Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

A mój kb ostatnio mi tłumaczył, że to dobrze, że mam płaską dachówkę, bo pod falistą podwiewa wiatr i ją częściej zrywa ;0 podejrzewam, że się chciał podlizać, bo znowu ma za uszami ;)

Tam gdzie jest ryzyko zrywania, daje się klamry mocujące. Ja z tego co kojarzę mam pierwszy rząd mocowany, a potem co trzecia. Mimo że u mnie póki co dachów nie zrywa.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Do kolejnych etapów czas się przygotować.

Podpowiedzcie proszę, po ile 'chodzą' teraz następujące prace:

- tynki wewnętrzne gipsowe

- wylewki posadzkowe

- elewacje (styropian, klejenie, kołkowanie, siatka, tynk)

Dziękuję z góry.:)

jak m-c temu rozmawiałam z wylewkarzem to mi podał cenę za robociznę z materiałem przy wylewce z miksokreta o gr. ok 6 cm - 29 do 31 zł /m2.

widełki - jak wytłumaczył- biorą się stąd, że czasami się okaże, że jest za mało piasku, bo gdzieś wyszło 7 cm wylewki na dużym kawałku , i wtedy trzeba szybko dowieźć i tak naprawdę cena rośnie ze względu na koszt transportu tego piasku... robocizna za elewacje od moich wykonawców to 50 zł/m2 za styro z wszystkimi szykanami, i 10zł/m2 za "strukturę" (czyli tynk cienkowarstwowy w języku cywilów) :)

Ja mam dostawiony, ocieplony, ale planuję go ogrzewać przeciwzamrożeniowo (tak na +4 stopnie). Zastanawiałem się nad izolowaniem domu, ale ponieważ dolega do spiżarni i kotłowni, uznałem, że nie ma sensu ocieplać. To pomieszczenia w których nie musi być ciepło, a spiżarnia wręcz powinna być zimna.

już właśnie doczytałam, że Haku i Wojgoc też nie ogrzewają.

po SSO powinno się wejść do każdego pomieszczenia i wyobrazić sobie w nim życie (użytkowanie). To pozwala na ewentualne przeróbki czy dostosowanie pstryczków

ja nawet we śnie po nich spaceruję ;) faktycznie, to jest najlepsza metoda, ale czasami trudno pewne rzeczy przewidzieć (jak z tą bramą i światłem, przecież wiem, że brama będzie się podnosić na sufit, a jednak...)

taki miałam pierwotnie zamysł - przez środek refelktorki na linkach, np jak te http://www.lampowo.pl/p,pl,97203,lampa+zestaw+linkowy+cardan+4x35w+972-03.html

ale wczoraj byłam w ikei popatrzeć na garderoby (przy okazji zakupów świątecznych, prawda) i tam wszędzie mają te lampki tuż przy szafach, więc ogarnęła mnie niepewność.

jak ju z będę go miała to sfotografuję z każdej strony specjalnie dla Ciebie :)

może jutro będzie lub po świętach

ja się zastanawiałam nad catalano miałam go w świetnej cenie (ale niestety rozsądego mojego ślubnego wziął górę i w cenie kibelka mamy grzejnik i włąśnie gapa z deska samoopadającą)

To trzymam kciuki :)

A teraz opowiem o swoich przebojach dachowych:

Dla przypomnienia:

18 października 2011 r. zamówiłam w hurtowni Manex dachówkę Tegalit, ustalając termin dostawy na połowę listopada bieżącego roku, i przelewając na konto firmy pełną kwotę ustaloną na zamówieniu. Dostałam od hurtowni fakturę zaliczkową.

Ostateczny termin dostawy dachówek ustaliłam z pracownikiem hurtowni telefonicznie na dzień 2 grudnia 2011 r. W tym dniu pan z hurtowni poinformował mnie, że skład budowlany, na którym Manex przechowywał moją dachówkę sprzedał ją na inną budowę, ale pan postara się ściągnąć dla nas dachówki z Niemiec na wtorek lub środę (6 lub 7 grudnia). Przez całą środę 7 grudnia zapewniał mnie, że dachówka już jest i firmowy kierowca na nią patrzy na składzie budowlanym, ale magazynier w tym składzie nie ma kiedy mu jej załadować, bo jest tak opieszały w pracy... Nie pomagały moje telefony do przedstawiciela Braasa ani żadne grzeczne prośby kierowane do pana z Maneksu.

Wreszcie do akcji przystąpił wykonawca i ustalił, że: Manex nie zrobił w Braasie rezerwacji na dachówkę, ale przez prawie 8 tygodni swobodnie obracał przekazanymi przeze mnie na ten cel środkami, dlatego dachowki nie było na składzie w chwili, kiedy powinna przyjechać na budowę. W dniu 7 grudnia w ogóle nie podstawił samochodu po dachówkę, która faktycznie była już w magazynie we Wrocławiu. A pracownicy Manexu mieli niezły ubaw, okłamując mnie i wykonawcę. Po kolejnych telefonach, mojej telefonicznej rozmowie z prezesem i osobistej interwencji wykonawcy w hurtowni dostałam obietnicę rekompensaty w postaci rabatu na dachówkę oraz przyrzeczenie, że będzie na placu w czwartek rano.

Pierwsza partia dachówek dojechała na budowę w czwartek ok. 13.00, reszta w piątek rano. Niestety dachówki do pionów kanalizacyjnych przyjechały niekompletne i do tej pory nie mam brakujących elementów.

I teraz najlepsze: dostałam w tym tygodniu końcową fakturę za dachówki i nie dość, że nie ma na niej żadnego rabatu - z którego mogłabym sobie zrekompensować koszt postojowego, które musiałam zapłacić wykonawcy - to jeszcze pan prezes naliczył mi wyższą cenę niż na zamówieniu!

Wystosowałam do Maneksu pismo, w którym domagam się zwrotu kosztów postojowego, bo postój wynikał wyłącznie z winy Maneksu, oraz rekompensaty za stres i nieprzyjemności. Co mam dalej zrobić? Gdzie to można zgłosić? jest jakiś urząd, który ściga takich "rzetelnych" handlowców?