Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Ale mam nadzieję, że nie będzie to kawka z ziemi od paprotek czy jakoś tak? Tatarak mi taką oferowała jak poprzednim razem jechałem przez Wrocław.

nie tyle oferowałam, ile ostrzegałam, że w porze, o której przejeżdżałeś, mogłabym nie odróżnić doniczki od puszki z kawą ;) aż tak niegościnna to nie jestem.:yes:

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

site:forum.muratordom.pl grupa wrocławska kostka brukowa koszt

patent Franakaia ;) jeszcze nie testowałam, tylko sobie zapisałam w tajemniczych zapiskach Tataraka :)

Patent patentem, ale słów magicznych jeszcze trzeba !!! Obawiam się, że "grupa wrocławska kostka brukowa koszt" będą za słabe. Coś trzeba by więcej. Bardziej unikalne.

Patent patentem, ale słów magicznych jeszcze trzeba !!! Obawiam się, że "grupa wrocławska kostka brukowa koszt" będą za słabe. Coś trzeba by więcej. Bardziej unikalne.

Ja generalnie jak szukam czegoś na naszym forum to przez "site:". Ale na grupach to wychodzi tak sobie (no, od biedy idzie coś wyskrobać). To sobie mogłoby fajnie zadziałać gdyby adresy url grup były 'statyczne' a nie wywoływane jakimiś parametrami z php. Grupy powinny mieć wewnętrzne narzędzie do wyszukiwania w ich ramach, pokazujące w wynikach wyszukiwania, poszukiwaną frazę w kontekście. Tak zresztą powinna działać cała wyszukiwarka Muratora (swoją drogą powinna istnieć też możliwość wyłączenia grup/dzienników budowy z wyników wyszukiwania na całym forum a pozostawienia samych tematów 'merytorycznych'). Wstyd, żeby tak rozbudowana baza widzy jaką jest to forum, miała tak lichą wyszukiwarkę.

Ale mam nadzieję, że nie będzie to kawka z ziemi od paprotek czy jakoś tak? Tatarak mi taką oferowała jak poprzednim razem jechałem przez Wrocław.

no co Ty, najprawdziwsza kawa z proszku! W kubku lub eleganckiej filiżance, jak wolisz.

Jarett, za kostkę zwykłą z podbudową ok. 80-90, do tego koszt kosztki

no co Ty, najprawdziwsza kawa z proszku! W kubku lub eleganckiej filiżance, jak wolisz.

Nawet o 5 rano? Jak tak to masz murowane (to chyba najwłaściwsze określenie ;) ) odwiedziny.

Jarett, za kostkę zwykłą z podbudową ok. 80-90, do tego koszt kosztki

Straszysz chłopaka. W tej cenie to ja miałem "na gotowo" :) Z kostką i obrzeżami.

To sobie mogłoby fajnie zadziałać gdyby adresy url grup były 'statyczne' a nie wywoływane jakimiś parametrami z php.

Masz rację - załapuje się dużo wątków niegrupowych. Wydzielenie grupy pod osobny adres pomogłoby.

Grupy powinny mieć wewnętrzne narzędzie do wyszukiwania w ich ramach, pokazujące w wynikach wyszukiwania, poszukiwaną frazę w kontekście. Tak zresztą powinna działać cała wyszukiwarka Muratora (swoją drogą powinna istnieć też możliwość wyłączenia grup/dzienników budowy z wyników wyszukiwania na całym forum a pozostawienia samych tematów 'merytorycznych'). Wstyd, żeby tak rozbudowana baza widzy jaką jest to forum, miała tak lichą wyszukiwarkę.

Głos wołającego na puszczy. O rozbudowaną wyszukiwarkę dopominałem się już chyba w 2003 roku. W 2002 nie musiałem, bo na całym forum było kilkanaście (liczbowo 20>x>10) postów dziennie !!!

Kiedyś już pisałem do administratorów, ale najwyraźniej nie czują potrzeby zmian lub nie potrafią ich wprowadzić.

@Frankai - hmmm to coś tanio Cie wyszła ta kostka. Też miałem wrażenie że to są te okolice cenowe o których pisze Madeleine.

Pytanie z innej beczki:

Gdzie tanio i sprawnie kupić piasek, żwir i stal? Najlepiej w moich okolicach (Psie Pole/Długołęka).

A bloczki betonowe (B6, 14cm) za 3,70 to drogawo chyba?

@Frankai - hmmm to coś tanio Cie wyszła ta kostka. Też miałem wrażenie że to są te okolice cenowe o których pisze Madeleine.

Nie wiem czy powinno mi być przykro (że inni mają drożej), ale... nie jest :lol2:

Powodów jest kilka:

- kostka to Kaczmarek Holland - ten typ kostki jest "przemysłowy". Bardzo prosty "krój". Żałuję, że nie mieli żółtej bez fazy, bo bardziej mi się podoba gładka powierzchnia.

- jego ekipy są też "przemysłowe". Nie ma co liczyć na kreatywność i podpowiedzi jak ułożyć wzór.

- gość ściągał kostkę bezpośrednio od producenta. Jak mi podał cenę, to wyszło, że ponad 20% taniej niż w najtańszej hurtowni w okolicy,

- z działki chyba nic mi nie wywozili. Troszkę rozplanowali nierówności i robili podsypkę,

- kładką kostkę na podsypce cementowo-żwirowej, a po ułożeniu leją wodę. U teściów kostka leży ponad 3 lata, a u mnie ponad rok. Nic złego im się nie wydarzyło. Sąsiad bawił się sam z jakimś murarzem, robili beton na który dali piach i kładli kostkę. Efekt - u niego po deszczu są kałuże.

A bloczki betonowe (B6, 14cm) za 3,70 to drogawo chyba?

Temat był szeeeeeeeroko dyskutowany na wiosnę chyba. Rozwodzono się na temat wymiarów, kształtów, gładkości i chrupaniu. Wojgoc się pojawi to Ci pewnie streści.

@Frankai - hmmm to coś tanio Cie wyszła ta kostka. /quote]

Odszukałem - już taki jestem zimny drań - i oto jak płaciłem:

Kostka żółta - 36.60 zł/m2

Kostka czarna - 34.16 zł/m2

Ułożenie - 22.00 zł/m2

Podbudowa - 10.00 zł/m2

Czyli "czysta" kostka to 66.16-68.60 zł/m2 (i dalej mi się nie robi przykro z tego powodu :D)

EDIT: Podbudowa to chyba koszt żwiru i cementu

Dodatki:

Obrzeża (krawężniki 1000x300x80) czarne - 15.00 zł/szt.

Ułożenie obrzeży - 6.00 zł/mb

Krawężniki drogowe - 28.00 zł/szt.

Ułożenie k.drogowych - 15.00 zł/mb

Ułożenie palisady (kupowałem sam) - 1.70 zł/szt.

Wykopanie i zasypanie z zagęszczeniem dołu (wyprowadzenie na zraszacze) - 300.00 zł

Wybranie ziemi - 4.00 zł/m2

Projekt kosztował mnie 500zł i własna praca (w sumie dość spore przeróbki ;) ). Żona musiała jednak wszystko mieć pokazane.

(...)Przypomnijcie mi proszę jakie to są koszty w naszych okolicach. Chodzi mi o komplet prac i materiałów (bez kostki) dla granitu i betonu. (...)

Jestem świeżo po ułożeniu podjazdu :D więc mam dość precyzyjne informacje o kosztach.

Ułożenie robocizna: beton 40zł/m2 (granit 60zł/m2)

Piasek: zwykły 12zł/t + płukany 19zł/t (wyszło ok 50t jednego i 5t drugiego)

Kliniec: 26t = 1000zł

Kostka bet.: 35,80/m2 i 33zł/m2

Ceny netto.

Podane ilości piasku i klińca wystarczyły na 100m2, chociaż ledwo, bo musiałem dużo podnosić podjazd. Dodatkowo do utwardzenia użyłem niewykorzystane keramzytowe pustaki stropowe.

Ponieważ jestem w trakcie castingu na brukarza to mam ceny na bieżąco [będzie układana kostka betonowa]:

od 40 zł/m2 sama robocizna

poprzez 75 zł/ m2 robocizna z podbudową [cały materiał]

do 100 zł/m2 robocizna z podbudową

przy czym wszystko rozchodzi się o to, co na tej podbudowie będzie. Mam różne wersje:

1) 10 cm miał stabilizowany cementem + 10cm miału kamiennego

2) 15cm kliniec + 3 cm mączki granitowej

3) 10 cm piasek, 10 cm miał z cementem, 5cm mączki

A jaką podbudowę wy macie?

Jarret - wyprobuj to na googlu

site:forum.muratordom.pl grupa wrocławska kostka brukowa koszt

patent Franakaia ;) jeszcze nie testowałam, tylko sobie zapisałam w tajemniczych zapiskach Tataraka :)

ja testowałam, działa dobrze. Niestety nie zapisałam i głupio mi było znowu pytać. Dobrze więc, że zapisałaś ;)

:yes: no to dzisiaj odebrałem wykonane badania gruntu. Wszystko OK. Pod humusem, trochę piasku pylastego (do usunięcia z humusem, bo to grunt wysadzinowy) a pod tym już piach średni że żwirem i pospółka od 0,7-0,8m. Wody gruntowej nie stwierdzono.

Warunki przyłącza od Taurona są na docelowe zasilanie domu, złożyłem od razu. Teraz zamawianie mapki do celów projektowych 1:500 i reszta papierologii ;-)

Kurcze, chyba założę dziennik budowy....ale może za wcześnie?

Uradowany pomyślnymi wynikami geotechniki, pozdrawiam serdecznie wszystkich.