Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

cóż, nie na darmo mówi się "sky is the limit".

Schodząc na ziemię - czy ktoś jest zainteresowany próbkami listew przypodłogowych z mdfu? brałam w stylu zupełnie prostych, ok. 8cm wysokości, jest kilka innych (wyższych/ niższych/ z fazą/ bez). Szkoda mi wyrzucić, a mnie się już nie przydadzą.

A tak chcę tylko dodać, że zaczynam wykończeniówkę i dotychczas podpisałem tylko jedną umowę.

Wszystko było na gębę i dobrze mi z tym. Czasami się okazuje, że to po Naszej stronie wkrada się jakaś zwłoka, która potem kładzie się na wszystkim następnym...

A co do fachowców. Jak się ma szczęście i otrzyma namiary do 3 ( wystarczy ) poleconych fachowców i odwiedzi się ich na budowie a nie w domu to szybko można wybrać odpowiedniego...

Ja z żoną zrobiłem rozeznanie - z 2 bardzo dobrych, cieszących się super opinią i z polecenia wybraliśmy tego, który był bardziej elastyczny i miał więcej czasu dla Nas.

Budujemy 2 rok i zżyliśmy się z Nim. Taka dusza dobra i pomocna. Dużo mu zawdzięczam i jestem zadowolony z jego usług.

A tak chcę tylko dodać, że zaczynam wykończeniówkę i dotychczas podpisałem tylko jedną umowę.

Wszystko było na gębę i dobrze mi z tym. Czasami się okazuje, że to po Naszej stronie wkrada się jakaś zwłoka, która potem kładzie się na wszystkim następnym...

A co do fachowców. Jak się ma szczęście i otrzyma namiary do 3 ( wystarczy ) poleconych fachowców i odwiedzi się ich na budowie a nie w domu to szybko można wybrać odpowiedniego...

Ja z żoną zrobiłem rozeznanie - z 2 bardzo dobrych, cieszących się super opinią i z polecenia wybraliśmy tego, który był bardziej elastyczny i miał więcej czasu dla Nas.

Budujemy 2 rok i zżyliśmy się z Nim. Taka dusza dobra i pomocna. Dużo mu zawdzięczam i jestem zadowolony z jego usług.

hmm, a czemu "Naszej stronie" wielką literą? pisze na grupie koronowana głowa? ;)

I dzięki za światłe rady. Ja, jak wiadomo, brałam ludzi wyłącznie z allegro czy oferteo, bez patrzenia, jak robią.

to masz dużo szczęścia w budowaniu.

rozumiem, że fachowiec jest od wszystkiego - muruje, jest dekarzem, cieślą, a teraz zrobi Wam calą wykończeniówkę - otynkuje, zrobi wszelkie instalacje, zrobi podlogi,ułozy kafle - do tego jeszcze zaproponuje ze 3-4 projekty lazienek , kuchni z wizualizacją w 3D

no czlowiek - omnibus Wam sie trafił.

o odwiedzaniu fachowców w domu pierwszy raz slyszę.

Jestem coraz bliżej rozpoczęcia wykończeniówki i coraz bardziej mnie to przeraża, szczególnie po lekturze ostatnich paru miesięcy :) Najchętniej z żonką na wiosnę zrobili byśmy objazd po okolicznych forumowych budowach w celu zebrania doświadczeń i wskazówek .... Bo wtedy na 99% się zaczniemy "wykańczać" :)

Kolega przekroczyl swój kosztorys o 135% - i wcale nie ma kafli od Versace:):(

To kwestia odpowiedniego przygotowania i dyscypliny inwestorskiej. Siedziałem prawie rok przed rozpoczęciem prac budowlanych na FM zbierając informacje o kosztach prac w poszczególnych etapach. Efekt? Realizacja budżetu na poziomie 95% :D

Potrzebuję jeszcze Waszej pomocy.

Muszę wycenić koszt zrobienia wylewek i tynków zewnętrznych. Wiem, że każdy z nas to konkretny przypadek, ale chciałbym znać przedział, w którym się mieściliście za m2. Wyciągnę sobie średnią współczynnikiem Dupajewa :grin: i jakoś wpiszę do kosztorysu.

To kwestia odpowiedniego przygotowania i dyscypliny inwestorskiej. Siedziałem prawie rok przed rozpoczęciem prac budowlanych na FM zbierając informacje o kosztach prac w poszczególnych etapach. Efekt? Realizacja budżetu na poziomie 95% :D

siedzialeś rok nad przygotowaniami i nic nie zmienileś w swoich założeniach. Kolega jak przyszlo np do robienia łazienek to wybrane wczesniej kafle , armatura przestały sie podobać Inwestorce a nowe cena x2. To samo z kuchnią

Ale mimo 135% zmiany poradził sobie...

Ania&Krzyś - sprawdźcie mojego - Adam M. 501 027 023 - powołajcie się na Monikę. mnie robił 25 m kanalizacji i 50 wody w dwa dni za 8,5 k z wszystkimi uzgodnieniami w zgk, materiałem, odtworzeniem drogi itp

Dzięki. Dzwoniliśmy, ale p. Adam niestety nie robi we Wrocławiu.

Cena faktycznie zachęcająca. U nas jest 38 m kanalizacji do zrobienia. Wyceny są różne, ale ostatnia najdroższa jaką dostaliśmy, opiewała na 19.000 zł netto. Horror :eek:

Tym samym pytanie-prośba o polecenie taniego fachowca aktualna !!!