Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

i takie mam pytanie merytoryczne: czy ktoś robił studnię do odprowadzania wody deszczowej z dachów? i jeśli tak to jaką głęboką? i w ogóle jakby się ten ktoś mógł podzielić jakimiś szczegółami technicznymi, to ja chętnie poczytam :)

ja, z tego co pamiętam mam po prostu trzy kręgi w ziemię wkopane i podpięty drenaż, ale wiem że najlepszy sposób jest zrobić trzy studzienki o różnej wysokości wkopane obok siebie. Jak jest niezła i nieprzerwana ulewa przez 10 lat to nadmiar wody z tej głównej przelewa się do drugiej mniejszej a jak dalej leje to woda będzie przelewać się do tej najmniejszej.

Jakoś tak po chłopsku to opisałem ;). Wydaje mi się że nie ma jakiegoś specjalnego sposobu na odprowadzanie deszczówki. Możesz też zrobić mały basenik dla rybek albo innych stworzonek :)

ja, z tego co pamiętam mam po prostu trzy kręgi w ziemię wkopane i podpięty drenaż, ale wiem że najlepszy sposób jest zrobić trzy studzienki o różnej wysokości wkopane obok siebie. Jak jest niezła i nieprzerwana ulewa przez 10 lat to nadmiar wody z tej głównej przelewa się do drugiej mniejszej a jak dalej leje to woda będzie przelewać się do tej najmniejszej.

Jakoś tak po chłopsku to opisałem ;). Wydaje mi się że nie ma jakiegoś specjalnego sposobu na odprowadzanie deszczówki. Możesz też zrobić mały basenik dla rybek albo innych stworzonek :)

nareszcie jakiś konkret :) wymiary tych kręgów znasz? daleko masz tę studnię od domu?

jakbym zrobiła basenik dla rybek, to moje koty by się pewnie nauczyły pływać. wszystkie trzy :D

i takie mam pytanie merytoryczne: czy ktoś robił studnię do odprowadzania wody deszczowej z dachów? i jeśli tak to jaką głęboką? i w ogóle jakby się ten ktoś mógł podzielić jakimiś szczegółami technicznymi, to ja chętnie poczytam :)

Ja zrobiłem drenaż, czyli zakopałem 2x50 mb rur [owiniętych geowłókniną i zatkanych na końcu] wzdłuż ogrodzenia na głębokości 20-60 cm [spadek od domu] i działa jak trzeba [same rury mają ponad 100 litrów pojemności].

Na powierzchni rosną cyprysy które chętnie wypijają nadmiar wody rozsączony rurami.

Ten system od kilku lat działa, tyle, że mam dość płytko piasek.

Tatarak, studnie chłonne możesz zrobić, jak masz piasek. przy glinie nie ma sensu

nie chcę chłonnej, chcę studnię-studnię, żeby sobie wrzucić pompę od czasu do czasu i ogródecek podlać. a przy okazji, żeby do niej deszczówkę wlewać.

piaski mam... miejscami ilaste albo gliniaste.