Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Cześć!

Czy możecie polecić ekipę do zrobienia elewacji z elementami deskowania?

Czyli takich którzy już to robili i ktoś widział jak to wyszło. Nie chcielibyśmy, żeby u nas eksperymentowali pierwszy raz.

Pozdrowienia !

Też będę robił elewację z drewnem.

Długo szukałem.

Wniosek - ekipa od elewacji (tynku): osobno, ekipa od drewna: osobno.

Warto wybrać się do Ekodrewno w Psarch - sympatyczni specjaliści, handlują drewnem ale mają swoich wykonawców.

Podobnie DLH na Wyścigowej - można podjechać - dadzą kilka wizytówek wykonawców.

Nie spotkałem ekipy, która by robiła to i to (a przynajmniej takiej, która by sprawiała wrażenie, że drewno to dla nich rutyna).

Witam :)

Ponieważ gazownia odmówiła nam podciągnięcia "rurki" na działkę, postanowiliśmy zainstalować pompę ciepła. Ze względu a brak miejsca na działce, pompa będzie wykorzystywać gruntowy pionowy wymiennik ciepła najprawdopodobniej z odwiertami poniżej 30m.

W związku z tym mam pytanie, czy ktoś przechodził przez całą papierkologię z tym związaną we Wrocławiu i mógłby podpowiedzieć co i w jakiej kolejności należy załatwić, aby mieć komplet papierków dla pompy i odwiertów potrzebnych do pozwolenia na budowę i nie utknąć z tym w urzędzie?

Cześć!

Czy możecie polecić ekipę do zrobienia elewacji z elementami deskowania?

Czyli takich którzy już to robili i ktoś widział jak to wyszło. Nie chcielibyśmy, żeby u nas eksperymentowali pierwszy raz.

Pozdrowienia !

A może lepiej zrobić tynk drewnopodobny?

Jest trwalszy od drewna i nie wymaga tak częstej konserwacji.

Taki produkt oferuje DryVit w różnych kolorach drewna. Próbki można zobaczyć u nich w biurze na Fabrycznej. Zdaje się, ze maja również wykonawcę tego systemu. Worek tynku (25kg) kosztuje ok. 310zł. Droższy jest Tiserec i Flex-cemet.

Witam :)

Ze względu a brak miejsca na działce, pompa będzie wykorzystywać gruntowy pionowy wymiennik ciepła najprawdopodobniej z odwiertami poniżej 30m.

Długość odwiertów dla pompy ciepła nie ma znaczenia jeśli chodzi o dokumenty. Projekt prac geologicznych jest i tak potrzebny.

Efektywniejsza jest mniejsza ale dłuższa ilość odwiertów.

Długość odwiertów dla pompy ciepła nie ma znaczenia jeśli chodzi o dokumenty. Projekt prac geologicznych jest i tak potrzebny.

Efektywniejsza jest mniejsza ale dłuższa ilość odwiertów.

A to nie jest tak, że powyżej 30 metrów potrzebne są dodatkowe pozwolenia które należy złożyć z papierkami do pozwolenia na budowę?

Bo projekt/dokumentacja prac geologicznych to będzie chyba potrzebna dopiero podczas samych odwiertów?

Starałem się trochę zgłębić temat, niestety jest tyle sprzecznych opinii że już zupełnie się pogubiłem, dlatego najchętniej bym skorzystał z doświadczenia kogoś kto przechodził przez ten problem w wrocławskim urzędzie miejskim ... :|

A to nie jest tak, że powyżej 30 metrów potrzebne są dodatkowe pozwolenia które należy złożyć z papierkami do pozwolenia na budowę?

Bo projekt/dokumentacja prac geologicznych to będzie chyba potrzebna dopiero podczas samych odwiertów?

Starałem się trochę zgłębić temat, niestety jest tyle sprzecznych opinii że już zupełnie się pogubiłem, dlatego najchętniej bym skorzystał z doświadczenia kogoś kto przechodził przez ten problem w wrocławskim urzędzie miejskim ... :|

System ogrzewania powinien być uwzględniony w PB, jeśli to ma być pompa ciepła to wtedy znajdzie się tam również rozwiązanie dolnego źródła w tym przypadku odwiertów.

Granica 30m dotyczy tylko odwiertów i studni dla poboru wody.

Dostalam cene za 1m2, a kwota koncowa wyszla o wiele wyzsza.

Okazalo sie, ze jakos inaczej to licza.

Aaaa - metoda na tanie linie lotnicze - dostajesz śmieszną cenę, a jak przychodzi do zapłaty, to trzeba doliczyć VAT, opłaty lotniskowe, opłatę za bagaż, za wejście i wyjście (do samolotu i do toalety) i tylko "lodzik" jest gratis ;)

Mówiąc poważnie - nie ma żadnych ograniczeń prawnych, a zwyczajów nie znam. Do niczego ich nie zmusisz, chyba że... coś można by uznać za "ofertę handlową w rozumieniu ustawy". Poszukaj oferty konkurencyjnej. Mam nadzieję, że istnieje.

czy jak kupuję kabinę prysznicową (zupełnie standardowa 90x90) to jestem skazany na brodzik tego samego producenta co kabina czy będzie pasował dowolny?

Dopóki nie jest jakaś ścinana, to dowolny. Zdarza się też, że dany producent (np. Ronal 500 i 550mm o ile mnie pamięć nie myli) ma 2 różne promienie gięcia drzwi. Nie wiem jak to się przekłada na brodzik

Droga grupo, potrzebuję zrobić sobie reling do łazienki, najchętniej o przekroju prostokątnym/ metalowym. Czy macie sprawdzone namiary, gdzie mogę to wycenić?

Macie :) Na Allegro kiedyś namierzyłem fajne i niedrogie (w porównaniu do salonów a nie do hipermarketów) akcesoria. Była to seria Kwadro firmy Medor. Wzór odpowiadał na tyle jednej serii Tiger'a, że szczotkę mam Tiger, a resztę Kwadro. Brakowało mi tylko długiej a szerokiej półki. Gość zrobił mi na zamówienie. Namiar poszedł emalią. Jeżeli chcesz możesz powołać się na mnie. Większość była standardowa, a dorobił tylko półkę. Odbierałem od niego z mieszkania w Warszawie koło Blue City.