Frankai 22.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A mój kb ostatnio mi tłumaczył, że to dobrze, że mam płaską dachówkę, bo pod falistą podwiewa wiatr i ją częściej zrywa ;0 podejrzewam, że się chciał podlizać, bo znowu ma za uszami Tam gdzie jest ryzyko zrywania, daje się klamry mocujące. Ja z tego co kojarzę mam pierwszy rząd mocowany, a potem co trzecia. Mimo że u mnie póki co dachów nie zrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Do kolejnych etapów czas się przygotować. Podpowiedzcie proszę, po ile 'chodzą' teraz następujące prace: - tynki wewnętrzne gipsowe - wylewki posadzkowe - elewacje (styropian, klejenie, kołkowanie, siatka, tynk) Dziękuję z góry. jak m-c temu rozmawiałam z wylewkarzem to mi podał cenę za robociznę z materiałem przy wylewce z miksokreta o gr. ok 6 cm - 29 do 31 zł /m2. widełki - jak wytłumaczył- biorą się stąd, że czasami się okaże, że jest za mało piasku, bo gdzieś wyszło 7 cm wylewki na dużym kawałku , i wtedy trzeba szybko dowieźć i tak naprawdę cena rośnie ze względu na koszt transportu tego piasku... robocizna za elewacje od moich wykonawców to 50 zł/m2 za styro z wszystkimi szykanami, i 10zł/m2 za "strukturę" (czyli tynk cienkowarstwowy w języku cywilów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.12.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ja mam dostawiony, ocieplony, ale planuję go ogrzewać przeciwzamrożeniowo (tak na +4 stopnie). Zastanawiałem się nad izolowaniem domu, ale ponieważ dolega do spiżarni i kotłowni, uznałem, że nie ma sensu ocieplać. To pomieszczenia w których nie musi być ciepło, a spiżarnia wręcz powinna być zimna. już właśnie doczytałam, że Haku i Wojgoc też nie ogrzewają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.12.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 awo65 - do posadzek weź Lipca, ojca lub syna, oni z naszych terenów (Dobra),robią super: 693075607 syn, 607615588 ojciec. Natalia, a po ile Lipcowie biorą za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 po SSO powinno się wejść do każdego pomieszczenia i wyobrazić sobie w nim życie (użytkowanie). To pozwala na ewentualne przeróbki czy dostosowanie pstryczków ja nawet we śnie po nich spaceruję faktycznie, to jest najlepsza metoda, ale czasami trudno pewne rzeczy przewidzieć (jak z tą bramą i światłem, przecież wiem, że brama będzie się podnosić na sufit, a jednak...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.12.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 witaj Tatarak u mnie w garderobie mam kabelki na 2 albo 3 (nie pamiętam) reflektory przez środek garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.12.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 taki miałam pierwotnie zamysł - przez środek refelktorki na linkach, np jak te http://www.lampowo.pl/p,pl,97203,lampa+zestaw+linkowy+cardan+4x35w+972-03.htmlale wczoraj byłam w ikei popatrzeć na garderoby (przy okazji zakupów świątecznych, prawda) i tam wszędzie mają te lampki tuż przy szafach, więc ogarnęła mnie niepewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 22.12.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 zamontowali mi meble kuchenne ale jestem szczęśliwa ) Tatarak co się z Toba działo gdzieś się podziewała kobito?? jestem już 31 godzin na nogach a na jutro trzeba naszykowac na schody kolejna bezsenna noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 22.12.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Tatarak zdecydowałaś się już na miskę WC??my kupiliśmy tego Gapa z Roca ale jeszcze nam nie przywieźli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 22.12.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 a niestety na święta nie zdążymy się przeprowadzić ale już coraz bliżej może sylwek będzie już u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.12.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Gosiu - prowajder mnie odciął od świata na 11 dni obfotografuj tego Gapa u siebie - to na razie mój typ, ale jeszcze go muszę poddać oględzinom na żywca czy Ty się nie rozchorujesz z przepracowania? uważaj troszkę na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 22.12.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Tataraczku, dobrze, ze juz jestes:) Frankai, a co Wojgoc zmalowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 22.12.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 jak ju z będę go miała to sfotografuję z każdej strony specjalnie dla Ciebie może jutro będzie lub po świętach ja się zastanawiałam nad catalano miałam go w świetnej cenie (ale niestety rozsądego mojego ślubnego wziął górę i w cenie kibelka mamy grzejnik i włąśnie gapa z deska samoopadającą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.12.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ellaj - a jak ja się cieszę Gosiu - koniecznie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 22.12.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Obiecuję mam nadzieję że się teraz nie rozchoruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.12.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 To trzymam kciuki A teraz opowiem o swoich przebojach dachowych: Dla przypomnienia: 18 października 2011 r. zamówiłam w hurtowni Manex dachówkę Tegalit, ustalając termin dostawy na połowę listopada bieżącego roku, i przelewając na konto firmy pełną kwotę ustaloną na zamówieniu. Dostałam od hurtowni fakturę zaliczkową. Ostateczny termin dostawy dachówek ustaliłam z pracownikiem hurtowni telefonicznie na dzień 2 grudnia 2011 r. W tym dniu pan z hurtowni poinformował mnie, że skład budowlany, na którym Manex przechowywał moją dachówkę sprzedał ją na inną budowę, ale pan postara się ściągnąć dla nas dachówki z Niemiec na wtorek lub środę (6 lub 7 grudnia). Przez całą środę 7 grudnia zapewniał mnie, że dachówka już jest i firmowy kierowca na nią patrzy na składzie budowlanym, ale magazynier w tym składzie nie ma kiedy mu jej załadować, bo jest tak opieszały w pracy... Nie pomagały moje telefony do przedstawiciela Braasa ani żadne grzeczne prośby kierowane do pana z Maneksu. Wreszcie do akcji przystąpił wykonawca i ustalił, że: Manex nie zrobił w Braasie rezerwacji na dachówkę, ale przez prawie 8 tygodni swobodnie obracał przekazanymi przeze mnie na ten cel środkami, dlatego dachowki nie było na składzie w chwili, kiedy powinna przyjechać na budowę. W dniu 7 grudnia w ogóle nie podstawił samochodu po dachówkę, która faktycznie była już w magazynie we Wrocławiu. A pracownicy Manexu mieli niezły ubaw, okłamując mnie i wykonawcę. Po kolejnych telefonach, mojej telefonicznej rozmowie z prezesem i osobistej interwencji wykonawcy w hurtowni dostałam obietnicę rekompensaty w postaci rabatu na dachówkę oraz przyrzeczenie, że będzie na placu w czwartek rano. Pierwsza partia dachówek dojechała na budowę w czwartek ok. 13.00, reszta w piątek rano. Niestety dachówki do pionów kanalizacyjnych przyjechały niekompletne i do tej pory nie mam brakujących elementów. I teraz najlepsze: dostałam w tym tygodniu końcową fakturę za dachówki i nie dość, że nie ma na niej żadnego rabatu - z którego mogłabym sobie zrekompensować koszt postojowego, które musiałam zapłacić wykonawcy - to jeszcze pan prezes naliczył mi wyższą cenę niż na zamówieniu! Wystosowałam do Maneksu pismo, w którym domagam się zwrotu kosztów postojowego, bo postój wynikał wyłącznie z winy Maneksu, oraz rekompensaty za stres i nieprzyjemności. Co mam dalej zrobić? Gdzie to można zgłosić? jest jakiś urząd, który ściga takich "rzetelnych" handlowców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 22.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 a robił ktoś nieogrzewany garaż w bryle? ale odizolowany od części domowej? Ja Między garażem a domem mam 10 cm styropianu dorzucone, to samo na suficie. Wnętrze wytynkowane tynkiem takim jak na zewnątrz domu [może być też farba elewacyjna, ale nie zwykła farba do wnętrz]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Frankai, a co Wojgoc zmalowal? Krótko napisał a nie chce mi się odkopywać wątku. Wróci na Forum, to może się pochwali Zawsze można do niego emalię wysłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.12.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Gdzie to można zgłosić? jest jakiś urząd, który ściga takich "rzetelnych" handlowców? Sąd? Powiatowy rzecznik praw konsumenta? Nic więcej nie spróbuję napisać, bo potem przyjdzie Spirea i będzie wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.12.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 to czekam na Spireę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts