jarett 24.11.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ech... trochę z przyczyn urzędowych, a troszkę z przyczyn mojego zaniedbania okazało się, że gaz mogę mieć dopiero w lutym. A może mi to zatrzymać kolejne prace (podłogi, schody itd) oraz pokrzyżować kwestie kredytowe. I wymyśliłem sobie, że na te 2-3 miesiące podłącze pod kocioł butlę. Ma ktoś doświadczenie z takim rozwiązaniem? jak to wychodzi kosztowo? czy żeby rozpocząć grzanie to trzeba mieć jakieś odbiory, załatwić jakieś formalności? Nikt nie będzie mieszkał - chce tylko utrzymac 15-16st. bez c.w.u. PS. O dziwo bez grzania wylewki całkiem ładnie mi wyschły. Robione były w pierwszych dniach sierpnia. Wilgotność zmierzona 2 dni temu - 2,2% przy czym max to kładzenia podłóg drewnianych jest 2%, a więc lada moment... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 24.11.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 z tego co wiem to 30zl/punkt. Do tego pewnie jeszcze rozdzielnia, przylącze od ZK do domu Ja będę miał powierzchni podłóg około 300 m2 (dom, garaż i kanciapy) a punktów około 200 (łącznie z RTV i LAN) oraz za instalację odgromową . Łącznie z materiałem i bardzo pobieżnie wycenił mi na 25k. Szczegółów jeszcze nie ustalaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 24.11.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ja będę miał powierzchni podłóg około 300 m2 (dom, garaż i kanciapy) a punktów około 200 (łącznie z RTV i LAN) oraz za instalację odgromową . Łącznie z materiałem i bardzo pobieżnie wycenił mi na 25k. Szczegółów jeszcze nie ustalaliśmy. odgromowa? czy uziemienie? u mnie 3 rozdzielnie, TV, LAN, zasilanie, uziemienie, alarm 230 punktów+ materiał 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 24.11.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Taniego koparkowca poszukuje w okolicy gminy Długołęka, dokładniej w Siedlcu będzie kopane i to dużo bo na 4-5 dni roboty jest.Może być minikoparka (20cm łyżka) lub koparka (80 cm łyżka). Prosze o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 24.11.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ech... trochę z przyczyn urzędowych, a troszkę z przyczyn mojego zaniedbania okazało się, że gaz mogę mieć dopiero w lutym. A może mi to zatrzymać kolejne prace (podłogi, schody itd) oraz pokrzyżować kwestie kredytowe. I wymyśliłem sobie, że na te 2-3 miesiące podłącze pod kocioł butlę. Ma ktoś doświadczenie z takim rozwiązaniem? jak to wychodzi kosztowo? czy żeby rozpocząć grzanie to trzeba mieć jakieś odbiory, załatwić jakieś formalności? Nikt nie będzie mieszkał - chce tylko utrzymac 15-16st. bez c.w.u. PS. O dziwo bez grzania wylewki całkiem ładnie mi wyschły. Robione były w pierwszych dniach sierpnia. Wilgotność zmierzona 2 dni temu - 2,2% przy czym max to kładzenia podłóg drewnianych jest 2%, a więc lada moment... To jest proste, mam temat rozeznany, nawet umowę podpisaliśmy, ale w końcu odstąpiliśmy od umowy. Zadzwoń do dragongazu. Bierzesz 2 butle, ustawiasz przed domem, płacisz kaucję za nie. I lecisz wg zużycia. Koszt ok. 1000 + kaucja zwrotna + gaz. Natomiast wilgotność wylewek: w jaki sposób była mierzona? zrobiona dziura w wylewce i wsypywane do urządzenia czy tylko elektronicznie? Ja miałam obie metody, wg pomiaru elektronicznego wilgotność 1,9-2,05, wg tej porządniejszej - 1,6%. Ale mój parkieciarz i tak uważa, że to za dużo, trzeba zejść do 1%, żeby mieć pewność braku usterek i odcięliśmy wilgoć (dodatkowe 400pln/ 90m2, czyli do przeżycia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.11.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Madeleine,a jak odcielas w takim szybkim czasie wilgoc z 90m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 24.11.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 tzn? inny grunt poszedł. Śmierdzący taki. Czy pytasz, dlaczego mam 1,6% wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.11.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 nie, nie - zastanowiłem sie tylko w jaki sposób to robią. A to chemia zadziałala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.11.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 To jest proste, mam temat rozeznany, nawet umowę podpisaliśmy, ale w końcu odstąpiliśmy od umowy. Zadzwoń do dragongazu. Bierzesz 2 butle, ustawiasz przed domem, płacisz kaucję za nie. I lecisz wg zużycia. Koszt ok. 1000 + kaucja zwrotna + gaz. 1000 zł za co? za samą 'aktywację' ? To za tę kwotę pewnie podpiszę wszystkie niezbędne aneksy w banku i przesunę koniec budowy na wiosnę/lato. Taka też jest opcja i mocno ją rozważam. Natomiast wilgotność wylewek: w jaki sposób była mierzona? zrobiona dziura w wylewce i wsypywane do urządzenia czy tylko elektronicznie? Ja miałam obie metody, wg pomiaru elektronicznego wilgotność 1,9-2,05, wg tej porządniejszej - 1,6%. Ale mój parkieciarz i tak uważa, że to za dużo, trzeba zejść do 1%, żeby mieć pewność braku usterek i odcięliśmy wilgoć (dodatkowe 400pln/ 90m2, czyli do przeżycia). Wilgotność mierzona tym dziwnym urządzeniem co to trzeba rozkuć wylewkę. Mi policzyli za jakiś środek do odcięcia wilgoci chyba 2000zł za 40m2. Ale gwarancję dają poniżej 2% więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 24.11.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Jarret, masz izolację z papy/folii pod murłatą? tak z ciekawości pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.11.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 24.11.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 1000 zł za co? za samą 'aktywację' ? To za tę kwotę pewnie podpiszę wszystkie niezbędne aneksy w banku i przesunę koniec budowy na wiosnę/lato. Taka też jest opcja i mocno ją rozważam. Wilgotność mierzona tym dziwnym urządzeniem co to trzeba rozkuć wylewkę. Mi policzyli za jakiś środek do odcięcia wilgoci chyba 2000zł za 40m2. Ale gwarancję dają poniżej 2% więc... też kenio? ja mówię tylko o różnicy w cenie chemii, za całość gruntu płaciłam więcej. A nie wolisz opcji pt. dwa czy trzy konwektory, kominek i heja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 24.11.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 mam i bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.11.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 też kenio? ja mówię tylko o różnicy w cenie chemii, za całość gruntu płaciłam więcej. A nie wolisz opcji pt. dwa czy trzy konwektory, kominek i heja? Koniec końców zdecydowałem się na Parkett Service z Domaru. Do ostatniego momentu w finale był jeszcze Goliszek (rzeczywiście bardzo ładna ekspozycja) ale kolorystycznie bardziej odpowiadała mi podłoga z Parkettu (i jest też nieznacznie tańsza). Te 2000 zł to dodatkowy koszt chemii. Pokrywają podłogę czymś co po wyschnięciu z wyglądu przypomina cienką warstwą plexi... nie wiem czy to zdrowe a na pewno drogie - dam se spokój bo podejrzewam, ze zanim dojdzie do tych podłóg to wilgotność będzie w normie... Z tymi konwektorami to całkiem niezła myśl muszę Ci powiedzieć. Nawet gdybym ich 5 kupił to i tak może wyjść taniej... muszę rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 24.11.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 i zawsze możesz odsprzedać. Do tego przepływowy ogrzewacz wody, żeby nie musieć grzać wody na kąpiel w czajniku. My takim wygrzewaliśmy wylewki i dał radę. A kiedy chcesz kłaść podłogi? u nas to był temat na już. Zastosowany został grunt Mapei ECO PRIM PU 1K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 24.11.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 odgromowa? czy uziemienie? u mnie 3 rozdzielnie, TV, LAN, zasilanie, uziemienie, alarm 230 punktów+ materiał 20 I odgromowa i uziemienie elektryczne. Mam nadzieję, że zejdzie jeszcze z ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.11.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 i zawsze możesz odsprzedać. Do tego przepływowy ogrzewacz wody, żeby nie musieć grzać wody na kąpiel w czajniku. My takim wygrzewaliśmy wylewki i dał radę. A kiedy chcesz kłaść podłogi? u nas to był temat na już. Zastosowany został grunt Mapei ECO PRIM PU 1K. W pierwszej połowie stycznia chce kłaść podłogi, robić schody i drzwi wewnetrzne. Do tego wszystkiego wymagają temaperatury min. 15st. W domu nie chcę jeszcze mieszkać. Potrzebuję tam utrzymać jako taką temperaturę, więc ogrzewacz wody niepotrzebny. Wprowadzę się jak już będzie gaz podpięty. Rachunek za prąd z tego wyjdzie pewnie nie mały ale i tak niższy niż za gaz. no i mogę włączać i wyłączać kiedy chcę, a kocioł musi chodzić w miarę stale. już sie nakręciłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.11.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 I odgromowa i uziemienie elektryczne. Mam nadzieję, że zejdzie jeszcze z ceny. Z lanem to bym sobie dał spokój. Teraz i tak wszystko przez wi-fi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.11.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Z lanem to bym sobie dał spokój. Teraz i tak wszystko przez wi-fi. ale co po kablu to po kablu. z wi-fi róznie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania Krzyś 24.11.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Z lanem to bym sobie dał spokój. Teraz i tak wszystko przez wi-fi. A po co dodatkowe fale w domu, jak jest okazja położyć kable, choćby do każdego pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts