Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Druga sprawa przewody do głośników. Nie jesteśmy audiofilami, melomanami chyba też nie. Chciałem dać 2,5mm typowo głośnikowe, mam kolumny Dali 505 więc dobrze by było do nich coś takiego poprowadzić. Pytanie co dać na satelity ? Myślę że ten zestaw będzie w całości wykorzystywany do oglądania jakiś filmów, a do muzyki tylko kolumny. Przewód do satelit porowadzić najkrótsza drogą, po ukosie ? Czy wkoło pod ścianą ?

Do Dali tak jak piszesz 2,5 mm2 z OFC, a do satelit 1,5 mm2 wystarczy [chyba, że planujesz satelity o dużej mocy, które będą dobrze grały w 4.1].

Muzyka stereo w systemie 4.1 brzmi ciekawie - inaczej niż zwykle ;)

Przewody zawsze układa się po prostych bo jak kiedyś przyjdzie komuś na myśl wstawić kołek pod obrazek to przypadkiem w nie nie trafi wiertarką.

Frankai, nie ściemniaj - zostałeś wytypowany do rozpoczęcia prac ziemnych przeze mnie i Madeleine i teraz już się nie wymigasz. My już wynajmujemy podgrzewane leżaki, żeby nadzorować, czy dobrze kopiesz.

XX - nie chcesz z nami pełnić nadzoru? Wojgoc płaci :D ;)

chce chce

wojgoc prawie jak na waciki ;)

Do Dali tak jak piszesz 2,5 mm2 z OFC, a do satelit 1,5 mm2 wystarczy [chyba, że planujesz satelity o dużej mocy, które będą dobrze grały w 4.1].

Muzyka stereo w systemie 4.1 brzmi ciekawie - inaczej niż zwykle ;)

Przewody zawsze układa się po prostych bo jak kiedyś przyjdzie komuś na myśl wstawić kołek pod obrazek to przypadkiem w nie nie trafi wiertarką.

Widzę że jesteś w temacie audio, to jeszcze jedno pytanie. Co sądzisz o wzmacniaczu Pioneer VSA-805s ?

Z tym prowadzeniem przewodów bardziej chodziło mi czy w wylewce po ukosie je dać czy jednak przy ścianie.

Wystarczy ogłosić, że jakiś obszar objęty jest ochroną i wszyscy nieszczęśnicy, którzy tam kupią działki sami muszą grzebać w ziemi i zawieźć wszystko do muzeum?

No niestety tak to działa. Generalnie rozumiem po co, tylko w przypadku prywatnego małego inwestora, chcącego postawić sobie tani domek, takie zabawy powinno finansować Ministerstwo Kultury. Osobiście odbieram tę akcję, jako robienie sztuki dla sztuki i ustawowy haracz dla kolesi archeologów. Skoro piramidy już odkryte, to trzeba zarabiać na frajerach na swoim terenie.

Upewnij się czy jeszcze przypadkiem nie musisz zrobić opisów tych eksponatów i wyznaczyć ścieżki edukacyjnej

no jak najbardziej, łącznie z przeszkloną podłogą salonu "proszę wycieczki, po lewej czaszka szamana, obok piszczele księżniczki Kunegundy." ;-)

Dla mnie najbardziej kuriozalnym zapisem jest samodzielne uzyskanie zgody jakiegoś muzeum żeby łaskawie coś przyjęło. Ten kraj jest popierdolony!

Dla mnie najbardziej kuriozalnym zapisem jest samodzielne uzyskanie zgody jakiegoś muzeum żeby łaskawie coś przyjęło. Ten kraj jest popierdolony!

Jak dla mnie to powinno być tak - płaci ten kto zyskuje. Muzeum chce - to niech pokryje koszt archeologa. Nie chce - właściciel może sprzedać skorupy komu chce.

To nie kraj jest popierdolony (bo niby jak mógłby być) - to przepisy, uchwalone przez naszych "reprezentantów".

Wojgoc, weź kwotę, która Ci przyszła na myśl i przemnóż ją przez "n" ;)

To jak z tego kawału:

- Ile powinien zarabiać mąż?

- Trzy razy tyle

PS. Odpowiedzi liczbowe typu 10 tys. 1 mln, 1 mld, itp. są błędne z natury. Znaczy się natury kobiecej ;)

Widzę że jesteś w temacie audio, to jeszcze jedno pytanie. Co sądzisz o wzmacniaczu Pioneer VSA-805s ?

Z tym prowadzeniem przewodów bardziej chodziło mi czy w wylewce po ukosie je dać czy jednak przy ścianie.

Przy ścianie.

Co do wzmacniacza do kina to musi mieć dekoder Dolby Digital i DTS też dobrze jeśli posiada [Prologic to za mało więc ten Pioneer odpada], poza tym jakościowo lepsza byłaby Yamaha - np. DSP-AX 620 jest super [pracuje u mnie jako przedwzmacniacz i procesor dźwięku do lampowca].

Dla zainteresowanych duuużo więcej informacji nt audio w poradniku pod linkiem:

http://www.hifi.pl/porady/

To nie kraj jest popierdolony (bo niby jak mógłby być) - to przepisy, uchwalone przez naszych "reprezentantów".

Zgoda, poniosło mnie ;-) ale do tych reperezentantów należy zaliczyć też urzedników, którzy interpretują przepisy jak chcą nie ponosząc praktycznie żadnej odpowiedzialności... ale to temat rzeka :)

Czy ktoś z forumowiczów, zastosował u siebie zamiast stropu teriva np. Ytonga albo inny gotowy? Kusi szybkość i prostota instalacji oraz brak przestoju na budowie. Jak to z kosztami wygląda, Ytong chodzi po około 280zł/m2

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Stropy gęstożebrowe są powiązane zbrojeniem z wieńcem. W stropach gotowych jak Ytong tego wiązania nie widzę na żadnym folderze. Wieniec spinający konstrukcję ścian ze stropem, to dla mnie laika zrozumiała sprawa, a jak to wygląda w kwestii stropu gotowego? Dlaczego nie ma tam wiązania? Wybaczcie laickie pewnie pytanie.

Masz pełną skrzynkę. Jak możesz to podeślij mi zdjęcia i napisz gdzie są do odbioru.

Już wyczyściłem :) Do odbioru w Kiełczowie.

Fotki niestety będą jutro bo dzisiaj już nie dałem rady podjechac na budowę.

Zwykłe brązowe z castoramy w każdym razie są. Jeszcze w folii ochronnej.

Tu je widać jeszcze przed demontażem (na dwóch ostatnich fotkach): http://forum.muratordom.pl/entry.php?117755-Na-g%C5%82owie-postawione

PS. Na przełomie stycznia i lutego (jak dobrze pójdzie) będę miał jeszcze do sprzedania schody budowlane :)

Czy ktoś z forumowiczów, zastosował u siebie zamiast stropu teriva np. Ytonga albo inny gotowy? Kusi szybkość i prostota instalacji oraz brak przestoju na budowie. Jak to z kosztami wygląda, Ytong chodzi po około 280zł/m2

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Stropy gęstożebrowe są powiązane zbrojeniem z wieńcem. W stropach gotowych jak Ytong tego wiązania nie widzę na żadnym folderze. Wieniec spinający konstrukcję ścian ze stropem, to dla mnie laika zrozumiała sprawa, a jak to wygląda w kwestii stropu gotowego? Dlaczego nie ma tam wiązania? Wybaczcie laickie pewnie pytanie.

Nie wiem jak wygląda Ytong.

Ja mam Terrive + 2 miejsca wylewane (strop monolityczny) i napiszę parę słów o tym rozwiązaniu.

Po pierwsze - Terriva wchodzi na wieniec i ściany konstrukcyjne oraz na półki w HEB-ach. Nie kojarzę, żeby belki były spawane do HEB-ów, a czy były do wieńca - nie pamiętam. Zadaniem wieńca jest raczej wiązanie ze sobą ścian (niczym opaska).

Po drugie - strop monolityczny dawałem tam gdzie Terriva była zbyt mało "elastyczna": przy schodach, które szły po łuku i przy kominie. Monolityczny ma ten plus, że jest cieńszy (Terriva 24cm, monolit 12cm). Akurat u mnie musiałem to wyrównać i dałem tam styropian. Należy pamiętać, że kominy systemowe (Schiedel i inne), wymagają dylatacji od stropu.

Po trzecie - istotną sprawą jest zarówno wytrzymałość (podpora pod ścianki działowe i cięższe elementy wyposażenia wnętrz) a z tym wiąże się też rozpiętość. U mnie było mało ścian, więc mam 6 HEB-ów. Rozwiązanie drogie (stal jest droga i potrzebny dźwig), ale sporo daje, jak się chce mieć wnętrze otwarte.

Po czwarte - żeby ułatwić zadanie elektrykowi i hydraulikowi, warto zrobić przepusty lub położyć rurki. Z racji popularności młotów udarowych nie jest już to tak krytyczne jak kiedyś, ale i tak warto przemyśleć. Położyć listewkę na deskowaniu do w miejsca gdzie będzie lampa, lub włożyć rurkę Peszla między zbrojnie, czy - jak to kiedyś często robiono - butelkę w miejsce gdzie pójdą rurki c.o., nie jest wielkim problemem, a ułatwia życie.

Rzuciłem szybko okiem na Ytonga - przypomina mi to stropy z płyt betonowych. Oni sami dają dźwig (musi być miejsce na działce !!!) i jest w cenie czy samemu się załatwia?

Jak się komuś spieszy, to przemyślałbym. Jeżeli nie to pewnie cena gęstożebrowych jest na tyle niższa, że przeważy. Poza tym - jak ekipy wchodzą i prace postępują, to człowiek co chwila zauważ co zapomniał i potrzebuje czasu na przemyślenia ;)