Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

PS. Czym się charakteryzuje klej dedykowany do garderoby? Pochłania zapachy ? :D

Dobre :D :D :D

To był skrót myślowy - chodziło o ogrzewanie podłogowe i duży format 60x60. Dodatkowo dla gresów polerowanych, zwłaszcza jasnych, oraz płytek marmurowych i innych przebarwiających się, zaleca się wersje "białe" klejów. Oczywiście są droższe. Ja ostatecznie chyba miałem zwykły i nic się nie stało z moim gresem polerowanym bardzo jasnym.

Ja chętnie podjadę i mogę zabrać jeszcze 4 osoby bo jestem niepijący ;)

W sumie PKP jeździ chyba 9 razy między Ostrowem i Wrocławiem, więc chyba to też nie byłbym problem :)

A ja powinienem się przeprowadzić, czy lepiej nie, bo już nie będę tym samym Frankai'em?

Wykończeniówka jednak wykańcza człowieka. Straciłem chyba zdolność i ochotę podejmowania decyzji. Weźcie coś podpowiedzcie, żebym czuł się usprawiedliwiony...otóż...

Stolarz robi mi drzwi - takie ło: http://www.urbanfront.co.uk/contemporary-front-doors/1/designs/p1/sintra/r6

Będą identyczne (widziałem je już w trakcie produkcji) tylko w innym kolorze. A że identyczne to nie mają górnego zamka, który - jak twierdzi stolarz - oszpeci ten design. Gość proponuje tylko "sztywny łańcuch" od środka chociaż, nie jest za późno by wstawić zamek. Jako głowny ma być zamek listwowy KVF (3 punkty ryglowania). No i teraz zachodzę w głowę - w sumie drzwi są (też) po to, żeby chronić więc przydałby się górny zamek. Ale z drugiej strony nikt się tam nie będzie z tym zamkiem siłował tylko wejdzie przez okno, ale z trzeciej strony - no przecież ten zamek tak wcale nie oszpeci, może warto go mieć... ale znowu - jak ktoś da radę rozbroić główny zamek to ten górny to już będzie pewnie pestka. Ech... co począć...weźcie coś powiedzcie.

Jarret, z bezpieczeństwem masz rację moim zdaniem - jak ktoś da radę z dolnym, to rozbroii górny zamek, a poza tym to i tak wejdzie oknem ;)

więc zostaje kwestia estetyki... i ubezpieczyciela! o ile pamiętam, to w moich warunkach polisy jest coś o tym, że w drzwiach wejściowych muszą być dwa zamki.

słuchaj się stolarza. Masz następujące drogi wejścia do domu: a) naświetle przy drzwiach b) wszystkie okna, drzwi tarasowe itd. c) brama garażowa d) wejście od ogrodu e) ściągnąć 2 dachówki i wyciąć nożem dziurę w membranie f) ostatecznie przez drzwi.

Naświetla akurat nie będzie. Ale zaiste dróg jest dużo. Słyszałem o bezczelach, którzy piłą łańcuchową potrafią wyciąć sobie wejście w ścianie z betonu komórkowego, który zbyt twardy, jak wiadomo, nie jest.

@Tatarak - jeśli zamek jest pojedyńczy, ale ma wiele punktów ryglowania i certyfikat to jest traktowany tak samo (albo lepiej) jak 2 zamki. Tzn to zależy od ubezpieczyciela ale u wielu tak jest.

W sumie PKP jeździ chyba 9 razy między Ostrowem i Wrocławiem, więc chyba to też nie byłbym problem :)

A ja powinienem się przeprowadzić, czy lepiej nie, bo już nie będę tym samym Frankai'em?

Nie przeprowadzaj się bo będzie już po budowie, a może wymyślimy, i od razu wykonamy jeszcze przy okazji jakiś "pimp my house" ;) - w końcu siła fachowców nas będzie, a kto oglądał choć jeden odcinek pewnego serialu wie ile można zmienić w jeden dzień :D

Nie przeprowadzaj się bo będzie już po budowie, a może wymyślimy, i od razu wykonamy jeszcze przy okazji jakiś "pimp my house" ;) - w końcu siła fachowców nas będzie, a kto oglądał choć jeden odcinek pewnego serialu wie ile można zmienić w jeden dzień :D

np przenieś chate krokodyla pod Wrocek:D