Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

U mnie piec (juz docelowy, no w sumie to kotłownię) składali przez 2 dni

ja mam pytanie o ogród

co sadzicie?? jakie drzewka, krzewy trawy??

nie mamy jeszcze pomysłu

front budynku mamy od północy, taras od zachodu

chcemy posadzić coś "poziomowo" np. przy siatce drzewa które urosną wysokie a przed nimi jakieś krzewy

kończę, bo zaczynam ględzić jak Frankai ;)

Rozumiem, że to krytyka, a nie obawa, że prześcigniesz wzorzec. No więc http://autokacik.pl/images/graemlins/foch.gif

Ale nie martw się - jeszcze Ci daleko. Jak napiszesz posta że się nie zmieści na ekranie, to pogadamy http://autokacik.pl/images/graemlins/033102bebe_1_prv.gif Oczywiście posta bez grafiki, odstępów, przy użyciu standardowej czcionki, no i w ogóle takiego zwykłego.

Rozumiem, że to krytyka, a nie obawa, że prześcigniesz wzorzec. No więc http://autokacik.pl/images/graemlins/foch.gif

Ale nie martw się - jeszcze Ci daleko. Jak napiszesz posta że się nie zmieści na ekranie, to pogadamy http://autokacik.pl/images/graemlins/033102bebe_1_prv.gif Oczywiście posta bez grafiki, odstępów, przy użyciu standardowej czcionki, no i w ogóle takiego zwykłego.

bez obrazy, jakoś mi się tak skojarzyłeś z odpowiedziami wielowariantowymi :)

Z tymi kontrolami to nie za bardzo jestem w temacie, bo bylam w innym dziale.

A urzednicy us, jak powszechnie wiadomo badz nie, maja specjalizacje, jak lekarze:)

Poza tym, to bylo 100 lat temu.

Ale wiem, ze sprawdzajac jedna firme przypadkowo trafialo sie na rozne ciekawe rzeczy wlasnie w drugiej i zaczynala sie kontrola krzyzowa.

Co do dekarzy to na Czekaja trzeba chyba dlugo poczekac. Zero odzewu. Nie znam ceny, ale Jarett placil o wiele mnie za obrobke komina, niz chcial ode mnie inny .

Ogrody - czekam na projekt od Elfir. Jestem zapisana w kolejce na wiosne. Wtedy zobaczymy co posadze.

Pozdr.

mam jeszcze jedno (głupie :( ) pytanie

co byście zrobili najpierw położyli kafle na podłodze a na to schody z mocowaniem w podłożu (tu się obawiam że jak stolarz będzie wiercił dziury na mocowania w kaflach żeby nie popękały??)

czy najpierw schody a później kafle kafelkarz podocina??

Gosia, a masz podłogówkę w ogóle? żeby przypadkiem rurek nie przebił przy montażu.

Ja miałam w mieszkaniu schody drewniane montowane już na gotowej drewnianej podłodze.

Frankai, nie gadaj! znowu sprzątanie? wielkie? i ostatnie? ;)

Kominek odpalony, wszystko ok, panowie pojechali dalej. :)

co byście zrobili najpierw położyli kafle na podłodze a na to schody z mocowaniem w podłożu (tu się obawiam że jak stolarz będzie wiercił dziury na mocowania w kaflach żeby nie popękały??)

Nie ma głupich pytań, a takim z pewnością nie jest Twoje.

Ja położyłem kafle i dopiero na tym schody. Ślusarz wwiercał się na kołki 8-ki. W sumie nie sprawdziłem jakie ma wiertło, ale są takie diamentowe, które prawie gwarantują, że nic się nie stanie płytce. O wyłączeniu udaru chyba nie nie trzeba wspominać.

Kafelkarz podocinać dałby może radę, ale jak mu wypadnie płytka w złym miejscu, to będziesz miała ekstra fugę(-i). Wyobraź sobie, że noga wypada na środku płytki - kafelkarz musi wyciąć pasek o szerokości nogi.

Jest tylko ewentualnie kwestia ciężaru schodów. U mnie duża część opiera się na ścianie i stropie, ale gdyby całość miała spocząć na płytce, to wolałbym zamontować schody i potem kłaść płytki.

W kaflach można wiercić - mi żaden nie pękł [ani ścienne ani podłogowe], a podłogowe gresy testowałem wiercąc z całej siły z udarem [twarde są cholery i strasznie długo to szło zwykłymi wiertłami] - aż żona zwiała z domu taki był hałas.

U mnie schody były przed kaflami, więc kafelkarz musiał sobie poradzić i tyle.

Frankai, nie gadaj! znowu sprzątanie? wielkie? i ostatnie?

HGW. Naturalną rzeczą jest, że co jakiś czas trzeba sprzątać. Kurz (podobnie jak bałagan w reklamie) sam się robi. Co do przeprowadzki się nie mogę wypowiedzieć. I chyba już nie raz dałem do zrozumienia, żeby nie pytać. Chyba że ktoś jest cudotwórcą na etacie, to podeślę mu teścia i teściową. Póki co pozostaje mi czekanie aż się wyleczą, lub przeniosą na drugi świat.

przepraszam, Frankai, nie mogłam sobie odmówić złośliwostki. Wobec powyższego tylko współczuję, bo to oznacza sprzątanie dwóch domów...

A za co te złośliwości?

Sprzątanie pół biedy. To że pewne rzeczy jeszcze trzeba dopieści - pół biedy. Trzeba po szpitalach i badaniach jeździć. Żona musiała nie tylko wziąć na siebie całość domowych obowiązków, ale do tego jeszcze musi gotować dietetycznie. Ja w zeszłym tygodniu byłem z teściem w Szczecinie na badaniu, bo bliżej nie było. A do tego wypadałoby pracować i dzieckiem się zajmować.