Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

powalają te ceny. Z ciekawości jednak wyślę zapytanie. W IKEI wyszło mi 1,5k bez montazu brutto. Blat z laminatu, 3,3 x max. 85, dwa wcięcia na parapet, wycięcia na zlew, płytę i baterię, listwa. Czy takie są ceny blatów z laminatu? Bo nie wiem, czy szukać dalej, np. w Juan (Długołęka) są blaty. Ktoś coś wie na ich temat?

Spirea, jak za blat z laminatu to to jest bardzo drogo.

Spróbuj tu:

meblostyl.com

sotex.pl

meblar-system.pl

Na stronie meblostylu masz zresztą cennik. Problemem jest to, że wychodzisz poza 3m, czyli musisz albo zamówić dwie wstęgi, albo pokombinować - może gdzieś mają w ofercie na metry (np. bardziej popularne kolory). Zamawiasz blat nieobrobiony, ekipa montażowa wytnie sobie, co potrzebuje.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

powalają te ceny. Z ciekawości jednak wyślę zapytanie. W IKEI wyszło mi 1,5k bez montazu brutto. Blat z laminatu, 3,3 x max. 85, dwa wcięcia na parapet, wycięcia na zlew, płytę i baterię, listwa. Czy takie są ceny blatów z laminatu? Bo nie wiem, czy szukać dalej, np. w Juan (Długołęka) są blaty. Ktoś coś wie na ich temat?

ja będę mieć blat z długołęki ale zakupiony przez speca od mebli więc co do ceny sie nie wypowiem bo płacę za całość

a o jakości mogę napisać za 2 tygodnie

a dlaczego na bocznych? ja myślałam o takich dwóch cosiach o wyglądzie "pociągowych jarzeniówek" , ale na suficie.

Wszystko zależy jaką będziesz miała bramę. Przy chowanej "na sufit" taka lampa świeciła by ci prosto na otwartą bramę. Druga sprawa, w garażu lepiej mieć światło wewnątrz samochodu, a nie świecące po dachu. Ja u siebie będę miał dwie lampy z boku. Jedna od razu z prawej... druga na końcu z lewej. Też bym na to nie wpadł, gdyby nie mój elektryk.

Tataraczku, piekny dach i komin.

Mozesz podac cena na priv za komin?

Dzisiaj wrocilam z Polski. Byla 3 dni plus dzisiaj do poludnia. Leb bolal mnie caly ten czas.

Wojgoc, dzieki za podanie sklepow z lampami. Niestety, nic nie zobaczylam. Nie bylam w stanie.

Zrobilam tylko zaluzje w ogrodzie zimowym, umowilam sie z panem od ogrodzenia tego zwyklego i na polozenie gresu w ogrodzie.

Kupie gres paradyza montana grafitowy. Musze tylko sprawdzic czy maja w castoramie czy musze szukac dalej.

Aha, no i znowu musze wezwac geodete. Tym razem do wznowienia granic. Nie mozemy znalezc slupkow granicznych.

Co do garażu to warto zrobić sobie przełącznik do otwierania bramy. Większość napędów ma złącze na podpięcie czegoś takiego. Oczywiście można bez tego żyć, ale prościej jest wchodząc do garażu, wcisnąć przycisk, brama się otwiera a my wsiadamy do samochodu. Inaczej trzeba nosić pilota w kieszeni lub zaczynać otwierać bramę dopiero po wejściu. Mówię oczywiście o garażu który ma wejście/wyjście z domu.

Kto z Was kupował wkład kominkowy w cenie do 2 000 zł ? Chodzi mi o tych, którzy mają juz czynne kominki i są z nich zadowoleni ?

Ja szukam kominka o mocy do 10 kW zasilany powietrzem z zewnątrz, zwykły bez płaszczy wodnych i innych komplikacji.

Rozmawiałem z kominkarzem o szczegółach dawno temu (min. 3 lata, ale może nawet 5). Pokazał mi różne wkłady u siebie na ekspozycji. Tańsze i droższe. Główna różnica była w:

- wadze

- użebrowaniu

Te lepsze ważyły min. 180 kg i miały spore żebra. Te hipermarketowe po 1000zł, mają mało żeber i są one krótkie, a ważą - strzelam góra - 100kg. Wkład ma za zadanie przejąć ciepło od palącego się drewna i stopniowo je uwalniać. Patrzą skrajnie - jeżeli będzie z blachy - szybko się przepali. Jeżeli będzie miał mało żeber i będą krótkie - będzie gorzej oddawał ciepło. Jeżeli chcesz dużo używać kominka - kupuj ciężki i oglądnij żebra. Jeżeli kominek ma pełnić funkcję estetyczną i ewentualnie od czasu do czasu napalić w nim nastrojowo - może być byle jaki.

Dodatkowo z kominkowej wiedzy tajemnej:

- duża szyba lub więcej niż jedna - za gorąco w pomieszczeniu z kominkiem i kiepskie grzanie na pozostałe

- unoszona szyba - duża cena i kiepska regulowalność (duże szpary w mechanizmie)

- pyrolityczna szyba - łatwiejsze czyszczenie

Co do doprowadzenia powietrza z zewnątrz - kiedyś tylko Jotul i Spatherm miały. Teraz ponoć wielu już takowe robi. Przy naszej rozmowie kominkarz mi też tłumaczył, że lepiej powietrze doprowadzić pod kominek i ono będzie zasysane przez ten wymiennik ciepła i świeże pójdzie na pokoje. Z pokoju "zużyte" powietrze będzie zaś wsysane do paleniska. Jeżeli chodzi o sprawność cieplną to oczywiście lepiej wpuścić zimne powietrze prosto do paleniska. Jeżeli chodzi o jakość życia - lepiej do pokoju.

Miałam kiedyś na suficie tylko i to było bez sensu, bo jak otworzyłam klapę bagażnika, nic nie było widać. Musi być coś z tyłu (do bagażnika), no i ogólne.

W moich autkach mam w bagażniku lampki :lol2:

Zdarza mi się jednak czegoś szukać w zakamarkach lub odkurzać po zmroku. Zanabyłem więc w drodze kupna, lampkę z podłączeniem do gniazda zapalniczki z Biedronki. 6 czy 9 zł kosztowała. Jeszcze nie rozpakowałem. Recenzja więc później.

Jak już piszę o odkurzaniu, to z kolei w Lidlu zanabyłem elastyczną, wąską nasadkę do odkurzacza. Te na stacjach benzynowych to masakra jakaś. Czasem jednak chciałem dojść w aucie w różne zakamarki i ta odkurzaczowa też nie wystarczała. Sęk w tym, że ta lidlowa jest jakaś takaś niepasująca do odkurzaczy :rolleyes: Będę musiał chyba zataśmować do jakiejś rury. Ta nasadka może fajnie się sprawdzić też w niektórych typach grzejników.

W moich autkach mam w bagażniku lampki :lol2:

Zdarza mi się jednak czegoś szukać w zakamarkach lub odkurzać po zmroku. Zanabyłem więc w drodze kupna, lampkę z podłączeniem do gniazda zapalniczki z Biedronki. 6 czy 9 zł kosztowała. Jeszcze nie rozpakowałem. Recenzja więc później.

Jak już piszę o odkurzaniu, to z kolei w Lidlu zanabyłem elastyczną, wąską nasadkę do odkurzacza. Te na stacjach benzynowych to masakra jakaś. Czasem jednak chciałem dojść w aucie w różne zakamarki i ta odkurzaczowa też nie wystarczała. Sęk w tym, że ta lidlowa jest jakaś takaś niepasująca do odkurzaczy :rolleyes: Będę musiał chyba zataśmować do jakiejś rury. Ta nasadka może fajnie się sprawdzić też w niektórych typach grzejników.

jaka masz psa albo kota to wrzuć trochę paszy w te zakamarki to ci ładnie je wyliżą :D

Co do garażu to warto zrobić sobie przełącznik do otwierania bramy. Większość napędów ma złącze na podpięcie czegoś takiego. Oczywiście można bez tego żyć, ale prościej jest wchodząc do garażu, wcisnąć przycisk, brama się otwiera a my wsiadamy do samochodu. Inaczej trzeba nosić pilota w kieszeni lub zaczynać otwierać bramę dopiero po wejściu. Mówię oczywiście o garażu który ma wejście/wyjście z domu.

Pamiętajcie także o drugim włączniku do napędu bramy wjazdowej na posesję [o ile będzie z napędem] - u mnie bardzo się przydaje [na szczęście jest podwójny i mogę otwierać jedno lub 2 skrzydła co się przydaje do uchylania bramy gdy chcę przez nią na chwilkę wyjść].

Co do lamp to mam 4 szt na ścianach [okrągłe plafony].

Napęd bramy [zamocowany na suficie] ma także własną lampkę, która świeci się jeszcze jakiś czas po zadziałaniu napędu.

Pamiętajcie także o drugim włączniku do napędu bramy wjazdowej na posesję [o ile będzie z napędem] - u mnie bardzo się przydaje [na szczęście jest podwójny i mogę otwierać jedno lub 2 skrzydła co się przydaje do uchylania bramy gdy chcę przez nią na chwilkę wyjść].

Właśnie będzie podwójny, ale jeden klawisz do garażu, drugi do bramy wjazdowej, bo będzie przesuwana. Muszę sprawdzić czy nadaje się taki jak do rolet. Widziałem też że nie wszystkie napędy mają takie złącze, więc przy wyborze warto to sprawdzić.

Spirea, jak za blat z laminatu to to jest bardzo drogo.

Spróbuj tu:

meblostyl.com

sotex.pl

meblar-system.pl

Na stronie meblostylu masz zresztą cennik. Problemem jest to, że wychodzisz poza 3m, czyli musisz albo zamówić dwie wstęgi, albo pokombinować - może gdzieś mają w ofercie na metry (np. bardziej popularne kolory). Zamawiasz blat nieobrobiony, ekipa montażowa wytnie sobie, co potrzebuje.

Byłam w Juan-ie w Długołęce. Nie każdy blat występuję w rozmiarze powyżej 3050mm. Jeden z kolorów wyszedłby ok. 600 zł. Wycinają jednak otwory pod sprzęt ręcznie, więc nadają się do takich elementów, które przysłonią te wycinki. Nasz zlew ma dość wąski brzeg, więc mógłby być z tym problem. Dzwoniłam też dzisiaj do Lupusa, bo mają ładne kolory. Musiałabym kupić całą płytę i wyszłoby 1090 zł. Kupić w ogóle trzeba przez stolarza, który mi ten blat obrobi. Pan od mebli kuchennych na ogólne pytanie o wycięcia i montaż powiedział jakieś 400 zł. Czyli wychodzi tyle samo, co w IKEI.

Ale dlaczego pan od mebli kuchennych, nie bierzesz kuchni z ikei? przecież ci montażyści w ramach montażu mebli docinają blaty i wycinają w nich otwory.

Jakiś miesiąc temu zamawiałam sobie blat w meblostylu - docięli na wymiar, okleili, zapakowali do samochodu. Dziurę wytną panowie z ikei (potrzebowałam pod zlew gospodarczy/ blat do łazienki/ na pralkę), kosztuje to przy okazji montażu grosze. Dziurę pod umywalkę wyciął mi pan Arek od wykończeniówki, blat osadził.

Wzięłam całą wstęgę (3m), wyszło mnie łącznie 200.

Teraz zamawiam formatki na półki do spiżarni (system szyn antonius z ikei) - bezpośrednio w soteksie, bo jeszcze taniej niż w meblostylu.