Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

W takim razie da się w parę miesięcy, zakładając, że nie będzie się robiło nic wymyślnego, ekipy będą ok itd. Jeśli bym zaczął maj/czerwiec to w 12 miesięcy się wyrobie ? Jak myślicie :)

no pewnie, ze spokojem. U mnie od SSZ - 5 miesięcy. Gdybym wzięła inną ekipę od kartongipsów (3 miesiące), pewnie byłoby trochę szybciej.

Zamknęłam budynek na początku lipca, potem hydraulika + elektryka, na początku sierpnia wylewki, potem tynki, od września regipsy i kafelkarz.

Podłogi drewniane, jeśli nie gotowe, tylko do cyklinowania na budowie, to dodatkowe ze 2 tygodnie (u mnie kładli dwuwarstwowe deski półtora tygodnia - a normalnie dochodzi jeszcze cyklinowanie, lakierowanie/ olejowanie itd.).

zgadza się, nie kwestionuję tego, ale czy ten kocioł hewalexu działa na takiej samej zasadzie jak reku z GWC czy inaczej. Na ich stronie opisane jest że czerpie powietrze z zewnątrz, podgrzewa je a zużyte wyrzuca na dwór. To teraz wyjaśnij mi na jakiej zasadzie on schładza powietrze żeby porządnie ochłodzić pomieszczenie? :confused:

To "zużyte" ma niską temperaturę - nadaje się do chłodzenia domu w sam raz - w tym przypadku pobierasz z domu ciepłe a oddajesz zimne ;)

Suspenser, a masz opinie użytkowników tych pomp Hewaleksu? To jest polski producent? Wybór pc jeszcze przede mną, ale coraz bardziej skłaniam się do krajowych i widzę że Hewalex ma też gruntowe.

Opinii nie mam, ale jest na dobrych podzespołach [zagranicznych] podobnie jak droższe "krajowe" wykonania, które także są na komponentach zagranicznych. Gruntowa z DZ poziomym spiralnym to ciekawa opcja - polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona

Opinii nie mam, ale jest na dobrych podzespołach [zagranicznych] podobnie jak droższe "krajowe" wykonania, które także są na komponentach zagranicznych. Gruntowa z DZ poziomym spiralnym to ciekawa opcja - polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona

dzięks :) no właśnie dlatego się skłaniam do "krajowych", że najbardziej od zagranicznych różnią się obudową i ceną ;)

myśleliśmy o spiralnym DZ, ale u nas woda jest na 1,5 m(przy '"stanie wysokim", bo normalnie jeszcze pół metra niżej), i glina z dużą ilością piasku, więc warunki nie najlepsze - na moje rozeznanie.

podaję namiar na ogrodzenia (mam nadzieję że nikt mnie nie zje :) że tak na grupie, ale nie mam czasu pisać na priv)

663600418 (nam jeszcze nie robili, na razie robią dla jakiegos klienta mojego męża)

Haku w 12 miesięcy na pewno da się doprowadzić do takiego stanu żeby wejść i zamieszkać

podobno niektórzy twierdzą że jak się chce (znaczy ma kasę) to można w pół roku nawet, ale wtedy na wszystko musisz miec umowy zaklepane jedna ekipa wychodzi druga wchodzi, zero postojów i raczej system gospodarczy odpada

Jutro przyjeżdżają kafle :)

To fakt, po prostu nie ma kiedy robić samodzielnie. U mnie jedna ekipa na raz była właściwie tylko do SSZ, potem minimum 2. No i bez zbędnych przerw, jeśli się nie dało w środku (bo wylewki schły), to wtedy prace na zewnątrz. No i organizacja takiej budowy to jest dodatkowy etat, ciężko to pogodzić z życiem zawodowym.

Gosia, super z płytkami. Pochwal się, jakie.

:)

Czy nie jest teraz za zimno na robienie ogrodzenia?

Gdzie we Wroclawiu jest jakis bardzo duzy sklep oswietleniowy? Chcialam sobie troche poogladac.

ja tylko przestawiam tymczasowy płot budowlany.

sklepy z oswietleniem - koniec Wyścigowej, Maxfliz, na Robotniczej jak dawny Archimedes, Centrum Polonia - te mi przyszly na szybko

Tatarak- może dwa rzuty, ale nie wiem czy widziałaś jaka jest fajna ścieżka miedzy polami, idealna piszo/rowerowo/motocyklowa :)

gosia86 - zapomniałem że dość dużo chcę zrobić samemu, ale z drugiej strony na parterze sam będę mógł położyć panele w pokoju gościnnym, na reszcie podłogi będą kafle, jakaś lekka zabawa z regipsami przy suficie w pokoju TV, a potem malowanie. Większą robotę będę miał na piętrze, ale to i tak myślę że się uda. Oczywiście pod warunkiem że dogadam się z jakimś bankiem :)

albert07 - też ostatnio mnie przeraziła ilość kombinacji przy wyborze kotła. Chyba pogadam z polecanym instalatorem i zdam się na niego.

To widzę że mam taki sam plan, ale kafli sam się nie podejmę położyć. Wodę chcę w miedzi więc sam pospawam, przecież to taka sama sztuka jak przy klimatyzacji/chłodnictwie, więc "przyniosę pracę do domu", elektrykę już sam położyłem, zostało tylko zagipsować puszki, kanaliza też bez filozofii, C.O. mam w planie dogadać się z majstrem i niech zrobi newraligiczne prace, a pexy sam porozwijam na podłodze :)

Ale to plan na przyszły rok ....

mam super namiar na parapety zewnętrzne!

nie chcielismy stalowych czy klinkieru, upodobalismy sobie aluminiowe.

wpadlismy na firme Aluron:

http://www.aluron.pl/pl/15/Oferta-Parapety.html -> piekne, bardzo solidne (grube na 2mm!), anodowane lub malowane proszkowo

dystrybutorem na dolny śląsk jest Pan Hebisz Zenon HZ Technika Okienna, siedziba w Mirkowie pod Wrocławiem

http://www.hz-roto.pl/

jest jeszcze na karmelkowej jakies przedstawicielstwo, ale ceny maja z kosmosu, a HZ Technika Okienna ma ceny baaardzo przystepne (wysylaja cennik z 2009, ale te ceny obowiazuja). my za 12 mb parapetow +20 zaslepek dalismy 700 zl i uwazam ze naprawde warto

zamowilismy parapety bez otworow montażowych (o tym trzeba wyraznie powiedziec i musi byc zaznaczone na zamowieniu, bo inaczej parapety przyjada z dziurami pod sruby) - nie beda dokrecane, ale montowane na klej czy pianke

wygladaja pieknie, bardzo gladkie, mam ciagle ochote je glaskac :)

polecam