SUSPENSER 18.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 A w Staropolance już 117,4mg/l. Ale nie o to mi chodziło. Może źle napisałem. Chciałem zwrócić jedynie uwagę, że filtry czy urządzenia zmiękczające, odkamieniające czy mineralizujące (domowe mineralizatory) to stacje chemiczne. Wiele osób bezkrytycznie montuje w domach całe systemy uzdatniania za grube tysiące złotych, tak na prawdę nie wiedząc co dostaje na 'wyjściu'. Przegięcie w jedną albo drugą stronę nigdy nie było zdrowe Zgadza się - przesada w życiu w żadnym aspekcie na zdrowie nie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 18.01.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 oszukuję namiarów na szklarza (konkretnie od luster i drzwi prysznicowcyh) niestety ten do którego dostałam namiary w hurtowni z płytkami nie zrobił mi wyceny do dnia dzisiejszego (już ponad tydzień zero kontaktu) co go racze dyskwalifikuje Jeśli masz jakies standardowe wymiary drzwi prysznicowych to znajdz na allegro użytkownika sanitarbest ma drzwi radaway. Dostałam oferty od kilku szklarzy we Wrocławiu i żaden nie był w stanie dorównać z ofertą. Za drzwi o wymiarach 150 cm zapłaciła 950 zł z przesyłką. Szyba pokryta jakimś specjalnym preparatem ułatwiającym mycie. Gdzieś dawałam namiar na szklarza z Olesnicy, również najtanszy, lustra tnie od ręki, starszy Pan bardzo dokładny. Kilka osób z forum brało u niego i wszyscy zadowoleni. Niestety nie mogę znaleźć telefonu, wpisywałam na forum może ktoś jeszcze ma. Z tańszych ofert jakie dostałam na lustra to [email protected] [email protected] (zamówiłam u nich lakobel do kuchni na razie czekam więc opini nie napisze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 18.01.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 dzięki cegiełka zadzwonię do kryptonu jutroniestety drzwi muszę robi na zamówienie bo są nie standardowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 18.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 dzięki cegiełka zadzwonię do kryptonu jutro niestety drzwi muszę robi na zamówienie bo są nie standardowe Co to znaczy nie standardowe? Jakie wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.01.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 pewnie, jakoś się musimy pocieszyć Różnica między człowiekiem a innym zwierzętami, jest głównie taka, że człowiek... potrafi sam siebie okłamać Mówiąc poważniej - jeżeli trzeba szukać takich argumentów to jest źle. To znaczy, że człowiek albo nie postawi wytyczyć swoich celów, albo nie potrafi ich zrealizować. Dryfując dalej. Kiedy pracowałem w poprzedniej firmie w dziale inżynieringu (konkretniej uruchomieniach systemów automatyki), słyszałem zazdrośnie mówione teksty o tym, jak mam fajnie. I tak jakoś ludzie zapominali, że może niefajnie jest nie mieć wpływu gdzie się jest i jak długo. 50-88% czasu w danym roku spędzałem za granicą. Były to głównie wyjazdy 1-4.5 miesiąca. Taka ciekawostka - przez 8 lat wszystkie urodziny spędzałem poza granicami. Przede wszystkim jednak te wyjazdy i profity z nimi związane (możliwość "bezpłatnego zwiedzania świata" i oszczędności na dietach), były wypracowane wiedzą, rozwojem, samodzielnością, radzenia sobie z problemami i ze stresem związanym z odpowiedzialnością. No ale jedną z rzeczy która nie ma granic, jest ludzka zazdrość Claris - korzystaj z okazji Nie wiem jacy są Malezyjczycy i Malezyjki, oraz jaką masz pracę, ale najwięcej skorzystałem na wyjazdach, kiedy wchodziłem w relacje z tubylcami i schodziłem ze szlaków turystycznych; oczywiście po zaliczeniu "programu obowiązkowego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.01.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Czy ktoś z Was podchodził do tematu zmiany taryfy energii elektrycznej ? Mam taryfę G11 w której 1 kWh kosztuje ponad 57 gr - link: http://www.tauron-pe.pl/dla-domu/sprzedaz2/Pages/G11.aspxtymczasem jest ciekawa oferta taryfy G12g w której cena 1 kWh w szczycie to ponad 70 gr, ale poza nim i w łykendy tylko ponad 30 gr - link: http://www.tauron-pe.pl/dla-domu/sprzedaz2/Pages/G12g.aspx Nasuwa się pytanie - czy posiadając nowoczesny licznik elektroniczny mogę się dowiedzieć jak rozkładało się zużycie prądu np. w ciągu roku w określonych godzinach i dzięki temu obliczyć czy opłacałoby mi się zmienić taryfę ?Tego, że te dane energetyka posiada jestem niemalże pewien, tylko czy ktoś będzie chciał mi je podać - a może samemu można je jakoś zdobyć ? Dodam, że ogrzewam dom kotłem na ekogroszek, do tego mam wentylację mechaniczną, więc trochę tej energii nocą się zużywa [zwłaszcza, że oświetlenie jest energooszczędne].Co prawda na razie zużywam około 2 200 kWh rocznie, ale zastanawiam się nad PPC a ta podbiłaby to zużycie [dając oszczędności w węglu do kotła na ekogroszek]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.01.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 my się nad tym zastanawialiśmy, ale biorąc pod uwagę styl życia (praca w domu) - byłoby to bez sensu. "na oko" mamy równe zużycie przez cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 19.01.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Czy ktoś z Was podchodził do tematu zmiany taryfy energii elektrycznej ? Mam taryfę G11 w której 1 kWh kosztuje ponad 57 gr - link: http://www.tauron-pe.pl/dla-domu/sprzedaz2/Pages/G11.aspx tymczasem jest ciekawa oferta taryfy G12g w której cena 1 kWh w szczycie to ponad 70 gr, ale poza nim i w łykendy tylko ponad 30 gr - link: http://www.tauron-pe.pl/dla-domu/sprzedaz2/Pages/G12g.aspx Nasuwa się pytanie - czy posiadając nowoczesny licznik elektroniczny mogę się dowiedzieć jak rozkładało się zużycie prądu np. w ciągu roku w określonych godzinach i dzięki temu obliczyć czy opłacałoby mi się zmienić taryfę ? Tego, że te dane energetyka posiada jestem niemalże pewien, tylko czy ktoś będzie chciał mi je podać - a może samemu można je jakoś zdobyć ? Dodam, że ogrzewam dom kotłem na ekogroszek, do tego mam wentylację mechaniczną, więc trochę tej energii nocą się zużywa [zwłaszcza, że oświetlenie jest energooszczędne]. Co prawda na razie zużywam około 2 200 kWh rocznie, ale zastanawiam się nad PPC a ta podbiłaby to zużycie [dając oszczędności w węglu do kotła na ekogroszek]. Tak ja podchodziłam do tematu i biorę tą taryfę, czekam tylko na odbiór prądu, melduje się i koniec z prądem budowlanym. W tej taryfie jeszcze bodajże w godz 12-13 jest tańszy prąd. Liczyłam i mi się opłaca. Kwestia przestawienia się, dla mnie rozwiązanie idealne. 12 kłade spać dziecko, gotuje obiad, odkurzam itp. Po 22 znów dziecko spi można poprać poprasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 19.01.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Co prawda na razie zużywam około 2 200 kWh rocznie, ale zastanawiam się nad PPC a ta podbiłaby to zużycie [dając oszczędności w węglu do kotła na ekogroszek]. Oszczędności będą na tyle poważne żeby opłacało się instalować PPC skoro dodatkowo wystrzeli zużycie prądu, a ten tanieć nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.01.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Nasuwa się pytanie - czy posiadając nowoczesny licznik elektroniczny mogę się dowiedzieć jak rozkładało się zużycie prądu np. w ciągu roku w określonych godzinach i dzięki temu obliczyć czy opłacałoby mi się zmienić taryfę ? Tego, że te dane energetyka posiada jestem niemalże pewien, tylko czy ktoś będzie chciał mi je podać - a może samemu można je jakoś zdobyć ? Dodam, że ogrzewam dom kotłem na ekogroszek, do tego mam wentylację mechaniczną, więc trochę tej energii nocą się zużywa [zwłaszcza, że oświetlenie jest energooszczędne]. Co prawda na razie zużywam około 2 200 kWh rocznie, ale zastanawiam się nad PPC a ta podbiłaby to zużycie [dając oszczędności w węglu do kotła na ekogroszek]. Mogę zasięgnąć języka u źródeł, ale nie będzie to Tauron. Póki co pospekuluję sobie troszkę, bo dobrze wiem, że zrozumiesz moje wypociny Po pierwsze - czy nowoczesny licznik może przekazywać dane godzinowe. Nie wnikałem w możliwości liczników energii elektrycznej, a tym bardziej małych odbiorców. Obstawiam, że możliwości techniczne są. Elektroniczne liczniki w ogólności mają dwa tryby pozyskiwania danych - na życzenie oraz periodyczne. Można więc je teoretycznie ustawić na nadawania co godzinę. Po drugie - interfejs. Po typie licznika poszukaj w necie jego instrukcję obsługi. Może być tak, że licznik przekazuje dane bezpośrednio po sieci elektrycznej lub poprzez jakiś interfejs o małym zasięgu - bluetooth czy wifi. Wtedy inkasent jedzie, a liczniki wczytują mu się do czytnika. Dla sieci elektrycznej raczej obowiązuje standard pierwszy. Dla gazowych i wodnych drugi. Duzi odbiorcy mogą mieć liczniki z transmisją GPRS. Po drugie primo - jeżeli transmisja jest po sieci, to mówimy już o smart meeteringu. Temat jest "modny" i wszyscy próbują to sprzedać chwaląc się jakie to cudowne, a prawda jest póki co okrutna. Zbudowanie takiej sieci jest niezwykle skomplikowane. Pamiętaj, że sieć energetyczna nie jest przewidziana jako sieć komunikacyjna szerokopasmowa i transmisja po niej ma wiele ograniczeń. Zarówno jeżeli chodzi o przepustowość, jak też o odległości. Widziałem jedno rozwiązanie i wymaga ono komunikacji pomiędzy licznikami. Po prostu licznik przekazuje swoje dane do jakiegoś kolejnego (np. ulicę dalej a nie w następnym domu), ten znowu jakiemuś dalej itd. Chodzi o to, żeby wartość dotarła do koncentratora przy ograniczeniu skoków do 7, przy maksymalnej długości skoku powiedzmy 2 km (nie pamiętam rzeczywistej wartości). Czy koncentrator jest już w jakiejś sieci telekomunikacyjnej - nie jestem pewien, ale zapewne tak. Tego typu sieci będą narażone na szereg problemów związanych z zakłóceniami transmisji. Nikt nie będzie chciał ich przeciążać zbędnymi danymi. Po drugie secundo - mają interfejs zbliżeniowy, są większe szanse na pozyskiwanie szerszych informacji, ale za chwilę napiszę czemu mogą nie chcieć. Zakładając, że jest to jakiś prosty standard, do którego domowymi narzędziami się można dostać, to i tak będzie obwarowany hasłem lub kluczem z uwagi na poufność danych, żeby sąsiad nie sprawdzał Twojego zużycia. Czy można wywalczyć dostęp do odczytu - nie wiem, ale spodziewam się problemów. Po trzecie - ilość danych. Tauron Dystrybucja ma 4 mln klientów. Do rozliczeń w przypadku małych odbiorców, wystarczają mu dane miesięczne. Rozbudowa systemu na dokładniejsze ziarno musi być uzasadniona ekonomicznie. Komplikacje w systemach bazodanowych (i cena tych systemów) rosną pewnie z kwadratem wzrostu danych. Proste obliczenia które wykonam poniżej nie obrazują skali problemów. 4 mln odbiorców x 24h x 365 dni = ok. 35 mln rekordów. Co będzie składało się na rekord? Wartość rejestru (min. 4 bajty), status (min 1 bajt), czas (min. 4 bajty). Do tego dochodzi indeks i cała nadmiarowość zapisu bazodanowego. Strzelam, że 20 bajtów minimum taki rekord zżera z bazy. Mówimy więc o bazie, która w ciągu roku przyrasta o blisko 700 GB. Wartość przestrzeni dyskowej nie powala, ale obsługa takich baz jest problematyczna. Po czwarte - celowość. Dystrybucja jest zainteresowana dokładnym prognozowaniem podłączonych klientów i takie dane teoretycznie jej się przydadzą, w celu zakontraktowania odpowiednich pasm i zmniejszeniu opłaty za bilansowanie. Tu musiałbym robić szerszy wywód, a że nie śledziłem zmian, więc mogę popełnić błąd i wyjść na przemądrzalca. Lepiej więc nie będę ściemniał. Tak czy owak na ten moment dystrybutorzy robią prognozy zużycia. Okazuje się, że najlepiej prognozować wg danych o podobnej strukturze do tego co prognozujemy. Jeżeli więc dystrybutor chce zaprognozować klientów na danym obszarze w wartościach godzinowych, to musi mieć nie wartości godzinowe od ich wszystkich, tylko wartości godzinowe sumy mocy pobranej przez tych klientów. Rozsądne jest więc, żeby koncentratory przygotowywały godzinowe agregaty i takie przekazały do bazy, lub hurtownia danych (baza danych z przygotowanymi agregatami) została zasilana już danymi zagregowanymi (suma wartości godzinowych na danym obszarze) + danymi rozliczeniowymi (doba). Moim zdaniem nie uzyskasz danych godzinowych, chyba że ktoś Ci się pozwoli podpiąć pod licznik. Taryfa z kilkoma cenami w domu ma sens jeżeli może się wykonywać prace energożerne (pranie, prasowanie, pieczenie, gotowanie, podgrzewanie wody i pomieszczeń) w określonych godzinach. PPC będzie Ci zaś podgrzewało pomieszczenia w sposób ciągły, a wodę na żądanie. Odsuwanie mycia w oczekiwaniu na tańszy prąd nie bardzo ma sens. Siedzenie w zimnym pomieszczeniu też. Wydaje mi się, że skórka niewarta wyprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Frankai,nie rozważałeś podjęcia studiów filozoficznych????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 19.01.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Co to znaczy nie standardowe? Jakie wymiary? Niestandardowe to znaczy że wnęka prysznicowa ma 120 cm szerokości a wygląda tak http://img820.imageshack.us/img820/8412/20120111111701.jpg Uploaded with ImageShack.us chyba zrobimy drzwi 80 cm plus reszta dostawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 zarówno raddaway, Huppe, Ronal mają w swej standardowej ofercie drzwi prysznicowe 120cmgorzej jest z rozmiarem 110cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 19.01.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Gosia przy Legnickiej jest sklep mają duży wybór cenowo ok no i potrafią doradzić http://www.lazienka.wroclaw.pl/index.php/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 19.01.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 dokładnie teraz sprawdziłam to mają 121,5będziemy czegoś szukaćszklarza i tak nadal potrzebuję do luster więc przy okazji może drzwi wycenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 19.01.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 dzięki Kasia zaraz spojrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 dokładnie teraz sprawdziłam to mają 121,5 będziemy czegoś szukać szklarza i tak nadal potrzebuję do luster więc przy okazji może drzwi wycenić nie ma idealnych wnęk - i dlatego każde drzwi mają regulację 1-2cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 19.01.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 a ten szklarz z Oleśnicy? ja kupiłam tam lustro za grosze:) 70x110 za 75zł inne ceny miałam 350 wzwyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.01.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 zarówno raddaway, Huppe, Ronal mają w swej standardowej ofercie drzwi prysznicowe 120cm gorzej jest z rozmiarem 110cm Jednoczęściowe? Moim zdaniem byłyby niewygodne. Wolałbym ściankę+drzwi 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.01.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 a ten szklarz z Oleśnicy? ja kupiłam tam lustro za grosze:) 70x110 za 75zł inne ceny miałam 350 wzwyż Kaśka, ja chcę namiary na taniego szklarza! robi balustrady? bo rozważamy oszklenie swojej antresoleczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts