Frankai 29.10.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 a coś się zmeniło na Kanarach, że motorówki zwane łodziami plywającymi znikneły? ja tam nie wiem, ale znajomi leca teraz na tydzien na Kanary i wypozyczaja motorówkę by sobie poplywac po morzu i nie tylko No chyba że teraz coś się tam zmieniło, bo wcześniej (bywałem tam 1999-2002) to motorówki były, ale morza nie było. A jakby kogoś ciągnęło do Hiszpanii, zwłaszcza do Andaluzji, to mogę paru rad udzielić jak zorganizować sobie wczasy. Może sobie kwakać ten i owen, ale po porównaniu tego- (Krynica Morska) i ubiegłorocznych wczasów (Puerto de la Duquesa), zdecydowałem że jak mi się zachce morza, to wybiorę się jednak ponownie do Hiszpanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.10.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 a po wiela te wszystkie podłogi? My myśleliśmy o deskach jakichś... ale cóż. W Lakbudzie oglądaliśmy (cena 280-350) i miny nam trochę zrzedły. No i zobaczyliśmy panele Paradora... i zdziwiliśmy się, jak dobrze udają deski. I nie wiem, czy się na takich panelach nie skończy. Księgowy jest wredny jednak. A ile księgowy chce wydać? Musiałbym sprawdzić dokładniej, ale wyszło na gotowo ze 150zł/m2 - 200zł/m2 Abiurana "przemysłówka" (38zł klepki + 70 zł ułożenie + 60 zł chemia) http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8357/707946901_Pr75U-S.jpg Merbau 6cm, selekcjonowany jasny (95+40+60) przy użyciu lampy i w świetle naturalnym: http://frankai.smugmug.com/gallery/getalink.mg?AlbumID=7085714&AlbumKey=xxF8rF&ImageID=707946901&ImageKey=Pr75U&how=forum&Page=1 http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8441/712775635_njq59-S.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 29.10.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Merbau 6cm, selekcjonowany jasny (95+40+60) przy użyciu lampy i w świetle naturalnym Frankai, widzę, że masz merbau położony 'na gładko'. Jak się to sprawuje? Nie robią się szczeliny? Zastanawiamy się nad deską fazowaną bo na niej nie widać pracy drewna, ale gładki bardziej nam się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.10.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Frankai, widzę, że masz merbau położony 'na gładko'. Jak się to sprawuje? Nie robią się szczeliny? Zastanawiamy się nad deską fazowaną bo na niej nie widać pracy drewna, ale gładki bardziej nam się podoba. Nie robią się. 6 cm nie jest szeroką deską. Gdybyś merbau porównał z polskimi gatunkami drewna, to identyczna zmiana szerokości wyszłoby pewnie przy dębie o szerokości 4.5 cm, a przy innych jeszcze gorzej. Nie wyobrażam sobie lakierowanego parkietu z fazą. W abiuranie mam kilka szczelin, ale i tak uważam, że wygląda ślicznie. Merbau wygląda tak zbyt normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 29.10.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 fazowana była by satynowa/półmatowa. Mam ofertę na deskę 9cm na gładko w całkiem fajnej cenie (w sumie prawie takiej samej jak fazowana gotowa) i biję się z myślami. Bo co z tego, że będzie gładka jak zimą faza zrobi mi się sama Zastanawiałem się też nad przemysłówką, ale jak dla mnie przemysłowy Merbau wygląda zbyt pstrokato. Twoja przemysłówka zaiste nieziemska. Niestety księgowość każe kłaść panele u góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 29.10.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 ja mam merbau na podłogówce (ale klejone na elastyczny klej) deski 11cm szerokości chwalę sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.10.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 fazowana była by satynowa/półmatowa. Mam ofertę na deskę 9cm na gładko w całkiem fajnej cenie (w sumie prawie takiej samej jak fazowana gotowa) i biję się z myślami. Bo co z tego, że będzie gładka jak zimą faza zrobi mi się sama Zastanawiałem się też nad przemysłówką, ale jak dla mnie przemysłowy Merbau wygląda zbyt pstrokato. Twoja przemysłówka zaiste nieziemska. Niestety księgowość każe kłaść panele u góry Czy ja czegoś nie kumam czy fazowana to wyłącznie deska lakierowana a nie parkiet? Jak się człowiek będzie czegoś bał, to nigdy nic nie zrobi. Mi zawsze podobały się parkiety i doceniałem użytkową stronę płytek, ale pod warunkiem, że nie ziębią kiedy nie powinny, stąd parkiety i podłogówka. A że mogą być szpary? No to trzeba kłaść tak, żeby zminimalizować efekty. Odczekać na kładzenie (u mnie po połowie roku jeszcze była zbyt duża wilgotność) i kłaść wysuszone drewno. Abiurana była niefoliowana i nasiąkła do 12% stąd domowa suszarnia drewna. A nie ma przemysłówki selekcjonowanej? Pewnie nie. Teoretycznie możesz wyselekcjonować sam, kupując za dużo lub dając "odpadki" pod meble, ale obawiałbym się, że efekt byłby jeszcze gorszy. Dlatego właśnie klinkier każą mieszać z różnych palet do murowania, żeby uniknąć plam o innych kolorach. Na księgowość nie ma rady. Zresztą nic na siłę, bo na końcu i tak nie ma kasy i tak. Jeżeli jej zabraknie wcześniej to kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 29.10.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 A u mnie prawie stan zero. Mam komentarz że duży błąd nie zalewać na zimę, bo napłynie dużo wody, która potem nie odpłynie. Jak to z tym jest, może folią zakryć? Druga sprawa - czy wie ktoś co może być przyczyną niepalenia się w piecu w starym domku gdzie jest jeszcze zwykły piec-kuchnia na węgiel? Dym zamiast do komina to idzie na mieszkanie. Ładnie się pali gdy tylko się uchyli drzwi. Komin został zregenerowany - stary rozebrany i postawiony nowy ( odcinek od dachu do góry) - podobno cegła była popękana, ale czy to mogło być przyczyną skoro w zasadzie nie ma poprawy Musi się coś przepalić czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.10.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 a po wiela te wszystkie podłogi? My myśleliśmy o deskach jakichś... ale cóż. W Lakbudzie oglądaliśmy (cena 280-350) i miny nam trochę zrzedły. No i zobaczyliśmy panele Paradora... i zdziwiliśmy się, jak dobrze udają deski. I nie wiem, czy się na takich panelach nie skończy. Księgowy jest wredny jednak. parador drogi jest. Chcecie kleić podłogę? Ceny jak pisze Frankai niestety, od 150 wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.10.2011 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Awo, my też oglądaliśmy paradora w Lakbudzie i byliśmy mile zaskoczeni. Jednak równie ładne panele, w niższej cenie dostaniesz z Quickstepa, Witex-a czy Balterio. Podjedź do Goliszka na Strzegomskiej i możesz obejrzeć Witex np. Piazza i Balterio. Quickstep w każdym komforcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 30.10.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Frankai ja tych rad urlopowych wysłucham chętnie. Sama zaniechałam urlopy w kurtkach przeciwdeszczowych, ale nie znoszę też wielkich upałów, tak więc zacznij od pogody w lipcu i sierpniu Aha, przywiało mnie tutaj bo któż to taki będzie się budował po sąsiedzku w Bartkowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 30.10.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Aha, przywiało mnie tutaj bo któż to taki będzie się budował po sąsiedzku w Bartkowie? Aaaa - to my. Jesteśmy na etapie dachu - konstrukcja prawie gotowa, w przyszłym tygodniu dachówka powinna się już pojawić na połaciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.10.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Aaaa - to my. Jesteśmy na etapie dachu - konstrukcja prawie gotowa, w przyszłym tygodniu dachówka powinna się już pojawić na połaciach. szczęściarz, u mnie cieśle mają wejść za 2 tygodnie, ale obiecują, że do końca listopada dach będzie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 30.10.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Awo65 - a kto będzie dach robił, miejscowy dekarz Chołdyński?Witaj, ja z BB, od elektryka dowiedziałam się, że będzie komuś elektrykę robić w listopadzie, to wpadnie do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 30.10.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 a ja się chciała pochwalić że od wtorku mamy już w piecyk i juz jest ciepło w domu aż inaczej jak się wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 31.10.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 zazdroszczę ciepełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.10.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 A u mnie prawie stan zero. Mam komentarz że duży błąd nie zalewać na zimę, bo napłynie dużo wody, która potem nie odpłynie. Jak to z tym jest, może folią zakryć? Ale oso chozi? Co nie zalewać? Gdzie napłynie? Ławy zalać, ścianki fundamentowe postawić, piaskiem zasypać, a na ściankach fundamentowych ponoć się kładzie jakieś maty. Ja się tam nie znam. Płyty nie zalewać, bo ją może wysadzić. Druga sprawa - czy wie ktoś co może być przyczyną niepalenia się w piecu w starym domku gdzie jest jeszcze zwykły piec-kuchnia na węgiel? Dym zamiast do komina to idzie na mieszkanie. Ładnie się pali gdy tylko się uchyli drzwi. Komin został zregenerowany - stary rozebrany i postawiony nowy ( odcinek od dachu do góry) - podobno cegła była popękana, ale czy to mogło być przyczyną skoro w zasadzie nie ma poprawy Musi się coś przepalić czy co? Sobie sam odpowiedziałeś. Ciąg jest do kitu. Najwidoczniej brak powietrza do spalania. Trzeba wpuścić powietrze którędyś. Typowo: tulejki lub podcięcie drzwi. Bardziej prawidłowo - kratka z zewnątrz lub mniej chłodząco - rura pod palenisko. Jak jest taki kiepski ciąg, to się może odwrócić i zaczadzić ludzi !!! Nie ma żartów i proponowałbym skonsultować to z bystrym kominiarzem lub specem od kominków. Kominiarz o tyle lepszy, że ma odpowiedni miernik i orzeknie co trzeba. No i pamiętaj, że w żadnym wypadku nie możesz tam mieć wyciągu. Okap (zamknięty obieg) może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.10.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Frankai ja tych rad urlopowych wysłucham chętnie. Sama zaniechałam urlopy w kurtkach przeciwdeszczowych, ale nie znoszę też wielkich upałów, tak więc zacznij od pogody w lipcu i sierpniu Pójdzie jutro emalią. Jaki "program" przygotować? Zabytkowy, plażowy, rodzinny, sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 31.10.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Hmm, chyba mieszany- nieco zwiedzania, trochę kąpieli morskich i dużo czasu na degustacjach w miejscowych knajpach :) Ja w H. nie byłam, boję się wysokich temperatur. Urlop niestety latem ( niektórzy zazdroszczą, a zapominają, ze latem to - drogo, tłumnie, hałaśliwie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.10.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Hmm, chyba mieszany- nieco zwiedzania, trochę kąpieli morskich i dużo czasu na degustacjach w miejscowych knajpach :) Ja w H. nie byłam, boję się wysokich temperatur. Urlop niestety latem ( niektórzy zazdroszczą, a zapominają, ze latem to - drogo, tłumnie, hałaśliwie) Drogo - zależy jak się patrzy. 72EUR/dobę za apartament full wypas na 6 osób z parkingiem podziemnym i basenem, 40 EUR za Ford Focus z ubezpieczeniem, więcej cen w emalii. Tłumnie i hałaśliwie - nie (Andaluzja nie jest aż tak oblegana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts