Kaśka73 19.01.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 ten jest bardzo tani:) ale moje lustro ma już pół roku i jest okul. Lwowska 26/1 Oleśnica 398 14 13, 507 048 131 od 9-17 w soboty 9-14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.01.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Frankai, nie rozważałeś podjęcia studiów filozoficznych????????????? A skąd taka wątpliwości? Raczej żadna z moich wypowiedzi nie wskazuje na filozofię. Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.01.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Kasia - dziękuję Wojtek - nie idźmy tą drogą życie jest za piękne i za krótkie. wiesz... rozumiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.01.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Wojtek - nie idźmy tą drogą życie jest za piękne i za krótkie. wiesz... rozumiesz... Znaczy zeszliście na manowce czy co? Jak rozumiem proponujesz inną drogę i rozwodu forumowego nie będzie? (ożeniono was u Madeline z tego co pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 19.01.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 dlatego chcemy drzwi i kawałek ściankidzięki Kaśka jutro będę do niego dzwonića sam montuje czy tylko wycina?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 19.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 gosia86 a Ty chcesz drzwi otwierane? Brałaś pod uwagę wszystkie minusy. Ja mam drzwi przesuwne i jestesm bardzo zadowolona. Woda nie ścieka mi na kafle.U mnie rozmiar wnęki 144,5 cm. Drzwi wzieliśmy 140 cm (regulacja 138-142) a 4,5 cm zabudowane. Tragicznie to nie wygląda. http://img685.imageshack.us/img685/254/p1010868j.jpg http://img809.imageshack.us/img809/5979/p1011076m.jpg A 120 to nie jest jakiś niestandardowy wymiar czegoś nie doczytałam bo nie bardzo widzę w czym problem. Ten szklarz z Oleśnicy robi jedynie zwykłe lustra i szkło kolorowe. Nie ma szkła hartowanego. Jego syn coś bąknął, że mógłby coś załatwić ale bez okuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.01.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Znaczy zeszliście na manowce czy co? Jak rozumiem proponujesz inną drogę i rozwodu forumowego nie będzie? (ożeniono was u Madeline z tego co pamiętam) nie mam pojęcia, o jakim pożenieniu mówisz i gdzie to jest "u Madeleine", ale pewnie Wojtek wie, o co mi kaman, a że to do niego było, to wystarczy, że on rozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 19.01.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 jak na razie myśleliśmy tylko o otwieranychmuszę powiedzieć mężowi o przesuwanych ile za nie dałaś?? 950 zł??masz link do tego sprzedawcy na allegro?? ps.fajna łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 19.01.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 to lutsro to też od tego szklarza z oleśnicy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Frankai - dzięki za rozpatrzenie tematu. Myślę, żę jest jeszcze jedna kluczowa kwestia - jaki interes w podaniu mi takich danych miałby Tauron tzn. czy opłaciłoby im się gdybym przeszedł na 2 taryfę i mniej płacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 19.01.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 gosia86 Tak zapłaciłam 950 zł z przesyłką. Na ramce były delikatnie zadrapane, zareklamowałam a na drugi dzień miałam nowe bez wad bez oddawania tamtych. Firma od której kupowałam to JD Partners Dariusz Cierpiał tel: 793279024 [email protected]Nie wystawiają teraz na allegro drzwi ale napisz do nich może maja w sklepie.Lustra mam od szklarza z Oleśnicy, na miejscu wycinał, godzinkę połaziłam po Oleśnicy i były do odbioru.Nasi przyjaciele wzięli drzwi otwierane i sa bardzo niezadowoleni. Po każdym prysznicu powódź w łazience, Ja mam prysznic na prostopadłej ścianie więc te drzwi nie są tak tragicznie zachlapane ale Twój panel z tego co widzę będzie chlapał bezpośrednio na drzwi. Ja bym przemyślała sprawę. Mam 2 letniego łobuza, który uwielbia bawić się tymi drzwiami jak tylko jest w łazience, dają rade. SUSPENSER w tauronie pracują ludzie. Myślisz, że każdy chce zarobić. Ja mam w bliskiej rodzinie osobę, która pracuje w tauronie i robi prognozy widzi jakie sa różnice, uwierz, że będzie oszczędność pod warunkiem że dostosujesz się do taryfy nocnej. twoim tokiem myślenia po co są wielkie kartki na drzwiach, że mimo braku odbioru budynku można przejść na zwykły prąd, przecież budowlany jest droższy jaki mają w tym interes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.01.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Oszczędności będą na tyle poważne żeby opłacało się instalować PPC skoro dodatkowo wystrzeli zużycie prądu, a ten tanieć nie będzie? Ekogroszek szybciej drożeje od prądu, więc jeśli kosztem 500 zł [800 kWh] zaoszczędzę tonę [aktualnie po ok. 900 zł] to mi się opłaci Do tego PPC można użyć jako klimatyzacji latem, a w okresach przejściowych ogrzewać dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 19.01.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 sprawdźcie jeszcze szklarza masterart - ceny jak z Oleśnicy[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 nie mam pojęcia, o jakim pożenieniu mówisz i gdzie to jest "u Madeleine", ale pewnie Wojtek wie, o co mi kaman, a że to do niego było, to wystarczy, że on rozumie Błąd w indeksowaniu: w Tatarakowych komentarzach zostalismy malżeństwem:o.... i temu pewnie wiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 A skąd taka wątpliwości? Raczej żadna z moich wypowiedzi nie wskazuje na filozofię. Chyba. łał chlopie - rozumiem, ze skromny czlek z Ciebie.... bo jak malo kto, potrafisz ..........:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.01.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Myślę, żę jest jeszcze jedna kluczowa kwestia - jaki interes w podaniu mi takich danych miałby Tauron tzn. czy opłaciłoby im się gdybym przeszedł na 2 taryfę i mniej płacił. A kto Ci powiedział, że zrobią to dla Twojego dobra? Masz umysł ścisły, więc chwila koncentracji, odrobina podejrzliwości (nie za dużo!!!) i dojdziesz. Jak nie dojdziesz, to wyjaśnię EDIT: nie zauważyłem, że Cegiełka83 już wyjaśniła. Dokładnie o to chodzi, że jest spory rozjazd mocy między szczytem a minimum. Dane są do odszukania. Prawo popytu i podaży: energia w szczycie jest bardzo droga, a w minimum tania jak barszcz. Ktoś by powiedział: "W czym problem - przecież tyle samo węgla spali się do jej wyprodukowania?" I tu jest błąd w myśleniu. Raz że koszty stałe też są, dwa że największy problem jest z regulacją mocy. Typowy blok węglowy (a takie u nasz przeważają) są wolno zmienne. Kiepsko nadają się do regulacji mocy, a odstawienie i uruchomienie to powolny proces. Uproszczę: blok węglowy typowo będzie pracował w zakresie 55-105% swojej mocy nominalnej. Wartości skrajne jednak powodują ryzyko wypadnięcia lub nadmierne zużycie elementów. Szybkie tempo zmiany mocy także powoduje dodatkowe zużycie mocy. Słowem - elektrownie wolałyby pracować równo na 70% niż 60-90% przy średnim obciążeniu 75%. Niestety szczyt popołudniowy trwa 2 godziny, a to tempo już nielubiane. W nocy wręcz trzeba odstawiać bloki. To oznacza dodatkowe naprężenia. Co więcej - taki odstawiony blok i tak musi się kręcić (do tego potrzeba energii), bo nie opłaca się schłodzić turbiny. Uruchomienia turbiny po remoncie trwa nawet miesiąc. Na początku kręci się obracarką, a potem stopniowo podaje parę i podgrzewa turbinę. Znasz zasadę pracy elektrowni-szczytowych (w Polsce Żarnowiec i Porąbka-Żar)? To de facto nie są elektrownie. To są zużywacze prądu. W "dołku" (nocy) pompują wodę na szczyt, a w szczycie produkują prąd, ale mniej niż zużyto do wepchnięcia wody na górę. W końcu sprawność pomp i turbin - tu strzelam - będzie góra 90%, więc bilans sumą rzeczy jest ujemny. Czemu opłaca się tracić energię? Właśnie przez to o czym pisałem - spłaszcza się górki i zasypuje dołki. Jakby było mało zamieszania w elektrowniach, to także w sieci pojawiają się problemy - przeciążenia linii w szczycie i niedociążenia poza szczytem. To czego się nauczyłem dosłownie na dniach - przy braku obciążenia nie można zapewnić stabilnej pracy sieci elektroenergetycznej. Jeszcze nie podejmuję się wyjaśniać czemu, bo muszę odkurzyć wiedzę o mocy biernej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.01.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 łał chlopie - rozumiem, ze skromny czlek z Ciebie.... bo jak malo kto, potrafisz ..........:rolleyes: Chłe, chłe - skromy to nie jestem. Wręcz za dużo się przechwalam i lubię jak mi ktoś kadzi. Pracuję jednak nad tym Wiele potrafię (ach ta wrodzona skromność ) ale nie potrafię zgadnąć co niby potrafię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.01.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 po co są wielkie kartki na drzwiach, że mimo braku odbioru budynku można przejść na zwykły prąd, przecież budowlany jest droższy jaki mają w tym interes? Cegiełka, a co na tych kartkach jest napisane? w sensie - co trzeba zrobić, żeby bez odbioru budynku przejść na zwykły prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.01.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Błąd w indeksowaniu: podwójny. bo Wojgoc nie został pożeniony ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegiełka83 19.01.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Cegiełka, a co na tych kartkach jest napisane? w sensie - co trzeba zrobić, żeby bez odbioru budynku przejść na zwykły prąd? Musi chodź jeden z właścicieli się zameldować , trzeba zrobić odbiór prądu i wtedy z aktem notarialnym, dowodem osobistym, odbiorem do Tauronu i zmieniasz taryfę. Szybko i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts