Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A tak w ogóle to chciałbym się przywitać w szacownymi Grupowiczami.

Ja jest po stanie zero koło Bielan.

Z murami chcemy ruszyć w marcu/kwietniu, do końca lipca dach, a od sierpnia zamknąć chałupkę i zacząć wykańczać, żeby wprowadzić się wiosną, a najlepiej w czasie ferii zimowych 2013.

Studiuję teraz Wasze mądrości i "mądrości". Chwilami sam nie wiem, czy ma mnie boleć głowa, czy podejść do sprawy w miarę na miękko.

Jak się będę strasznie przejmować, to nie doczekam przeprowadzki, a jak podejdę na miękko, to wykonawcy wejdą mi na głowę. Nie ma idealnego rozwiązania.

Będę Was pytał o różne rzeczy, ale podzielę się tez moimi uwagami.

PS. czy słyszeliście jakieś opinie (na plus i na minus) o ekipie Jacka Biskupa, Musze zmienić ekipę, a ktoś mi ich polecił na zasadzie, że" są OK".

noooo Wojgoc, jeszcze powiedz, że się przy kompie kawy napić nie można ;) co prawda niewskazane jest polewanie nią klawiatury, ale nie dajmy się zwariować ;)

Można zawsze kupić albo wymodzić coś takiego:

http://studio.wp.pl/i,Wycieraczka-na-monitor,mid,123543,wideo.html?ticaid=1d6ee

Ale patrząc po postach, to Frankai by coś takiego "wyprodukował".

madeleine szkoda , ze dostali 20.000. wychodzi na to, ze twój sufit kosztował sporo ponad normę. za normę mozna przyjąc powiedzmy do 120zł/m2 z materiałem na gotowo. Na gotowo to najczesciej zaciagniete gruntem i 1 raz przejechane emulsja, coby było widać gdzie sa wypuklosci i wglebienia.

ja się z panem Biskupem (chyba Havena go polecała) spotkałam w celu wyceny naszego projektu - cenę dał w sumie ciut niższą od ekipy, którą wybrałam, ale już na wstępie zaproponował, żeby poszerzyć ławy zamiast lać chudziaka niezależnie od sytuacji gruntowej (wyszło mi z pobieżnych obliczeń, że zapłaciłabym min. 1k więcej za beton), absolutnie wykluczył robienie szalunków (bo chcieliśmy, żeby podał cenę za zero w wariancie, gdyby okazały się konieczne) i jakoś tak nie zrobił na nas dobrego wrażenia. ale to może być absolutnie subiektywna niekompatybilność charakterologiczna ;)

jesli chodzi murarzy, to mogę z czystym sumieniem polecić swoich - czyli pana Ibowicza :)

czy podejść do sprawy w miarę na miękko.

Jak się będę strasznie przejmować, to nie doczekam przeprowadzki, a jak podejdę na miękko, to wykonawcy wejdą mi na głowę. Nie ma idealnego rozwiązania.

twardym być :) nie brać ekip z przypadku, a polecane sprawdzać, patrzeć im na ręce, nie wierzyć w ani jedno słowo i żądać wyceny za wszystko z góry. to takie absolutne minimum ;)

twardym być :) nie brać ekip z przypadku, a polecane sprawdzać, patrzeć im na ręce, nie wierzyć w ani jedno słowo i żądać wyceny za wszystko z góry. to takie absolutne minimum ;)

Dzięki Wam mam już całą stronę polecanych ekip, z którymi zaczynam już teraz rozmawiać o przyszłym roku. Muszę przecież też jakoś wycenić prace do kredytu, bo z sufitu sobie kwot nie wezmę.

Zanotowałem sobie kto kogo poleca, żeby potem wpaść z reklamacjami :p

hmm,

to jak tam Twoje wycena zza robociznę dachu? dach sie pnie w górę a wycena fruwa gdzieś tam sobie...

łatwo pisać, gorzej z egzekwowaniem.