Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

.... trochę lenia mam w sobie i jestem zdecydowanie za automatyzacją.

Co do umęczenia - toczę walki z żoną. Jak już muszę coś zrobić, to znajdę taką pozycję, w której się nie męczę. Żona jak w padnie w wir, to po dniu pracy musiałaby z 3 dni dochodzić do siebie. Zresztą ona w ogóle cierpi na krzątawicę.

wypisz wymaluj jak my ale jakoś 17 lat tak funkcjonujemy:) i jest ok

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Witam Forumowiczów,

na razie brałem bierny udział w życiu Grupy:sleep:, ale potrzebuję Waszej fachowej pomocy. Wielu z Was już skończyło budowy i jest w stanie polecić ekipy do różnych etapów prac. Buduję na południe od Wrocławia (Domasław).

Miałem już spotkanie z Panem Kocotem od kabli (polecacie go na forum) - wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie.

Planuję też spotkanie z Panem Adamem Radaszewskim od rurek - jest ciągle polecany na forum.

Szukam jeszcze kilku ekip na przyszły rok:

1. Dach

2. Okna, drzwi, brama garażowa

3. Drenaż, zbiornik na deszczówkę

4. Ocieplenie poddasza

5. Wylewki

6. Tynki gipsowe lub CW

7. Ocieplenie zewnętrzne

8. Tynki zewnętrzne

9. Podbitki.

Liczę na Waszą pomoc. Mam nadzieję, ze dzięki Waszej pomocy nie wpakuję się w jakiś kanał.

Pedro

ja jestem po spotkaniu z panem Adamem od rurek i jego wycenie i mam wrażenia w najlepszym razie mieszane... pan Adam robi instalacje tylko wtedy, gdy sam kupuje materiały, a ceny na te materiały to ma - wg mojego rozeznania - takie, że na marży zarobi drugie tyle co na robociźnie.

ponieważ masz gwarancje wykonania instalacji, gdzie materiał jest bardzo istotnm elementem

od zawsze mówiłem, ze Adam robi na swoim materiale, opartym na systemie - ale jakim nie pamietam, firma z Bialegostoku.

Co do cen materiału - byc może ilość prac pozyskanych "miesza w głowie" Adamowi, bo ja mialem przyzwoite ceny - choc np. otuline na rury miał wyjatkowo drogo.

jesli bedzie drugie tyle zdzierał na materiale, to rynek Inwestorów szybko Go zweryfikuje

z tej wyceny, którą od niego dostałam to rury/kolanka na SAMĄ instalację wod-kan (2 łazienki, kuchnia, pralnia, zlew roboczy tuż przy pionie) wycenił mi na 4600 plus VAT. Przy czym łazienki i pom gosp. mam na obu kondygnacjach w tym samym miejscu (łazienka nad łazienką, pralnia nad pomgosp) , więc nie trzeba rur ciągnąć kilometrami. Specjalnie pytałam po forum, to ludzie mieli za ok. 5 k robociznę i materiały przy porównywalnym zakresie prac.

(rury są w systemie KAN).

Ale mnie już nic nie zdziwi, odkąd dostałam w wycenie podłogówki (od inne firmy) cenę ponad 1600 zł plus vat za taśmę dylatacyjną. taką jak ta: http://allegro.pl/tasma-pianka-dylatacyjna-brzegowa-5-10-50mbgratis-i1907391991.html

a dodam, iż w wycenie stało, że będzie mi jej potrzeba 800 mb ;)

poza tym uważam, że jak ktoś ma uczciwe ceny na materiał, ale zależy mu, żeby pracować na własnym, bo tak wygodnie (a nie żeby sobie na materiale dorobić), to powinien przedstawić zestawienie potrzebnych elementów - ale dokładnie, tyle takich kolanek, tyle takich zaworów, tyle takich rur etc. i podać ceny jednostkowe (wiadomo, że w praniu mogą wyjść różnice ilości, ale z grubsza fachowiec wie, co potrzebuje, przecież tę moją wycenę robi na podstawie konkretnych danych - przynajmniej załóżmy, że tak jest), i wtedy ja sobie mogę te ceny porównać w różnych miejscach i sprawdzić, że nikt mnie próbuje wydoić.

a jak wykonawca - właśnie pan Adam - zaczynając temat ceny wyznaje z rozbrajającą szczerością, że "wiadomo, że on z takiej budowy musi piątkę wyciągnąć", to co jam sobie myśleć? jeszcze dobrze nie spojrzał na projekt i nie wie, co jest do zrobienia, ale już wie, ile "musi wyciągnąć"?

ogólnie w tworzywie lub miedzi, różnie ludzie mają

tylko, że kwestia uzytego materiału jest znacząca pod wzgledem finansowym.

Porównac możesz np. z Gosią 1611, gdzie Adam jakoś kończy robote a ilość materiału powinna byc podobna co u Ciebie.

co do systemów to nie wypowiem się, bo nie miałem do czynienia z vawinem - poza tym, że bardziej się reklamuje i ma chba szerszy zakres materiałowy

ja jestem po spotkaniu z panem Adamem od rurek i jego wycenie i mam wrażenia w najlepszym razie mieszane... pan Adam robi instalacje tylko wtedy, gdy sam kupuje materiały, a ceny na te materiały to ma - wg mojego rozeznania - takie, że na marży zarobi drugie tyle co na robociźnie.

Dobry parkieciarz też Ci nie pomaluje lakierem, który mu dasz, tylko takim, do którego ma zaufanie i już ma go "przećwiczonego". Zgadzam się więc z Wojgocem w tej kwestii.

To że zarobi drugie tyle też dla mnie nie jest argumentem. Może zarobić 10-razy tyle. Wolno mu ;) Firmy mają różną politykę, ale wyjściowo określają ile chcą zarobić, a potem przekładają to na poszczególne elementy wyceny. Ty masz prawo danej firmy nie zatrudnić, jeżeli sumarycznie będzie wg Ciebie za drogo. Podkreślam - sumarycznie i w dodatku z uwzględnieniem jakości i terminu. Nie można oczekiwać, że za cenę malucha, dostanie się Rolls'a i to od ręki.

poza tym uważam, że jak ktoś ma uczciwe ceny na materiał, ale zależy mu, żeby pracować na własnym, bo tak wygodnie (a nie żeby sobie na materiale dorobić), to powinien przedstawić zestawienie potrzebnych elementów - ale dokładnie, tyle takich kolanek, tyle takich zaworów, tyle takich rur etc. i podać ceny jednostkowe (wiadomo, że w praniu mogą wyjść różnice ilości, ale z grubsza fachowiec wie, co potrzebuje, przecież tę moją wycenę robi na podstawie konkretnych danych - przynajmniej załóżmy, że tak jest), i wtedy ja sobie mogę te ceny porównać w różnych miejscach i sprawdzić, że nikt mnie próbuje wydoić.

a jak wykonawca - właśnie pan Adam - zaczynając temat ceny wyznaje z rozbrajającą szczerością, że "wiadomo, że on z takiej budowy musi piątkę wyciągnąć", to co jam sobie myśleć? jeszcze dobrze nie spojrzał na projekt i nie wie, co jest do zrobienia, ale już wie, ile "musi wyciągnąć"?

No popatrz - a ja myślałem, że szczerość jest bardzo dobrą cechą. Ja jednak i tak wolę, że ktoś szczerze mi powie, że nie przyjdzie przez 2 miesiące, bo 1.5 miesiąca będzie coś robił a 2 tygodnie zostawia bufora na poślizgi lub dzianego klienta. Wolę też szczerze usłyszeć ile chce wyciągnąć, niż po zakończeniu prac kłócić się z gościem, co było a co nie było wliczone, lub żeby jak mnie nie ma to partolił robotę lub wmontował chińskie elementy, zamiast tych ustalonych drogich. A lista materiałów mojego c.o. liczyła... jakieś 300 pozycji. Nie sztuk, tylko pozycji !!! Sprawdziłem po fakcie najpierw te większe - zgadzały się, potem na wyrywki te mniejsze - też nie miałem zastrzeżeń. Chcesz ogarnąć całość? Podejrzewam, że gościowi nie chce się liczyć każdej dupperelki a cenę ustala szacunkowo. Tu jest bardziej na plusie, tam mniej, a czasu nie traci. Gość od ogrodu u mnie też tak działał - zmierzył działkę, przemnożył sobie przez m2, a nawet nie wiedział ile i jakich tryskaczy będzie musiał użyć, bo jeszcze planowaliśmy rozkład roślin. Był polecany, sumę uznałem za rozsądną, to nie wnikałem.

dobrze wiesz, że nie "szczerość" jest dla mnie problemem w tej sytuacji. dobra, czcza dyskusja się robi. miłego wieczoru!

zabieramy zabawki i idziemy do innej piaskownicy?:D

podjedź do Oninena na Kobierzyckiej i popros Panią o namiar na dobrego Instalatora robiącego w Kanie - bedziesz miala porównanie.

we wrocku tylko Oninen i ci z Jerzmanowskiej handluja tym systemem - przynajmniej tak bylo w zeszłym roku