gosia1611 28.11.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Po czwarte - żeby ułatwić zadanie elektrykowi i hydraulikowi, warto zrobić przepusty lub położyć rurki. Z racji popularności młotów udarowych nie jest już to tak krytyczne jak kiedyś, ale i tak warto przemyśleć. Położyć listewkę na deskowaniu do w miejsca gdzie będzie lampa, lub włożyć rurkę Peszla między zbrojnie, czy - jak to kiedyś często robiono - butelkę w miejsce gdzie pójdą rurki c.o., nie jest wielkim problemem, a ułatwia życie. My zostawiliśmy przepust na rurki co i wody, a okazało się, że pójdą inaczej niż w projekcie, bo lepiej je można puścić. Panowie nie mieli żadnych problemów z przewierceniem się w pustakach, wystarczył dobry sprzęt. Natomiast w czasie układania stropu robiliśmy przepusty pod wentylację mechaniczną, bo wypadała ona akurat w miejscach, gdzie było zbrojenie i potem nie było by szans tam się przewiercić - więc warto takie rzeczy przemyśleć i zrobić przed zalaniem stropu. Teraz przemyśleliśmy kwestię kominka z dgp i żeby poprowadzić rury musieliśmy zrobić kilka przepustów w silce i 2 w stropie, oj było trochę zabawy, ale dobry sprzęt nam pomógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 też mamy terivę i dwie małe płyty monolityczne przy antresoli. niestety zapomnieliśmy zostawić przepust pod rurę do kominka i wentylację miałam przepusty na etapie zero dokładnie przemyślane i przewidziane (oprócz elektrycznego, bo zmieniamy projekt przyłącza), a w stropie zapomniałam - bu trzymajcie kciuki, żeby mi jutro murarze przyszli działówki stawiać, bo taka piękna pogoda, że aż grzech ją marnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 28.11.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Się kurka rozgadaliśmy bez Albera07. A on w ogóle żyje, czy na emigracji zamęczyli go? hejka,żyję żyję. Niestety jestem tak zabiegany że na nic kompletnie nie mam czasu. A tu jeszcze kolejny potomek w drodze Również niestety wpadłem tylko na chwilkę zobaczyć co i jak. Widzę grupa się rozwija, to fajnie. Mam natomiast pytanie natury technicznej, może ktoś z was podsunie mi jakiś pomysł. Otóż mam szybę podwóją, zbrojoną, wypełnioną jakimś tam argonem czy innym świństwem (taka standardowa opcja okienna tylko bez ramy) i muszę osadzić ją w murze. Pytanie teraz brzmi na czym to zrobić. Ja myślałem żeby znaleźć gdzieś pas bardzo grubej gumy i w to posadzić tą szybę, ale nie wiem czy to będzie okej. Sęk w tym że jest to szyba dekoracyjna, po łuku która będzie służyła jako doświetlenie w wiatrołapie więc musi być jakoś szczelnie wmontowana żeby mi ciepło za bardzo nie uciekało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 28.11.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 W życiu bym we własnym domu nie zrobił ścianki działowej G-K. Ani na tym co powiesić, ani nie można w pijanym widzie kopnąć takowej, że o odgłosach już nie wspomnę (zwłaszcza jak wypełniające je wełna sflaczeje). No ale jeden woli córkę, a drugi matkę ja niestety muszę w jednym miejscu zrobić takową W projekcie wszystko ładnie wyglądało, ale jak przyszło do stawiania ścianek okazało się że ta jedna nie ma się czego trzymać i co najlepsze miała być na piętrze nad salonem - salon mam z wolną przestrzenią nad głową. Więc kier z budowlańcem powiedzieli że nic innego tu nie pójdzie jak G-K, ale na szczęście i tak nic nie będzie wieszane na tej stronie więc powinno być okej. Jedyne zmartwienie jakie mam to to, że może nie tłumić dobrze dźwięku pochodzącego z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.11.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 trzymajcie kciuki, żeby mi jutro murarze przyszli działówki stawiać, bo taka piękna pogoda, że aż grzech ją marnować A jak dekarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Myśmy też tak poprzesuwali działówki na górze, że w zasadzie w kluczowych miejscach będą z silki/klinkieru/pustaków, a tylko np między pralnią a garderobą z kg, między pralnią a łazienką. Dekarze założyli membranę i zarządzili tydzień przerwy, bo Lindab nie dosłał kompletu rynien, a chcą najpierw zrobić obróbki u dołu, a dopiero potem zakładać dachówkę.Zobaczymy dziś, jak się nasz corotopek trzyma po tej wichurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Mam natomiast pytanie natury technicznej, może ktoś z was podsunie mi jakiś pomysł. Otóż mam szybę podwóją, zbrojoną, wypełnioną jakimś tam argonem czy innym świństwem (taka standardowa opcja okienna tylko bez ramy) i muszę osadzić ją w murze. Pytanie teraz brzmi na czym to zrobić. Ja myślałem żeby znaleźć gdzieś pas bardzo grubej gumy i w to posadzić tą szybę, ale nie wiem czy to będzie okej. Mam nadzieję, że to wewnętrzne doświetlenie a nie zewnętrze. Jeżeli to drugie - bez ramki lub utraty ciepła nie ma możliwości moim zdaniem. 1. Zrobić ramkę z drewna lub kwasówki, a po wmontowaniu akryl czy silikon. 2. Zrobić węgarek i w niego wmontować coś, na czym będzie trzymała się uszczelka drzwiowa. Na to nałożyć szybę i przyciągnąć ją jakimiś uchwytami do szkła (lepsze) lub kilkoma śrubami (ryzykowne). 3. Iść do centrów handlowych lub banków i podglądać jak montują szkło, bo przecież dużo tego mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 28.11.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Mam nadzieję, że to wewnętrzne doświetlenie a nie zewnętrze. Jeżeli to drugie - bez ramki lub utraty ciepła nie ma możliwości moim zdaniem. 1. Zrobić ramkę z drewna lub kwasówki, a po wmontowaniu akryl czy silikon. 2. Zrobić węgarek i w niego wmontować coś, na czym będzie trzymała się uszczelka drzwiowa. Na to nałożyć szybę i przyciągnąć ją jakimiś uchwytami do szkła (lepsze) lub kilkoma śrubami (ryzykowne). 3. Iść do centrów handlowych lub banków i podglądać jak montują szkło, bo przecież dużo tego mają. myślałem o ramce, ale w takiej samej okleinie i z PCV wychodzi tyle co sama szyba, a nad aluminiową to się szczerze nie zastanawiałem. Muszę poszukać firmy która mi to zrobi. Temat świeży więc muszę przemyśleć jeszcze kilka opcji. Ale dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 28.11.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 a tak gwoli informacji to chciałbym zrobić update i jestem już po tynkach. Nie pytajcie mnie jak wyglądają bo obejrzę je niestety dopiero po nowym roku. Generalnie przyłącza (oprócz gazu) mam zrobione, hydraulika i elektryka też. Na dniach wchodzą mi z podłogówką oraz GWP za domem. I chyba tyle będzie w kwestii dłubania w ziemi więc będzie można w końcu wyrównać teren Może wreszcie zobaczę na jakiej faktycznie wysokości stoi mój dom heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Albert, jak będziesz oglądał, to zrób kilka zdjęć i wrzuć coś na forum. fajnie, że wszystko "do przodu" no i gratuluję nowego potomka:) będzie dziedzic czy dziedziczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 w takiej samej okleinie i z PCV wychodzi tyle co sama szyba Rozwiązania niestandardowe kosztują. Na szczęście zwykle robi to efekt proporcjonalny do kasy. Moje ramki do dwóch wewnętrznych naświetli z kwasówki kosztowały 500zł szt. Szyba przy tym była grosze, bo pojedyncza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Może wreszcie zobaczę na jakiej faktycznie wysokości stoi mój dom heheh Bylebyś tylko chciał wrócić zamieszkać W sumie nie pamiętam - czy Ty jesteś tam sam, czy z rodziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 A ja sobie patrzę jak spala się moja inwestycja sprzed lat. Znaczy się inwestycja w ciepło. Znaczy się drewno kominkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 A ja sobie patrzę jak spala się moja inwestycja sprzed lat. Znaczy się inwestycja w ciepło. Znaczy się drewno kominkowe taka to inwestycja co z dymem idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.11.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 a tak gwoli informacji to chciałbym zrobić update i jestem już po tynkach. Nie pytajcie mnie jak wyglądają bo obejrzę je niestety dopiero po nowym roku. a jakie masz tynki i kto Ci robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 28.11.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 u nas dziś wkopane szambodobrze że nie byłam sama na budowie i mąz zdążył dojechac bo okazało się że płyta pęknięta ta z góry i do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 28.11.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 u nas dziś wkopane szambo dobrze że nie byłam sama na budowie i mąz zdążył dojechac bo okazało się że płyta pęknięta ta z góry i do wymiany a kto ci montował i skąd brałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 28.11.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 z Oławy z Hydrometuwykop i podłączenie we własnym zakresiezamawiane w zeszłym tygodniupłytę zalali w piątek a dzisiaj przywiźli to nic dziwnego że pękła :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 taka to inwestycja co z dymem idzie No. Przyjemne ciepełko jednak daje, od czasu do czasu coś tam strzeli. Niestety przy dokładaniu zdarza się, że coś wyfrunie i to będzie minus bawienia się w grzanie kominkiem, bo żona cierpi na chroniczną krzątawicę i może dostać ataku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Gosia86 - ale rozumiem, że uwzględnili reklamację? Frankai - u Was to rodzinne z tym zamiłowaniem do sprzątania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts