Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Z przyciskami jakoś dam radę. Bardziej chodzi mi o to czy są uniwersalne pod wszystkie kibelki i podejścia kanalizacji, czy stelaże poszczególnych marek jakoś znacząco różnią się jakością lub technologią (interesuje mnie np. geberit vs. grohe) i czy są jakieś, których ewidentnie trzeba unikać.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Raczej nie chodzi o powierzchnię, tylko wysokość ;) No chyba że przewidujesz "ścięcie" szerokości. Ja w pokojach zrobiłem głębokie szafki przy ściance kolankowej. A na wysokości zależało mi na stryszku. Zdjęcia stryszku i szafek znajdziesz na mojej zdjęcio-stronce.

"Forum" nie znam. Zapewne pamiętasz moje podsumowanie - uwzględniałem w nim Unicę i Unicę Top

No właśnie pamiętałem że ten post kiedyś przeglądałem, myślę o Forum, ponieważ byłem u znajomego który zamontował ja 10 lat temu... wtedy pewnie był jeszcze inny producent, ale pewnie linia montażowa itd zostało tak samo. Właśnie jako nieliczni maja włącznik 3 klawiszowy i ramki 5 polowe, a w 1 miejscu tylko ratuje mnie taka ramka ;) Teraz muszę poszukać dobrej hurtowni, a raczej taniej :)

Co do wysokości ... to też nie muszę się specjalnie martwić, bo duuużo miejsca tam mam.

Z przyciskami jakoś dam radę. Bardziej chodzi mi o to czy są uniwersalne pod wszystkie kibelki i podejścia kanalizacji, czy stelaże poszczególnych marek jakoś znacząco różnią się jakością lub technologią (interesuje mnie np. geberit vs. grohe) i czy są jakieś, których ewidentnie trzeba unikać.

Obstawiam, że dopóki nie ważysz 200 kg, to nie musisz się martwić. Przyłącza pewnie identyczne. Ostrzegam jednak przed trywializowaniem kwestii przycisków. Do tych tanich stelaży możesz kupić chyba tylko tanie. Może też być kwestia czy będzie pasował dwuprzyciskowy, czy jednoprzyciskowy (ewentualnie ze "stop").

zamontował ja 10 lat temu... wtedy pewnie był jeszcze inny producent, ale pewnie linia montażowa itd zostało tak samo. Właśnie jako nieliczni maja włącznik 3 klawiszowy i ramki 5 polowe, a w 1 miejscu tylko ratuje mnie taka ramka

10 lat może mieć plusy i minusy. Plusem jest może to, że kiedyś większość rzeczy była mocniejsza. Co prawda co do osprzętu mam wątpliwości. To w jaki sposób moje 2 ulubione serie wytrzymują znęcanie się nad nimi, daleko odbiega od wytrzymałości osprzętu kiedyś. Do tego design jest dużo ładniejszy. Kolejny minus tych 10 lat jest taki, że prędzej zakończą produkcję czegoś starego niż nowego.

5 ramkowych i 3-klawiszowych już na rynku trochę jest. Była o tym dyskusja. Nie potrzebowałem 5-ramkowych (a tańsze linie Logusa je mają), ale 3-klawiszowy mam :)

Obstawiam, że dopóki nie ważysz 200 kg, to nie musisz się martwić. Przyłącza pewnie identyczne. Ostrzegam jednak przed trywializowaniem kwestii przycisków. Do tych tanich stelaży możesz kupić chyba tylko tanie. Może też być kwestia czy będzie pasował dwuprzyciskowy, czy jednoprzyciskowy (ewentualnie ze "stop").

Dlatego pytam o Grohe bo tam najtańszy zestaw występuje z ładnym przyciskiem :)

http://www.ceneo.pl/;0151461133-10.htm

Suspenser - właśnie w poszukiwaniu oszczędności zastanawiamy się za własnoręcznym rozłożeniem rur do wm - znajdziemy w tym wątku wskazówki, jak to zrobić? mam nadzieję , że tak :)

Wentylacja to nie tylko rury, to jeszcze przepustnice, które trzeba wyregulować. Bez przyrządów się nie da, no chyba że na świeczkę :lol2:

Wentylacja to nie tylko rury, to jeszcze przepustnice, które trzeba wyregulować. Bez przyrządów się nie da, no chyba że na świeczkę :lol2:

no więc rury, przepustnice, jakieś anemostaty... projekt by się przydał. bo jakiś przyrząd do regulowania pewnie można kupić/wypożyczyć - dobrze jednak byłoby wiedzieć, co nimi mierzyć, w którym miejscu i jakie wartości należy uzyskać...

czy ktoś z pt forumowiczów robił Went Mech temi rencami?

ja. juz Ci pisałam.

Jednostkę Valloxa dostałam , rury układalam sama .No, wtedy z mężem.

Anyway - koszt rur anemostatów, wiatraczka do sprawdzania prędkości - 1500zł. Jednostka to koszt około 4000zł, w Twoim przypadku chyba wystarczy 350m3?

Ten "wiatraczek" jest potrzebny do wyregulowania przepustnic i anemostatów - wypożyczyłaś go czy kupiłaś bo niedawno Gosia szukała i były dosyć drogie ?

Jan-gaz do zamówionej centrali daje projekt gratis, a centrale robią porządne i w atrakcyjnej cenie, a jeszcze tańsze sprzedaje Tywent [ale bez projektu i jakościowo trochę gorsze].

Czy ktoś wie jak się sprawdzają takie pomysły (artykuł):

http://bi.gazeta.pl/im/0/9360/z9360110X.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/7/9360/z9360107X.jpg

Niby wiem, że pralka wypoziomowana nie tańczy po łazience, ale jakoś nie jestem przekonany, że będzie spokojniutko stała sobie na półce.

Zresztą jak robiliśmy kotłownio-pralnię, to fachowcy bali się zrobić podest pod pralkę. Szczegółów już nie pamiętam, ale miał być gruby, mocno zbrojony i do tego z wyższym brzegiem i odpływem.

A musi być podest? Jeśli go zrobisz, ewentualne postawienie u góry suszarki będzie problematyczne.

Ja miałam pralkę schowaną we wnęce zamykanej drzwiami, na niej suszarka, obok półki na chemię, mop itd.

Suszarki nie przewidujemy. Pralka byłaby odkryta a nad i obok (jeden rząd) zamknięte szafki, w szczególności z koszami na bieliznę i chemię.

Inne rzeczy planujemy w spiżarni - np miotły, mopy i wąż odkurzacza za drzwiami.