Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

ja czyszczę tytanem do kominków. podstawa to regularność.

Albo co jakiś czas szybę stłuc i wymienić na nową ;)

Czasem obiegiem powietrza można wypalić osad. Pokazywał to mi w swoim kominku. U mnie niestety takiego obiegu nie da się uzyskać. Jedynie wykorzystanie pyrolizy i wysokiej temperatury

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Znaczy teść mój zrobi. Myślę, że zamiast 400zł wystarczy, że zaproszę go na dobrze zakropioną parapetówkę.

Jeśli wcześniej nie wyciągnę kopyt na tej budowie.

Chłopaku, wyluzuj - ja Ci to mówię :) prawdopodobnie najbardziej zestresowana i spanikowana inwestorka forum :)

co Cię tak wykańcza ostatnio? oprócz dachu garażu i wanny o wadze 170 kg (czemuż ona taka ciężka?!), oczywiście?

ja może z innej beczułki. Ponieważ wybieramy się z połowicą do Polszy na kilka dni to chcemy ten czas wykorzystać na dokładne oględziny materiałów wykończeniowych jakie chcemy zakupić, i tu moje pytanie:

Podajcie mi proszę punkty gdzie mogę się nieco zainspirować i potestować organoleptycznie płytki wszelkiego rodzaju, kible, zlewy, jakieś elewacje zewnętrzne oraz kominki. :popcorn:

Z góry dzienx

nawiązująć do prądu. Rok temu podpisałem umowę z Tauronem na budowlany, więc od tamtego czasu bulę co miesiąc pewną kwotę. Mój szwagierek który załatwiał mi wszystkie formalności powiedział że oni co kwartał czy tam co pół roku analizują zużycie i zwracają nadmiar, ale rok minął i tak jakoś cisza. Zamierzam do nich zadzwonić i się wypytać, ale chciałem najpierw dowiedzieć się o wasze doświadczenia w tej kwestii.

nawiązująć do prądu. Rok temu podpisałem umowę z Tauronem na budowlany, więc od tamtego czasu bulę co miesiąc pewną kwotę. Mój szwagierek który załatwiał mi wszystkie formalności powiedział że oni co kwartał czy tam co pół roku analizują zużycie i zwracają nadmiar, ale rok minął i tak jakoś cisza. Zamierzam do nich zadzwonić i się wypytać, ale chciałem najpierw dowiedzieć się o wasze doświadczenia w tej kwestii.

ewentualna nadpłata jest na kolejnej f-rze - o zwrot musisz wystapić na ich wniosku, sami z siebie kasy nie zwracają.

ja może z innej beczułki. Ponieważ wybieramy się z połowicą do Polszy na kilka dni to chcemy ten czas wykorzystać na dokładne oględziny materiałów wykończeniowych jakie chcemy zakupić, i tu moje pytanie:

Podajcie mi proszę punkty gdzie mogę się nieco zainspirować i potestować organoleptycznie płytki wszelkiego rodzaju, kible, zlewy, jakieś elewacje zewnętrzne oraz kominki. :popcorn:

Z góry dzienx

kafle - Karmelkowa Bokaro, Ceramika Design, Carmen, Mowano, Womag

Maxfliz i Cermag - wszystko tam masz, łącznie z elektrycznym Duravitem

Avicenny - zapomniałem nazwe, masz sporo kafli, armatury łazienkowej

Armalux na Mińskiej - też wszystko, najlepiej podejść do Pani a nie doPanów - Jej się chce coś doradzić, jakby była na prowizji, ale nie jest nachalna - bardziej profesjonalna i ma wiedze.

w Astrze na dole jest spora dostepność wanien, kibli, baterii,

Womag na Bystrzyckiej,

Marazzi na Slężnej

centrum bielany naprzeciw Tesco znajdziesz również płytki

i wszystkie markety budowlane w okolicy

kafle - Karmelkowa Bokaro, Ceramika Design, Carmen, Mowano, Womag

Maxfliz i Cermag - wszystko tam masz, łącznie z elektrycznym Duravitem

Avicenny - zapomniałem nazwe, masz sporo kafli, armatury łazienkowej

Armalux na Mińskiej - też wszystko, najlepiej podejść do Pani a nie doPanów - Jej się chce coś doradzić, jakby była na prowizji, ale nie jest nachalna - bardziej profesjonalna i ma wiedze.

w Astrze na dole jest spora dostepność wanien, kibli, baterii,

Womag na Bystrzyckiej,

Marazzi na Slężnej

centrum bielany naprzeciw Tesco znajdziesz również płytki

i wszystkie markety budowlane w okolicy

Miałam już iść spać, ale Wojtek wymienia Marazzi, więc muszę ostrzec wszystkich, którzy maja zamiar zamawiać płytki w Marazzi w ogóle we Wrocławiu. Płytki są super, obsługa też, ale musicie się uzbroić anielską cierpliwość. Transport jest raz w miesiącu. Jak się człowiek nie załapie to może czekać nawet dwa miesiące na płytki. Obsługa miło Cię zwodzi i nie widzi problemu. Także, jak się komuś nie śpieszy z płytkami to polecam. I co ciekawe, analogiczną sytuację miałam w Warszawie. To samo. Czekanie w nieskończoność.

To mówiłam ja, Magda. Tak Informacyjnie:-)

marazzi ogólnie jest do dupy z zamawianiem od nich - to nie jest wina dystrybutora, tylko Włochów. Kiedyś brałam od nich (ale z Avicenny jeszcze) - dokładnie to samo.

Albo co jakiś czas szybę stłuc i wymienić na nową ;)

Czasem obiegiem powietrza można wypalić osad. Pokazywał to mi w swoim kominku. U mnie niestety takiego obiegu nie da się uzyskać. Jedynie wykorzystanie pyrolizy i wysokiej temperatury

wystarczy tak dokładać drewno, aby ogień palił się blisko szyby. czasem mi się udaje, ale ja jestem z paleniem na poziomie begginer - cieszę się, jak uda mi się rozpalić w czasie poniżej pół godziny ;)

wystarczy tak dokładać drewno, aby ogień palił się blisko szyby. czasem mi się udaje, ale ja jestem z paleniem na poziomie begginer - cieszę się, jak uda mi się rozpalić w czasie poniżej pół godziny ;)

Ja rozpalam szybciej. Chyba że liczyć całość operacji, czyli także: czyszczenie szyby, paleniska, rąbanie drewienek), bo wtedy może będzie pod pół godziny. To ciągle nie uprawnia mnie do zaliczenia siebie do advanced ;)

Nie daje się jednak nagrzać całości szyby. Nie wiem jak u Ciebie, ale w moim wkładzie jest przesłona, żeby polana nie wypadały. Ma ona wysokość jakichś 5cm (plus dwie wyższe wypustki). Szyba najbardziej się brudzi przy bokach, tuż nad przesłoną. Nie ma siły, żeby tam nagrzać w sposób pozwalający na spopielenie nalotu. To co gość mi pokazywał u siebie, to była taka ciekawa funkcja - robił jakby inny obieg powietrza. Po ostrym rozpaleniu, przesuwał wajchy i powietrze się kotłowało przed szybą. Myślę, że był w stanie dużo większą powierzchnię szyby dogrzać. Sprawdź u siebie tą moją radę, żeby po rozpaleniu - kiedy te początkowe, gęste dymy się kończą - wytrzeć szybę od wewnątrz. U mnie pojawiały się czasem zacieki - pewnie dlatego, że po "przeprowadzce" drewno nie ma daszku ani nakrycia i łapnęło wilgoci opadowej. Po takim przetarciu szyba może nie była idealnie czysta, ale drobnych zabrudzeń się nie dostrzega. Bez przetarcia boki i góra do końca były bardzo przyczernione i ciężko się czyściły.

Wszyscy powtarzają, że sa na to skutreczne środki a ja z niecierpliwością czekam na nazwę czyścidła od Frankaia.

Teściu ostatnio zachwala płyn do szyb kominkowych z FM. Mówi, że próbował już kilku, ale ten czyści mu szybę najlepiej.

Ojciec za to szybę czyści wodą i myjką do naczyń a na koniec przeciera gazetą. I też czysta jest...

Podajcie mi proszę punkty gdzie mogę się nieco zainspirować i potestować organoleptycznie ... kominki. :popcorn:

Jak się orientowałem, to z kominkami bywa tak, że w salonach mają jednego góra dwóch producentów. Więc jeżeli nie zrobisz wcześniejszego rozeznania po sieci, to trochę jeżdżenia może Cię czekać.

Ja na szybko przypominam sobie następujące miejsca

- Uniwag Spolmot na Krakowskiej (tam facet ma dość fajny pomysł na obudowy na siatce stalowej z dowolną grafiką)

- Vento na Żmigrodzkiej (ale tam ludzie odradzali zakupy z montażem i obudową)

- Jakar (p. Darek był kilka razy polecany, mi się nie udało z nimi dogadać)

- kominkowo na Krakowskiej

- Kominki Czerwiński (ale tutaj coś mi się kojarzy, że dość drogo)

- Kominki Michel (też coś mi się kojarzy z wysokimi cenami)

Pozdrawiam noworocznie...

Frankai, ja nie mam na początku dymów, u mnie szyba robi się czarna pod koniec palenia. Ale generalnie teraz mam trochę czarnego po bokach, którego nie mogę niczym umyć - mam nadzieję, że się wypali. Działa też metoda na czyszczenie popiołem, ale boję się porysowania szyby.

Ten początkowy dym to pewnie z tej wierzchniej wilgoci + mały cug. Będę jeszcze wzywał gościa, bo mam pewne wątpliwości co do szczelności, to przy okazji podpytam co i jak.

Jak już się rozpali to musiałbym całkiem odciąć dopływ powietrza, żeby mocno przytłumić ogień. W chwili kiedy zostawiam ostatni oznaczony stopień otarcia (1 z 6; czyli tyle by włożyć ołówek w każdą z trzech dziur) i nie domykam kompletnie wylotu, to mi się nie brudzi mocno. W innym przypadku też miałem sporo brudu. No ale wtedy nie ćwiczyłem wstępnego czyszczenia szyby. Może zrobię testy w drugiej połowie stycznia. Teraz czasu brak.

Nalot na szybie ma dwie postaci - pierwsza to taki równy w miarę przezroczysty (powstaje głównie w pierwszej fazie) i grudkowaty (ten chyba zależy od drewna i pojawia się głównie pod koniec). Ten pierwszy czyści się dobrze. Drugi jest upierdliwy.

Użycie popiołu, to nic innego jak użycie proszku do szorowania. Jeżeli masz warstwę pyrolityczną (szyba nie jest przezroczyście biała, tylko mieni się kolorami przy odbijaniu światła) na szybie, to bym tego nie robił. Pewnie można ją uszkodzić, a wtedy dopiero będzie problem z czyszczeniem.

z niecierpliwością czekam na nazwę czyścidła od Frankaia.

Remix Grill, producent Reinex, Szczytna.

Z tego co kojarzę, kominkarz mówił o najwyższej zawartości czegoś tam, a że jedyny składnik podany ilościowo na opakowaniu to 5-25% wodorotlenku potasu, więc mniemam, że to o niego chodziło.

witajcie Robaczki :)

ktoś sie orientuje czy potrzebna (niezbędna) będzie bateria zlewozmywakowa przy montażu zlewu??

Witaj Pajęczyco :)

U nas była montowana później. Przynajmniej tak mi się wydaje. Oczywiście w pewnych sytuacjach dojście może być na tyle upierdliwe, że lepiej byłoby razem.

EDIT: zajrzałem pod zlew. Z kranu wychodzą dwa wężyki, które swobodnie wpadną w pozostawioną dziurę. Poza tym jest taki trzpień z gwintem i podkładka w kształcie dużego C, która obejmuje dziurę. Spokojnie można to włożyć i dokręcić od spodu nawet przy małej ilości miejsca. Czy są inne sposoby mocowania baterii? Zapewne tak. Najważniejsze jednak by był otwór w blacie.

to na Avicenny to Raab Karcher i Cortina. W Raab jest raczej sprzęt łazienkowy. W Cortinie mają właśnie te Marazzi.I potwierdzam, to co napisała Magda34. Interesowałam się płytkami i Pani powiedziała, że dostawa za ok. 4 tyg. a może i dłużej, bo dopiero mieli dostawę.

Dobre ceny mają w Womagu na Bystrzyckiej. Jak byłam mieli sporo rzeczy w promocjach. WYstawka wygląda trochę ponuro, ale są ładne płytki. Mają stronę internetową ze sklepem. Cermag jest trochę okrojony bo remontują parter.

Jest jeszcze salon na Bielanach, Sanpol chyba, ale nie byłam tam, tylko widziałam napis.