XX 22.10.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 no wtedy to miał ta pralkę tak z 2 lata. Teraz nie mam kontaktu a głupio mi dzwonić ni w pięć ni w dziesięć z pytaniem o pralkę bo Pan Krokodyl pyta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 22.10.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Hej, postawili mi ten fundament do końca i chcą budować dalej, ale ja jestem sceptyczny tak przed zimą. Co sądzicie? A gdzie moja stopka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.10.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Miloszk, ja też nie widzę stopek. Z budowaniem dalej już bym sobie dała spokoj - dachu raczej nie dasz rady zrobić do zimy, więc jesteś w optymalnym momencie, żeby zrobić przerwę do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.10.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 stropu raczej nie zdążysz, ale murować możesz - jak masz materiał i kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 22.10.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 stropu raczej nie zdążysz, ale murować możesz - jak masz materiał i kase no wlasnie, jak mi się nie pali to chyba dam sobie spokoj. wycena 25 tys za mury i strop bez dachy to wcale nie jest jakas rewelacja a na wiosne sie zobaczy, moze sam sobie zaczne ukladac forum.muratordom.pl/showthread.php?184262-Oliwka-(prawie)-samodzielnie-na-ile-sił-starczy-)/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Miloszk, ja też nie widzę stopek. A ja widzę stopki. Wasze też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.10.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Ja ich na grupach nie widzę już tradycyjnie od dłuższego czasu... taka karma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.10.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Czy ktoś zamawiał projekt kolektora poziomego do pompy ciepła i może się podzielić namiarami na wykonawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haku 22.10.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Hej, postawili mi ten fundament do końca i chcą budować dalej, ale ja jestem sceptyczny tak przed zimą. Co sądzicie? Ja bym sobie dał spokój... stropu już nie zdążysz... w nocy są przymrozki... nic na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.10.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 ja chyba nigdy nie widziałam na Grupie Waszych stopek. Podobnie nie umiem ustawić, aby wchodzić od razu na ostatnią stronę. Nie wiem czemu grupy są zrobione jakoś inaczej niż pozostałe wątki. Mam dwa pytania:1) czy ktoś ma sprawdzony schemat wygrzewania wylewki z podłogówką - przeszukując forum i net trafiłam na 3 schematy. 2) jak macie ustawione sterowanie w przypadku podogówki i grzejników. W takiej konfiguracji musi być mieszacz. Serwisant powiedział mi, ze jeśli jest mieszacz, to kocioł będzie grzać pod kątem grzejników, czyli więcej. W tej sytuacji nie ma znaczenia, co poda pogodówka czy sterownik z pokoju. Przystosowując się z kolei do temperatury podłogówki grzejniki nie nagrzeją się. Jak z tego sensownie wybrnąć? Dla mnie jest kompletnie bez sensu grzać piecem pod kątem grzejników (szczególnie, że mają być tylko w garażu i kotłowni) do wyższej temperatury, bo przecież brałam kondensat i podłogówkę, aby wszystko pracowało na niskich temperaturach. Jak macie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.10.2011 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Podobnie nie umiem ustawić, aby wchodzić od razu na ostatnią stronę. Ja sobie ustawiłem takie łącze (usuń spacje): htt p://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2783&pp=50&page=2222 Wchodzi mi na ostatnią stronę i mam 50 postów na stronę (więcej się nie da) 1) czy ktoś ma sprawdzony schemat wygrzewania wylewki z podłogówką Nie robiłem specjalnego wygrzewania. Po prostu zaczynałem od niskiej temperatury. 2) jak macie ustawione sterowanie w przypadku podogówki i grzejników. W takiej konfiguracji musi być mieszacz. Serwisant powiedział mi, ze jeśli jest mieszacz, to kocioł będzie grzać pod kątem grzejników, czyli więcej. W tej sytuacji nie ma znaczenia, co poda pogodówka czy sterownik z pokoju. Przystosowując się z kolei do temperatury podłogówki grzejniki nie nagrzeją się. Jak z tego sensownie wybrnąć? Dla mnie jest kompletnie bez sensu grzać piecem pod kątem grzejników (szczególnie, że mają być tylko w garażu i kotłowni) do wyższej temperatury, bo przecież brałam kondensat i podłogówkę, aby wszystko pracowało na niskich temperaturach. Jak macie u siebie? Chyba musisz poszukać odpowiedniego wątku o podłogówkach i pogodówkach. Tam z pewnością ktoś szczegółowo wyjaśnił co i jak. Ja grzejniki mam we wszystkich sypialniach, gabinecie oraz dodatkowy w salonie. Na dodatek mam wspaniały zakłócacz w postaci kominka. Żadna zmiana na zewnątrz nie rozchwieje mi tak sterowania jak rozpalenie w kominku. Chcąc zapanować nad tym, musiałbym mieć czujnik na kominku, który przestawia mi kompletnie sterownik na kotle. Uznałem że za dużo zabawy i jakoś zapanuję nad tym ręcznie. Pomijając kominek to u siebie powinienem sterować tak: wybrać pomieszczenie wzorcowe (chyba z grzejnikami i to najtrudniejsze do ogrzania, żeby w innych głowice mogły sterować temperaturą przerywając dostawę ciepła), wstawić tam czujnik od sterownika i głowicę rozkręcić na maksa. Kocioł będzie dbał o temperaturę w tym pomieszczeniu, a głowice/czujniki podłogówki w pozostałych. Do tej pory nie mam sterownika. Steruję wyłącznie temperaturą wody na kotle, czyli tą idącą na grzejniki. Podłogówka ma ustawioną na mieszaczu (kiedyś bliżej 40, teraz 35). Nie zauważyłem niekorzystnych zmian temperatury. Jak widać grzejniki doregulują jak należy. Co do całego marketingowego szumu związanego z podłogówką - nie wierzę w oszczędności, bo co z tego, że temperaturę ma się 2 stopnie niższą, jak temperatura będzie praktycznie bez zmian przez cały dzień. Mając grzejniki, można się bawić w obniżanie na czas wyjścia z domu. Szczególnie jak ktoś lubi konkwekcyjne. Ja ich nie cierpię, bo choć sam nie jestem alergikiem, to czuję kurz który generują lub jego przypiekanie. To było co w miarę wiem, bo przemyślałem pod swoim kątem. Jeżeli chodzi o Twoją sytuację, to mam braki wiedzy w temacie "wyłącznie podłogówka". Jeżeli chodzi o grzejniki w kotłowni i garażu, to pytanie co chcesz tam osiągnąć. U mnie kotłownia jest nieduża, kocioł nie podbiera powietrza, stoi zasobnik ustawiony na 55 stopni, więc bez włączonego grzejnika czuję iż tam jest cieplej. W zimie już nie poczuję, ale nie ukrywam, że poza momentami gdzie będzie wisiało pranie, nie widzę potrzeby grzania tam. Jeżeli więc byłby tam grzejnik "rozkręcony" na maksa i pracujący na tych 35-40 stopniach do podłogówki, to byłoby tam ciepło. Garaż jest większy i gorzej ocieplony. Przy grzejniku który tam jest i temperaturze z podłogówki udałoby się utrzymać temperaturę powyżej zera, ale bez wypasu. Musiałbym zwiększyć jego moc. Być może warto byś się zastanowiła, czy nie warto zasilać tych grzejników tą samą temperaturą, a co najwyżej dać je o większej mocy, a jak już masz, to powiesić dodatkowy. Jeżeli chodzi o braki wiedzy, to nie wiem czy w układach sama podłogówka daje się mieszacz czy nie. Jeżeli nie daje, to jedno pomieszczenie musi być wzorcowe i kocioł będzie o nie dbał. Jeżeli daje to pewnie elektrozawory zadbają. I teraz dalszy brak wiedzy. U mnie jest sterowanie termostatami z jednym stykiem (2-przewodowe). Być może są termostaty podające temperaturę do sterownika i ten wydaje rozkazy do elektrozaworów. W takim wypadku byłaby możliwość wprowadzenie korekty. Myślę, że na tyle jesteś "techniczna", że albo odszukasz na forum sposób sterowania "wyłącznie podłogówka", albo wydusisz to z serwisanta. Kończę więc moje gdybanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 23.10.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Spirea zamknąć zawory temormostatyczne na grzejnikach i nastawić na piecu żądaną temp.?to kolejny powód dla którego warto mieć piec z dwoma obiegami - 1 na podlogowke, drugi na grzjeniki.Ten pierwszy włączymy sobie na przykład na wczesną wiosnę i jesień.Na 1 obiegu z mieszaczem oczywiście tez to można osiągnąć - zamykając zawory termostatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 23.10.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Frankai, XX dzięki. Przy obliczaniu OZC wyszło, że w kotłowni i garażu temperatura może spadac chyba nawet poniżej zera (albo 5 stopni, nie pamiętam). W kotłowni mam rekuperator i poniżej tej piatki nie możemy zejść.Na sterowniku mam hasło "obieg grzewczy 1". Czy mogę sobie ustawić dwa obiegi czy powinna być odpowiednio zrobiona instalacja czy odpowiedni kocioł? Mam wrażenie, że nie dogadałam tego z instalatorem, a on nie pomyślał, aby zrobić mi dwa obiegi - jeden na całą podłogówkę a drugi na grzejnik w garażu i kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 23.10.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 musisz zapytać wykonawcy jak ci zrobił obiegi i jak je podłaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 23.10.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Podobnie nie umiem ustawić, aby wchodzić od razu na ostatnią stronę. http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2783&goto=newpost lądujesz zawsze na ostatnim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.10.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Na sterowniku mam hasło "obieg grzewczy 1". Czy mogę sobie ustawić dwa obiegi czy powinna być odpowiednio zrobiona instalacja czy odpowiedni kocioł? Mam wrażenie, że nie dogadałam tego z instalatorem, a on nie pomyślał, aby zrobić mi dwa obiegi - jeden na całą podłogówkę a drugi na grzejnik w garażu i kotłowni. Przyznaję się bez bicia, że nie wiem nic o kotłach z 2 obiegami. Doprowadzenie z pewnością masz oddzielne, więc w razie czego przeróbka rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.10.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 no wtedy to miał ta pralkę tak z 2 lata. Teraz nie mam kontaktu a głupio mi dzwonić ni w pięć ni w dziesięć z pytaniem o pralkę bo Pan Krokodyl pyta:) To jak się wstydzisz znajomości z Krokodylem to mów, że Frankai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.10.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Czy ktoś zamawiał projekt kolektora poziomego do pompy ciepła i może się podzielić namiarami na wykonawcę? Na temat PC jest ciekawy wątek - może warto zrobić ją "tymi ręcami" : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona/page6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.10.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 już go znam i studiuję kusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 23.10.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Kafelkarz mi płacze, że mu zimno Potrzebuję na szybko (trochę) drewna kominkowego. Dajcie, proszę jakiś namiar najlepiej w okolicach Psiego Pola. Czy te brykiety kominkowe z Castoramy do czegoś się nadają? nie zamulą mi kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts