Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Do mebli będę brać ekipę z Ikei (polecałaś tych swoich). Jeśli blat będzie w tym samym czasie, co meble, to jest to pewnie do zrobienia. Ale pewnie najpierw zamontują meble, a potem dopiero po dokładnych pomiarach zamawiałabym blat. Wczoraj było już za późno. Zadzwonię dzisiaj do pozostałych miejsc, które podałaś.

Spirea, zamawiasz blat po meblach jedynie wtedy, kiedy jest z kamienia. Z płyty meblowej ściągasz teraz, dotną Ci panowie na wymiar na miejscu. Od razu osadzą zlew itd.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

oj Krokodyl wiadomo, ze wojgocowi chodzilo bardziej o to (to nawet ja to zrouzmiałam:P), ze nie robi sie podlogowki pod meblami (oczywiscie glownie chodzi o zabudowane bo te nie zabudowane mozna na przyklad przesuwac :)

poniewaz

- w czasie montowania np szaf mozna ją uszkodzić, przebić itd.

- nie ma potrzeby grzania izolatora typu drewno

- nie ma potrzeby w ogole ogrzewania na przykład szaf.

Pętle możesz sobie położyć gdzie chcesz - na ścianie na suficie, na schodach, w sumie gdzie ci sie tylko zechce o ile to fizycznie wykonalne, pytanie jest zawsze co jeśli się jednak coś stanie - czy osoba która to robiła da ci gwarancję czy tez zostaniesz z problem w razie W.

Szczegół to Twoje drugie imię:) a budowa jak wiadomo - nie apteka:)

oj Krokodyl wiadomo, ze wojgocowi chodzilo bardziej o to (to nawet ja to zrouzmiałam:P),

Wojgoc to Wałęsa? :o Potrzebuje rzecznika, który wytłumaczy co powiedział, kiedy powiedział to co powiedział?

ze nie robi sie podlogowki pod meblami (oczywiscie glownie chodzi o zabudowane bo te nie zabudowane mozna na przyklad przesuwac :)

poniewaz

- w czasie montowania np szaf mozna ją uszkodzić, przebić itd.

To wyjaśnij mi jak można montując szafę (np. wojgocowy kredens) uszkodzić i przebić podłogówkę.

- nie ma potrzeby grzania izolatora typu drewno

- nie ma potrzeby w ogole ogrzewania na przykład szaf.

Zacytuj tę część Twojej wypowiedzi, do której się odnosił wojgoc, mówiącej o zbędności grzania izolatora czy szaf.

Pętle możesz sobie położyć gdzie chcesz - na ścianie na suficie, na schodach, w sumie gdzie ci sie tylko zechce o ile to fizycznie wykonalne, pytanie jest zawsze co jeśli się jednak coś stanie - czy osoba która to robiła da ci gwarancję czy tez zostaniesz z problem w razie W.

Oczywiście, że można (na marginesie - wtedy jest to ogrzewanie ścienne lub sufitowe). Do drugiego zdania boję się odnosić, ale spróbuję - jeżeli miejsce jest nieciekawe (np. narażone na jakieś naprężenia), to wykonawca powinien zastrzec, że na odpowiedzialność inwestora. Jeżeli uszkodzenie będzie mechaniczne - np. ktoś się wwierci - to d... blada.

Szczegół to Twoje drugie imię:) a budowa jak wiadomo - nie apteka:)

Budowa domu to nie obraz czy muzyka - nieporozumienia skutkują nieodwracalnymi błędami. Trzeba być drobiazgowym i na etapie wykonawstwa, i na etapie planowania, i na etapie ustaleń. Kapitalne zdanie ma SUSPENSER w stopce. Dlatego będę korygował i wchodził w spory o szczegóły. Nie żebym kogoś chciał pouczać - ja też się często mylę, ale trzeba sobie wyjaśnić błędy :p

Kurka ludzie - czemu tak dramatyzujecie? Beton to nie deska - nie wygnie się tak mocno. Co z tego że, wypada 400kg na koło? Dopóki cała rurka schowana jest w jednym polu, a beton nie popękał, dopóty nie ma ryzyka, że rurce w podłodze krzywda się stanie. To już prędzej obawiałbym się postawienia dużego akwarium na piętrze bez wzmacniania podłogi.

tyle tylko, ze wylewka to nie to samo co podloze betonowe - wystarczy wziąc do reki garśc wylewki i garśc betonu by poczuc róznice

tyle tylko, ze wylewka to nie to samo co podloga betonowa - wystarczy wziąc do reki garśc wylewki i garśc betonu by poczuc róznice

Panie Pytio - nie wiem o co Ci chodzi i dokąd zmierzasz. Zarówno w domu jak i w garażu mam wylewkę betonową (jak robili to się "lało" a teraz to jest beton). W garść nie weźmiesz, a jak samochodem wjedziesz to się nie ugnie. Przynajmniej w taki sposób, żeby móc to zaobserwować, lub zmierzyć domowymi sposobami.

Krokodylu moge Ci wyjasnic.

Otoz bierzesz i przykrecasz liswe dolna w szafie zabudowanej i wwiercasz sie centralnie w srodek pętli, lub tylko ją delikatnie nawiercasz co chyba jest jeszcze gorsze bo dloooooogo nie wiesz czemu spada ciśnienie w piecu......

kredensu wojgoca nie śmiem sobie wyobrażać.

A czy wojgoc to Wałęsa to ja nie wiem, kto to wie?juz mnie tu uswiadmiliscie ostatnio ze net nie jest anonimowy i przypadkiem wyszlam na osobe z zamiarami przestepczymi o czym nie mialam pojecia:)

A tak powaznie - Krokodylu drogi znasz kogoś kto ma podłogówkę w garażu?

Suspenser co Ty masz w tej stopce ?

Otoz bierzesz i przykrecasz liswe dolna w szafie zabudowanej i wwiercasz sie centralnie w srodek pętli, lub tylko ją delikatnie nawiercasz co chyba jest jeszcze gorsze bo dloooooogo nie wiesz czemu spada ciśnienie w piecu......

kredensu wojgoca nie śmiem sobie wyobrażać.

No właśnie o to chodzi, że ja w życiu nie widziałem ani meblościanki, ani kredensu przykręcanego do podłogi. Wolałem więc najpierw zapytać który z 3 potencjalnych powodów jest tym właściwym, a potem dopiero wejść w dyskusję i... może jednak nauczyć się czegoś :)

A tak powaznie - Krokodylu drogi znasz kogoś kto ma podłogówkę w garażu?

Nie znam, ale nie zdziwiłoby mnie to. Czytałaś to co napisała Spirea? To dobry powód. Poza tym - sam mam na tyle niestereotypowe pomyły, że nie zdziwiłbym się, gdyby ktoś znalazł kolejne powody by użyć podłogówkę. Sam kiedyś myślałem, czy nie wprowadzić rurek w konstrukcję mojego dużego okna w celu ogrzania jej, by zapobiec potencjalnemu wykraplaniu się wilgoci.

Suspenser co Ty masz w tej stopce ?

Może ja odpowiem, żebyś nie czekała:

Jeśli się ze mną nie zgodzisz i przekonasz mnie argumentami do zmiany poglądu będę Ci wdzięczny za wyprowadzenie z błędu:)

kolejna rzecz dotyczy ogrzewania garażu. Co lepiej zrobić: puścić ze dwie pętle podłogówki z oddzielnym termostatem czy lepiej walnąć grzejnik pod oknem?

osobiście optuję za podłogówką ale nie wiem czy dobrze robię.

Ja mam grzejnik z termostatem, lecz nie zarzekam się, że to jedyne słuszne rozwiązanie ;)

heh ale rozpętałem wojenkę.

Nie rozumiem dlaczego tak się zapieracie że to jest be. Ja mówię o jednej bądź dwóch pętlach a nie całej spirali na podłodze. To jest tak samo jakby przez garaż puścić po ziemi rurki od kanalizy bądź jakiejś innej hydrauliki. Poza tym uważam że jak się zrobi wylewkę z odpowiednio twardej mieszanki oraz dobierze płytki o wysokiej klasy wytrzymałości to nic nie powinno się stać. Rurki mogą walnąć wszędzie i z byle powodu.

Frankai ma rację z tym akwarium - przy wielkich rozmiarach też może (teoretycznie) coś dupnąć pod klepką, panelem, płytką czy innym podkładem.

Zapomniałem dodać że te rurki wcale nie muszą iść pod kołami a wokół pomieszczenia.

Kolejna rzecz wiem że ludzie np podgrzewają sobie podjazd pod garaż. No to jak tam podłoże wytrzymuje ten nacisk? I nie mówcie mi że kostka brukowa zbiera go na siebie bo w to nie uwierzę.