Frankai 01.12.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Tatarak - zobacz TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.12.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Właśnie po raz drugi w moim życiu, spotkała mnie nagroda za bycie dobrym kolegą Na lodówkę starczy sprzedaj patent na takie działania:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 02.12.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ja tak zrobiłam, ale tylko dlatego, że moja Gmina dopłaca 50% bez konieczności brania na kredyt. U mnie w gminie jest dopłata 30%, ale w tym roku się nie załapałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 02.12.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ale juz masz swoje namiary, więc jeden więcej zawsze coś. mi wylewki robił Korólczyk, choc rozważałem jeszcze LIpców. Zaremba miał, jak dla mnie, cene z kosmosu. Tynki - jesli wiesz jakie chcesz, w sensie producenta - zadzwoń do przedstawiciela regionalnego i poproś o namiary polecanych ekip robiacych w danym systemie Czemu nie zdecydowałeś się na Lipców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.12.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ale okna mają być w warstwie ocieplenia, inaczej jest źle Wolę jednak się nie wypowiadać co do szczegółów przy 2W, bo mnie to nie interesowało, ale jeżeli będzie w ścianie, to będziesz przy krawędzi okna miała ocieplenie 2cm (tyle co Ci styro na ramę zajdzie), a to jest kicha. Dawanie 15cm styro w podłogę, pod którą jest temperatura dodatnia i montaż z błędem jak wyżej, gdzie za oknem jest -20, jest delikatnie rzecz ujmując... brakiem konsekwencji. w warstwie ocieplenia mają być w 3W, a w 2W mają być zlicowane z murem. amen. lecę patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.12.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 w warstwie ocieplenia mają być w 3W, a w 2W mają być zlicowane z murem. amen. lecę patrzeć Ewentualnie zewnętrzna krawędź muru może być zlicowana z wewnętrzną okna. Wnioskuję, że nie obejrzałaś rysunków rozkładu temperatury i nie przeczytałaś opisów. Twój upór i Twój dom, ale jak facetowi nie chcesz wierzyć, to pogadaj z XX, której cienka listwa generowała mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.12.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 sprzedaj patent na takie działania:rolleyes: Wystarczy kolegę ściągnąć do pracy. Chłopak był wykorzystywany w poprzedniej firmie (brak podwyżek), pracował na zlecenie i dodatkowo zmienił miejsce zamieszkania (ponad 300km dalej). Więc zarekomendowałem go w nowej i z radością go zatrudniono, za większą kasę, na etacie, w miejscu zamieszkania. Dodatkowo nie wiedziałem, że jest za to nagroda (tyle co płacą agencji rekrutacyjnej a kto wie czy nie mniej) i miałem śmiałość przypomnieć się po ponad roku, jak usłyszałem, że coś takiego funkcjonuje No i po odjęciu podatku, mam na moją grubaśną lodówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 02.12.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 headhunter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.12.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Wystarczy kolegę ściągnąć do pracy. nigdy więcej - do tej pory czkawką mi sie odbija pomoc w zatrudnieniu kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.12.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Czemu nie zdecydowałeś się na Lipców? hmm, nie pamietam już, ale Jarek wzbudził we mnie wieksze zaufanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.12.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ewentualnie zewnętrzna krawędź muru może być zlicowana z wewnętrzną okna. Wnioskuję, że nie obejrzałaś rysunków rozkładu temperatury i nie przeczytałaś opisów. Twój upór i Twój dom, ale jak facetowi nie chcesz wierzyć, to pogadaj z XX, której cienka listwa generowała mostek. takie wysunięcie to jest montaż w warstwie ocieplenia - a jak pisałam u mnie będzie tradycyjny. nie na kotwach jbd, nie na taśmach illmod... ale może nie doczytałeś powód? spora różnica cenowa miedzy oboma wariantami - 100% drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.12.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 takie wysunięcie to jest montaż w warstwie ocieplenia - a jak pisałam u mnie będzie tradycyjny. nie na kotwach jbd, nie na taśmach illmod... ale może nie doczytałeś powód? spora różnica cenowa miedzy oboma wariantami - 100% drożej. 1. Doczytałem 2. Jeżeli nawet musiałoby być 100% drożej za montaż (nie wiem ile sam montaż), to i tak warunki użytkowania okna i zawilgocenia od wewnątrz są diametralnie inne. Pewnie warto. Rozejrzyj się za najtańszym sposobem mocowania do muru od strony zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.12.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 dużo rozmawiałam z okniarzem o tym montażu i przekonał mnie, że montaż w warstwie ocieplenia ma sens w ścianie 3W. już się nie będę za niczym rozglądać, bo okna są właśnie montowane. będą wystawać za lico na ok. 1 cm - pan Artur mi zrobi precyzyjnie ładne węgarki ze styro i będzie dobrze. po to robię WM, żeby nie mieć w domu wilgoci i mam nadzieję, że taki montaż okien, jaki będziemy mieć, nie przeszkodzi w uzyskaniu zakładanego efektu. a teraz bardzo zła wiadomość: skład budowlany sprzedał na inną budowę moje zapłacone 6 tygodni temu dachówki! w związku z czym nie przyjadą do mnie dziś, tylko najwcześniej w środę. obdzwoniłam wszystkich zainteresowanych (dekarzy, hurtownie, itp.). zażądałam określenia konkretnych terminów i zwrotu postojowego. pół roku temu byłabym duuuużo bardziej zdenerwowana i sfrustrowana. a teraz po prostu staram się wszystko dograć od nowa - budowa hartuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 02.12.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 nie wiem czy coś się zmieniło w tej kwestii, ale jak jakiś czas temu interesowałem się tym tematem to można było dostać dotację ale trzeba było wziąć nowy kredyt w jakimś z d...y (sorry za słownictwo) wyjętym banku. Żaden normalny bank wtedy nie udzielał kredytów z dopłatą na solary. w tej kwestii nic sie nie zmieniło:) ale jeżeli chcesz z dotacją to tylko 5 banków sie tym zajmuje taka wąska specjalizacja jeśli miałabym polecić to w oleśnicy bank spółdzielczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.12.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 dużo rozmawiałam z okniarzem o tym montażu i przekonał mnie, że montaż w warstwie ocieplenia ma sens w ścianie 3W. już się nie będę za niczym rozglądać, bo okna są właśnie montowane. Przekonywał, bo dużo łatwiej mu zamontować. No ale już masz i quniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 02.12.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 1. Doczytałem 2. Jeżeli nawet musiałoby być 100% drożej za montaż (nie wiem ile sam montaż), to i tak warunki użytkowania okna i zawilgocenia od wewnątrz są diametralnie inne. Pewnie warto. Rozejrzyj się za najtańszym sposobem mocowania do muru od strony zewnętrznej. Chyba jednak nie warto. Na montaż w warstwie ocieplenia miałem oferty od 6000zł do 8500zł. Ceny montażu ciepłego bez konsol w warstwie ocieplenia (tylko taśmy, gąbki i piana) od 2000zł do 3000zł. Wolałem dać cieplejszy styropian na szpalety (webera) i lepsze szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 02.12.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 dobre rady zawsze w cenie:rolleyes: staram się jak mogę jednym słowem, SIE polecam ja mam ogrzewanie podłogowe więc lita deska odpada. Sorry, to żadna złośliwość, żeby nie było.... Czym różni się lita dębowa deska od podłogi drewnianej panelowej w kwestii ogrzewania podłogowego? Pytam bo nie wiem. oprócz oczywiście masakrycznej różnicy w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.12.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Elwood, na podłogówkę musi być albo podłoga warstwowa, albo bardzo drobne elementy (mozaika zwykła lub przemysłowa). Wojgoc, o Boenie słyszałam dobre opinie - na pewno jest to droga sprawa, więc u nas odpadła niestety. Byłeś na Skarbowców? patrzyłam dziś, co mają na ekspozycji, sporo tego jest. Ogólnie muszę powiedzieć, że jestem zachwycona obsługą w Kenio. Pojechałam dziś myć podłogi... i nie było czego sprzątać, idealnie wszystko (w przeciwieństwie do spieprzonych sufitów :] ) Tatarak, współczuję akcji z dachówką :/ Chamówa, ale nie odpuszczaj. Jak okna? Z mojego dogłębnego kopania po internecie nt. okien wychodzi to, co Tobie, w kwestii montażu. Frankai, fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.12.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Przekonywał, bo dużo łatwiej mu zamontować. No ale już masz i quniec. akurat on osobiście nie montuje, a na marży na samych materiałach do takiego montażu miałby dużo lepszy zarobek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Chyba jednak nie warto. Na montaż w warstwie ocieplenia miałem oferty od 6000zł do 8500zł. Ceny montażu ciepłego bez konsol w warstwie ocieplenia (tylko taśmy, gąbki i piana) od 2000zł do 3000zł. Wolałem dać cieplejszy styropian na szpalety (webera) i lepsze szyby. otóż to. mnie wyszło z grubsza tak: montaż tradycyjny X, montaż w ścianie ale z użyciem taśm zamiast pianki - 2X, montaż na konsolach w warstwie ocieplenia - 3X. Doszłam do takich samych wniosków - lepsze szyby i dobrze przypilnować ociepleniowców elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts