Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

ale juz masz swoje namiary, więc jeden więcej zawsze coś.

mi wylewki robił Korólczyk, choc rozważałem jeszcze LIpców. Zaremba miał, jak dla mnie, cene z kosmosu.

Tynki - jesli wiesz jakie chcesz, w sensie producenta - zadzwoń do przedstawiciela regionalnego i poproś o namiary polecanych ekip robiacych w danym systemie

Czemu nie zdecydowałeś się na Lipców?

Ale okna mają być w warstwie ocieplenia, inaczej jest źle :rolleyes: Wolę jednak się nie wypowiadać co do szczegółów przy 2W, bo mnie to nie interesowało, ale jeżeli będzie w ścianie, to będziesz przy krawędzi okna miała ocieplenie 2cm (tyle co Ci styro na ramę zajdzie), a to jest kicha. Dawanie 15cm styro w podłogę, pod którą jest temperatura dodatnia i montaż z błędem jak wyżej, gdzie za oknem jest -20, jest delikatnie rzecz ujmując... brakiem konsekwencji.

w warstwie ocieplenia mają być w 3W, a w 2W mają być zlicowane z murem. amen. lecę patrzeć :)

w warstwie ocieplenia mają być w 3W, a w 2W mają być zlicowane z murem. amen. lecę patrzeć :)

Ewentualnie zewnętrzna krawędź muru może być zlicowana z wewnętrzną okna. Wnioskuję, że nie obejrzałaś rysunków rozkładu temperatury i nie przeczytałaś opisów. Twój upór i Twój dom, ale jak facetowi nie chcesz wierzyć, to pogadaj z XX, której cienka listwa generowała mostek.

sprzedaj patent na takie działania:rolleyes:

Wystarczy kolegę ściągnąć do pracy. Chłopak był wykorzystywany w poprzedniej firmie (brak podwyżek), pracował na zlecenie i dodatkowo zmienił miejsce zamieszkania (ponad 300km dalej). Więc zarekomendowałem go w nowej i z radością go zatrudniono, za większą kasę, na etacie, w miejscu zamieszkania.

Dodatkowo nie wiedziałem, że jest za to nagroda (tyle co płacą agencji rekrutacyjnej a kto wie czy nie mniej) i miałem śmiałość przypomnieć się po ponad roku, jak usłyszałem, że coś takiego funkcjonuje :) No i po odjęciu podatku, mam na moją grubaśną lodówkę.

Ewentualnie zewnętrzna krawędź muru może być zlicowana z wewnętrzną okna. Wnioskuję, że nie obejrzałaś rysunków rozkładu temperatury i nie przeczytałaś opisów. Twój upór i Twój dom, ale jak facetowi nie chcesz wierzyć, to pogadaj z XX, której cienka listwa generowała mostek.

takie wysunięcie to jest montaż w warstwie ocieplenia - a jak pisałam u mnie będzie tradycyjny. nie na kotwach jbd, nie na taśmach illmod... ale może nie doczytałeś ;) powód? spora różnica cenowa miedzy oboma wariantami - 100% drożej.

takie wysunięcie to jest montaż w warstwie ocieplenia - a jak pisałam u mnie będzie tradycyjny. nie na kotwach jbd, nie na taśmach illmod... ale może nie doczytałeś ;) powód? spora różnica cenowa miedzy oboma wariantami - 100% drożej.

1. Doczytałem

2. Jeżeli nawet musiałoby być 100% drożej za montaż (nie wiem ile sam montaż), to i tak warunki użytkowania okna i zawilgocenia od wewnątrz są diametralnie inne. Pewnie warto. Rozejrzyj się za najtańszym sposobem mocowania do muru od strony zewnętrznej.

dużo rozmawiałam z okniarzem o tym montażu i przekonał mnie, że montaż w warstwie ocieplenia ma sens w ścianie 3W.

już się nie będę za niczym rozglądać, bo okna są właśnie montowane. będą wystawać za lico na ok. 1 cm - pan Artur mi zrobi precyzyjnie ładne węgarki ze styro i będzie dobrze.

po to robię WM, żeby nie mieć w domu wilgoci i mam nadzieję, że taki montaż okien, jaki będziemy mieć, nie przeszkodzi w uzyskaniu zakładanego efektu.

a teraz bardzo zła wiadomość: skład budowlany sprzedał na inną budowę moje zapłacone 6 tygodni temu dachówki! w związku z czym nie przyjadą do mnie dziś, tylko najwcześniej w środę.

obdzwoniłam wszystkich zainteresowanych (dekarzy, hurtownie, itp.). zażądałam określenia konkretnych terminów i zwrotu postojowego. pół roku temu byłabym duuuużo bardziej zdenerwowana i sfrustrowana. a teraz po prostu staram się wszystko dograć od nowa - budowa hartuje.

nie wiem czy coś się zmieniło w tej kwestii, ale jak jakiś czas temu interesowałem się tym tematem to można było dostać dotację ale trzeba było wziąć nowy kredyt w jakimś z d...y (sorry za słownictwo) wyjętym banku. Żaden normalny bank wtedy nie udzielał kredytów z dopłatą na solary.

w tej kwestii nic sie nie zmieniło:)

ale jeżeli chcesz z dotacją to tylko 5 banków sie tym zajmuje taka wąska specjalizacja jeśli miałabym polecić to w oleśnicy bank spółdzielczy

dużo rozmawiałam z okniarzem o tym montażu i przekonał mnie, że montaż w warstwie ocieplenia ma sens w ścianie 3W.

już się nie będę za niczym rozglądać, bo okna są właśnie montowane.

Przekonywał, bo dużo łatwiej mu zamontować. No ale już masz i quniec.

1. Doczytałem

2. Jeżeli nawet musiałoby być 100% drożej za montaż (nie wiem ile sam montaż), to i tak warunki użytkowania okna i zawilgocenia od wewnątrz są diametralnie inne. Pewnie warto. Rozejrzyj się za najtańszym sposobem mocowania do muru od strony zewnętrznej.

Chyba jednak nie warto. Na montaż w warstwie ocieplenia miałem oferty od 6000zł do 8500zł. Ceny montażu ciepłego bez konsol w warstwie ocieplenia (tylko taśmy, gąbki i piana) od 2000zł do 3000zł. Wolałem dać cieplejszy styropian na szpalety (webera) i lepsze szyby.

dobre rady zawsze w cenie:rolleyes:

staram się jak mogę ;-) jednym słowem, SIE polecam ;-)

ja mam ogrzewanie podłogowe więc lita deska odpada.

Sorry, to żadna złośliwość, żeby nie było....

Czym różni się lita dębowa deska od podłogi drewnianej panelowej w kwestii ogrzewania podłogowego? Pytam bo nie wiem.

oprócz oczywiście masakrycznej różnicy w cenie.

Elwood, na podłogówkę musi być albo podłoga warstwowa, albo bardzo drobne elementy (mozaika zwykła lub przemysłowa).

Wojgoc, o Boenie słyszałam dobre opinie - na pewno jest to droga sprawa, więc u nas odpadła niestety. Byłeś na Skarbowców? patrzyłam dziś, co mają na ekspozycji, sporo tego jest.

Ogólnie muszę powiedzieć, że jestem zachwycona obsługą w Kenio. Pojechałam dziś myć podłogi... i nie było czego sprzątać, idealnie wszystko (w przeciwieństwie do spieprzonych sufitów :] )

Tatarak, współczuję akcji z dachówką :/ Chamówa, ale nie odpuszczaj. Jak okna? Z mojego dogłębnego kopania po internecie nt. okien wychodzi to, co Tobie, w kwestii montażu.

Frankai, fajna sprawa :)

Chyba jednak nie warto. Na montaż w warstwie ocieplenia miałem oferty od 6000zł do 8500zł. Ceny montażu ciepłego bez konsol w warstwie ocieplenia (tylko taśmy, gąbki i piana) od 2000zł do 3000zł. Wolałem dać cieplejszy styropian na szpalety (webera) i lepsze szyby.

otóż to. mnie wyszło z grubsza tak: montaż tradycyjny X, montaż w ścianie ale z użyciem taśm zamiast pianki - 2X, montaż na konsolach w warstwie ocieplenia - 3X. Doszłam do takich samych wniosków - lepsze szyby i dobrze przypilnować ociepleniowców elewacji.