to jakoś opatentowali), w każdym razie podobno jest to jedyny xps o rzetelnie zbadanych parametrach i udokumentowanej metodzie pomiarów tych parametrów. a w wielu hurtowniach gdzie pytałamo xps, to mówią "styrodur". pewnie tak jak u Ciebie z tą lokalną nazwą na pompę do betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.10.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Mało kto umie zrobić dachy bez tego. Chyba tylko emerycie i górale. ja mam tak zrobione. Nie wiem czy mam se z tego powodu martwić czy cieszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.10.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 a równo wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 zapytaj sie regipsiarzy... w miedzyczasie troche sie rozeschlo, ale sie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts