Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Nam przywieżli płytę do szamba (tym razem ma aż 6 dni, bo ta poprzednia miała 4) i nawet tą pierwszą chcieli tez zostawić że niby na podjazd lub cos nam się przyda :/

oczywiście mąż kazał ją zabrać

dziś pogruntowane ściany w łazience pod kafle i pomalowane narożniki folią w płynie

najważniejsze że coś się ruszyło

ogordzenia robi tez firma z radwanic podobno 55 zł z metr bieżący (coś takiego mąz mi kiedyś wspominał, więc info z drugiej ręki )

Ellaj - mialam napisać, że jesteś pewnie niewidzialną ręką forum, ale to by chyba musiało być na odwrót... zamotałam się ;) w każdym razie ogrodzenie Majkiego jest piękne.

Gosia - najważniejsze, że nowa płyta jest w całości. gratulki:)

Wojgoc - ja za robociznę to piwo stawiałam. mężowi :D

ja nie do końca kumam tę opcję. Niby latem może robić za klimę. Ale jak ja mam reku z GWC to po co mi dodatkowo to? Zresztą widzę że trzeba robić dodatkowe otwory w ścianach. Nie to że by mi to przeszkadzało, ale juz mam dwa dziabnięte ze wzgl na reku.

Poza tym zaraz będę wchodził w etap wyboru kotła z oddzielnym zbiornikiem na wodę i czy ten podgrzewacz może służyć jako kocioł czy też to jest jeszcze kolejny dodatkowy element w kotłowni.

Kompletnie się na tym nie znam więc sorry za takie pytanie.

Reku z GWC to nie klima - ma zbyt małą moc chłodniczą do wychłodzenia całego domu.

Właśnie ciekawe jest też to, że ten podgrzewacz przy swojej mocy może robić za kocioł przy odpowiednim podłączeniu do instalacji.

Jakiś czas temu obliczyłem, że mój kocioł na ekogroszek przy największych mrozach w zeszłym roku generował średniodobowo 7,8 kW mocy, przy temperaturach zewn. >0 st moc 3,8 kW powinna spokojnie wystarczyć.

Budując kolejny dom wybrałbym tańszą centralę wentylacyjną [mam Nikol], czyli np. Tywent, Jan-gaz ale zamontował właśnie PPC Hewalex.

Jeśli jeszcze podrożeje węgiel to czas zwrotu dodatkowej inwestycji się skróci i pewnie wtedy zamontuję Hewalex-a właśnie w kotłowni [wtedy wystarczy jedna dodatkowa dziura w ścianie - wyrzutnia zimnego powietrza gdy nie będzie potrzebne do chłodzenia].

Co tu taka cisza dzisiaj?

Chciałam pochwalić pana Mariusza z firmy Bauman z Oleśnicy. wspominałam, że jedno okno przyjechało zarysowane? dokładnie to skrzydło bierne okna tarasowego dwuskrzydłowego z ruchomym słupkiem. co prawda panowie od montażu twierdzili, że to "taka małe ryski", ale mój kiepski aparat je łapie, a poza tym są wyczuwalne, jak się przejedzie ręką. No to spytałam pana Mariusza, kiedy by mógł przyjechać obejrzeć i jakąś reklamację do fabryki zgłosić. Oto jego odpowiedź:

wszelkie zarysowania / tak też jest na karcie gwarancyjnej / czy drobne uszkodzenia – za takie przyjmuje się widoczne gołym okien przy oświetleniu dziennym z odległości więcej ja dwa metry – i inne mechaniczne uszkodzenia okien nie są objęte gwarancją więc mój przyjazd nic nie pomoże, bo nie zostanie to potraktowane reklamacja uzasadniona. Ze względu, iż dbam o dobre imię swojej firmy zamówiłem już nowy profil skrzydła, nie zważając na to czy fabryka uzna mi to zarysowanie czy też nie i po dostarczeniu go do nas zostanie ono wymienione na nowe. Mam potwierdzenie dostawy skrzydła do 23.grudnia a więc w okresie pomiędzy świętami a nowym rokiem przyjedziemy wymienić profil skrzydła.

jak się poczyta tu i ówdzie, jak to ludzie się dochodzą z różnymi handlowcami, czy wada towaru jest widoczna z dwóch metrów czy dopiero z 1,95 cm; a kto temu zawinił; a że przecież "przyzwyczai się pani"... brrr to człowiek naprawdę docenia tak PROFESJONALNĄ OBSŁUGĘ.

Więc jakby ktoś pytał, u kogo kupować okna plastikowe - to polecam pana Mariusza :)

to miło z jego strony. Fakt że człowiek jest słowny i rzetelny. W moim jednak przypadku raczej już nie może być taki hojny bowiem rozchodzi się o wszystkie okna, mam tylko trochę żalu że nie do końca przyłożył się w mojej sprawie. Wszystkie reklamacje, wojny i potyczki z Jeziorem muszę prowadzić sam. Zresztą trochę też zdziwił mnie fakt że nic nie wspomniał mi o kiepsko zrobionych moich oknach kiedy zajechały do ich magazynu, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt że mieszkam za granicą i muszę polegać na opiniach innych.

Zapewne Pan Mariusz będzie czytał ten wątek, tak więc gorące pozdrowienia dla Pana Panie Mariuszu :p - czekam na info o moich dodatkowych oknach :bye:

Reku z GWC to nie klima - ma zbyt małą moc chłodniczą do wychłodzenia całego domu.

zgadza się, nie kwestionuję tego, ale czy ten kocioł hewalexu działa na takiej samej zasadzie jak reku z GWC czy inaczej. Na ich stronie opisane jest że czerpie powietrze z zewnątrz, podgrzewa je a zużyte wyrzuca na dwór. To teraz wyjaśnij mi na jakiej zasadzie on schładza powietrze żeby porządnie ochłodzić pomieszczenie? :confused:

a ile płaciliście za tymczasowe ogrodzenie na budowie - stemple i siatka lesna z duzymi oczkami?

chodzi mi o samą robociznę - pamieta ktoś jeszcze?

U mnie też robocizna własna, pozostały mi po tej akcji 2 albo 3 sztuki stempli "zatemperowanych jak ołówki" i pomalowanych na końcach dysperbitem, gdybyś potrzebował, tak przygotowane wystarczy tylko wkopać albo wbić :)

Budując kolejny dom wybrałbym tańszą centralę wentylacyjną [mam Nikol], czyli np. Tywent, Jan-gaz ale zamontował właśnie PPC Hewalex.

.

Suspenser, a masz opinie użytkowników tych pomp Hewaleksu? To jest polski producent? Wybór pc jeszcze przede mną, ale coraz bardziej skłaniam się do krajowych i widzę że Hewalex ma też gruntowe.

U mnie też robocizna własna, pozostały mi po tej akcji 2 albo 3 sztuki stempli "zatemperowanych jak ołówki" i pomalowanych na końcach dysperbitem, gdybyś potrzebował, tak przygotowane wystarczy tylko wkopać albo wbić :)

Zamiast wkopywania albo wbijania stempli jest jeszcze jedno wyjście, które zastosowałem i nie żałuję. Zrobienie jednej dziury na 50 cm zajmuje 5 minut. Można kupić takie ustrojstwo

http://www.gerjo.pl/swider_ogrodowy_48/48/produkt.html

i robota praktycznie idzie sama.

Szkoda tylko, że nie pomyślałem o posmarowaniu stempli dysperbitem, to by mi teraz nie gniły.