SUSPENSER 26.11.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 jeśli gdzieś jest na promocji (nie masz wiadomości?) - to pewnie W promocji ściankę zrobimy "tymi rencami" z tego co zostanie po budowie [będzie dla hardkorów bo domyślam się co zostanie], a fala będzie gdy zgra się kilkoro korzystających z basenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.11.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Druga sprawa przewody do głośników. Nie jesteśmy audiofilami, melomanami chyba też nie. Chciałem dać 2,5mm typowo głośnikowe, mam kolumny Dali 505 więc dobrze by było do nich coś takiego poprowadzić. Pytanie co dać na satelity ? Myślę że ten zestaw będzie w całości wykorzystywany do oglądania jakiś filmów, a do muzyki tylko kolumny. Przewód do satelit porowadzić najkrótsza drogą, po ukosie ? Czy wkoło pod ścianą ? Do Dali tak jak piszesz 2,5 mm2 z OFC, a do satelit 1,5 mm2 wystarczy [chyba, że planujesz satelity o dużej mocy, które będą dobrze grały w 4.1]. Muzyka stereo w systemie 4.1 brzmi ciekawie - inaczej niż zwykle Przewody zawsze układa się po prostych bo jak kiedyś przyjdzie komuś na myśl wstawić kołek pod obrazek to przypadkiem w nie nie trafi wiertarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.11.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 XX - nie chcesz z nami pełnić nadzoru? Wojgoc płaci a ile trzeba wyłozyć na to "KFK"? czyli Kaprys Forumowych Kobitek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 27.11.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Frankai, nie ściemniaj - zostałeś wytypowany do rozpoczęcia prac ziemnych przeze mnie i Madeleine i teraz już się nie wymigasz. My już wynajmujemy podgrzewane leżaki, żeby nadzorować, czy dobrze kopiesz. XX - nie chcesz z nami pełnić nadzoru? Wojgoc płaci chce chce wojgoc prawie jak na waciki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Się kurka rozgadaliśmy bez Albera07. A on w ogóle żyje, czy na emigracji zamęczyli go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jujek 27.11.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Cześć, Czy ma ktoś oże namiar na firmnę wypożyczającą wiertnice, albo wykonującą otwory w stropie Teriva. Mam do zrobienia kilka dziurek miedzy parterem a poddaszem. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.11.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 chce chce wojgoc prawie jak na waciki O, super, dobrze mieć kogoś z kwalifikacjami Wojgoc, weź kwotę, która Ci przyszła na myśl i przemnóż ją przez "n" Ścignąć Alberta mailem? może myśli, że tu o nim nikt nie pamięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haku 27.11.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Do Dali tak jak piszesz 2,5 mm2 z OFC, a do satelit 1,5 mm2 wystarczy [chyba, że planujesz satelity o dużej mocy, które będą dobrze grały w 4.1]. Muzyka stereo w systemie 4.1 brzmi ciekawie - inaczej niż zwykle Przewody zawsze układa się po prostych bo jak kiedyś przyjdzie komuś na myśl wstawić kołek pod obrazek to przypadkiem w nie nie trafi wiertarką. Widzę że jesteś w temacie audio, to jeszcze jedno pytanie. Co sądzisz o wzmacniaczu Pioneer VSA-805s ? Z tym prowadzeniem przewodów bardziej chodziło mi czy w wylewce po ukosie je dać czy jednak przy ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.11.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 ja bym dał przy scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 27.11.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Szukam roboczych drzwi na budowę. Jeżeli ktoś ma i nie potrzbuje to proszę o kontakt na PW. Napisałem na PW. Mam dwie pary do odsprzedania w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 27.11.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Wystarczy ogłosić, że jakiś obszar objęty jest ochroną i wszyscy nieszczęśnicy, którzy tam kupią działki sami muszą grzebać w ziemi i zawieźć wszystko do muzeum? No niestety tak to działa. Generalnie rozumiem po co, tylko w przypadku prywatnego małego inwestora, chcącego postawić sobie tani domek, takie zabawy powinno finansować Ministerstwo Kultury. Osobiście odbieram tę akcję, jako robienie sztuki dla sztuki i ustawowy haracz dla kolesi archeologów. Skoro piramidy już odkryte, to trzeba zarabiać na frajerach na swoim terenie. Upewnij się czy jeszcze przypadkiem nie musisz zrobić opisów tych eksponatów i wyznaczyć ścieżki edukacyjnej no jak najbardziej, łącznie z przeszkloną podłogą salonu "proszę wycieczki, po lewej czaszka szamana, obok piszczele księżniczki Kunegundy." Dla mnie najbardziej kuriozalnym zapisem jest samodzielne uzyskanie zgody jakiegoś muzeum żeby łaskawie coś przyjęło. Ten kraj jest popierdolony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.11.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Szukam roboczych drzwi na budowę. Jeżeli ktoś ma i nie potrzbuje to proszę o kontakt na PW. u mnie się znajdzie 1para z futryną, ale bez wkładki z zamkiem - za to drewniane i po przystepnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Dla mnie najbardziej kuriozalnym zapisem jest samodzielne uzyskanie zgody jakiegoś muzeum żeby łaskawie coś przyjęło. Ten kraj jest popierdolony! Jak dla mnie to powinno być tak - płaci ten kto zyskuje. Muzeum chce - to niech pokryje koszt archeologa. Nie chce - właściciel może sprzedać skorupy komu chce. To nie kraj jest popierdolony (bo niby jak mógłby być) - to przepisy, uchwalone przez naszych "reprezentantów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Wojgoc, weź kwotę, która Ci przyszła na myśl i przemnóż ją przez "n" To jak z tego kawału: - Ile powinien zarabiać mąż? - Trzy razy tyle PS. Odpowiedzi liczbowe typu 10 tys. 1 mln, 1 mld, itp. są błędne z natury. Znaczy się natury kobiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.11.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Widzę że jesteś w temacie audio, to jeszcze jedno pytanie. Co sądzisz o wzmacniaczu Pioneer VSA-805s ? Z tym prowadzeniem przewodów bardziej chodziło mi czy w wylewce po ukosie je dać czy jednak przy ścianie. Przy ścianie. Co do wzmacniacza do kina to musi mieć dekoder Dolby Digital i DTS też dobrze jeśli posiada [Prologic to za mało więc ten Pioneer odpada], poza tym jakościowo lepsza byłaby Yamaha - np. DSP-AX 620 jest super [pracuje u mnie jako przedwzmacniacz i procesor dźwięku do lampowca]. Dla zainteresowanych duuużo więcej informacji nt audio w poradniku pod linkiem: http://www.hifi.pl/porady/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 27.11.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 To nie kraj jest popierdolony (bo niby jak mógłby być) - to przepisy, uchwalone przez naszych "reprezentantów". Zgoda, poniosło mnie ale do tych reperezentantów należy zaliczyć też urzedników, którzy interpretują przepisy jak chcą nie ponosząc praktycznie żadnej odpowiedzialności... ale to temat rzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 27.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Czy ktoś z forumowiczów, zastosował u siebie zamiast stropu teriva np. Ytonga albo inny gotowy? Kusi szybkość i prostota instalacji oraz brak przestoju na budowie. Jak to z kosztami wygląda, Ytong chodzi po około 280zł/m2 Zastanawia mnie jeszcze jedno. Stropy gęstożebrowe są powiązane zbrojeniem z wieńcem. W stropach gotowych jak Ytong tego wiązania nie widzę na żadnym folderze. Wieniec spinający konstrukcję ścian ze stropem, to dla mnie laika zrozumiała sprawa, a jak to wygląda w kwestii stropu gotowego? Dlaczego nie ma tam wiązania? Wybaczcie laickie pewnie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 27.11.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Napisałem na PW. Mam dwie pary do odsprzedania w dobrej cenie Masz pełną skrzynkę. Jak możesz to podeślij mi zdjęcia i napisz gdzie są do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 27.11.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Masz pełną skrzynkę. Jak możesz to podeślij mi zdjęcia i napisz gdzie są do odbioru. Już wyczyściłem Do odbioru w Kiełczowie. Fotki niestety będą jutro bo dzisiaj już nie dałem rady podjechac na budowę. Zwykłe brązowe z castoramy w każdym razie są. Jeszcze w folii ochronnej. Tu je widać jeszcze przed demontażem (na dwóch ostatnich fotkach): http://forum.muratordom.pl/entry.php?117755-Na-g%C5%82owie-postawione PS. Na przełomie stycznia i lutego (jak dobrze pójdzie) będę miał jeszcze do sprzedania schody budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2011 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Czy ktoś z forumowiczów, zastosował u siebie zamiast stropu teriva np. Ytonga albo inny gotowy? Kusi szybkość i prostota instalacji oraz brak przestoju na budowie. Jak to z kosztami wygląda, Ytong chodzi po około 280zł/m2 Zastanawia mnie jeszcze jedno. Stropy gęstożebrowe są powiązane zbrojeniem z wieńcem. W stropach gotowych jak Ytong tego wiązania nie widzę na żadnym folderze. Wieniec spinający konstrukcję ścian ze stropem, to dla mnie laika zrozumiała sprawa, a jak to wygląda w kwestii stropu gotowego? Dlaczego nie ma tam wiązania? Wybaczcie laickie pewnie pytanie. Nie wiem jak wygląda Ytong. Ja mam Terrive + 2 miejsca wylewane (strop monolityczny) i napiszę parę słów o tym rozwiązaniu. Po pierwsze - Terriva wchodzi na wieniec i ściany konstrukcyjne oraz na półki w HEB-ach. Nie kojarzę, żeby belki były spawane do HEB-ów, a czy były do wieńca - nie pamiętam. Zadaniem wieńca jest raczej wiązanie ze sobą ścian (niczym opaska). Po drugie - strop monolityczny dawałem tam gdzie Terriva była zbyt mało "elastyczna": przy schodach, które szły po łuku i przy kominie. Monolityczny ma ten plus, że jest cieńszy (Terriva 24cm, monolit 12cm). Akurat u mnie musiałem to wyrównać i dałem tam styropian. Należy pamiętać, że kominy systemowe (Schiedel i inne), wymagają dylatacji od stropu. Po trzecie - istotną sprawą jest zarówno wytrzymałość (podpora pod ścianki działowe i cięższe elementy wyposażenia wnętrz) a z tym wiąże się też rozpiętość. U mnie było mało ścian, więc mam 6 HEB-ów. Rozwiązanie drogie (stal jest droga i potrzebny dźwig), ale sporo daje, jak się chce mieć wnętrze otwarte. Po czwarte - żeby ułatwić zadanie elektrykowi i hydraulikowi, warto zrobić przepusty lub położyć rurki. Z racji popularności młotów udarowych nie jest już to tak krytyczne jak kiedyś, ale i tak warto przemyśleć. Położyć listewkę na deskowaniu do w miejsca gdzie będzie lampa, lub włożyć rurkę Peszla między zbrojnie, czy - jak to kiedyś często robiono - butelkę w miejsce gdzie pójdą rurki c.o., nie jest wielkim problemem, a ułatwia życie. Rzuciłem szybko okiem na Ytonga - przypomina mi to stropy z płyt betonowych. Oni sami dają dźwig (musi być miejsce na działce !!!) i jest w cenie czy samemu się załatwia? Jak się komuś spieszy, to przemyślałbym. Jeżeli nie to pewnie cena gęstożebrowych jest na tyle niższa, że przeważy. Poza tym - jak ekipy wchodzą i prace postępują, to człowiek co chwila zauważ co zapomniał i potrzebuje czasu na przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts