Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

temat na dziś: gdzie kupowaliście balustrady - np do balkonów i schodow - od czego zależy cena i jak się kształtuje?

Balustradę na balkon robiliśmy u ślusarza wg własnego projektu [ślusarz załatwiał także ocynk ogniowy i malowanie proszkowe oraz cały montaż]. Jesteśmy zadowoleni i mogę Pana spokojnie polecić. Cenowo też nie wyszło powalająco [za niecałe 7mb zapłaciliśmy 2300 z montażem, tyle, że wzór bardzo prosty]

dzięki Frankai (na szczęście nie chodzi tu konkretnie o mnie a o kogos z rodziny)

Tatarak konkretów co do tej ceny szklanej balustrady nie znam bo to było tylko takie gadanie

Początkowo też chcieliśmy balustradę z nierdzewki ale nam odradził nasz stolarz że podobno przenosi drgania jak się chodzi i słychac jak dzwoni

Początkowo też chcieliśmy balustradę z nierdzewki ale nam odradził nasz stolarz że podobno przenosi drgania jak się chodzi i słychac jak dzwoni

To jakieś mity Gosiu.

A inna stal nie przenosi drgań?

Dzwoni? U mnie dzwoni co najwyżej komórka ;) Nierdzewkę zwykle się skręca. Balustradę ze zwykłej stali robi się w całości i potem zwykle maluje proszkowo. Z kwasówki mam wstawki na słupkach, stopki i główki słupków oraz pręty. Wstawki i główki są mocowane do drewna - nic nie może dzwonić. Pręty są dobrze dogięte i siedzą sztywno w przelotkach - nic nie może dzwonić. Stopki mają rozety i to mogłoby dzwonić, ale jeżeli coś takiego im się przydarzy, to je delikatnie zasilikonuję lub przykleję. Nie ma co szukać problemu. Stolarzowi może coś się nie udało kiedyś z kwasówką i klient się skarżył, lub chciał po prostu sprzedać swoje tralki. Może kwasówka jest trudniejszym materiałem, ale poprawne spasowanie i/lub dołożenie podkładek teflonowych czy plastikowych, powinno załatwić problem.

Claris - to ja poproszę namiary na tego ślusarza. Nie wiesz, czy schody całe też robi? w sensie konstrukcji stalowych, bo same stopnie mają być drewniane.

Gosia86 - no nie strasz, nic mi nie może dzwonić ani drgać, bo ja nerwowa jestem ;)

takie schody rozważam:

1. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=91748&d=1324982558&thumb=1

2. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=85567&d=1321545326&thumb=1

które Wam się bardziej podobają? niestety u nas nie będą takie proste, ale w kształcie odwróconego C.

Claris - to ja poproszę namiary na tego ślusarza. Nie wiesz, czy schody całe też robi? w sensie konstrukcji stalowych, bo same stopnie mają być drewniane.

Nie mam pojęcia, ja w ogóle zupełnym przypadkiem na niego trafiłam i to był taki złoty strzał. Namiary wyślę ci na priv.

A schody mnie osobiście bardziej podobają się w tej drugiej wersji :)

A na tej zielonej wyspie to się przejmują wagą? Jukejowcy to się tak spaśli, że normalny człek to dla nich anorektyk ;)

Jako "nawrócony grzesznik" (leniuch fizyczny) gorąco jednak namawiam do fitnessa - faktycznie poprawia się nie tylko strona fizyczna, ale nawet psychiczna :)

Potwierdzam - ja również przez ostatnie 1,5 roku trochę "zardzewiałem" [brak ekipy do siłowni, a samemu niebezpiecznie] i ostatnio zacząłem się ruszać [rozgrzewka + 3 serie po 30 pompek, przysiadów, brzuszków - polecam na dobry początek] co od razu bardzo pozytywnie odczuwam.

Tatarak może mieć rację - coś w tym jest - w końcu "w zdrowym ciele zdrowy duch" ;)

jakie macie światełka pod szafkami w kuchni? i dlaczego? które lepsze?

punktowe, na przykład takie:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=91853&d=1325011180&thumb=1

czy liniowe, na przykład takie:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=91852&d=1325011160&thumb=1

wchodzę w etap instalacji i wykończeniówki, przewiduję około stu czterech pytań dziennie, nie bądźcie tacy i coś odpisujcie ;)

możliwe że i bzdury :)

teraz dla mnie to i tak nie ma większego znaczenia :)

a bzdur budowlanych nasłuchałam sie wielu :)

jutro wstawie fotkę moich schodów i barierki (jak się już zamontują)

Tatarak ja bym wybrała 2 bardziej podoba mi się barierka

nie pisałam wam jeszcze że miałam mieć schody z jesiona barwione na naturalny dąb i mam z jesiona tyle że ciemne (stolarz się pomylił)

historia długa

niby kolor nam się podoba i do stołu będą pasować ale wolałabym jasne :/ bo teraz drzwi tez musze cienme brać

a najgorsze że blat w kuchni jasny

a ja mam namiary na gościa z husbkiej który też robi konstrukcje stalowe (a stopnie zleca komuś innemu i sam tylko montuje) nie zdecydowałam sie na niego po

1 ze względu na cenę za same schody chciała 7 koła a ja mam ponad 5 metrów barierki

2 otrzymaliśmy lepszą ofertę i schody które zajmą nam mniej miejsca

Gosia86 - barierka będzie raczej taka jak na 2, a konstrukcja może być taka lub inna, rozważam to jako dwie osobne rzeczy.

I co stolarz na to, że źle drewno pomalował?

Ten z hubskiej chciał 7 k za konstrukcję i stopnie? a ktoś Ci go polecił, czy tak z książki telefonicznej go wzięłaś? Bo jak za konstrukcję oraz stopnie i polecony, to ja poproszę namiary :) w sumie... w ogóle jeśli polecony, to poproszę dokładniejsze namiary.

Na razie rozmawiałam z jednym i nie wiem, jaką mi cenę strzeli, więc lepiej mieć namiary na kilku.

Co do lampek - praktyczne są? w sensie czy dobrze oświetlają powierzchnię roboczą?

Gdzieś przez święta zaginęło moje pytanie o kolejność formalności związanych z odbiorem elektryki - a więc... co powinienem zrobić i w jakiej kolejności aby takowego odbioru dokonać?

PS. Tatarak - jak tam dach? Bo u mnie bez zmian. Totalni podkur...y ciągłym nieodbieraniem telefonu przez p. Marcina (albo odbieranie, mówienie, że oddzwoni i nieoddzwanianie) wystosowałem mu smsa, że mają czas do świąt na dokończenie prac u mnie (sami sobie dawali zupełnie ostateczny termin na 15 grudnia), w przeciwnym razie zrywam współpracę i nie płacę kasy, którą im jeszcze wiszę (jakieś 3k zł). SMS pozostał bez odpowiedzi.

moj dach pokazywałam parę stron temu - część stroma gotowa, na płaskiej mam paroizolację, w styczniu/lutym robimy ocieplenie i rynny plus papę wstępnego krycia, po elewacji - papę docelową i ogniomury.

Ale co to znaczy, że Twój jest jeszcze nie gotowy? MC napomykal o Twoim dachu, że troche źle zostal rozplanowanowany (w sensie terminów wykonywania poszczególnych robót) i trzeba się było nagimnastykować, żeby wszystko ostatecznie wyszło dobrze. i byłam na 100% pewna, że masz już wszystko skończone na elegancko! teraz jestem w szoku!

Jarett, przecież u Ciebie zaraz rok minie, bo mniej więcej w tym samym czasie nasze były robione :jawdrop:

Claris, poproszę o namiary na ślusarza :)

Tatarak, mój ślusarz jest z polecenia schodziarza, którego polecił znany tu elektryk. Niestety na razie nie mogę go polecić. Jak sama napisałaś - schody "się robią". Nie wiem, kiedy będzie montaż. Ogólnie tylko, że druga połowa stycznia. Na moje żądanie wykonania ostatecznie do 10 stycznia, żeby wykończeniowiec mógł po schodach dokończyć prace dostałam odpowiedź, że jest to termin nieosiągalny. Termin z umowy to 10 września...

@Tatarak - On jest chyba jakimś mitomanem. Wpadli do mnie raz (tzn właściwie jego ojciec) i jedyne co zrobili z garażem to położyli pasek (10cm) papy dookoła ogniomuru. Fakt - woda mi teraz nie cieknie po ścianach garażu (wewnątrz), ale s sufitu nadal się leje. Nie wspominając już o tym, że w wystawianiu faktur są niemal błyskawiczni - wystawili FV 3 dni po przyjeździe do mnie - zrobili w niej 3 błędy - 1500 zł na moją niekorzyść.

Ale najbardziej w złość mnie wprawia nie to, że jest to nie zrobione, ale że jestem ignorowany, że nie odbierają telefonów, że odbierają, mówią, że oddzwonią i nie oddzwaniają, nie przyjeżdżają w umówionych terminach. Gdyby zechciał ze mną pogadać to pewnie mógłby mnie zwodzić do marca, a jak tak...