Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Czy jest na sali specjalista podatkowy?

Nie jestem, ale coś odpowiem.

Jestem z wykonawcą umówiona na kwotę X plus VAT, wykonawca mówi, że jest na ryczałcie i obowiązuje go vat 6-procentowy.

Nie ma VAT 6%. {EDIT: tu napisałem bzdury. Usuwam, żeby nikogo nie mylić}. Wysokości ryczałtów nie znam. Coś mi tam świta, że na usługi elektryczne jest 8.5%.

Dostałam fakturę, na której cena za usługę nie jest rozbita na netto i VAT, ale podana całościowo, a na druczku jest napisane "Sprzedawca zwolniony podmiotowo z podatku VAT".

{EDIT: usuwam dalszy ciąg nieprawidłowych informacji}

O co tu chodzi? wykonawca upiera się, że fakturę wystawiła w jego imieniu księgowa, która "się zna", ale ja mam wrażenie, że albo komuś się pomyliły podatki VAT i dochodowy albo chce mnie naciągnąć. Nie znam się na księgowości - a już na ryczałtowej wcale - pomocy!

Faktura moim zdaniem wystawiona poprawnie. {EDIT: usuwam konsekwencję wcześniejszych błędów}:

EDIT: W zależności od tego czy ktoś jest opodatkowany na zasadach ogólnych (odlicza koszty) czy ryczałtem, to należy tak postępować:

ogólne: X + VAT, materiały może kupować fachowiec

ryczałt: kwota brutto, materiały kupuje inwestor i występuje o zwrot VAT

EDIT:

Korzystając z chwili czasu i powrotu do świadomości (dziś się wyspałem) wyjaśnię na tyle na ile umiem kwestię "ryczałt a VAT". Jak zakładałem swoją firmę, to wiedziałem więcej, ale potem z braku czasu i nudów, kompletnie zrzuciłem wszystko na księgową.

Ryczałt to forma opodatkowania dochodów. Nieuczciwi wykonawcy czasem w ramach "negocjacji" odliczą te kilka procent i nie wystawiają faktury. Oczywiście nie płacą wówczas podatków do budżetu i powiększają dziurę. Jak rozumiem u każdego z nas się rodzi się obrzydzenie na myśl o takich praktykach.

Generalnie są 4 formy opodatkowania:

- zasady ogólne czyli wg skali 18 i 32%

- podatek liniowy 19% (to też zasady ogólne)

- ryczałt od przychodów ewidencjonowanych

- karta podatkowa (to też ryczałt)

Oczywiście istnieje cały szereg obostrzeń czy to kwotowych, czy to branżowych czy to organizacyjnych, kiedy nie można stosować danej formy. Ja z uwagi na typ usług nie mogłem wybrać ryczałtu.

Z kolei z VAT można być zwolnionym lub go płacić. Najczęściej duże firmy nie mają wyjścia i są płatnikami VAT, bo muszą lub bo im się opłaca. Mikroprzedsiębiorstwa często unikają, zwłaszcza jak nie mają dużo szansy na odliczanie VAT lub ich klienci nie są firmami. Mój główny klient chciał faktury VAT, bo ma z czego odliczać, więc mi osobiście opłaca się być VATowcem. Na budowie jak przychodzi mała firemka (jakiś murarz, malarz czy gipsiarz), to zwykle pracują dla zwykłych ludzi i wolę być zwolnieni z VAT. Jak jakaś duża, to są płatnikami VAT. Czasem zdarza się, że kilku gości pracuje razem i jeden jest zwolniony (on wystawia rachunki ludziom), a drugi VAT-owcem (wystawia faktury VAT jak klientem jest płatnik VAT)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Witaj :)

Wystąp od razu o warunki na dostawy wody i odbiór ścieków. U mnie (gmina Kąty) na to się najdłużej czekało.

Z architektem nie pomogę, bo swojego serdecznie odradzam (jest z Sobótki, więc raczej sie na niego nie natkniesz).

Kurczę, a ja cały czas mam przekonanie, że on sensowny jest.

Elwood, witaj i rozgość się :) Fajny projekt.

Hej Tatarak. Dzięki

Mam obiecaną wodę i kanalizację od Gminy. Jutro wybieram się do szefa miejscowych wodociągów (spółka gminna) na omówienie terminów i 'co i jak'.

Byłem u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków z zapytaniem o 'opinię'. Powiedzieli, że gotowych druków nie mają, mam sobie napisać, załączyć, cyt: 'jakiś wydruk z internetu' projektu który mi się podoba i chcę budować oraz MPZP i oni wydadzą opinię. Także tę czy archeolog będzie patrzył koparkowemu na łychę czy nie.

No i dalej będę szukał kogoś do przerobienia projektu. Nie wiecie jakie to są mniej więcej koszty?

Nie wiem jak mogłaś się umówić z gościem na X+VAT, skoro jest na ryczałcie.

rzadko kiedy wypisujesz farmazony, ale tym razem udalo Ci sie w pełni.

Mozna byc na ryczałcie i byc na Vacie - bodajze do 50tys wys. sprzedazy mozesz miec tylko sam ryczałt, potem z urzedu wchodzisz na Vat.

Jeśli stawka ryczałtu X to odprowadzasz X % dochodowego + vat od kwoty netto 8 % lub 23 % zależy na jakiej stawce będziesz. Vat od sprzedaży pomniejszasz o vat od zakupów. Można wybrać również zwolnienie od vatu - przedmiotowe lub podmiotowe. Wszystko tez zalezy od kwoty obrotów i ewentualnego przejścia na zasady ogólne.

Mozna byc na ryczałcie i byc na Vacie - bodajze do 50tys wys. sprzedazy mozesz miec tylko sam ryczałt, potem z urzedu wchodzisz na Vat.

Jeśli stawka ryczałtu X to odprowadzasz X % dochodowego + vat od kwoty netto 8 % lub 23 % zależy na jakiej stawce będziesz. Vat od sprzedaży pomniejszasz o vat od zakupów. Można wybrać również zwolnienie od vatu - przedmiotowe lub podmiotowe. Wszystko tez zalezy od kwoty obrotów i ewentualnego przejścia na zasady ogólne.

Tu sie zgodze.

Ale nic juz wiecej nie pamietam:(

To bylo tak dawno temu...

Nie bedziesz mogla skorzystac z odliczen "budowlanych", jesli podatek od towarow i uslug, nie jest wyszczegolniony na fakturze.

Dowiem sie i dam Ci znac.

Hej Tatarak. Dzięki

Mam obiecaną wodę i kanalizację od Gminy. Jutro wybieram się do szefa miejscowych wodociągów (spółka gminna) na omówienie terminów i 'co i jak'.

Byłem u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków z zapytaniem o 'opinię'. Powiedzieli, że gotowych druków nie mają, mam sobie napisać, załączyć, cyt: 'jakiś wydruk z internetu' projektu który mi się podoba i chcę budować oraz MPZP i oni wydadzą opinię. Także tę czy archeolog będzie patrzył koparkowemu na łychę czy nie.

No i dalej będę szukał kogoś do przerobienia projektu. Nie wiecie jakie to są mniej więcej koszty?

koszt adaptacji jest zwykle uzależniony od wielkości zmian. Zanim kupicie projekt, to ustalcie ile będzie Was kosztować adaptacja.

W spółce gminnej w Dobroszycach fajne klimaty są ;)

PnB - złożono 8 grudnia, wydano 2 lutego. Ogólnie sprawy w urzędach załatwiałam bezproblemowo.

Frankai, po pierwsze to co mnie obchodzi, czy wykonawca jest na ryczałcie czy na czym. Umówił się na X plus VAT, a teraz się okazuje, że nie jest VATowcem, ale chce żebym mu zapłaciła X plus jakiś podatek - na fakturze nie ma kwoty podatku, jest wpisana łączna wysokość do zapłaty...

Z tego co wyczytałam w necie, można być vatowcem na ryczałcie, ale logika mi podpowiada, że nie można żądać zapłacenia podatku VAT, nie będąc VATowcem.

Kurczę, a ja cały czas mam przekonanie, że on sensowny jest.

.

ale mojego Magika masz na myśli? dziś mi zarzucił, że nie jestem "normalnym" inwestorem, skoro popieram "swojego cieślę", który chce mieć szczegóły projektu dachu przekazane na papierze, a nie podyktowane przez telefon. okazuje się, że dla KB projekt w wersji pisemnej jest "nienormalny", a wykonawcy powinno wystarczyć to, co pan projektant podyktuje przez telefon; a jak coś zapomni podyktować?... no to mu potem dopowie w połowie roboty...

w szczegółach sytuacja wygląda tak, że nieco modyfikujemy dach (był dwuspadowy i zostanie dwuspadowy, kąt się nie zmienia - dla zaintersowanych szczegóły w dzienniku). KB zrobił projekt zamienny - absolutne minimum - rzut i 1 przekrój, zestawienie więźby - i po tym jak mi go przekazał, zadzwonił do wykonawcy z instrukcjami na temat sposobu łączeń elementów więźby. Wykonawca wziął zmieniony projekt na warsztat i go poprawił, zrobił szczegółowe rysunki i opis wszystkich łączeń wg tego, co uslyszał przez telefon. Od KB oczekujemy li i jedynie, żeby zatwierdził - chociaż mailem - że ta wersja z poprawkami ma zostać wykonana i że nie ma więcej uwag, no chyba, że ma, to niech je przekaże. i właśnie to oczekiwanie zdobyło mi miano "nienormalnego inwestora" ;)

rzadko kiedy wypisujesz farmazony, ale tym razem udalo Ci sie w pełni.

Nie w pełni, bo VAT-u 6% nie ma :p Ale tak czy owak - udało mi się :lol2: Efekt niedospania? :rolleyes: Pofajdało mi się też pewnie w związku z tym, że ryczałt szybko został skreślony, bo moja działalność wykluczała taką formę. Wycofuję się więc raczkiem http://www.cristoferdelatorre.com/gifs/gif/cancer.gif

Nie w pełni, bo VAT-u 6% nie ma :p

cóż, brniesz dalej w niewiedzy i farmazonach, i już w pełni bo:

stawka VAT 6% związana jest ze statusem rolnika ryczałtowego,

fakturę VAT wystawia nabywca towarów;nabywca dolicza do wynegocjowanej ceny netto 6% VAT (do 30 kwietnia 2008 r. było to 5%) i wypłaca go rolnikowi.

:wave::wave:

Czy jest na sali specjalista podatkowy?

Jestem z wykonawcą umówiona na kwotę X plus VAT, wykonawca mówi, że jest na ryczałcie i obowiązuje go vat 6-procentowy. Dostałam fakturę, na której cena za usługę nie jest rozbita na netto i VAT, ale podana całościowo, a na druczku jest napisane "Sprzedawca zwolniony podmiotowo z podatku VAT".

O co tu chodzi? wykonawca upiera się, że fakturę wystawiła w jego imieniu księgowa, która "się zna", ale ja mam wrażenie, że albo komuś się pomyliły podatki VAT i dochodowy albo chce mnie naciągnąć. Nie znam się na księgowości - a już na ryczałtowej wcale - pomocy!

Masz te warunki spisane i podpisane przez obydwie strony? świadków, poza mężem, ktorzy słyszeli ustalane warunki zapłaty?

specjalistą podatkowym nie jestem, ale otrzymana f-ra jest prawidlowa z punktu widzenia Wykonawcy bedacego na ryczałcie.

Równiez Twoje wrazenie zrobionej w przysłowiowego wała jest prawidlowe bo:

ksiegowa Wykonawcy jest wyrocznia dla Wykonawcy a nie dla Ciebie i przy zawieraniu umowy obecna nie była,

jesli masz umowe z Wykonawcą na kwote X+Vat, to sie domagaj wypelnienia warunków umowy,

jesli masz jakąs niezaplacona kwotę to do czasu otrzymania f-ry zgodnej z umową nie płać.

Skoro Wykonawca wie, ze jest na zwykłym ryczalcie, to od samego początku w tym wzgledzie swiadomie oszukiwal Cie, to mozesz zgłosić w prokuraturze, że zostałas oszukana.

Skoro Wykonawca wie, ze jest na zwykłym ryczalcie, to od samego początku w tym wzgledzie swiadomie oszukiwal Cie, to mozesz zgłosić w prokuraturze, że zostałas oszukana.

nie jestem zwolennikiem tego rodzaju porad.

A jeśli już, to należałoby dodać, że jeśli ewentualna szkoda nie przekroczy 100 zł, to jest to wykroczenie, którym prokuratura się nie zajmuje.

Na marginesie, sformułowanie x+vat jest charakterystyczne dla budowlańców. Najciekawsze jest to, że jeśli zrezygnuje się z faktury, to wiadomo, że wtedy oni nie ujawniają tego w dochodach, zatem oszczędzają dodatkowe kwoty na podatku dochodowym. Jak kiedyś chciałam negocjować tę kwotę, skoro oszczędzi na podatku, to powiedziano mi, że to już jest uwzględnione w cenie netto ;)

nie jestem zwolennikiem tego rodzaju porad.

A jeśli już, to należałoby dodać, że jeśli ewentualna szkoda nie przekroczy 100 zł, to jest to wykroczenie, którym prokuratura się nie zajmuje.

ja też nie jestem zwolennikiem tego typu działań, ale czasem nie ma wyjścia.

W przypadku Tataraka, kwota z pewnością jest wyzsza od 100zł

cóż, brniesz dalej w niewiedzy i farmazonach, i już w pełni bo:

stawka VAT 6% związana jest ze statusem rolnika ryczałtowego,

fakturę VAT wystawia nabywca towarów;nabywca dolicza do wynegocjowanej ceny netto 6% VAT (do 30 kwietnia 2008 r. było to 5%) i wypłaca go rolnikowi.

:wave::wave:

Pomijając już to, że stawka dla rolników to niczym argument "a u was biją Murzynów", to zanim zaczniesz świętować sukces, że udało Ci się komuś dokopać i stawiać się w roli Wszechwiedzącego i Nieomylnego - sprawdź:

Zmiany jakie zachodzą w stawkach podatku VAT dotyczą okresu trzech lat. W okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r.:

1. stawka podatku 22%, wynosi 23 %;
  2. stawka obniżona podatku wynosi 8 %;
  3. stawka zryczałtowanego zwrotu podatku (w przypadku zwrotu rolnikom ryczałtowym kwoty podatku VAT przy sprzedaży produktów rolnych podatnikom VAT) wynosi 7 %;
  4. stawka ryczałtu, dla świadczących usługi taksówek osobowych (PKWiU 60.22.11-00.00), wynosi 4 %.

[/Quote]

Cytat pochodzi stąd

Pokora nie boli

Takie pytanie, poboczne mam. Czy wszyscy ściankę fundamentową budujecie z bloczków czy może ktoś wylewał? Jakoś tak mam większe przekonanie do lanej ściany. Monolit, lekko zazbrojony i na pierwszy rzut oka wydaje się tańsza w wykonaniu niż murowana. Bardzo mocno rozważam u siebie takie rozwiązanie. Wiem, że w większości projektów jest właśnie murowana, ale jakoś nie mogę znaleźć argumentów któreby przeważały za murowaniem. Jakie macie doświadczenia?

Masz te warunki spisane i podpisane przez obydwie strony? świadków, poza mężem, ktorzy słyszeli ustalane warunki zapłaty?

specjalistą podatkowym nie jestem, ale otrzymana f-ra jest prawidlowa z punktu widzenia Wykonawcy bedacego na ryczałcie.

Równiez Twoje wrazenie zrobionej w przysłowiowego wała jest prawidlowe bo:

ksiegowa Wykonawcy jest wyrocznia dla Wykonawcy a nie dla Ciebie i przy zawieraniu umowy obecna nie była,

jesli masz umowe z Wykonawcą na kwote X+Vat, to sie domagaj wypelnienia warunków umowy,

jesli masz jakąs niezaplacona kwotę to do czasu otrzymania f-ry zgodnej z umową nie płać.

mamy podpisaną umowę. muszę dziś z człowiekiem porozmawiać, bo to nie chodzi o to, żeby ktoś się czuł oszukany albo pokrzywdzony.

póki co nie zakładam z jego strony intencji oszustwa, tylko że po prostu nie odróznia vatu od pitu - podpisując umowę miał na myśli, że do kwoty zapłaty zostanie doliczony podatek dochodowy, który ma do zapłacenia, a powiedział vat- bo wszędzie wszyscy ciągle o tym vacie gadają ;)

ale moim zdaniem podatek dochodowy to broszka wykonawcy - tak samo jak np. składki na zus i inne koszty działalności.