Tatarak 29.12.2011 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Suspenser, rozumiem, że tam gdzie macie te rury na 20 cm to się nie chodzi? czy te rury są na tyle wytrzymałe, że owszem można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 30.12.2011 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tatarak - my mamy zakopany zbiornik na deszczówkę 10m3 (kupiliśmy zbiornik betonowy na szambo). Doprowadzone odpływy z rynien . Zrobiłem w zbiorniku otwór przelewowy i na więcej wtedy nie starczyło czasu (miała być rura z dziurkami odprowadzająca nadmiar wody jak u Suspensora ale nie było kiedy zrobić, a teraz to już....). Przez 2,5 roku nie zauważyłem żadnych złych objawów (przepełnienia zbiornika), a woda do podlewania ogrodu była jak znalazł (pompa w środku, prąd podprowadzony na stałe). W necie są stronki gdzie można obliczyć pojemność zbiornika w zależności od powierzchni dachu z jakiej zbierasz wodę. Jest tam uwzględnione położenie geograficzne domu. Jeżeli coś nie pomyliłem to u nas na około 260m2 wyszło jakieś 6,5m3. Czyli 10m3 było z nadmiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.12.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 ... miała być rura z dziurkami odprowadzająca nadmiar wody jak u Suspensora ... No no tylko nie Suspensora bo się to źle kojarzy, a mój nick nie ma z nim wspólnego nic więcej niż te 9 liter w nazwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.12.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Suspenser, rozumiem, że tam gdzie macie te rury na 20 cm to się nie chodzi? czy te rury są na tyle wytrzymałe, że owszem można? Po tym się jeździ i to od kilku lat ! Na rurze jest kliniec po którym wjeżdżam pod wiatę. Rury są na tyle wytrzymałe, że mogłem na nich spokojnie stawać przed zasypaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 30.12.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 i takie mam pytanie merytoryczne: czy ktoś robił studnię do odprowadzania wody deszczowej z dachów? i jeśli tak to jaką głęboką? i w ogóle jakby się ten ktoś mógł podzielić jakimiś szczegółami technicznymi, to ja chętnie poczytam Tataraku - nie jest to takie proste, jakby się wydawało. Bardzo ważne jest co znajduje się pod powierzchnią gruntu, i to do kilku metrów wgłąb. Istotne też jest, jakiego rodzaju (napięte, czy swobodne) i na jakiej głębokości występuje zwierciadło wód podziemnych. Przydatne by było badanie geotechniczne i interpretacja hydrogeologiczna. Ważne to jest dlatego, że podczas dużej letniej ulewy, w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut z dachu może spłynąć nawet kilka metrów sześciennych wody i system odprowadzania musi to przyjąć. A przy niezbyt korzystnych warunkach może w takich sytuacjach odmówić i woda się może spiętrzyć, czy to w studni, czy nawet (przy drenażu rozsączającym) bezpośrednio w rynnach. Sam też mam taką zagwozdkę i myślę od jakiegoś czasu, jak to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.12.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 samo życie, niestety. a te rejony kuli ziemskiej mało mnie pociągają. Wszędzie można znaleźć coś ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.12.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 nie chcę chłonnej, chcę studnię-studnię, żeby sobie wrzucić pompę od czasu do czasu i ogródecek podlać. a przy okazji, żeby do niej deszczówkę wlewać. piaski mam... miejscami ilaste albo gliniaste. Tu też poczuwam się do odpowiedzi - u mnie za mała działka, a w dodatku glina. Robienie studni i zbiornika było nieopłacalne. Poza tym - często jak pada to pada i nie trzeba podlewać. Jak nie pada to nie pada i szybko się zużyje te 10m3, czy ile się zrobi. Wydam ponoć góra 250zł na rok na wodę z kranu, a taki zbiornik na deszczówkę w dodatku nie jest bezobsługowy. Jedyny minus u mnie - woda z kranu jest gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 30.12.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tatarak mam już Gap`a jutro go sfotografuję z każdej strony tak wygląda barierka na antresoli http://img815.imageshack.us/img815/5809/20111229130724.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 30.12.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam wszystkich, trochę dawno mnie tu nie było. W związku z tym, że w końcu zaczynamy budowę na wiosnę czy moglibyście podzielić się namiarami na sprawdzone ekipy budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.12.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Megana/Michał - dziękuję muszę sobie poszukać tej strony. nam zostały z dawnego remontu 2 kręgi betonowe (no co, różne rzeczy zostają po remontach ) i tak kombinujemy, żeby jeszcze coś dokupić, przewieźć na działkę, wkopać, podpiąć rury z dachu... tylko trzeba ustalić, ile dokupić itd. Mój mąż tradycyjnie jest cały czas w pracy, gdzie przeważnie nie ma chwili, żeby się podrapać po nosie, więc dzielnie spróbuję sama = z pomocą forum Suspenser - to jak te rury można "deptać", to suuuuper Awo65 - mam badanie geotechniczne i stąd wiem, że przeważnie do 3 m mamy piaski ilaste i gliniaste z przewarstwieniami z gliny. lustro wody swobodne na 1,5 m przy wysokim stanie wód. możesz mi podpowiedzieć, co to dla mnie znaczy w praktyce? Frankai - ale z deszczówką co robisz? masz kanalizację burzową w ulicy? Gosia86 - i jakie Gap robi wrażenie? czekam na fotecki! barierka bdb - a schody pokazać nie łaska? Z***y- ja swoją polecam niezmiennie, jest w wątku o moich ekipach, czy jak on się tam nazywa (w ramach grupy wrocławskiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 30.12.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 mi się podoba Gap zobaczmy jeszcze jak się wpasuję w moje malutkie wc oczywiście schody też sfotografuję ale trochę mi wstyd mojego syfu budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 30.12.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tatarak - dzięki za namiar (nawet nie zauważyłam, że są jakieś wątki w ramach grupy wrocławskiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 30.12.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 u mnie kolejny dylemat właśnie szukam baterii do swojej kuchnizlewozmywak mam takihttp://img210.imageshack.us/img210/195/zlewozmywaktekakea60btg.jpg Uploaded with ImageShack.us mam jeszcze jeden dylemat odnośnie montażu tego zlewu http://img851.imageshack.us/img851/522/20111222142804.jpg Uploaded with ImageShack.ustak wygląda (chwilowo nie dokończona jeszcze) moja kuchniazlew ma być zmontowany w pierwszej (od prawej) szafce 60i tu mam problem na którą stronę dać ociekacz??jeśli na prawo to bateria nie będzie w słupku okna tylko prawie na środku skrzydła więc będzie problem z otwarciem tego skrzydła, ale za to jak coś będzie położone na ociekaczu będzie mniej widoczne z części salonu, dodatkowo będzie większa powierzchnia blatu roboczego pomiędzy zlewem a płytą gazowąjeśli ociekacz będzie na lewą stronę bateria będzie w słupku okna i oba skrzydła będą się otwierać, za to mniejsza powierzchnia blatu roboczego pomiędzy zlewem a płytąco wybrać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.12.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 ale trochę mi wstyd mojego syfu budowlanego pfff no proszę Cię, tu chyba nie ma takich, co nie wiedzą, że na budowie jest syf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.12.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Z***y - do usług Gosia - ja bym dała ociekacz do narożnika i raczej pomyślała nad taką baterią łamaną, która umożliwia otwieranie okna. ewentualnie: wietrzyć będziesz uchylając, a myć od zewnątrz, boć to parter. wolałabym więcej blatu roboczego. co to za zlew? w temacie baterii kuchennych jestem jeszcze zielona jak dojrzały groszek, więc nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 30.12.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 no właśnie bardziej odpowiada mi ta wersja z ociekaczem po prawej i tak jak piszesz okno sobie umyję od zewnątrzzlew teka kea 60 kolor antracyt (żałuję że nie było w onyksie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.12.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 bardzo fajny, masz go już w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 30.12.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Mam zamontowany będzie w przyszłym tygodniu, więc muszę szybko podjąć decyzję na którą stronę ociekacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 30.12.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Też planuję zlew pod oknem i jak pisze Tatarak, w razie co będę okno myła z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 30.12.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 i w sumie nie drogi porównując z innymi, niestety to nie franke ale mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts