Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

a można się zameldować w budynku przed odbiorem?

Jak budynek ma nadany numer to można.

Ja wystąpiłam o nadanie numeru do urzędu gminy - trzeba było załączyć akt notarialny, mapkę i wniosek, po tygodniu dostałam zaświadczenie o nadanie numeru. Z tym zaśw. poszłam do wydziału meldunkowego i po wcześniejszym wymeldowaniu z poprzedniego miejsca pobytu zameldowałam się w nowym domu, jeszcze nie odebranym.

Teraz czekam na umowę z energetyką, elektryk wysłał już wszystkie dokumenty do odbioru.

Madeleine, pisałaś, że urządziłaś spiżarnię w ikei. Jaki system wykorzystałaś? Czy masz może u siebie zlew gospodarczy? Jesli tak, to jaki?

Spirea, w spiżarni antonius. Formatki na wymiar - pocięłam i okleiłam białą płytę (wzięłam 18mm, ale teraz widzę, że można było mniej). jedyny zonk, że nośność półki to niby 10kg, więc nie załadujesz na długą półkę dwóch zgrzewek wody.

zlew - najtańsza szafka pod zlew z ikei 60cm, do tego pojedyncza komora do szafki 60cm i zresztą bateria też z ikei, lagan bodajże. plus blat 60cm (kupiłam całą wstęgę i akurat wyszło - do łazienki na godmorgona 120cm, do garażu do zlewu i na pralkę + suszarkę do przykrycia = całość 200pln).

Megana, tak, jak piszą wyżej - panel chowany się chowa pod blatem - front szafki jest zlicowany z innymi, z zewnątrz nie widać, że to akurat zmywarka, a nie szafka z pełnym frontem 60cm (jedynie cokół jest podcięty), na podłodze świeci światełko, kiedy zmywarka pracuje. używałam obu rodzajów frontów zmywarek, dla mnie zdecydowanie wygrywa schowany - raz, że estetyczniej, dwa, że nie paluchuje się tak bardzo, trzy, że dzieci nie mają dostępu. nie przeszkadza mi brak widocznej godziny na wyświetlaczu, bo i tak zazwyczaj puszczam zmywarkę na noc.

Co do rozmiaru, to nie ma takiej suszarki, której nie można przepełnić ;) Ja mam podobną wielkość, ale kupowałem wcześniej i zapewne masz już ciut nowocześniejszą. "66" z tego co pamiętam, to bez wyświetlacza na wierzchu. Ja wolałem widzieć co się dzieje i dlatego mam "56". O konkretnym modelu decydowało zaś to, że mam otwartą kuchnię i chciałem jak najcichszą. Moja ma 41dB. Narzekam tylko na jedną rzecz - brak funkcji dodatkowego suszenia. Niestety sporo wody zostaje na kubkach czy miseczkach z wklęsłymi spodami.

to są chyba niuanse. różnica w db spora, ale jak pisałam - my głównie zmywamy nocą. z doświadczenia - 48-49db to zdecydowanie za dużo, 46db mieliśmy też - i była ok. pewnie, że dopłacilibyśmy do 41, jakbyśmy mieli kasę. no ale nie było jej i po temacie.

Oława - tam urzędnicy są bardziej przyjaźni niż we wro.

ja też mam numer nadany od maja? ledwo zaczęliśmy budowę. też wystarczyło ksero, wysłałam pocztą wszystko i git. Zresztą pani nadająca numer ma przecież dostęp do wrosipu (sama mnie uczyła wyciągać z systemu niektóre informacje), po numerze działki przecież sobie sprawdzi właściciela działki.

Spirea, w spiżarni antonius. Formatki na wymiar - pocięłam i okleiłam białą płytę (wzięłam 18mm, ale teraz widzę, że można było mniej). jedyny zonk, że nośność półki to niby 10kg, więc nie załadujesz na długą półkę dwóch zgrzewek wody.

Dlatego właśnie chcę zrobić u stolarza z płyty stolarskiej.

zlew - najtańsza szafka pod zlew z ikei 60cm, do tego pojedyncza komora do szafki 60cm i zresztą bateria też z ikei, lagan bodajże. plus blat 60cm (kupiłam całą wstęgę i akurat wyszło - do łazienki na godmorgona 120cm, do garażu do zlewu i na pralkę + suszarkę do przykrycia = całość 200pln).

Czy tylko ja nie rozumiem za co jest 200zł? Chętnie bym zrozumiał, bo może zmienię zdanie co do zamawiania u stolarza a kupna gotowych. Coś mi tam świta, że stolarz zaśpiewał 2100zł za dwa słupki (jeden z samymi szafkami, drugi z połową szuflad) + półki

to są chyba niuanse. różnica w db spora, ale jak pisałam - my głównie zmywamy nocą. z doświadczenia - 48-49db to zdecydowanie za dużo, 46db mieliśmy też - i była ok. pewnie, że dopłacilibyśmy do 41, jakbyśmy mieli kasę. no ale nie było jej i po temacie.

Tego ekstra suszenia mi brakuje, no ale przyjdzie się przyzwyczaić.

Nie pamiętam czy były podobne modele z większymi dB.

Później widziałem te bajeranckie zmywarki wielkości piekarników. Kupuje się 2. Fajna rzecz w czasie imprezy - w jednej się pierze, a do drugiej chowasz kolejne naczynia. No ale to pewnie kolejna kasa, której również brak. Może w drugim życiu...

Jak sobie przypomnę opowieść ojca jak to "dorobili się roweru"... Fakt, że prawie pół chałupy jest na kredyt, ale mimo to przepaść w komforcie życia :) No nie?

z nadaniem numeru nie ma problemu. Chodzi raczej o zameldowanie. Wydaje mi się, że co do zasady zameldowanie możliwe jest dopiero po odbiorze, ale nie chce mi się sprawdzać dokładnie. Znalazłam za to coś takiego:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?96709-Dom-w-budowie-i-zameldowanie-jak

dzięki Madeleine, wczoraj szukałam zlewów gospodarczych i te ceny są przesadzone. Do pracowni weźmiemy więc zwykłą umywalkę, a do pralni chyba tak jak Ty.

dzięki Madeleine, wczoraj szukałam zlewów gospodarczych i te ceny są przesadzone. Do pracowni weźmiemy więc zwykłą umywalkę, a do pralni chyba tak jak Ty.

Ja zanabyłem do pralni Multiset firmy chyba Abusanitair. Wielkość OK. Wyposażenie - fajne. Minusy: powierzchnia nie jest gładka, więc zastanawiam się jak będzie z brudzeniem i czyszczeniem, kiedy będzie bardziej używany. Ma osłonkę, która powoduje, że bateria musi być bardzo wysoko, albo na półce.

Frankai - 200 zł za całą wstęgę blatu, który Madeleine pocięła i zużyła w różnych pomieszczeniach :) niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.

Kobiety to się jednak rozumieją ;)

Teraz zakumałem.

Wracając do gotowych szafek - jakoś tak kilka razy przyglądałem się tym w IKEA. Raz myślałem - no tak, jest to tańsze. Innym razem, że tańsze o tak niewiele, że moje widzimisie, żeby mieć szafkę 64cm a nie 60cm przeważa. Do tego jeszcze kwestia koloru (jak wybrzydzać to na całego ;) ). No i mam jakoś opór. Muszę jednak w końcu coś wybrać, bo przeprowadzka będzie na całego - teściowa praktycznie od razu też się przeprowadzi, a nie wierzę w totalną likwidację "wspomnień". Szaf i szafek potrzeba będzie wiele.

Madeleine - a ta szafka i zlew - najtańsze z ikei - to po ile konkretnie wyszły? może być w przybliżeniu ;)

szafka 115, nogi ozdobne 25, zlew 100, bateria 29. i uchwyt, ale akurat miałam jeden wolny.

blat jak piszesz.

frankai, ceny masakryczne, jak mam być szczera. Ale co tam, bogatemu wolno ;)

różnica w cenie jest ok. 30% w stosunku do stolarza. poza tym 64cm - to nie jest fanaberia, to czasem jest bez sensu. bo wkłady do środka są i tak na 60, a te 4cm nie ma znaczenia poza totalnie mikroskopijną kuchnią, gdzie każdy cm na wagę złota. poza tym można kupić korpusy w ikei, a fronty od stolarza - jest i w miarę tanio, i niepowtarzalnie.

właśnie sprawdzałam na stronach Ikei:

- najtańsza szafka pod zlew - harlig biały 50 cm - 115 zł (potem można sobie dobrać potrzebne wyposażenie)

- najtańszy zlew 1kom. Fyndig 104 zł

- najtańsza bateria Lagan 30 zł

- najtańszy blat Lagan - 220cm za 69 zł

na wyprzedaży są szafki z 40% upustem