wojgoc 02.01.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 witaj libra66 jeśli chcesz to wyslę Ci na priv namiary na moich wykonawców od kuchni u mnie będą jeszcze robic szafy w zabudowie i szafkę w wc jestem z nich bardzo zadowolona cenowo i jakościowo to ja tez poprosze o namiary - z góry wielkie dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 02.01.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 a można się zameldować w budynku przed odbiorem? Jak budynek ma nadany numer to można. Ja wystąpiłam o nadanie numeru do urzędu gminy - trzeba było załączyć akt notarialny, mapkę i wniosek, po tygodniu dostałam zaświadczenie o nadanie numeru. Z tym zaśw. poszłam do wydziału meldunkowego i po wcześniejszym wymeldowaniu z poprzedniego miejsca pobytu zameldowałam się w nowym domu, jeszcze nie odebranym. Teraz czekam na umowę z energetyką, elektryk wysłał już wszystkie dokumenty do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.01.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 wystarczy ksero aktu z oryginałem do wglądu czy tez poświadczony notarialnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 02.01.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Wystarczyło ksero aktu, bez poświadczenia, wszystko wysłałam listem poleconym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Gosia, a co to za gmina tak dobrze petentów traktuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 02.01.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Oława - tam urzędnicy są bardziej przyjaźni niż we wro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.01.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Madeleine, pisałaś, że urządziłaś spiżarnię w ikei. Jaki system wykorzystałaś? Czy masz może u siebie zlew gospodarczy? Jesli tak, to jaki? Spirea, w spiżarni antonius. Formatki na wymiar - pocięłam i okleiłam białą płytę (wzięłam 18mm, ale teraz widzę, że można było mniej). jedyny zonk, że nośność półki to niby 10kg, więc nie załadujesz na długą półkę dwóch zgrzewek wody. zlew - najtańsza szafka pod zlew z ikei 60cm, do tego pojedyncza komora do szafki 60cm i zresztą bateria też z ikei, lagan bodajże. plus blat 60cm (kupiłam całą wstęgę i akurat wyszło - do łazienki na godmorgona 120cm, do garażu do zlewu i na pralkę + suszarkę do przykrycia = całość 200pln). Megana, tak, jak piszą wyżej - panel chowany się chowa pod blatem - front szafki jest zlicowany z innymi, z zewnątrz nie widać, że to akurat zmywarka, a nie szafka z pełnym frontem 60cm (jedynie cokół jest podcięty), na podłodze świeci światełko, kiedy zmywarka pracuje. używałam obu rodzajów frontów zmywarek, dla mnie zdecydowanie wygrywa schowany - raz, że estetyczniej, dwa, że nie paluchuje się tak bardzo, trzy, że dzieci nie mają dostępu. nie przeszkadza mi brak widocznej godziny na wyświetlaczu, bo i tak zazwyczaj puszczam zmywarkę na noc. Co do rozmiaru, to nie ma takiej suszarki, której nie można przepełnić Ja mam podobną wielkość, ale kupowałem wcześniej i zapewne masz już ciut nowocześniejszą. "66" z tego co pamiętam, to bez wyświetlacza na wierzchu. Ja wolałem widzieć co się dzieje i dlatego mam "56". O konkretnym modelu decydowało zaś to, że mam otwartą kuchnię i chciałem jak najcichszą. Moja ma 41dB. Narzekam tylko na jedną rzecz - brak funkcji dodatkowego suszenia. Niestety sporo wody zostaje na kubkach czy miseczkach z wklęsłymi spodami. to są chyba niuanse. różnica w db spora, ale jak pisałam - my głównie zmywamy nocą. z doświadczenia - 48-49db to zdecydowanie za dużo, 46db mieliśmy też - i była ok. pewnie, że dopłacilibyśmy do 41, jakbyśmy mieli kasę. no ale nie było jej i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.01.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Oława - tam urzędnicy są bardziej przyjaźni niż we wro. ja też mam numer nadany od maja? ledwo zaczęliśmy budowę. też wystarczyło ksero, wysłałam pocztą wszystko i git. Zresztą pani nadająca numer ma przecież dostęp do wrosipu (sama mnie uczyła wyciągać z systemu niektóre informacje), po numerze działki przecież sobie sprawdzi właściciela działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.01.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Spirea, w spiżarni antonius. Formatki na wymiar - pocięłam i okleiłam białą płytę (wzięłam 18mm, ale teraz widzę, że można było mniej). jedyny zonk, że nośność półki to niby 10kg, więc nie załadujesz na długą półkę dwóch zgrzewek wody. Dlatego właśnie chcę zrobić u stolarza z płyty stolarskiej. zlew - najtańsza szafka pod zlew z ikei 60cm, do tego pojedyncza komora do szafki 60cm i zresztą bateria też z ikei, lagan bodajże. plus blat 60cm (kupiłam całą wstęgę i akurat wyszło - do łazienki na godmorgona 120cm, do garażu do zlewu i na pralkę + suszarkę do przykrycia = całość 200pln). Czy tylko ja nie rozumiem za co jest 200zł? Chętnie bym zrozumiał, bo może zmienię zdanie co do zamawiania u stolarza a kupna gotowych. Coś mi tam świta, że stolarz zaśpiewał 2100zł za dwa słupki (jeden z samymi szafkami, drugi z połową szuflad) + półki to są chyba niuanse. różnica w db spora, ale jak pisałam - my głównie zmywamy nocą. z doświadczenia - 48-49db to zdecydowanie za dużo, 46db mieliśmy też - i była ok. pewnie, że dopłacilibyśmy do 41, jakbyśmy mieli kasę. no ale nie było jej i po temacie. Tego ekstra suszenia mi brakuje, no ale przyjdzie się przyzwyczaić. Nie pamiętam czy były podobne modele z większymi dB. Później widziałem te bajeranckie zmywarki wielkości piekarników. Kupuje się 2. Fajna rzecz w czasie imprezy - w jednej się pierze, a do drugiej chowasz kolejne naczynia. No ale to pewnie kolejna kasa, której również brak. Może w drugim życiu... Jak sobie przypomnę opowieść ojca jak to "dorobili się roweru"... Fakt, że prawie pół chałupy jest na kredyt, ale mimo to przepaść w komforcie życia No nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 02.01.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Nam numer tez nadali bez problemu mąż poszedł do gminy chyba tez aktem i w tym samym dniu juz wiedziliśmy jaki numer, a po paru dniach przyszła decyzja pocztą orientuje się ktos w jakich cenach chodzi humus??z transportem i bez transportu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.01.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 z nadaniem numeru nie ma problemu. Chodzi raczej o zameldowanie. Wydaje mi się, że co do zasady zameldowanie możliwe jest dopiero po odbiorze, ale nie chce mi się sprawdzać dokładnie. Znalazłam za to coś takiego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?96709-Dom-w-budowie-i-zameldowanie-jak dzięki Madeleine, wczoraj szukałam zlewów gospodarczych i te ceny są przesadzone. Do pracowni weźmiemy więc zwykłą umywalkę, a do pralni chyba tak jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Frankai - 200 zł za całą wstęgę blatu, który Madeleine pocięła i zużyła w różnych pomieszczeniach niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Madeleine - a ta szafka i zlew - najtańsze z ikei - to po ile konkretnie wyszły? może być w przybliżeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.01.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 dzięki Madeleine, wczoraj szukałam zlewów gospodarczych i te ceny są przesadzone. Do pracowni weźmiemy więc zwykłą umywalkę, a do pralni chyba tak jak Ty. Ja zanabyłem do pralni Multiset firmy chyba Abusanitair. Wielkość OK. Wyposażenie - fajne. Minusy: powierzchnia nie jest gładka, więc zastanawiam się jak będzie z brudzeniem i czyszczeniem, kiedy będzie bardziej używany. Ma osłonkę, która powoduje, że bateria musi być bardzo wysoko, albo na półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.01.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 właśnie sprawdzałam na stronach Ikei: - najtańsza szafka pod zlew - harlig biały 50 cm - 115 zł (potem można sobie dobrać potrzebne wyposażenie)- najtańszy zlew 1kom. Fyndig 104 zł- najtańsza bateria Lagan 30 zł- najtańszy blat Lagan - 220cm za 69 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Frankai - 200 zł za całą wstęgę blatu, który Madeleine pocięła i zużyła w różnych pomieszczeniach niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę. Kobiety to się jednak rozumieją Teraz zakumałem. Wracając do gotowych szafek - jakoś tak kilka razy przyglądałem się tym w IKEA. Raz myślałem - no tak, jest to tańsze. Innym razem, że tańsze o tak niewiele, że moje widzimisie, żeby mieć szafkę 64cm a nie 60cm przeważa. Do tego jeszcze kwestia koloru (jak wybrzydzać to na całego ). No i mam jakoś opór. Muszę jednak w końcu coś wybrać, bo przeprowadzka będzie na całego - teściowa praktycznie od razu też się przeprowadzi, a nie wierzę w totalną likwidację "wspomnień". Szaf i szafek potrzeba będzie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.01.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Madeleine - a ta szafka i zlew - najtańsze z ikei - to po ile konkretnie wyszły? może być w przybliżeniu szafka 115, nogi ozdobne 25, zlew 100, bateria 29. i uchwyt, ale akurat miałam jeden wolny. blat jak piszesz. frankai, ceny masakryczne, jak mam być szczera. Ale co tam, bogatemu wolno różnica w cenie jest ok. 30% w stosunku do stolarza. poza tym 64cm - to nie jest fanaberia, to czasem jest bez sensu. bo wkłady do środka są i tak na 60, a te 4cm nie ma znaczenia poza totalnie mikroskopijną kuchnią, gdzie każdy cm na wagę złota. poza tym można kupić korpusy w ikei, a fronty od stolarza - jest i w miarę tanio, i niepowtarzalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 02.01.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tatarak chodzi mi konkretnie o tę część którą widać na tym zdjęciu (wystaje tak na wysokości kolan)http://img502.imageshack.us/img502/8754/p1070155.jpg Uploaded with ImageShack.ustrudno tego dziada sfotografować bo nie ma go na czym postawić tylko trzymać trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.01.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 a może właśnie dajcie spokoj z tymi szafkami, spakujcie pamiątki do kartonów, że niby "potem się rozpakuje" i jakoś to z czasem przycichnie? może tak jej będzie łatwiej? edit: to do Frankaia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.01.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 właśnie sprawdzałam na stronach Ikei: - najtańsza szafka pod zlew - harlig biały 50 cm - 115 zł (potem można sobie dobrać potrzebne wyposażenie) - najtańszy zlew 1kom. Fyndig 104 zł - najtańsza bateria Lagan 30 zł - najtańszy blat Lagan - 220cm za 69 zł na wyprzedaży są szafki z 40% upustem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts