Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

jak była policja to fajnie.

to napisz do wodociagow i do wykonawcy ze wskazaniem platnika - wykonawce i opisz zdarzenie wlacznie z wizyta plicji - przeciez napewno maja notatke z wezwania.

jesli koparkowy nie popatrzyl na projekt mimo ze mu go pokazalas to moim zdaniem wykonal prace niezgodnie ze sztuka budowlana, pytanie rowniez o jego uprawnienia.

ja bym twardo wskaywala wykonawce jako platnika, jesli wodociagi zrzuca to na ciebie to bedziesz czekala latami na zwrot kasy.

poza tym moim zdaniem wina jest ewidentna - jak ktos kopie koparka na zlecenie kogos innego to bierze na siebie odpowiedzialnosc za wykonanie pracy zgodnie z przepisami obowiazujacymi na terenie danego kraju w ktorym kopie;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Z wodociągów pisma nie otrzymałam. Ale przed chwilą miałam tel. z budowy, że przyszedł majster z wodociągów z fakturą gotówkową po pieniądze za usunięcie usterki (nie wiem na kogo była wystawiona). Więc postanowiłam wystąpić z oficjalnym pismem do wodociągów oraz do firmy od koparki. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie szukać paragrafów jakimi mogłabym się podeprzeć?

Dzięki

Z wodociągów pisma nie otrzymałam. Ale przed chwilą miałam tel. z budowy, że przyszedł majster z wodociągów z fakturą gotówkową po pieniądze za usunięcie usterki (nie wiem na kogo była wystawiona). Więc postanowiłam wystąpić z oficjalnym pismem do wodociągów oraz do firmy od koparki. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie szukać paragrafów jakimi mogłabym się podeprzeć?

Dzięki

Czy to aby napewno majster z wodociagów? a nie z jakiejś firmy zewnetrznej swiadczącej uslugi na rzecz wodociagów?

Nie pisz zadnych pism, majstra pogoń gdzie pieprz rosnie

tego typu f-ry wodociagi powinny przeslac listem

nic nie musisz - ta sprawa sie wogole Ciebie nie tyczy, tylko koparkowego,pogotowiem wodociągowym i ewentualnie Twoim kierbudem

Dobrze gadasz. Nasunął mi się odpowiedni kierunek.

arna2

Zaraz - jak koparka? Ty nie masz koparki! Masz uprawnienia na koparkę? Nie masz - no więc o co chodzi? Bierz k.c. i odszukaj "wyrównanie szkody" czy coś takiego.

1. Koparkowy (firma) wyrządził szkodę - koparkowy ma ją wyrównać z wodociągom.

2. Jeżeli koparkowy twierdzi, że go zmusiłaś, to zgodnie chyba z art. 6 (albo jakiś inny z początkowych) - na nim spoczywa ciężar dowodu.

Teraz w zależności od preferencji odpręż się i :

a) łyknij sobie piwko/setkę

b) zjedz ciasteczko

c) idź na fitnessa (nie wierzyłem w to, ale faktycznie zastępuje ciasteczko :) )

a jeśli ich nie masz, to ...spreparuj :stirthepot: wiesz, photoshop doklej rurę żeby była widoczna i operatora w okularach z grubymi denkami jak ma nos do szyby przyklejony:p

Ty nie żartuj, bo są tacy co tak robią, a jest to chyba najgorsze rozwiązanie, bo traci się wiarygodność.

jak była policja to fajnie.

to napisz do wodociagow i do wykonawcy ze wskazaniem platnika - wykonawce i opisz zdarzenie wlacznie z wizyta plicji - przeciez napewno maja notatke z wezwania.

jesli koparkowy nie popatrzyl na projekt mimo ze mu go pokazalas to moim zdaniem wykonal prace niezgodnie ze sztuka budowlana, pytanie rowniez o jego uprawnienia.;)

Masz kapitalnych świadków kto kopał i do niego niech idą - on wyrządził szkodę i od niego niech dochodzą. Strzel paroma artykułami z k.c. panom z wodociągów, to jak mają krztę rozumu - nie będą się kłócić, póki ich radca nie poinstruuje.

Swoją drogą - dopiero pierwszy raz im ktoś rurę uszkodził? :jawdrop: To jacy szczęściarze !!!

Albert - dzięki.

Wylewki - ile za metr? Bo mi wychodzi prawie 60 zł! Co wchodziło w ten zakres?

hmm ciężko powiedzieć na chwilę obecną bowiem wycenę dostałem wczoraj. Generalnie wszystko wchodzi w zakres tej ceny włącznie ze styropianem pod podłogówkę, ale część z tych materiałów kupuje mi mój budowlaniec bo inaczej byłoby drożej.

Szczegóły będę znał w styczniu jak przylecę do kraju.

Dzięki

Nie wiem skąd te wszystkie głosy, że odpowiedzialność ponosi koparkowy? Przecież za wszelkie prace na budowie i ich konsekwencje odpowiada inwestor. To on zleca prace i wykonawca działa w jego imieniu, podstawową zasadą jest zaznaczenie w umowie z wykonawcą, że odpowiada za powstałe ewentualne szkody jeżeli takiej umowy nie ma to cały koszt naprawy ponosi inwestor. Ale nawet z umową z takim zapisem płacić może najpierw inwestor, a co najwyżej później dochodzić zwrotu tej kwoty od wykonawcy, to zależy już od indywidualnych ustaleń z wykonawcą. Bez takiego zapisu to już tylko dobra wola wykonawcy i chęć zachowania "dobrego imienia" w przeciwnym razie można sobie pluć w brodę, że wybrało się taką a nie inną firmę :(

Zresztą radzę poradzić się w tej sprawie z radcą prawnym lub przewertować wątek z poradami prawnymi na FM bo pewnie takich przypadków parę by się znalazło. Moim zdaniem nie ma tu takiej oczywistości jak większość pisze.

moje koszty (dom 153m2):

- tynki gipsowe (25zł/m2) - ok 13 500zł;

- wylewki - ok 9 000zł;

- elewacji na chwilę obecną brak - sam jestem ciekaw jaki jest koszt wykonania

U mnie koszt wylewek wyniósł ok 6,2 tyś zł za prawie 180m2 (netto). Nawet doliczając styropian wychodzi mi dużo za dużo. No chyba, że jeszcze doliczają jakąś super papę na izolację zamiast np. zwykłej folii.

dekar,

nie wypisuj głupot, ze za wszystko odpowiada Inwestor.

Jesli murarz źle wymuruje scianę, która runie to tez odpowiada Inwestor?

Napisałem, że temat nie jest jednoznaczny i w tym mam rację wystarczy poczytać np. ten artykuł http://www.eporady24.pl/odszkodowanie_za_drzewa_zniszczone_podczas_robot_budowlanych,pytania,4,60,3360.html

Dotyczy co prawda drzew, ale można znaleźć przykłady paragrafów i orzecznictw w tym temacie.

Pomocny może być też ten link http://conexis.pl/opinie/65-odpowiedzialnosc-za-szkody-na-terenie-budowy

Akurat przykład ze ścianą jest mocno chybiony bo:

Zgodnie z treścią art. 434 kodeksu cywilnego za szkodę wyrządzoną przez zawalenie się budowli lub oderwanie się jej części odpowiedzialny jest samoistny posiadacz budowli, chyba że zawalenie się budowli lub oderwanie się jej części nie wynikło ani z braku utrzymania budowli w należytym stanie, ani z wady w budowie.

Przekażesz plac budowy wykonawcy, posiadaczem jest wykonawca, nie przekażesz, posiadaczem jest inwestor.

Nie wiem skąd te wszystkie głosy, że odpowiedzialność ponosi koparkowy? Przecież za wszelkie prace na budowie i ich konsekwencje odpowiada inwestor.

Zresztą radzę poradzić się w tej sprawie z radcą prawnym

Skoro krytykujesz, to podaj na jakiej podstawie.

k.c. z dnia 2005-10-13:

art. 415:

Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, zobowiązany jest do jej naprawienia.

Koparkowy swoimi działaniami uszkodził rurę.

art. 422

Za szkodę odpowiedzialny jest nie tylko ten, kto ją bezpośrednio wyrządził, lecz także ten, kto inną osobę do wyrządzenia szkody nakłonił albo był jej pomocny, jak również ten kto świadomi skorzystał z wyrządzonej drugiemu szkody.

Jeżeli inwestor zataiłby istnienie rury lub nakaz prowadzenia prac w sposób ręczny a nie mechaniczny, to jest współwinny, ale:

art. 6

Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

Jeżeli zawinił inwestor - koparkowy musi to udowodnić.

To było względem obrony wcześniejszych argumentów, ale rozstrzygające i ostateczny jest art. 429

Kto powierza czynności drugiemu, ten jest odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez sprawcę przy wykonywaniu powierzonej mu czynności, chyba że nie ponosi winy w wyborze albo że wykonanie czynności powierzył osobie, przedsiębiorstwu lub zakładowi, które w zakresie swej działalności zawodowej trudnią się wykonywaniem takich czynności.

Napisałem, że temat nie jest jednoznaczny i w tym mam rację wystarczy poczytać np. ten artykuł http://www.eporady24.pl/odszkodowanie_za_drzewa_zniszczone_podczas_robot_budowlanych,pytania,4,60,3360.html

Dotyczy co prawda drzew, ale można znaleźć przykłady paragrafów i orzecznictw w tym temacie.

No i właśnie w tym linku potwierdzają odpowiedzialność wykonawcy z art. 429, a tylko wzmiankują ewentualną współodpowiedzialność inwestora. Nie ma co komplikować - wodociągi mają jasność co do winnego z art. 429, a ten może się bronić zarzucając współwinę na inwestora. W żadnym wypadku jednak wodociągi nie mają prawa uznać, że jedynym winnym jest inwestor. EOT jak dla mnie

Arna,

Ogólna zasada jest taka, że jak protokolarnie przekażesz wykonawcy plac budowy, to on odpowiada za szkody powstałe na tym terenie (art. 652 k.c.). Jeśli zlecasz jakiś ograniczony zakres robót, to stosuje się to odpowiednio. Z tego, co napisałaś zakładam, że takiego przekazania protokolarnego nie masz.

W wyroku Sądu Najwyższego z 29 kwietnia 1981 r., IV Cr 121/81przyjęto, że nie istnieje zasada współodpowiedzialności inwestora i wykonawcy za szkody wyrządzone czynem niedozwolonym przez wykonawcę osobie trzeciej przy wykonywaniu robót budowlanych zleconych przez tegoż inwestora. Inwestor, który powierzył wykonywanie robót budowlanych wyspecjalizowanemu przedsiębiorstwu budowlanemu, nie odpowiada także za szkodę wyrządzoną przez jego pracowników przy wykonywaniu zleconych robót (ART. 429 K.C.).

art. 429 k.c.

Kto powierza wykonanie czynności drugiemu, ten jest odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez sprawcę przy wykonywaniu powierzonej mu czynności, chyba że nie ponosi winy w wyborze albo że wykonanie czynności powierzył osobie, przedsiębiorstwu lub zakładowi, które w zakresie swej działalności zawodowej trudnią się wykonywaniem takich czynności.

Odpowiedzialność powierzającego czynność opiera się na założeniu, że ze strony powierzającego czynność miało miejsce uchybienie co do wyboru właściwej osoby. Powierzający odpowiada zawsze za własną winę. Chodzi o to, że kto dla wykonania czynności posługuje się inną osobą, powinien wyboru dokonać starannie, w szczególności sprawdzić, czy osoba ta ma dostateczne kwalifikacje fachowe.

Powierzający zwolni się od odpowiedzialności, jeżeli wykaże, że wybór był właściwy, dokonany przy zachowaniu należytej staranności. Tym samym nie ma podstaw do przypisania mu jakiegokolwiek niedbalstwa, a tym bardziej winy umyślnej. Ocena w tym przedmiocie może być odniesiona jedynie do okoliczności konkretnego przypadku. Ustawa przyjmuje ponadto skuteczność dowodu ekskulpującego w postaci wykazania, że czynność została powierzona osobie, przedsiębiorstwu lub zakładowi, które w zakresie swej działalności zawodowej trudnią się wykonywaniem takich czynności. Alternatywne ujęcie okoliczności ekskulpujących: „nie ponosi winy w wyborze albo że wykonywanie czynności powierzył osobie [...]”, daje podstawę do wniosku, iż są to okoliczności niezależne.

W świetle art. 429 k.c. inwestor jest zwolniony od odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez przedsiębiorstwo trudniące się zawodowo wykonywaniem powierzonych przez niego robót, nie jest natomiast zwolniony od odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną jego własnym zaniedbaniem (tak SN w wyroku z 11 listopada 1977 r., IV CR 308/77).

powyższe z komentarza do k.c. G.Bieniek

reasumując

napisz pismo do wodociągów, iż odmawiasz poniesienia kosztów naprawy i uzasadnij tym, co powyżej.

napisz pismo do firmy, że w związku z wyrządzeniem szkody są zobowiązani do jej naprawienia i podaj dane kontaktowe wodociągów. Powołaj się może od razu na to powyższe, żeby niepotrzebnie nie wymieniać się pismami.

Jedno i drugie wysyłasz listem poleconym, opcjonalnie za potwierdzeniem odbioru.

napisz jeszcze, na czyim gruncie ta uszkodzona rura leży?

no i szkoda, że skoro była awaria zapłaciłaś kasę koparkowemu...

i zastrzeżenie - to powyższe w oparciu o założenia, które podałaś na forum, nie znam umów, zapisów, zastrzeżeń, czy regulaminu firmy koparkowej, który np. zatwierdziłaś dokonując zlecenia. Niemniej jednak to powyższe, to zasady ogólne. Napisz i zobacz, czy załatwisz czy nie.

awo65 - do posadzek weź Lipca, ojca lub syna, oni z naszych terenów (Dobra),robią super: 693075607 syn, 607615588 ojciec. Materiały kupuj sam na wszystko, wykonawcy oszukują...

Tynki gipsowe hmmm... nie chcesz cementowych? W twojej wiosce w 1 domu po lewej teraz robią tynki, podjedź, zobacz jakość, podpytaj ceny. Ja swoich tynkarzy nie polecam ( może kiedyś zobaczysz dlaczego ;). Ociepleniowca miałam dobrego, 45/mkw. Poleciłam go na forum i mu odbiło, po 2 miesiącach krzyczał 80zł/mkw. XX kiedyś polecała Edka 604842029, robi tynki i ocieplenia,u mnie miał robić i zrezygnował w ostatniej chwili. Cenowo był przystępny.