Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

nie jestem zwolennikiem tego rodzaju porad.

A jeśli już, to należałoby dodać, że jeśli ewentualna szkoda nie przekroczy 100 zł, to jest to wykroczenie, którym prokuratura się nie zajmuje.

Na marginesie, sformułowanie x+vat jest charakterystyczne dla budowlańców. Najciekawsze jest to, że jeśli zrezygnuje się z faktury, to wiadomo, że wtedy oni nie ujawniają tego w dochodach, zatem oszczędzają dodatkowe kwoty na podatku dochodowym. Jak kiedyś chciałam negocjować tę kwotę, skoro oszczędzi na podatku, to powiedziano mi, że to już jest uwzględnione w cenie netto ;)

tak czy owak dziękuję za radę :) kwota przewyższa 100 zł, ale nie chodzi o to, by się z kimś po prokuraturach ganiać. mój wykonawca się chyba boi, że jak podpisał umowę to w razie braku faktury polecę na niego z donosem, czy co? ;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Takie pytanie, poboczne mam. Czy wszyscy ściankę fundamentową budujecie z bloczków czy może ktoś wylewał? Jakoś tak mam większe przekonanie do lanej ściany. Monolit, lekko zazbrojony i na pierwszy rzut oka wydaje się tańsza w wykonaniu niż murowana. Bardzo mocno rozważam u siebie takie rozwiązanie. Wiem, że w większości projektów jest właśnie murowana, ale jakoś nie mogę znaleźć argumentów któreby przeważały za murowaniem. Jakie macie doświadczenia?

u mnie jest fundament z bloczków. czy w tym pierwszym rzucie oka uwzględniłeś koszt szalunków i robocizny przy szalowaniu? bo cena monolitu to nie tylko cena betonu i zbrojenia. kiedyś w muratorze było takie zestawienie kosztów fundamentu w różnych wariantach (bloczki, monolit, płyta) i faktycznie monolit miał być najtańszy, ale z moich rozmów z wykonawcami wyszło inaczej.

Co do kosztów robocizny przy szalowaniu, myślałem o wynajęciu gotowego szalunku wraz z montażem i wlaniu do tego betonu. Nie wiem na razie (stąd pytanie) jaka jest relacja kosztów ekipy i murowania ścianki (wliczając w to koszt bloczków, zaprawy którą trzeba wykonać - a więc cement, piasek itp.) Dodatkowo zastanawiałem się nad tym, że beton można zamówić w wersji hydrofobowej. Reasumując zastanawiam się czy nawet jesli koszty będą podobne czy nie lepiej dla budynku wykonać monolityczną ściankę fundamentową.

Takie pytanie, poboczne mam. Czy wszyscy ściankę fundamentową budujecie z bloczków czy może ktoś wylewał? Jakoś tak mam większe przekonanie do lanej ściany. Monolit, lekko zazbrojony i na pierwszy rzut oka wydaje się tańsza w wykonaniu niż murowana. Bardzo mocno rozważam u siebie takie rozwiązanie. Wiem, że w większości projektów jest właśnie murowana, ale jakoś nie mogę znaleźć argumentów któreby przeważały za murowaniem. Jakie macie doświadczenia?

Pewnie że monolit jest lepszy, ale bardziej pracochłonny a tym samym droższy. Gdybym miał bardzo podejrzany teren (np. z uwagi na wodę czy stabilność gruntu), to może bym i taki robił, ale w większości przypadków szkoda zachodu.

u mnie jest fundament z bloczków. czy w tym pierwszym rzucie oka uwzględniłeś koszt szalunków i robocizny przy szalowaniu? bo cena monolitu to nie tylko cena betonu i zbrojenia. kiedyś w muratorze było takie zestawienie kosztów fundamentu w różnych wariantach (bloczki, monolit, płyta) i faktycznie monolit miał być najtańszy, ale z moich rozmów z wykonawcami wyszło inaczej.

Jeżeli ekipa miałaby własne szalunki i rozsądnie do tego podeszła, to może by było taniej. Normalnie to jest tak, że należy kupić drewno czy wypożyczyć szalunki i wyjdzie drożej. U mnie też nie potwierdziły się więc muratorowe wyliczenia.

myślałem o wynajęciu gotowego szalunku wraz z montażem i wlaniu do tego betonu.

Jeżeli będziesz tak robił, to zaproś na budowę gościa od wody i kanalizy i niech Ci powstawia przepusty (trzeba by zawiesić lub wsadzić na rozpórkę i uważać, żeby zostały w tym miejscu). Warto też pomyśleć o wszelkich innych przepustach, w tym (oczywiście o ile dany element masz zaplanowany):

- kabel z ZK (chyba że masz napowietrzne przyłącze)

- kable do oświetlenia zewnętrznego i ewentualnego garażu/wiaty, etc.

- kable do zasilania i sterowania bramą i furtką

- kable do bramofonu, kablówki i telefonu

- przyłącze pompy ciepła

- rura doprowadzające powietrze do kominka

- rura doprowadzająca powietrze z GWC

- wodę i kanalizę

- wyprowadzenie wody na zraszacze (zwykle konieczny odbiór przez wodkan przez zakopaniem rury !!!)

No i pewnie na parę innych rzeczy ;) Po co męczyć się z dziurawieniem zaś .

Pomijając już to, że stawka dla rolników to niczym argument "a u was biją Murzynów", to zanim zaczniesz świętować sukces, że udało Ci się komuś dokopać i stawiać się w roli Wszechwiedzącego i Nieomylnego - sprawdź:

Cytat pochodzi stąd

Pokora nie boli

nie boli fakt:),

a w role Wszechwiedzącego i Nieomylnego to racej Ty:wiggle: sie wdaleś a nie ja odpisujac Tatarakowi n aJego zapytanie

nie boli fakt:),

a w role Wszechwiedzącego i Nieomylnego to racej Ty:wiggle: sie wdaleś a nie ja odpisujac Tatarakowi n aJego zapytanie

Czyżby? Nie zauważasz różnicy w formie wypowiedzi? Może za często się odzywam, ale to nie ma nic wspólnego z zadufaniem. Przy kilkunastu aktywnych użytkownikach lepiej się wypowiedzieć i najwyżej ktoś skoryguje.

Małe streszczenie:

Czy jest na sali specjalista podatkowy?

Nie jestem, ale coś odpowiem.

rzadko kiedy wypisujesz farmazony, ale tym razem udalo Ci sie w pełni.

Nie w pełni, bo VAT-u 6% nie ma :p Ale tak czy owak - udało mi się :lol2: Efekt niedospania? :rolleyes: Pofajdało mi się też pewnie w związku z tym, że ryczałt szybko został skreślony, bo moja działalność wykluczała taką formę. Wycofuję się więc raczkiem

cóż, brniesz dalej w niewiedzy i farmazonach, i już w pełni bo:

stawka VAT 6% związana jest ze statusem rolnika ryczałtowego,

Słowno-muzycznie: przyznałem się, że nie jestem specjalistą i napisałem co uważam. Skrytykowałeś (ładniej brzmiałoby "mylisz się" niż "wypisujesz farmozony" ale dostrzegam uznanie między wyrazami, że na ogół moje wypowiedzi są poprawne. Potem się jawnie przyznałem do błędu, wycofałem z tego stanowiska i ratując twarz wskazałem na jeden konkret. No i ta ostatnia Twoja wypowiedź - nawet pomijając jej nieadekwatność i błąd - była, jak na mój gust, ewidentną formą wypowiadania się z wyższością.

Tak na marginesie - przez ostatnie półtora roku powiększa się mój dystans do wielu rzeczy. Także do utarczek forumowych :)

Czyżby? Nie zauważasz różnicy w formie wypowiedzi? Może za często się odzywam, ale to nie ma nic wspólnego z zadufaniem. Przy kilkunastu aktywnych użytkownikach lepiej się wypowiedzieć i najwyżej ktoś skoryguje.

Słowno-muzycznie: przyznałem się, że nie jestem specjalistą i napisałem co uważam. Skrytykowałeś (ładniej brzmiałoby "mylisz się" niż "wypisujesz farmozony" ale dostrzegam uznanie między wyrazami, że na ogół moje wypowiedzi są poprawne. Potem się jawnie przyznałem do błędu, wycofałem z tego stanowiska i ratując twarz wskazałem na jeden konkret. No i ta ostatnia Twoja wypowiedź - nawet pomijając jej nieadekwatność i błąd - była, jak na mój gust, ewidentną formą wypowiadania się z wyższością.

Tak na marginesie - przez ostatnie półtora roku powiększa się mój dystans do wielu rzeczy. Także do utarczek forumowych :)

:rolleyes:cały Frankai:rolleyes: - do tego w formie i wyspany:):):)

no to zapraszam do mnie, siądziemy sobie na kartonach i pogadamy. Kawę stawiam (ale rozpuszczalną, bo ekspresu niet ;) )

Ale mam nadzieję, że nie będzie to kawka z ziemi od paprotek czy jakoś tak? Tatarak mi taką oferowała jak poprzednim razem jechałem przez Wrocław.

To nasze forum to straszna padaka (technicznie rzecz biorąc). Nic nie idzie tu znaleźć.

Pamiętam, że kilka tygodni rozmawialiśmy o kosztach ułożenia kostki brukowej i teraz nie mogę tego wygrzebać.

Przypomnijcie mi proszę jakie to są koszty w naszych okolicach. Chodzi mi o komplet prac i materiałów (bez kostki) dla granitu i betonu.

Czy jeśli chcę sobie część powierzchni utwardzić tzw. kratką trawnikową (taką plastikową) to robi się pod nią taką samą podbudowę jak pod kostkę (i tu pojawia się pytanie o koszt wykonania samej podbudowy) ?