Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Trociu, Ty masz model 780? Na ebayu od 460 funtów (już z przesyłką), czyli 2400. To chyba najwyższy model?

Numerycznie to najwyższy, ale "najlepszy" od strony funkcjonalnej jest 625 professional. Ma kilka dodatkowych elementów w wyposażeniu, ale to co ją ma głównie wyróżniać, to najlepszy soft i radzenie w domu.

Wróciłem właśnie z Chorwacji i promowanie wersji professional, to nie tylko polski marketing, bo tam też była wskazywana jak najlepsza i oczywiście najdroższa. Ale jak to ze wszystkim bywa są tańsze i droższe egzemplarze, robiące w zasadzie to samo.

Fajna książka, aczkolwiek autorka trochę nawiedzona, no i przeszkadza mi nieco fakt, że na własne dzieci się nie zdecydowała. Na pewno w czasach, kiedy była wydana, wywołała spore poruszenie - wtedy w modzie był zimny chów i metody, którym hołduje Tracy Hogg, a nie AP, chustowanie itp.

eeee tam, mam białe kanapy (w kwiatki) i jest ok. Mają zdejmowane pokrycia, co jakiś czas je piorę w pralce i są jak nowe. Ale moje dzieci jedzą przy stole i nie wolno im zbliżać się do salonu z piciem.

Też odniosłem takie wrażenie, że trochę nawiedzona, ale pewne ciekawe informacje można z niej wyciągnąć.

Do chust ani ja ani żona nie jesteśmy przekonani.

Co do "zimnego chowu" to jego zwolennikom [niestety jeszcze tacy są o czym się niedawno przekonałem] polecam taki utwór:

Moje dziecko jest na etapie wylewania się przy odbijaniu ;)

no to pojechałeś... mało mam zgryzot z wyborem lamp, to jeszcze strumienie świetlne świetlówek mam porównywać? :bash:

Poniżej prezentuję przykład "pojechania" - tak dla kontrastu ;) :

Powinnaś także brać pod uwagę temperaturę barwową oraz dobrać sumaryczny strumień świetlny z danej oprawy do sposobu użytkowania pomieszczenia i kolorów ścian/sufitów otrzymując w sumie zakładane natężenie oświetlenia w luksach [jednostka - lx] - np. do biura 500-750 lx [tylko nie przesadź bo przy zbyt wysokiej wartości luminancji pojawia się zjawisko olśnienia przykrego ;)].

Ciekawa definicja:

Kolejnym parametrem stosowanym w technice świetlnej jest natężenie oświetlenia. Jest to iloraz strumienia świetlnego http://forum.muratordom.slownik/greckie-fi.gif padającego na elementarną powierzchnię S, zawierającą dany punkt, do wartości tej elementarnej powierzchni.

http://forum.muratordom.pl/img/wzor-na-natezenie-oswietlenia.gif

Odpowiednie wzory są tu:

http://www.swiatlo.tak.pl/pts/pts-natezenie-oswietlenia.php

natomiast ciekawie, wnikliwie opisany temat olśnienia tu:

http://www.ciop.pl/30548

Suspenser - ja sobie to wszystko, co piszesz, karnie kopiuję do pliku "oświetlenie - ważne", ale od razu przyznam, że nie sądzę, bym była w stanie samodzielnie to pojąć na etapie dobierania żarówek. kolory światła kiedyś studiowałam i nawet udało mi się kupić wszystkie świetlówki do domu tak, że świecą jednakowo, ale na tym chyba koniec moich zdolności. bo ja, rozumiesz, nie bardzo w prąd wierzę ;)

A pasuję siebie na śpiąca królewnę ;)