Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy WentMech - w garderobie macie NAWIEW czy WYWIEW?

projektant mi rysuje nawiew, a gdzieś tam czytałam, że powinien być wywiew. przeglądam różne strony i argumenty są dwojakie:

- lepiej wywiew, bo to "pomieszczeni brudne". nie każdy ciuch idzie po jednym założeniu do prania, więc jakieś zapachy z niego lepiej wywiewać.

- lepiej nawiew, to wtedy garderoba nie "zaciąga" kurzu na ubrania z innych pomieszczeń.

i głupia jestem.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

"Brak wymiany powietrza tam, gdzie przechowuje się produkty żywnościowe, sprzyja ich psuciu się, a w garderobie może powodować odczuwalny po wejściu zaduch, a także przykry zapach ubrań."

http://budujemydom.otodom.pl/?id=artykul,11502,4

Na pewno wywiew powinien być jak nie masz okna w garderobie, ja w oryginalnym projekcie miałam wentylację grawitacyjną i kratkę w garderobie, czyli też byłby wywiew.

w garderobie macie NAWIEW czy WYWIEW?

A do czego jest potrzebne potrzebne świeże powietrze? Jak dla mnie do oddychania, a nie do dbania o brak kurzu na ubraniach.

Jeszcze jednak kwestia - jeżeli traktujesz garderobę jako pomieszczenie (a o tym świadczy kratka), to ja bym i tak używał przynajmniej częściowo zamkniętych szaf. Jeżeli jako szafę, to pytanie po co kratka?

bo wiesz, jak mnie tak jedna budowa potrafi wykończyć czasami, to przy drugiej już bym ducha wyzionęła na bank, więc nie wiem, czy mi dobrze życzysz ;)

Tak myśli człowiek będący jeszcze przed końcem budowy. Potem - kiedy już otrząśnie się z depresji budowlanej - zaczyna widzieć ile jeszcze by poprawił i już kombinuje czy nie postawić nowego ;) Przetrzymaj jeszcze pół roku, to pogadamy ;)

A do czego jest potrzebne potrzebne świeże powietrze? Jak dla mnie do oddychania, a nie do dbania o brak kurzu na ubraniach.

Jeszcze jednak kwestia - jeżeli traktujesz garderobę jako pomieszczenie (a o tym świadczy kratka), to ja bym i tak używał przynajmniej częściowo zamkniętych szaf. Jeżeli jako szafę, to pytanie po co kratka?

by świeży zapach w Twych bucikach się utrzymywał....

Gosia, dzięki za konkret. muszę dopytać projektanta, jak motywuje ten nawiew.

Wojtek - faktem jest, że cała ta budowa jest PODNIECAJĄCA :) ale wiesz, że ja już 5 kg schudłam? a przy tym jem więcej słodyczy niż kiedykolwiek w życiu! no to nie wiem, czy mnie to podniecanie się nie wykańcza ;)

kiedy już otrząśnie się z depresji budowlanej - zaczyna widzieć ile jeszcze by poprawił i już kombinuje czy nie postawić nowego ;)

zwracam Ci uwagę, że ja właśnie stawiam NOWY :) i już teraz wiem, co bym zmieniła i poprawiła, ale tym razem mam na karku hipotekę, więc rozpoczęcie kolejnej budowy nie będzie łatwe.

Wojtek - faktem jest, że cała ta budowa jest PODNIECAJĄCA :) ale wiesz, że ja już 5 kg schudłam? a przy tym jem więcej słodyczy niż kiedykolwiek w życiu! no to nie wiem, czy mnie to podniecanie się nie wykańcza ;)

kwestia z:o jakiej wagi:o sie spada 5kg.....:rolleyes:

to figurkę masz nastolatki:rolleyes::rolleyes:

ale tak to jest z nadmiarem podniety w określonym przedziale czasowym, ze wykańcza...:rolleyes:

by świeży zapach w Twych bucikach się utrzymywał....

Buty nie ześmiergną od stania w szafie, a od złej higieny i/lub chorób nóg. Jeżeli masz buty, które źle waniają i koniecznie chciałbyś wstawić je do garderoby, to zdecydowanie lepiej by był tam wywiew !!!:p

z tym zameldowaniem na pobyt stały (na potrzeby zmiany taryfy prądowej) potrzebujemy: akt notarialny, decyzję o nadaniu numeru budynku, dowód osobisty,wypełniony druczek o zameldowanie i zaświadczenie o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca (jak w tej samej gminie to nie trzeba)

i nie zależy to od widzi misię urzędnika można się zameldować na "ściernisku" i żyć ekologicznie

ooooo niechby to Monsanbia usłyszała ;), co Wojtek?

Frankai - z żenieniem jesteś daaaaaaaleki od prawdy :)

opowiedzieć Ci? Wojtek ciągle w różnych wątkach przypominał jednej dziewczynie, że co ona robi na forum, zamiast pracować. aż niektóre forumowiczki doszły do wniosku, że skoro 1) wie, że dziewczyna ma jaką robotę na głowie, 2) tak ją ostro goni, to na pewno jest jej mężem ;)