Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

my płytek tez nie robimy sami, na wszystkim się znać nie da

trzeba dać zarobić innym ;)

właśnie wróciliśmy z budowy a jutro na 6 do pracy :(

ale za to część profili przykręcona i włożona wełna "5"

oby do przodu

i ty masz jeszcze czas siedzieć na forum? ja bym zwątpił, zresztą wiele razy już ginąłem w akcji i się wieki nie odzywałem właśnie z powodu braku czasu

a co Ci radzi Twój instalator?

mój poleca mi tak:

Ariston zestaw ECO GREEN z zasobnikiem c.w.u. 1

De Dietrich MCRII – zestaw z zasobnikiem c.w.u.

System solarny Watt SU 200 do produkcji c.w.u.

System solarny CPC9 Duo miss do produkcji c.w.u. i wspomagania centralnego ogrzewania

to oczywiście są ich wstępne oferty złożone jakiś czas temu na podstawie kilku pytań, podejrzewam że jak się z nimi niedługo spotkam to już bardziej zbliżymy się do moich wymagań. Za cholerę nie znam się na tych kotłach i im więcej o nich czytam to mi głowa puchnie.

Zarzuciłem temat na specjalnym wątku gdzie dostałem taką odpowiedź:

Moim zdaniem, jeśli dom ma 150m^2 powierzchni ogrzewanej to można się spodziewać iż przy -20stC potrzebujesz około/do 9kW (obliczenie obciążenia cieplnego da odpowiedź).

Przykładowe kotły:

Paradigma Modula NT 3...10,

De Dietrich MCA 15,

Broetje WGB 15,

Junkres ZSBR 16-3A lub

ZSB 14-3C.

Kolektory próżniowo-rurowe CPC o powierzchni czynnej 4-5m^2 - np.: CPC 40 Allstar, CPC 45 Star azzurro podłączone w technologii AqyaSystem.

Zbiornik c.w.u. pojemności ok. 200l. Przykładowo: Aqua 190, Biawar Mega Solar 220 klasa A.

Ceny są nieźle zróżnicowane bo zaczynają się przy ok 6tyś aż do 15tyś. Ogólnie kotły oferowane na wątku są bardzo zbliżone parametrami do siebie więc największą różnicą jest jak wspomniałem cena. Oczywiście czekam jeszcze na jakieś głębsze wyjaśnienia od nich.

Dachowca polecam swojego - czyli tego, co Jarret. - p. Marcina Czekaja - http://www.dachy-mczekaj.pl/ Choroba no... miałam początkowo uwagi krytyczne, ale ja może zbyt histerycznie reaguję ;) w każdym razie kb bardzo chwalił wykonanie więźby i foliowanie oraz obróbkę okien odebrał bez zarzutów. Dachówki kładli dziś i wczoraj - na moje oko pięknie. Obróbkę komina mogę pokazać. Mogę? muszę, bo pęknę :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=89249&d=1323462375&thumb=1

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=89250&d=1323462448&thumb=1

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=89251&d=1323462521&thumb=1

Jutro obejrzę resztę w świetle dziennym, to dokończę recenzję :)

Acha, muszę jescze dodać, że p. Marcin ma u mnie WIEEEEEEELKIEGO plusa za pomoc w walce z wredną hurtownią. Polecałam tu parę razy Manex, to już nie polecam :(

Gosia i Haku - jesteście naszą inspiracją :) też chcemy zacząć więcej działać temi rencami, chociaż biorąc pod uwagę, że mąż teraz tak pracuje, że nawet jeszcze nie widział dachu, co już jest prawie skończony, to nie wiem, jak nam się uda ta sztuczka. ech...

To miło:)

U nas tez niestety teraz jest tak że jak dużo pracy na bbudowie to i dużo się dzieje w pracy zawodowej i ciężko z czegoś rezygnować a pogodzic też nie zawsze się da, oczywiści przez to przeciąga się budowa niestety, ja czasem mam więcej czasu niż mąż ale jest wiele rzeczy których sama nie dam rady zrobić co mnie starsznie złości bo mam wolną chwilę i mogłabym cos podłubać a się nie da :(