Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

wiem, wiem. Wstałam, wypiłam kawę (nie powiem, abym przespała noc spokojnie - też tak macie, jak się czymś stresujecie?) i trochę mi lepiej. Może niepotrzebnie się nakręcam, a zawyżony kosztorys miał mi uświadomić, jaki świetny rabat dostanę ;)

Spirea, teraz w ogóle grasuje po Wrocławiu wirus gardłowo-oczny, połączony z zapaleniem spojówek. Wredna sprawa - oby Cię ominęło.

wiem, wiem. Wstałam, wypiłam kawę (nie powiem, abym przespała noc spokojnie - też tak macie, jak się czymś stresujecie?) i trochę mi lepiej.

Czasem mi się zdarzył problem z zaśnięciem, ale żebym wstał zestresowany - nie. Zwykle po prostu padam, więc noc pomagała na stres. Inna sprawa, że stresu mam tyle w życiu (w znaczeniu odpowiedzialności), że gdym nie umiał się dystansować, to bym już dawno miał zawał lub ześwirował. Teraz te ćwiczenia dodatkowo dają mi powera. Zaczynam wierzyć w bajki które opowiadał mi trener na początku, że "robienie sportu" wpływa na jakość życia.

Awo, mam Grzesia Ryla, ale nie wiem, czy on do Was dojedzie, czy mu nie za daleko.

Ania&Krzyś, pogadajcie u siebie w wodociągach. Czy nie ma nikogo, kto jako fuchę to by zrobił. (tylko nie przez telefon, a osobiście).

XX, dzięki. Panowie obstają, że sufitów nie da się poprawić. Ja obstaję, że się da i powinni to zrobić w cenie. Oni chcą oczywiście całość kasy i jako zabezpieczenie - kasę za niewykonane jeszcze sufity w garażu (chcą się z tym grzebać 3 tygodnie - już mam inną opinię, że to zajmie tydzień). Wczoraj zwinęli się o 15, dziś też słabo pracują... generalnie impas. A w ogóle sceny jak z tragedii greckiej, darcie włosów z głowy, krzyki itp. Ale wiecie, ja mam dwoje dzieci, na mnie histerie wrażenia nie robią ;)

Na razie dostałam od nich wycenę prac na garaż i myślę, czy ją w ogóle zaakceptować. Nie wiem, czy mam ochotę ich dalej oglądać. Wolałabym kogoś, kto przyjdzie i szybko zrobi, co jest do zrobienia, a nie kolejny miesiąc walk... Ale to temat do przodu. Jeśli chodzi o prace wykonane, zrobiłam swoje wyliczenie zakresu prac (w przypadku pozycji wykonanych, a nie umówionych wcześniej na konkretną kwotę przyjęłam aktualne stawki Sekocenbudu), przedstawiłam i mają się zastanowić, co o tym sądzą.

no boli mnie tak brzuch cały dzień, że mało co nie zwymiotuję z nerwów. Mój mąż podchodzi do tego z większym spokojem - w końcu to my mamy zrobione, a oni niezapłacone.

Zaczęłam wczytywać się - całkiem sporo pozycji policzonych podwójnie. Inne - ceny totalnie od czapy.

.

Spokojnie - skoro macie się "dogadać" przedstaw im ceny o 30% niższe niż w Sokocenbud - będzie co negocjować i stanie na cenach rynkowych ;)

Jeśli oni przeginają w jedną stronę to powinnaś przegiąć proporcjonalnie do tego w drugą - niech też mają stresa skoro tacy cwani :yes:

Nie zostawiam pola do negocjacji. Mogą przyjąć moją ofertę... albo ją przyjąć. Mogą też jej nie przyjąć, nie wykonać poprawek i nie dostać reszty zapłaconej kwoty.

wiesz czym to sie skończy?

przyjma Twoje warunki, skończa jak bedziesz chciała, garazu nie ruszą.

A Ty za 2-3lata obudzisz się w śmierdzącej chacie i nie znajdziesz źródla tego zapachu.

brak eastycznosci nie jest wskazany -bardziej kieruja Tobą emocje.

Na razie dostałam od nich wycenę prac na garaż i myślę, czy ją w ogóle zaakceptować.

Garaż może poczekać. Zrobisz bez stresu go "zaś". Ja u siebie mam pomalowany raz, wstawiane były drzwi, a jeszcze drobną przeróbkę w elektryce zrobię. O ile poprawki w domu muszą, o tyle do garażu wpuść ich jak skończą (poprawią) sufity.

tak ich oceniasz?

mysle ze nie, ale nie znam ich na tyle. Wiem, ze ludki z tej branzy budowlanej sa zdolni do wielu dziwnych zachowań.

Mam znajomych, którym murarze dodali do zaprawy zgnile jajka i chata capiła niemilosiernie, przez to tylko, ze nie mogli sie dogadać co do rozliczeń za pewien front robót, robili dalej ale swoje po sobie zostawili. Ekipa z polecenia, prawie zza plotu.

Na szczęscie chata stała nieotynkowana przez 3lata i zapach wreszcie sie ulotnił, ale jakby były tynki to śmierdziało by przez kilka lat, zwlaszcza latem.

w tym tygodniu nie da się poprawiać sufitów, bo robią mi parkiety i meble montują. Jak na razie w ogóle zastanawiam się, czy to oni powinni mi robić garaż. Z pracą po kilka godzin dziennie.

Wojgoc, nie dam się zastraszyć. Generalnie obcięłam kwoty za pozycje, za które chcieli mnie skasować podwójnie, wpisali kwoty totalnie od czapy (tu: sekocenbud) albo nieuzgodnione (np. przy okazji robienia sufitów uszkodzili trochę tynku przy kinkiecie, potem naprawili - ale wpisali w wycenę, albo ustalona była cena za malowanie na biało - a policzyli mi kolor). Były drobne niezgodności w szacowaniu metrażu, ale niewielkie.

Reszty kwot nie ruszałam. Odjęłam od tego koszt wynajęcia mieszkania (2 tygodnie - mam nadzieję, że uda się z wynajmującym tak ustalić, oby) i zatrzymuję pewną niewielką kwotę na rzecz wykonania poprawek sufitu. Chociaż przyszło mi do glowy, aby sprawdzić absolutnie wszystkie sufity i do czasu weryfikacji zatrzymać większą kwotę. Niestety nie mam jeszcze żarówek pomontowanych, więc będzie akcja pt. ja, drabina, halogen, poziomica i Matylda na budowie ;)