Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

przestrzeganie - tak, ale Cegiełka, sugeruję, że bezpieczniej jest edytować swój post i wykasować te diagnozy. Dla innych wystarczy informacja, że nie dopełnił obowiązków z umowy w taki sposób jak napisałaś. Przynajmniej ktoś się zastanowi zanim coś zamówi. Dodając jednak te opisy możesz siebie narazić na nieprzyjemności. Nie jesteśmy tacy anonimowi w internecie, jak nam się czasami wydaje.

Jest gdzieś czarna lista wykonawców dolnośląskich, jeśli chcesz, możesz tam wpisać.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

przestrzeganie - tak, ale Cegiełka, sugeruję, że bezpieczniej jest edytować swój post i wykasować te diagnozy.

Jest gdzieś czarna lista wykonawców dolnośląskich, jeśli chcesz, możesz tam wpisać.

Podpisuję się pod tą radą. Madeleine dostała nieciekawą korespondencję, za znacznie łagodniejsze wypowiedzi.

Z pewnością można wpisać negatywną opinię takiej firmy w "Moje ekipy"

oj ale przeciez chodzi o to, że sprzedajacy nie ma mozliwosci sprawdzenia czy firma która kupuje jest warzywniakiem czy tez budowlanka co dalej bedzie to wykonywac u kogos.

i teraz jesli warzywniak to kupuje ale nie odlicza nigdzie to po pierwsze jak ma sprzedajacy go wypytywac czy bronex to wykonawca reku czy tez sprzadawca kalafiorow?

chyba ze ma? nie znam sie

nie wiem czy to przestepstwo, nie znam sie , ja kupowałam na siebie normalnie i chyba nawet nie odliczałam tych rur z vatu budowlanego bo cos mi tam z tej tabeli wychodzilo ze ocieplane to nie czy jakos tak juz nie pamietam powodu

zreszta - napewno mozna to kupic tez gdzies indziej, na przykład w necie to nie są części do volvo (chociaz moze te tez mozna kupic w necie;)) ja podałam tylko gdzie kupowałam ja, kiedy własnymi ręcyma montowałam instalacje. tu chyba głównie chodziło o to gdzie kupić rury i anemostaty .........

Art. 62. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych.

§ 2. Kto fakturę lub rachunek, określone w § 1, wystawia w sposób nierzetelny albo takim dokumentem posługuje się, podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych.

§ 3. Karze określonej w § 1 podlega także ten, kto wbrew obowiązkowi nie przechowuje wystawionej lub otrzymanej faktury lub rachunku, bądź dowodu zakupu towarów.

§ 4. Karze określonej w § 1 podlega także ten, kto wbrew przepisom ustawy dokona sprzedaży z pominięciem kasy rejestrującej albo nie wyda dokumentu z kasy rejestrującej, stwierdzającego dokonanie sprzedaży.

i sporo orzeczeń w tym przedmiocie. Jest to przestępstwo formalne, zatem do uznania za popełnione nie jest wymagany żaden skutek w postaci np. uszczuplenia należności. Wystawienie faktury na fikcyjną firmę jest potwierdzeniem sytuacji, która nie miała miejsca w rzeczywistości. W takich przypadkach zawsze dorzucają zarzut prowadzenia ksiąg w sposób nierzetelny.

Bardzo lubię tak konkretne wypowiedzi :)

Dwie rzeczy - czy US zrobi kontrolę i czy jak zrobi to się przyczepi.

US robi kontrolę jak coś jest nie w porządku. Czepiają się zwykle faktur wchodzących a nie wychodzących.

Załóżmy że się aż tak nudzą, że sprawdzają wystawiane. Po NIP mogą sprawdzić czy odbiorca istnieje. Jak nie istnieje i firma nie jest pralnią brudnych pieniędzy, to przyjmą wytłumaczenie, że fakturę wystawiono w dobrej wierze, na podstawie danych przedstawionych przez klienta, które to przekazanie danych można traktować pewnie jako "oświadczenie".

XX - teoretycznie mogą sprawdzić, bo raz że mogą zażądać kopii wpisu do rejestru przedsiębiorców, czy KRS, albo nadania numeru NIP, albo REGON. Mogą też sami się pofatygować by to sprawdzić. Tylko że to teoria, bo takie sprawdzanie jest żmudne. W praktyce nigdy nie sprawdzają jak się podaje dane, bo albo nie trzeba, albo ryzyko problemów jest tak małe, że szkoda zachodu.

My zbrojenia w robiliśmy sami w ramach wakacyjnego treningu. Dostaliśmy od majstra giętarkę z rozrysowanymi strzemionami i produkcja ruszyła. Idzie to całkiem sprawnie. Potem porobiliśmy kilka taki gotowych 12 metrowych zbrojeń i oni już sobie je pocięli, powiązali i włożyli do wykopu tak jak miało być.

ElwoodWroclaw, jak interesuje Cię budowa własnymi siłami, to przeczytaj dziennik Nadiiart i Netbeta. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119477-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowaliśmy-sami-dom!!!

Mnóstwo informacji i zdjęć dla budujących samodzielnie, a i pośmiać się można :)

Grupo

gdzie kupujecie drewno opałowe?

potrzebuję drewna do palenia w kozie. nie wiem, czy mam zamawiać jakieś szczapy, czy mogę brykiet taki większy?

na co zwrócić uwagę, o co pytać, ile zamawiać (jakoś orientacyjnie, bo nawet nie wiem, od jakiej wielkości zacząć)?

jaki rodzaj drewna brać? wiem, że sosnowego nie polecają do kominków, ale może kozie nic nie będzie..?

a jeśli liściaste, to jakie?

poradźcie coś

Uriel, a to jest koza typu "kominek wolnostojący" czy typu "cyganka"? w tym pierwszym przypadku - najłatwiejsze w obsłudze drewno w takich kawałkach, zeby weszły do komory spalania i najlepiej dobrze wysezonowa - czyli święty graal. w Ładnym Domu pisał kiedyś mistrz kominiarski, że w kominkach można też palić drewnem z iglastych, ale musi być naprawdę dobrze wysezonowane.

W drugim przypadku, to chyba można nawet węglem palić.

Ile? to zależy czy chcesz tą kozą palić bez przerwy i to ma być główne źródło ciepła? czy tylko od wielkiego dzwonu dla nastroju. w tym drugim przypadku - pewnie z 2-3 m wystarczą. W tym pierwszym - zależy od wielkości powierzchni do ogrzewania...

kończę, bo zaczynam ględzić jak Frankai ;)

nie nie, wszelkie ględzenie mile widziane :)

koza typu cyganka, kupione wczoraj na allegro, czekając próbujemy paliwo mu zapewnić..

celem ogrzewania taką kozą jest podniesienie temperatury we wnętrzu domu (podłączymy ją do komina przewidzianego dla wkładu kominkowego), żeby tynkarze weszli i tynki mogły schnąć - podobno idzie zima...:)

dom ma 126m2, ale czuję że taka kózka to mi całej chałupy nie ogrzeje...

w ogóle się zastanawiam, czy my z tymi mokrymi pracami to nie oszaleliśmy mając zimę za pasem... ale co zrobić, jak mnie czas goni i nie mogę tego na wiosnę przełożyć

Drewno liściaste. Całkiem suche to ponoć Święty Graal. Jak kupowałam drewno na wiosnę do suszenia, trafiłam m.in. na skład z drewnem ten tutaj:

http://drewnokominkowe.opx.pl/kontakt.html

Z rozmowy telefonicznej wydawali mi się najbardziej rzetelni. Koniec końców kupiłam jednak z autogiełdy, bo i tak do sezonowania chciałam.

A mnie dziś montują kozę :wave:

Drewno liściaste. Całkiem suche to ponoć Święty Graal. Jak kupowałam drewno na wiosnę do suszenia, trafiłam m.in. na skład z drewnem ten tutaj:

http://drewnokominkowe.opx.pl/kontakt.html

Z rozmowy telefonicznej wydawali mi się najbardziej rzetelni. Koniec końców kupiłam jednak z autogiełdy, bo i tak do sezonowania chciałam.

dziękuję