Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

a jakie masz tynki i kto Ci robił?

gipsowe a robił jakiś człowiek od Bogdana Zycha. Widziałem kiedyś jego tynki u kogoś z Was ludziki i nie miałem do nich żadnych zastrzerzeń. Oczywiście pod koniec tygodnia dostanę serię fotek i ocenę od mojego niezależnego kolegi fachowca, ale jak wcześniej wspomniałem obejrzę je osobiście dopiero po nowym roku. Wtedy ocenię konkretnie.

Frankai co do tej szyby po łuku to ja dałem za nią jakieś 2,5 tyśka i jak wysłałem zapytanie do pewnej firmy czy wrzuci mi ją w ramkę podobną do pozostałych okien w domu to usiadłem bo chcieli drugie tyle, więc muszę przemyśleć inną strategię jak to cholerstwo wsadzić. Pierwotnie w planie miały być pustaki szklane (tak jak w projekcie) ale zrezygnowaliśmy z dwóch powodów: łuk miał za mały promień i jedyne pustaki jakie by dobrze wyglądały to tylko połówki a to już nieładny daje efekt a drugi to że mojej żonie nie za bardzo to się podobało, więc mam dużą, hartowaną, mleczną, podwóją szybę po łuku którą muszę wsadzić w mur ;)

W sumie będą dwie plus żona :eek: tutaj się nie uśmiechnę ale popadnę w zadumę bo jak każda z nich jednego i tego samego dnia popadnie w mamusiowy humorek to mam przerąbane. Śmiałem się że czas chyba nauczyć się jeździć na ryby, na jakiś dzień, tydzień hehehe

Teraz to jeszcze nie, ale ponoć jak są starsze to potrafią się "zestroić" ;)

Sąsiad miał żonę, 3 córki i 2 suki. To dopiero hard core ;)

co do tej szyby po łuku to ja dałem za nią jakieś 2,5 tyśka i jak wysłałem zapytanie do pewnej firmy czy wrzuci mi ją w ramkę podobną do pozostałych okien w domu to usiadłem bo chcieli drugie tyle

No to faktycznie hardcore. Teraz już faktycznie nie ma co gdybać. Jeżeli drzwi zewnętrzne będziesz miał takie jak okna, to pozostaje chyba wyłącznie zrobienie tego w tej samej okleinie lub w metalu. Jeżeli będziesz miał drewniane, to możesz dać taką samą ramkę i kolor. Mały producent może sam zrobi Ci ramkę na zamówienie, weźmie od Ciebie do pomalowania lub sprzeda Ci farbę.

dobra, koniec tych seksistowskich żartów, proszę się skupić, panowie ;)

mam taki dżinks i szukam rady, co z nim lepiej zrobić:

na szaro jest przebieg ściany zewnętrznej, na różowo ściana działowa naszej sypialni (sypialnia z lewej, z prawej pustka nad jadalnią) więc ta ściana działowa musi być zlicowana tak jak na obrazku; co za tym idzie, jeśli zrobimy ścianę o grubości 12 cm, to od strony sypialni powstanie taki 12-centymetrowy "uskok" - zaznaczyłam to miejsce na zielono. jakby dać pustak 24 cm to ściana działowa byłaby z obu stron zlicowana...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=87520&d=1322495884&thumb=1

czy ten 12 cm uskok nie będzie wyglądać dziwnie? na tej ścianie nie będzie mebli tylko dojście do łóżka w sypialni. czy lepiej dać ścianę 12 cm i mieć te 12 cm pokoju więcej, czy lepiej ścianę 24 cm i mieć na równo?

czy ten uskok się potem jakoś sensownie zaaranżuje?

to pytanie szczególnie do osób bardziej ode mnie zaawansowanych, które może przerabiały "aranżowanie uskoków" ;)

p.s. pytałam u siebie w komentarzach, ale temat się nie przebił przez rozważania nad doborem garderoby do testowania muszli klozetowych :D

na szaro jest przebieg ściany zewnętrznej, na różowo ściana działowa naszej sypialni (sypialnia z lewej, z prawej pustka nad jadalnią) więc ta ściana działowa musi być zlicowana tak jak na obrazku; co za tym idzie, jeśli zrobimy ścianę o grubości 12 cm, to od strony sypialni powstanie taki 12-centymetrowy "uskok" - zaznaczyłam to miejsce na zielono. jakby dać pustak 24 cm to ściana działowa byłaby z obu stron zlicowana...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=87520&d=1322495884&thumb=1

czy ten 12 cm uskok nie będzie wyglądać dziwnie? na tej ścianie nie będzie mebli tylko dojście do łóżka w sypialni. czy lepiej dać ścianę 12 cm i mieć te 12 cm pokoju więcej, czy lepiej ścianę 24 cm i mieć na równo?

to pytanie szczególnie do osób bardziej ode mnie zaawansowanych, które może przerabiały "aranżowanie uskoków" ;)

p.s. pytałam u siebie w komentarzach, ale temat się nie przebił przez rozważania nad doborem garderoby do testowania muszli klozetowych :D

ja tam doświadczenia w uskokach nie mam :p ale jak zostawisz tą ścianę tak jak jest to masz zawsze te 12cm luzu a nie sądzę że to będzie głupio wyglądać., zwłaszcza jak sobie zrobisz jakąś półeczkę na książki lub coś innego w takim samym np kształcie jak masz rysunek na zielono (zależy jak łóżko planujesz ustawić). Z drugiej jednak strony jak zapodasz szersze pustaki to faktycznie wizualnie będzie lepiej a i bardziej wytłumi ci dźwięki pochodzące z salonu na dole.

Ja mam gorszy problem bo moja ścianka działowa dzieląca sypialnię na górze z pustką nad salonem będzie z regipsu bo pustaków nijak nie dało się tam postawić - ot taka fantazja projektanta budynku ;)

Zawsze możesz tam zrobić zgrabny słupek z półokrągłymi półeczkami. Da się zawsze tam coś postawić: albo fajna lampeczka, albo pudełeczko, albo inna duperelka. Potem nie ma takich drobiazgów gdzie dawać. A tak "zbiornik kurzu" w sam raz.

Zawsze możesz tam zrobić zgrabny słupek z półokrągłymi półeczkami. Da się zawsze tam coś postawić: albo fajna lampeczka, albo pudełeczko, albo inna duperelka. Potem nie ma takich drobiazgów gdzie dawać. A tak "zbiornik kurzu" w sam raz.

Please, tylko nie to ;)

Już lepszy pomysł to postawienie męża ;)

odpisałam w komentarzach.

wiecie, jak to się z wiekiem zmienia - kiedyś lubiłam takie otwarte półeczki, na których widać było całą zawartość (i złapany przez nią kurz), teraz bym wszystko trzymała pochowane i pozamykane. walczę ze sobą, żeby zrobić wyjątek dla książek w bibliotece :)

dziekuję za wszystkie głosy w sprawie nadproży i grubości ścianki :)