Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Po czwarte - żeby ułatwić zadanie elektrykowi i hydraulikowi, warto zrobić przepusty lub położyć rurki. Z racji popularności młotów udarowych nie jest już to tak krytyczne jak kiedyś, ale i tak warto przemyśleć. Położyć listewkę na deskowaniu do w miejsca gdzie będzie lampa, lub włożyć rurkę Peszla między zbrojnie, czy - jak to kiedyś często robiono - butelkę w miejsce gdzie pójdą rurki c.o., nie jest wielkim problemem, a ułatwia życie.

My zostawiliśmy przepust na rurki co i wody, a okazało się, że pójdą inaczej niż w projekcie, bo lepiej je można puścić. Panowie nie mieli żadnych problemów z przewierceniem się w pustakach, wystarczył dobry sprzęt.

Natomiast w czasie układania stropu robiliśmy przepusty pod wentylację mechaniczną, bo wypadała ona akurat w miejscach, gdzie było zbrojenie i potem nie było by szans tam się przewiercić - więc warto takie rzeczy przemyśleć i zrobić przed zalaniem stropu.

Teraz przemyśleliśmy kwestię kominka z dgp i żeby poprowadzić rury musieliśmy zrobić kilka przepustów w silce i 2 w stropie, oj było trochę zabawy, ale dobry sprzęt nam pomógł ;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

też mamy terivę i dwie małe płyty monolityczne przy antresoli. niestety zapomnieliśmy zostawić przepust pod rurę do kominka i wentylację :( miałam przepusty na etapie zero dokładnie przemyślane i przewidziane (oprócz elektrycznego, bo zmieniamy projekt przyłącza), a w stropie zapomniałam - bu :(

trzymajcie kciuki, żeby mi jutro murarze przyszli działówki stawiać, bo taka piękna pogoda, że aż grzech ją marnować :)

Się kurka rozgadaliśmy bez Albera07. A on w ogóle żyje, czy na emigracji zamęczyli go?

hejka,żyję żyję. Niestety jestem tak zabiegany że na nic kompletnie nie mam czasu. A tu jeszcze kolejny potomek w drodze :cool:

Również niestety wpadłem tylko na chwilkę zobaczyć co i jak. Widzę grupa się rozwija, to fajnie.

Mam natomiast pytanie natury technicznej, może ktoś z was podsunie mi jakiś pomysł. Otóż mam szybę podwóją, zbrojoną, wypełnioną jakimś tam argonem czy innym świństwem (taka standardowa opcja okienna tylko bez ramy) i muszę osadzić ją w murze. Pytanie teraz brzmi na czym to zrobić. Ja myślałem żeby znaleźć gdzieś pas bardzo grubej gumy i w to posadzić tą szybę, ale nie wiem czy to będzie okej.

Sęk w tym że jest to szyba dekoracyjna, po łuku która będzie służyła jako doświetlenie w wiatrołapie więc musi być jakoś szczelnie wmontowana żeby mi ciepło za bardzo nie uciekało.

W życiu bym we własnym domu nie zrobił ścianki działowej G-K. Ani na tym co powiesić, ani nie można w pijanym widzie kopnąć takowej, że o odgłosach już nie wspomnę (zwłaszcza jak wypełniające je wełna sflaczeje).

No ale jeden woli córkę, a drugi matkę ;)

ja niestety muszę w jednym miejscu zrobić takową :( W projekcie wszystko ładnie wyglądało, ale jak przyszło do stawiania ścianek okazało się że ta jedna nie ma się czego trzymać i co najlepsze miała być na piętrze nad salonem - salon mam z wolną przestrzenią nad głową. Więc kier z budowlańcem powiedzieli że nic innego tu nie pójdzie jak G-K, ale na szczęście i tak nic nie będzie wieszane na tej stronie więc powinno być okej. Jedyne zmartwienie jakie mam to to, że może nie tłumić dobrze dźwięku pochodzącego z salonu.

Myśmy też tak poprzesuwali działówki na górze, że w zasadzie w kluczowych miejscach będą z silki/klinkieru/pustaków, a tylko np między pralnią a garderobą z kg, między pralnią a łazienką.

Dekarze założyli membranę i zarządzili tydzień przerwy, bo Lindab nie dosłał kompletu rynien, a chcą najpierw zrobić obróbki u dołu, a dopiero potem zakładać dachówkę.

Zobaczymy dziś, jak się nasz corotopek trzyma po tej wichurze.

Mam natomiast pytanie natury technicznej, może ktoś z was podsunie mi jakiś pomysł. Otóż mam szybę podwóją, zbrojoną, wypełnioną jakimś tam argonem czy innym świństwem (taka standardowa opcja okienna tylko bez ramy) i muszę osadzić ją w murze. Pytanie teraz brzmi na czym to zrobić. Ja myślałem żeby znaleźć gdzieś pas bardzo grubej gumy i w to posadzić tą szybę, ale nie wiem czy to będzie okej.

Mam nadzieję, że to wewnętrzne doświetlenie a nie zewnętrze. Jeżeli to drugie - bez ramki lub utraty ciepła nie ma możliwości moim zdaniem.

1. Zrobić ramkę z drewna lub kwasówki, a po wmontowaniu akryl czy silikon.

2. Zrobić węgarek i w niego wmontować coś, na czym będzie trzymała się uszczelka drzwiowa. Na to nałożyć szybę i przyciągnąć ją jakimiś uchwytami do szkła (lepsze) lub kilkoma śrubami (ryzykowne).

3. Iść do centrów handlowych lub banków i podglądać ;) jak montują szkło, bo przecież dużo tego mają.

Mam nadzieję, że to wewnętrzne doświetlenie a nie zewnętrze. Jeżeli to drugie - bez ramki lub utraty ciepła nie ma możliwości moim zdaniem.

1. Zrobić ramkę z drewna lub kwasówki, a po wmontowaniu akryl czy silikon.

2. Zrobić węgarek i w niego wmontować coś, na czym będzie trzymała się uszczelka drzwiowa. Na to nałożyć szybę i przyciągnąć ją jakimiś uchwytami do szkła (lepsze) lub kilkoma śrubami (ryzykowne).

3. Iść do centrów handlowych lub banków i podglądać ;) jak montują szkło, bo przecież dużo tego mają.

myślałem o ramce, ale w takiej samej okleinie i z PCV wychodzi tyle co sama szyba, a nad aluminiową to się szczerze nie zastanawiałem. Muszę poszukać firmy która mi to zrobi. Temat świeży więc muszę przemyśleć jeszcze kilka opcji. Ale dzięki za radę :)

a tak gwoli informacji to chciałbym zrobić update i jestem już po tynkach. Nie pytajcie mnie jak wyglądają bo obejrzę je niestety dopiero po nowym roku.

Generalnie przyłącza (oprócz gazu) mam zrobione, hydraulika i elektryka też. Na dniach wchodzą mi z podłogówką oraz GWP za domem. I chyba tyle będzie w kwestii dłubania w ziemi więc będzie można w końcu wyrównać teren :yes:

Może wreszcie zobaczę na jakiej faktycznie wysokości stoi mój dom heheh

w takiej samej okleinie i z PCV wychodzi tyle co sama szyba

Rozwiązania niestandardowe kosztują. Na szczęście zwykle robi to efekt proporcjonalny do kasy. Moje ramki do dwóch wewnętrznych naświetli z kwasówki kosztowały 500zł szt. Szyba przy tym była grosze, bo pojedyncza.

taka to inwestycja co z dymem idzie

No. Przyjemne ciepełko jednak daje, od czasu do czasu coś tam strzeli. Niestety przy dokładaniu zdarza się, że coś wyfrunie i to będzie minus bawienia się w grzanie kominkiem, bo żona cierpi na chroniczną krzątawicę i może dostać ataku.