Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Pytanie grzewcze.

W łazience grzejnik-drabinka, na powrocie z drabinki rurka robi w podłodze kilka pętelek udając 'podgrzewanie' podłogowe. Jaka głowica powinna być na drabince, żeby to miało sens? Termostatyczna czy zwykła? Sprzedawca w Kalmarze powiedział mi dzisiaj, że zwykła to bo jak założe termostatyczną to (z uwagi na bezwładność podłogówki) kaloryfer będę miał prawie cały czas zimny. Boję się z kolei, że jak będzie zwykła głowica to będę miał w tej łazience za gorąco. Hydraulik mówił mi (chyba), że termostatyczna (ale nie uzasadnił). Jak być powinno?

PS. Dzięki za odp w sprawie kostki. To mi dużo wyjaśnia. Oprócz tego czy pod ażur trzeba taką samą podbudowę jak pod kostkę.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

podpowiem, że kostkę granitową kupuje się w dobrej cenie w zimie, najlepiej styczen luty.

ja mam ofertę na 50zł/m2 za kostkę, 10zł/mb za obrzeże trawnikowe

Już chciałem się pytać czy dowolną kostkę, bo jak te ozdobne (z dodatkową warstwą) to super, ale jak na Kaczmarek Holland (a są jeszcze tańsi producenci) to straszne zdzierstwo. Dopiero pisząc domyśliłem się, że miałaś na myśli nie za ile kupisz kostkę w zimie a ułożenie. Nie ma to jak zmiana wątku bez ostrzeżenia ;)

A jaką podbudowę wy macie?

Tak jak pisałem - piasek mieszany cementem. Przy Twoich opcjach brzmi nieprofesjonalnie, ale kurcze działa i to już kilka lat (np. u bratowej). No to po co przepłacać? Wybierz najtańszego i niech Ci powie gdzie robił 5 lat temu w tej technologii. Musi być kilka adresów, żeby nie było iż wybierze jeden dobry, a 20 ludzi ostrzy siekiery na niego. Pojedź w 1-2 miejsce i zapytaj ludzi czy faktycznie tak robił i czy mają problem.

Kurcze, chyba założę dziennik budowy....ale może za wcześnie?

Jak wiesz, że chcesz dziennik, to zakładaj od razu.

Pamiętaj, że upublicznianie ma swoje dobre i złe strony. Dobre - uzewnętrznienie pomaga zachować równowagę psychiczną przy problemach i dodaje energii jak idzie dobrze. Może znajomi podpowiedzą jak uniknąć błędów. Zła - kuszenie złodziei i zawiść sąsiadów, a czasem i szefa ("To was stać na marmury? Podwyżki nie będzie"). Sieć ma to do siebie, że informacja raz do niej wrzucona najczęściej już nie znika. Warto przemyśleć.

Ja osobiście wybrałem coś pośredniego. Nie mam dziennika wprost, ale zdjęcia są. Pomagają w dyskusji na grupie. Trafiają tam praktycznie tylko grupowicze lub osoby którym dam linkę.

Pytanie grzewcze.

W łazience grzejnik-drabinka, na powrocie z drabinki rurka robi w podłodze kilka pętelek udając 'podgrzewanie' podłogowe. Jaka głowica powinna być na drabince, żeby to miało sens? Termostatyczna czy zwykła? Sprzedawca w Kalmarze powiedział mi dzisiaj, że zwykła to bo jak założe termostatyczną to (z uwagi na bezwładność podłogówki) kaloryfer będę miał prawie cały czas zimny. Boję się z kolei, że jak będzie zwykła głowica to będę miał w tej łazience za gorąco. Hydraulik mówił mi (chyba), że termostatyczna (ale nie uzasadnił). Jak być powinno?

PS. Dzięki za odp w sprawie kostki. To mi dużo wyjaśnia. Oprócz tego czy pod ażur trzeba taką samą podbudowę jak pod kostkę.

Ja mam osobne, ale mam inną sytuację. Na parterze mam sporo podłogówki i tam są termostaty. Na piętrze regulować będzie drabinka a podłogówka ma prostą głowicę. Jeżeli nie masz mieszacza, to rób tak jak planowałeś - głowica termostatyczna i podłoga na powrocie.

Czemu termostatyczna? Bo chyba chcesz mieć regulację temperatury ;)

Wyjaśnienie z Kalmara nie trafia do mnie. Co ma bezwładność do zimnego kaloryfera? Woda tak czy owak przepływa szeregowo - najpierw przez grzejnik (tam się częściowo schładza), a potem przez podłogę. Kiedy załączysz ogrzewanie, to grzejnik szybko się nagrzeje i będzie gorący. Po jakimś czasie głowica zacznie tłumić przepływ, a ciepło będzie też szło z podłogi. Z mniejszego przepływu grzejnik mniej się nagrzeje. Po wyłączeniu grzejnik szybko się wychłodzi, a podłoga jeszcze będzie oddawać ciepło. Załączenie i wyłączenie to stany przejściowe i bardzo upraszczając na początku i końcu sezonu. Można je pominąć. Generalnie więc będziesz miał taki ciepławy grzejnik ale szału nie będzie bez względu na typ głowicy.

Jeżeli chcesz mieć regulację w miarę sprawną (dość szybką) - drabinka powinna być dość duża.

Znów mam pytanie do mojego kosztorysu.

1. Jaką grubość wełny mineralnej dać ? Na początku myślałem o 15 cm między krokwie i 5 cm między stelaże... ale czy to nie za mało ?

Jakiej firmy ... Knafu, Ursa, Rockwool, Schwenk... ew jaki współczynnik ma być.

2 . Teraz bardziej przyziemne pytanie, styro na podłogę w 2 warstwach ? W tym przypadku tylko kierować się "twardością" i ceną czy coś jest jeszcze istotnego ?

Pytanie grzewcze.

U mnie jest termostatyczna w takim samym układzie i działa dobrze [co przewidział już kilka postów wcześniej Frankai].

Znów mam pytanie do mojego kosztorysu.

1. Jaką grubość wełny mineralnej dać ? Na początku myślałem o 15 cm między krokwie i 5 cm między stelaże... ale czy to nie za mało ?

Jakiej firmy ... Knafu, Ursa, Rockwool, Schwenk... ew jaki współczynnik ma być.

2 . Teraz bardziej przyziemne pytanie, styro na podłogę w 2 warstwach ? W tym przypadku tylko kierować się "twardością" i ceną czy coś jest jeszcze istotnego ?

Ad.1. Polecam 15+10 o możliwie niskim [lecz jeszcze ekonomicznie rozsądnym] współczynniku - to najważniejsza izolacja w domu, niektórzy dają nawet w sumie 50 cm [domy pasywne].

O to jaką konkretnie wełnę dać spytaj najlepiej tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania.../page264

Ad.2. Tak w 2 warstwach. FS 100 grubości 2x5 cm będzie ok [przez podłogę ucieka mało ciepła].

Ad.1. Polecam 15+10 o możliwie niskim [lecz jeszcze ekonomicznie rozsądnym] współczynniku - to najważniejsza izolacja w domu, niektórzy dają nawet w sumie 50 cm [domy pasywne].

Ad.2. Tak w 2 warstwach. FS 100 grubości 2x5 cm będzie ok [przez podłogę ucieka mało ciepła].

Ad.Ad.1 - Ja mam 15(0,033)+5(0,035), ale tylko pół skosu jest istotne. Drugie pół to stryszek, a między stryszkiem a poddaszem jeszcze 5 a częściowo (ile zostało) 10cm tej 0.039. Klapy na stryszek też ocieplone - 5cm XPS. Gdybym dawał 15+10, to poszedłbym w przedział 0.035-0.039, ale zależało mi na każdym cm na wysokości stryszku. Jak dla mnie to najwięcej ciepła i tak ucieka przez wentylację i jak ktoś chce przyoszczędzić to najlepiej wentylację mechaniczną z odzyskiem lub GWC. Po 2 sezonach, gdzie grzeję (choć nie mieszkam) gazem sieciowym nie widzę masakry w kosztach. Ściany 3W z 10-12cm, miejscowo 15cm.

Ad.2 Też uważam, że dołem mało ucieka. Wszak najczęściej fundament też ocieplony, a pod podłogą piach (zakładam, że suchy), więc generalnie tam powinno być +5 stopnia. W tych miejscach, gdzie jest +5 stopni i nie ma upałów (np. pd. Hiszpania Wyspy Kanaryjskie ;) ) - nie ociepla się domów. Przynajmniej nie rzuciło mi się to w oczy.

:yes: no to dzisiaj odebrałem wykonane badania gruntu. Wszystko OK. Pod humusem, trochę piasku pylastego (do usunięcia z humusem, bo to grunt wysadzinowy) a pod tym już piach średni że żwirem i pospółka od 0,7-0,8m. Wody gruntowej nie stwierdzono.

Warunki przyłącza od Taurona są na docelowe zasilanie domu, złożyłem od razu. Teraz zamawianie mapki do celów projektowych 1:500 i reszta papierologii ;-)

Kurcze, chyba założę dziennik budowy....ale może za wcześnie?

Uradowany pomyślnymi wynikami geotechniki, pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Elwood - powiedz, kto Ci robił badanie gruntu i za ile.

A geodetę sprawdzonego masz? Ja w powiecie oleśnickim mogę z całego serca polecić Tomka Lewickiego. Szybki, dokładny, kontaktowy i na dodatek ma dobre kontakty w starostwie w geodezji.

Hej!

Elwood - powiedz, kto Ci robił badanie gruntu i za ile.

Badanie zrobili ludzie z firmy GeoGrunt. Mogę polecić. koszt. 800zł (3 odwierty do 3 metrów z dokumentacją 4szt.) Szybko sprawnie, chociaż na 2 razy. Pierwszego dnia przyejchali z ręcznymi świdrami i jak sie okazało, nie dali rady bo za twardo. Nastepnego dnia przyjechała wiertnica spalinowa na samochodzie i poszło super. Ale polecam. Dokumentacja z dnia na dzień.

http://img198.imageshack.us/img198/4117/wiercenie.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A geodetę sprawdzonego masz? Ja w powiecie oleśnickim mogę z całego serca polecić Tomka Lewickiego. Szybki, dokładny, kontaktowy i na dodatek ma dobre kontakty w starostwie w geodezji.

Niestety geodety nie mam. A chcę zamówić mapkę do celów projektowych no i potem po wszystkim wytyczenie budynku itp. Będę wdzięczny za kontakt, jeśli serio polecasz.